Melfrie frørundstykker (lavFODMAP)

Dette er en populær oppskrift du også finner i boken min. Det jeg liker best med disse (bortsett fra smaken), er den korte tiden det tar før «deigen» er satt til ferske rundstykker kan tas ut av ovnen klare til å nytes. For meg senker det terskelen for å bake! Spesielt de gangene jeg plutselig oppdager at jeg er tom for magevennlig mat. Det skjer jo noen ganger! Oppbevarer du disse i kjøleskapet, holder de seg saftige i flere dager.

IMG_4515

Denne oppskriften gir 8 rundstykker

Ingredienser:

½ dl solsikkefrø eller gresskarkjerner

½ dl linfrø eller chiafrø

1 dl sesamfrø

½ dl havregryn

1 ss fiberhusk

4 egg

1 ts bakepulver

½ ts salt

Slik gjør du: Sett ovnen på 200 grader. Kjør solsikkefrø og/eller gresskarkjerner til grovt mel i en blender eller ved hjelp av en stavmikser. Bland deretter i resten av ingrediensene. La blandingen stå i 10 minutter slik at fiberhusken får utøve sin magi. Ta fram et stekebrett og kle det med bakepapir. Bruk en spiseskje og form åtte rundstykker som du fordeler på stekebrettet. Bruk skjeen og press rundstykkene flate, omtrent 2 centimeter tykke. Stekes midt i ovnen i cirka 10-12 minutter. Avkjøles på rist. Oppbevar rundstykkene i kjøleskap i en brødpose eller lignende. Da holder de seg saftige opp til en uke :-)

 

IMG_4551

 

Håper det smaker!

For mer magevennlig inspirasjon følg meg på instagram – @juliannelyngstad

Julianne

Click Here to Leave a Comment Below

Anette - mai 26, 2015

Disse bruker jeg som hamburgerbrød, kanongode! Fort gjort å mikse sammen, og restene er kjempegreie til frokost dagen etter! :-)

Reply
Bjørg ANNE - mai 26, 2015

Jeg tåler ikke egg, hva kan jeg erstatte det med i rundstykkene?

Reply
    Julianne - mai 26, 2015

    Jeg tror desverre det er vanskelig å bake disse uten egg, Bjørg Anne :/ Om ingen andre har gode forslag?

    Reply
Marte - mai 27, 2015

Mulig rart spørsmål, men:

Solsikkefrø er det da det samme som solsikkekjerner?
Fungerer det på samme måte, eller er det to vidt ulike ingredienser? :)

Reply
    Julianne - mai 27, 2015

    Hei :) Ja, det er samme råvare! Litt usikker på hva som er rett eller galt her :-O

    Reply
Merete - mai 28, 2015

Hvor mange kalorier er det i en? Ca?

Reply
    Julianne - mai 28, 2015

    Ca 130 kcal :-)

    Reply
    Merete - mai 29, 2015

    I en?

    Reply
    Julianne - mai 29, 2015

    Jepp :) Husk at de er basert på frø som omtrent er like energitett som nøtter. Til gjengjeld holder disse deg mett lenge.

    Reply
    Merete - mai 29, 2015

    Oklærer noe nytt hele tiden. Holder med to til frokost da

    Reply
    Julianne - mai 29, 2015

    Det gjør det absolutt :) Med magert kjøttpålegg og en haug frisk salat, tomat, agurk og paprika blir det veldig bra :)

    Reply
Monica - juli 6, 2015

Hei :) Disse er fantastisk bra.
Ser i boken din at det ikke står noe om at de kan fryses. Er det feil å fryse de?
Jeg har bakt store porsjoner og så fryst de ned. De smaker like godt når de kommer opp fra fryseren igjen. Tiner de i kjøleskapet.

Reply
    Julianne - juli 7, 2015

    Hei Monica :) Takk for tilbakemelding! Det er ikke feil å fryse de, så veldig bra at du gjøre dette ;) Jeg spiser de som regel opp i løpet av uken og da holder de seg fint i kjøleskapet. Hilsen Julianne :)

    Reply
    Monica - juli 7, 2015

    Tusen takk for svar :) Boken din er helt topp :)

    Reply
    Julianne - juli 7, 2015

    Tusen hjertlig takk, Monica :)

    Reply
Karoline - september 23, 2015

Hei! :)
Skal starte på eliminasjonsfasen neste uke og lurte på en ting.
Ser at det er havregryn i disse, og ellers litt havre og spelt i andre lav F-oppskrifter. Har det seg slik at man trygt kan bruke alle oppskriftene merket lav F under eliminasjonen, også når det inneholder dette? Eller bør man begrense inntaket av dette, og eventuelt hvor begrenset bør det være?

