Bananmüsli (verdens beste müsli)

Hei dere! Litt stille fra denne kanten om dagen. Jeg vet ikke, av og til får jeg bare skrivesperre og fantasien setter en stopper for hva jeg kan oppdatere dere med. Jeg jobber mye med lav FODMAP boken og begynner å få på plass det meste av oppskrifter. Jeg håper dere gleder dere, for jeg kan by på en hel haug med nye FODMAP-vennlige oppskrifter! Selv gleder jeg meg til å spise noe jeg ikke må fotografere før det spises, så det er godt jeg begynner å se en ende på arbeidet :)

I dag deler jeg en av mine favorittoppskrifter: Bananmüsli! Søt, sprø og klumpete (dette er postivt)! Denne lager jeg minst en gang i uka og begynner å se små tendenser til avhengighet.. Dagen er ikke helt den samme uten :)

bananmusli

Dette trenger du:

(5 dl müsli)

Tørt
3 dl havregryn

1 dl hakkede valnøtter

0,5 dl gresskarkjerner

0,5 dl solsikkefrø

1 klype salt

1 klype vaniljepulver

1 ts kanel

Vått
1 banan (jo modnere, desto søtere blir müslien – men desto mer FODMAPs)

2 ss lønnesirup

2 ss kokosolje eller raps/solsikkeolje

Slik gjør du: Sett ovnen på 175 grader og kle en stekeplate med bakepapir. Bland sammen det tørre i en bakebolle. Ta fram enda en bolle og bland sammen banan, kokosolje og lønnesirup. Bruk en stavmikser og kjør til blandingen er glatt. Deretter blander du det våte i det tørre.  Bland godt før du fordeler blandingen på stekeplaten. Settes midt i ovnen. Müslien trenger bare 20 minutter i ovnen så sett på tidtaking. Etter 8-10 minutter kan du ta ut blandingen og røre litt med en sleiv før du setter den inn i ovnen igjen. Følg godt med! Når müslien er gylden i fargen, er den ferdig. Müslien blir ikke helt sprø før den er avkjølt, så vent en liten stund før du nyter den! Oppbevares i et tett glass og nytes som topping på yoghurt, smoothies eller i en skål med melk.

Tips: Tåler du ikke nøtter kan du fint erstatte nøttene med frø eller mer havregryn.

Håper den faller i smak!

Julianne :)

Click Here to Leave a Comment Below

S - oktober 8, 2014

Når regner du med at boken kommer for salg? den müslien så god ut, tror jeg må prøve den selv om magen virker å være litt misfronøyd med havre. Har du forresten noen formening om bløtlegging av havregryn fobedrer toleransen? Jeg forsøkte dette, bløtla havregryn natten over og lagde havregrøt, men syntes ikke det ble noe serlig bedre.

Reply
    Julianne - oktober 8, 2014

    Hei!

    Boken kommer i januar, så det begynner å nærme seg. Mye havre kan faktisk trigge mageplager. I store mengder inneholder havre mye FODMAPs, ser du! Jeg spiser bare 2-3 ss av denne müslien som topping på yoghurt og det tåler jeg veldig fint. Bløtlegging av frø og korn skal i teorien gjøre de enklere å fordøye. Jeg tenker absolutt at det er gunstig for oss med IBS. Jeg kan ikke så mye om det ennå, men det er et felt jeg vil utforske mer! Veldig spennende.

    Julianne :)

    Reply
Dina - november 23, 2014

Lagde denne idag, utrolig god! Hadde ikke lønnesirup, så jeg brukte bare banan og kokosolje, og det ble søtt og godt likevel. Har prøvd ut Low FODmap noen uker nå etter å ha vært dårlig i magen i årevis, vært hos mange leger, og stadig tatt vekk nye matvarer fra kosten. Jeg har lenge kuttet både gluten og all melk (også laktosefri) uten å bli helt bra. Da jeg gikk over på LF kuttet jeg først matvarene på listen uten å innføre spelt og laktosefri melk igjen. Ble veldig mye bedre! Nå prøver jeg å innføre spelt og laktosefri melk, men det går dårlig foreløpig. Tenker at det kanskje er fordi magen får litt sjokk etter å ha vært gluten og melkefri så lenge, så jeg prøver å holde ut litt til. Og konsentrerer meg nå bare om spelten for å være sikrere på hva som gir symptomene. Vi som sliter med magen vet at dette er litt av en jobb!

