Sett smak på maten: Bruk en hvitløksolje! (Lav FODMAP)

I tillegg til løk, er hvitløk en av grønnsakene som er kjent for å lage fest i tarmen. For noen kan det å lage mat uten hvitløk være det samme som å lage mat uten salt og det følelsen forstår jeg godt. Hvitløk setter et særpreg på mat som det er vanskelig å gjenskape med andre ingredienser. Heldigvis det finnes en løsning: du kan faktisk bruke en god olje som er smaksatt med hvitløk! Fruktaner er navnet på FODMAPen i hvitløk og disse lekker fra hvitløken hvis den blir tilberedt i vann. I olje holder derimot fruktanene seg i hvitløken noe som gjør at hvitløksolje kan benyttes i matlaging. Denne oljen kjøpte jeg på flyplassen i Malaga:

IMG_0787

(«Ajos» betyr hvitløk på spansk) 

Som du ser, ligger hvitløksfeddene i bunn og der skal de ligge. Det er kun oljen du skal bruke, så havner det et hvitløksfedd på fatet ditt så lar du være å spise det. Dette er en extra virgin oliven olje og bør ikke brukes til steking, men heller tilsettes maten når temperaturen er lavere. Hvitløksolje kan også brukes som dressing over salater eller hva med i en hjemmelaget aïoli?  Hvis du vil lese mer om løk og hvitløk kan du ta en titt på dette innlegget –> Om å unngå løk og hvitløk  :)

Julianne 

Click Here to Leave a Comment Below

Karoline - august 3, 2014

Hvitløksolje er jo helt genialt! Takk for tips :-)

Reply
Et hint av hvitløk | Lyngstad Ernæring - september 22, 2014

[…] mat med smak av hvitløk, bare uten hvitløk og FODMAPs! Jeg har tidligere skrevet om ferdig hvitløksolje du kan kjøpe, men i dag vil jeg vise deg et triks jeg bruker […]

Reply
Uke 3: LavFODMAP-ukemeny | Lyngstad Ernæring - januar 11, 2015

[…] Kjøpe ferdig hvitløksolje i butikken […]

Reply
Spørsmål og svar om lavFODMAP-dietten | Julianne Lyngstad - juli 24, 2015

[…] FODMAPs er vannløselig og vil sannsynligvis lekke ut i kjøttets kraft/saft. Bruk gjerne en hvitløksolje eller stek kjøttet raskt i stekepannen i en hvitløksinfusert-infusert olje før du steker […]

Reply
Catharina - juni 17, 2016

Hei. Vet du hvor man kan få kjøpt hvitløksolje? Kan det være ekstrakt av hvitløk i oljen? Ser det er mange som har det, men finner ingen som har disse hele hvitløkene i flasken?

Takk for svar :)

Reply
    Julianne - juni 17, 2016

    Hei :) Det er vanskelig å finne, det er jeg helt enig i. Jeg har funnet en god en på Granit (interiørbutikken) – de selger en god rapsolje med hvitløk og chili. Ellers ser jeg det selges i andre interiørbutikker også, så det er et godt tips å ta turen innom slike butikker :) God helg!

    Reply
Ragnhild - juni 17, 2016

Hei! Vet du om hvitløksoljen til Nicolas Vahe er trygg? :)
Den har hvitløksbiter i bunn på flasken, men vet ikke om det er noe annet mystisk med den :)

http://www.annen-etage.no/produkt/nicolas-vahe-olivenolje-med-hvitlok/

Reply
Hege - mars 10, 2017

Hei,
Ser denne oljen trygg ut?
https://www.olivenlunden1830.no/olivenolje/smaksatt-olivenoljer/hvitloksolje-500ml

Hilsen Hege

Reply
    Julianne - mars 10, 2017

    Hei Hege! Det vet jeg ikke – hvordan er hvitløken tilsatt? Knust eller ligger det større biter i oljen som kan plukkes ut? Det er vesentlig at du ikke får hvitløken i maten din :) Hilsen Julianne

    Reply
Leah - mai 24, 2017

Kan man ikke bare legge noen båter hvitløk i sin egen olivenolje, da?

Reply
    Julianne - mai 26, 2017

    Jo, det kan du. Anbefaler å varme oljen og hvitløksfeddene forsiktig opp først for å redusere sjansen for bakterieutvikling (botulisme). Avkjøl oljen og ha den + hvitløksbitene over på et tett glass. Oppbevares i kjøleskapet og spises innen en uke.

    Reply
Leave a Reply:

5 dagers gratis nettkurs om IBS, FODMAPs og mer!

x