Reply
    Julianne - september 24, 2015

    Hei Karoline! Disse kan du trygt bruke på eliminasjonsdietten. Det er ikke store mengder havregryn i denne oppskriften generelt og den er også fordelt på 8 rundstykker. Hvis du ser på oppskriftsoversikten jeg har, så ser du at jeg har merket noen oppskrifter som «FODMAP-redusert» og ikke «lavF». Unngå «FODMAP-reduserte» oppskrifter i eliminasjonsfasen av dietten, da disse inneholder for store mengder spelt eller havre. Det viktigste er at du begrenser inntaket av spelt, for du kan fint inkludere havre i moderate mengder under eliminasjonsfasen :)

    Julianne

    Reply
    Karoline - september 24, 2015

    Takk for svar! :D
    Jeg kom på et par ting til jeg lurte på. Jeg ser det står i boka at eliminasjonsfasen er på 6 uker, men på appen står det 2-6, betyr dette at man kan starte på reintrodusjon om man føler seg symptomfri etter to uker, eller bør man helst kjøre 6 uker uansett?

    I tillegg, er proteinpulveret Troponing med sjokoladesmak trygt å bruke i eliminasjonsfasen?
    Ingredienser: Ultrafiltrert myseproteinkonsentrat, Melkeprotein (Miccelar kasein og myseprotein isolat), eggehviteprotein, kakao, søtstoff (acesulfam K, sukralose), emulgator (soyalecitin), aroma.

    Tror ikke det var noe mer jeg lurte på, enda iallefall, hehe :)

    Mvh Karoline

    Reply
    Julianne - september 25, 2015

    Hei igjen! Ja, du kan sette i gang med reintrodusering om du føler at magen din er symptomfri før det har gått 6 uker. Det viktigste er at du er symptomfri slik at du kan vurdere reaksjonene som eventuelt oppstår ved inntak av de ulike FODMAP-gruppene. Dette må du føle på selv :)

    Proteinpulveret ser greit ut :)

    God helg til deg! Hilsen Julianne :)

    Reply
Åsa - oktober 27, 2015

Hei, Julianne! Samboeren har hatt problemer med magen i nesten 20 år og diagnostisert med IBS. Vi har nå startet på eliminasjonsdietten sammen – med STOR hjelp fra denne bloggen :) Men…..jeg, som tilvanlig tåler det meste, føler meg veldig tung i magen etter å ha spist frørundstykkene. Vi bruker å ha dem til frokost og/eller lunsj for de er jo så gode. Spiser jeg rett og slett for mye av dem (bruker å spise 2 stk), siden jeg blir dårlig?

Mvh Åsa :)

Reply
    Julianne - oktober 29, 2015

    Hei Åsa :) Leit å høre at samboeren sliter med magen, men flott at dere finner hjelp her hos meg. Disse rundstykkene er veldig energitette fordi de inneholder en del frø. Det skal med andre ord ikke mye til før man tar knekken på sulten! Har det betydning for deg om du kun spiser rundstykkene til frokost i forhold til om du også spiser de til lunsj? :)

    Julianne

    Reply
Shakshuka (lavFODMAP) – GODT FOR MAGEN - januar 30, 2016

[…] med en frisk salat og litt godt, magevennlig brød eller […]

Reply
Linn Merethe Bakke - februar 3, 2016

Hei!
Har nettopp oppdaget bloggen din :) Finner mye inspirasjon her :) Funnet mange oppskrifter jeg vil prøve. Takk for alt du deler :)
Tenkte å prøve de melfrie frørundstykkene. Vet du om det noe jeg kan bruke i stedet for fiberhusk? Eller kan jeg bare droppe det?
Mvh, Linn Merethe

Reply
    Julianne - februar 4, 2016

    Hei Linn Merethe :) Så hyggelig at du liker bloggen!

    HM. Jeg er ikke sikker, men du kan prøve å droppe fiberhusk, jeg har ikke prøvd det selv ennå! Om deigen blir for bløt, kan du evt. spe på med litt mer havregryn så blir det enklere å forme rundstykkene :) Lykke til!