Reply
    Julianne - november 24, 2014

    Hei Dina,
    det er godt å høre at du føler deg bedre etter at du la om kostholdet! Du gjør nok lurt i å teste spelt alene slik at du enklere kan vurdere om det gir deg symptomer eller ikke. Begynn med små mengder, så kan du heller øke inntaket hvis du merker at du tolererer det. Det er absolutt litt av en jobb, men det er veldig verdt det!

    Kjekt å høre at du likte müslien (eller granola, det er vel det det egentlig er :P)! Den kan fint lages uten lønnesirup. Er bananen moden nok, vil den alene gi godt med søtsmak. Jeg har faktisk laget to hele brett av denne i dag selv. Den smaker helt fantastisk til yoghurt naturell :)

    Mvh
    Julianne

    Reply
Banangranola med smak av jul (lavFODMAP) | Lyngstad Ernæring - desember 9, 2014

[…] på bordet. Smaken av jul er obligatorisk, og derfor har jeg gjort en liten vri på den klassiske banangranolaen (tidligere kalt bananmüsli, det er visst forskjell på müsli og granola, og denne går under […]

Reply
Monica - januar 7, 2015

Mmm – denne skal jeg lage i dag!

Bare lurte på om du bruker glutenfri havregryn fra AXA?
Jeg finner bare denne i store gryn og ser du bruker små i noen av oppskriftene dine?

Reply
    Julianne - januar 7, 2015

    Hei Monica! Så gøy, denne er veldig god :)

    Jeg bruker vanlige lettkokte havregryn. Det er ikke nødvendig å bruke glutenfrie havregryn på lavFODMAP-diett, så fremt du ikke har diagnosen cøliaki og må unngå gluten :)

    Mvh Julianne

    Reply
Ann-Kristin - januar 26, 2015

Lagde denne i dag, FANTASTISK god! Denne kommer til å bli en ny frokostfavoritt. Ble tipset om bloggen din av ei venninne, etter å ha fulgt lav-fodmap dietten en stund og savnet gode oppskrifter på enkel og sunn mat. Endte faktisk med å kjøpe boka di også, da jeg syns bloggen inneholder så mange gode tips og oppskrifter. Jeg var akkurat kommet dit at jeg skulle begynne å reintrodusere matvarer igjen, og var kjempeusikker på hvordan jeg skulle gå fram. Der har bloggen din vært til god hjelp, og jeg begynner endelig (etter over ti år med plager) å kunne leve normalt igjen, uten å planlegge dagen ut fra nærmeste toalett. Dette har vært en skikkelig life-saver for min del!

Reply
    Julianne - januar 27, 2015

    Hei Ann-Kristin :) Så godt å høre at müslien falt i smak. Den er min favoritt også, det er krise om jeg er tom!
    Jeg er så glad for å høre at magen din er i balanse igjen! YES! Bra jobbet, Ann-Kristin :) Lykke til med fortsettelsen!

    Mvh Julianne

    Reply
Christel - februar 3, 2015

Denne var farlig god! Har måtte satt krukken litt høyt oppe i skapet for jeg tok meg selv flere ganger i å bare knaske :) Blir nok en favoritt her ja. Ellers er de knekkebrødene fra boken også en stor hit!

Reply
    Julianne - februar 3, 2015

    Vel, det er nok det eneste negative med denne granolaen – at den er avhengighetsskapende! Men godt å vite at det ikke er det verste man kan bli avhengig av :) Kjekt å høre at knekkebrødene også faller i smak :)

    Mvh Julianne

    Reply
Frozen yoghurt med blåbær | LAVFODMAP - LYNGSTAD ERNÆRING - februar 12, 2015

[…] med f.eks banangranola eller hakkede […]

Reply
5 magevennlige lunsjtips (lavFODMAP) | LYNGSTAD ERNÆRING - februar 20, 2015

[…] å holde lunsjen din kald en stund! Oppskriften finner du her! Ha gjerne med en liten boks med banangranola eller en blanding av gresskarkjerner, hakkede valnøtter og […]

Reply
Kirsti - februar 20, 2015

Hei,
Jeg har akkurat kjøpt boken og skal straks igang med eliminasjonsuker.
Hva gjør jeg når jeg er allergisk mot nøtter og mandler, hva kan erstatte dette i f eks müsli?

Reply
    Julianne - februar 20, 2015

    Hei Kirsti :) Så hyggelig at du har kjøpt boken, jeg håper virkelig at du blir fornøyd og at magen din blir bedre. Erstatt nøtter og mandler med mer frø :-) Det er ikke noe problem, så lenge du har ca. samme mengde.

    God helg! :)

    Reply
    Kirsti - februar 20, 2015

    Tusen takk for svar! Når det gjelder kokosmasse, er det forskjell på hva en kjøper?

    Reply
    Julianne - februar 20, 2015

    Det er forskjell på kokosmasse, både når det gjelder sødme og varianter – men du kan fint bruke den du finner i butikken.

    Mvh Julianne

    Reply
Ida - februar 27, 2015

Hei!
Takk for kjempefin blogg og kokebok, sistnevnte bruker jeg daglig på kjøkkenet!
Jeg har laget begge versjonene av granola som står i boken men har desverre blitt dårlig i magen av begge to og prøver å finne ut av hvorfor. Teorien min er at det kanskje er kokosoljen, da det står i monash-appen at for mye kokosolje kan påvirke gut motility (motilitet=bevegelighet). Har du noen erfaring med reaksjoner på kokosolje? Merket jeg bruker er Cocosa, kjøpt på helsekost.
Jeg syns begge granola-oppskriftene er kjempegode, så skal prøve på nytt med solsikkeolje og se hvordan det går, men tar imot tips med stor takk!
(Ps: Jeg blir ikke dårlig av banan, hverken overmoden eller umoden)

Reply
    Julianne - februar 27, 2015

    Hei Ida :) Takk for hyggelig kommentar. Kjekt å høre at du har god nytte av boken. Hvor mye granola spiser du per måltid og hvor ofte spiser du det i løpet av en dag? Det mest vanlige er å reagere på havregrynet om du spiser det i store mengder. Om du føler du reagerer på kokosolje, kan du enkelt finne det ut ved å bytte oljen til enten solsikkeolje (som du selv sier) eller rapsolje :)

    Ha en god helg! Lykke til med testingen av granolaen!

    Mvh Julianne

    Reply
Banangranola med kokos uten nøtter (lavFODMAP) | LYNGSTAD ERNÆRING - mars 6, 2015

[…] Banangranolaen er nok den mest populære oppskriften jeg har her på bloggen, og det er ikke uten grunn. Selv tør jeg påstå at den er verdens beste hjemmelagede granola ;) Denne oppskriften er basert på den gode gamle slageren, og dedikeres til deg som ikke tåler eller liker nøtter :) […]

Reply
Maren - mai 1, 2015

har du forslag til noe som kan erstatte valnøttene? Har allergi mot alle typer nøtter og mandler :(

Reply
Maren - mai 1, 2015

Oi, leste visst ikke hele! Hehe

Reply
Lene - mai 6, 2015

Hei, etter å ha slitt med magen i mange år, har jeg endelig innsett at jeg MÅ over på FM-dietten. Jeg har akkurat begynt, og er utrolig takknemlig for både bloggen og boka di, en stooooor inspirasjon! Så takk for det! Lurer på en ting. Er jo endel oppskrifter med havregryn i, blant annet banan-granolaen. Jeg bruker i tillegg kjøleskapsgrøt og div bakst der det også er havregryn i oppskriften. Burde jeg da bytte ut vanlig lettkokt havregryn med glutenfri siden for mye av det vanlige kan trigge magen? Og er det viktig at den glutenfri er lettkokt? Takk så mye for svar. :)

Reply
    Julianne - mai 6, 2015

    Hei Lene :) Ja, du får gi dietten et forsøk! Godt spørsmål angående havre. Om du spiser mye havrebasert i løpet av en dag kan det raskt bli for mye og magen din kan reagere. Om du velger vanlige havregryn eller glutenfrie har ikke noe å si på lavFODMAP-diett, så det er nok ikke nødvendig. For å redusere inntaket av havre og FODMAPs i løpet av en dag kan du gå til innkjøp av hirseflak, bokhveteflak, quinoaflak eller risflak og erstatte en del av havregryna i oppskrifter med dette.

    I stedet for å bruke 6 dl havre i denne (om du dobler oppskriften vel og merke) så kan du gjøre slik:

    3 dl havregryn
    1 dl bokhveteflak
    1 dl hirseflak
    1 dl quinoaflak

    – var dette til hjelp? :-)

    Julianne

    Reply
Lillian - juli 4, 2015

Hei Julianne.
Vet du ca kcal innhold på en dl banangranola ??

Reply
Tonje - august 8, 2015

Hei ! Er det mulig å bytte ut lønnesirup med vanlig lys sirup?

Reply
    Julianne - august 8, 2015

    Hei :) Jeg tror det skal gå bra, det har jeg ikke testet ennå! Lønnesirup kan forsåvidt sløyfes om du har søte bananer. Julianne :)

    Reply
gunn - september 7, 2015

Hei. Kan en tilsette noe annet frukt en banan?

Reply
    Julianne - september 13, 2015

    Hei Gunn! Jeg har ikke prøvd med annen lavFODMAP-frukt enn banan, men har tidligere (før lavFODMAP) laget müsli med most eple og pære som fungerer veldig godt. Jeg har foreløpig ikke prøvd denne med andre lavFODMAP-frukter.

    Hilsen Julianne

    Reply
Charlotte Orvik - januar 9, 2016

Hei Julianne 😊

Cathrine anbefalte meg bananmuslien, så jeg prøver meg på den nå. Den ser megagod ut! Gleder meg til den er ferdig.

Stor klem fra Charlotte

Reply
    Julianne - januar 11, 2016

    Hei Charlotte :D Håper bananmüslien falt i smak – den er folkets store favoritt ;) Håper alt er bra med deg! Klem fra meg :)

    Reply
Kjøleskapsgrøt (lavFODMAP) – GODT FOR MAGEN - januar 27, 2016

[…] hakkede lavFODMAP-nøtter eller banangranola […]

Reply
Uke 8: lavFODMAP-ukemeny – GODT FOR MAGEN - februar 21, 2016

[…] en vel gjennomført dag. I dag har jeg bare kost meg litt på kjøkkenet og laget ny porsjon med banangranola i tillegg til at jeg kom meg en tur på trening. Til middag lagde vi en ny, enkel og helt nydelig […]

Reply
Magevennlig fast-food: Eggerøre (lavFODMAP) – GODT FOR MAGEN - mars 18, 2016

[…] puttet i en salat. Jeg har ikke hatt tid eller overskudd til å lage magevennlige knekkebrød, granola og jeg har heller ikke fått handlet inn noen stivelsesrike (men magevennlige) hurtigløsninger […]

Reply
May Linn - desember 6, 2016

Sykt gode!!! Noen tips til bindestoff så disse kan brukes til litt større energibarer, som henger litt mer sammen?

Reply
    Julianne - desember 6, 2016

    Så kjekt å høre, May Linn! Du kan enten tilsette mer banan, eller tilsette egg i blandingen. Press ut i en form eller form energibarer med fingrene og stek i ovnen. De blir nok ikke sprø som granola, men gode blir de :) Lykke til! Fortell hvordan det går :D

    Reply
kristine - mars 22, 2017

Hvor mye kan man spise av dette i streng fase pr måltid?

Reply
Signe - juli 18, 2017

Lurer bare på om det skal være varmluft eller over og undervarme?

Gleder meg til å prøve denne oppskriften!😊

Reply
    Julianne - juli 18, 2017

    Hei Signe! Jeg har brukt over- og undervarme, men du kan også bruke varmluft. Skru da ned temperaturen (ca. 160 grader) og la den steke litt lenger. Da unngår du at den blir plutselig brent :) Håper den faller i smak :D

    Reply
Leave a Reply:

5 dagers gratis nettkurs om IBS, FODMAPs og mer!

x