    Hilsen Julianne

    Reply
Linn Merethe Bakke - februar 16, 2016

Hei! Nå har jeg laget disse rundstykkene. Tok i litt ekstra havregryn isteden for fiberhusk.. Hvis noen andre lurer, så ble ikke resultatet helt vellykket 😁 De ble mer som lapper/skiver, men gode på smak!! Jeg kjøpte fiberhusk, og har lagd de for andre gang. Mye mer fornøyd med resultatet nå 😍 Jeg skjønner nå hva du mener i oppskriften med at fiberhusken får utøve sin magi 😉
Ha en fin dag 😊 Mvh, Linn Merethe

Reply
    Julianne - februar 18, 2016

    Hei Linn Merethe! Takk for tilbakemeldingen :) Ja, fiberhusk binder godt og har nok mye å si for resultatet :) Kjekt å høre at det ble vellykket :D

    Ha en fin dag du også!

    Hilsen Julianne

    Reply
Frørundstykker uten mel – Gluten- og melkefri inspirasjon - februar 25, 2016

[…] meg en håpløs forkjølelse, og jeg orket ikke kjøre i butikken. Det var da det dukket opp en oppskrift i nyhetsfeeden min på facebook, som jeg så meg nødt til å prøve meg på om jeg skulle få i meg mat i […]

Reply
Linda. - februar 25, 2016

Hei Julianne. ☺
Tar jeg helt feil når jeg mener at jeg har lest at fiberhusk ikke er lf? Var ifbm en annen oppskrift jeg leste det, og bruker selv pofiber istedet. Er det helt feil?

Reply
    Julianne - februar 25, 2016

    Hei Linda :)

    Fiberhusk (eller psylliumfrøskall) er så vidt jeg vet lavFODMAP. Pofiber (eller potetfiber) er ikke testet, men det fungerer godt for mange. Fortsett med det om det fungerer for deg!

    Hilsen Julianne

    Reply
Asrunn - april 4, 2016

Hei!
Er det mulig å lage flere oppskrifter som ikke inneholder egg? Vet du evt om sider som spesialiserer seg på dette? Syns det er veldig vanskelig å ha eggallergi i kombinasjon med IBS, siden så mange oppskrifter i boken din og andre lav fodmap-bøker inneholder egg. Uansett, takk for en flott bok og blogg!

Reply
    Julianne - april 4, 2016

    Hei Asrunn :) Ja, egg er en stor del av mange lavFODMAP-oppskrifter og jeg forstår godt at du får ekstra utfordringer. Jeg skal se om jeg kommer på flere oppskrifter som ikke trenger egg. Alternativer til egg på lavFODMAP-diett er jo no-egg som kan brukes i bakst som kaker og muffins osv, du har kanskje erfaring med det? I tillegg har vi det som kalles chia-egg eller linfrø-egg som også egner seg som alternativ i en del bakst. Jeg har skrevet litt om det her: http://lyngstadernaering.no/2015/11/23/hvordan-lage-linfro-og-chia-egg-vegan-lavfodmap/

    Håper dette var nyttig!

    Hilsen Julianne

    Reply
    Asrunn - april 5, 2016

    Hei igjen!
    Tusen takk for tips, skal sjekke ut de alternativene. :)

    Reply
Siv - april 9, 2016

Laget disse til frokost i dag, men byttet ut havregryn med bokhveteflak, ble VELDIG gode. Takk for nok en god og magevennlig oppskrift! :)

Reply
Nina - oktober 4, 2016

Hei,
Har laget disse ett par ganger å syntes de er kjempegode. Syntes de blir litt flate så tror jeg lager de litt for små, jeg får ca 11 stk. Hvor stor er de i diameter når du lager dem?

Reply
    Julianne - oktober 5, 2016

    Hei Nina! Så kjekt å høre at de faller i smak :) Jeg får ca. 8 stk av denne oppskriften, så jeg lager dem nok litt større enn dine. Det er lenge siden jeg har laget disse nå, men kanskje de er sånn 7-8 cm i diameter og 1-2 cm i høyde. Fint å ha litt høyde på dem, slik at du kan skjære dem i to :)

    Reply
Merete G - oktober 31, 2016

For oss som ikke tåler havre og i tillegg har cøliaki, hva kan vi erstatte havre med i oppskriftene dine? Det er så mange spennende oppskrifter du har som inneholder havre, og det er så synd å gå glipp av de, så ville vært kjempetakknemlig for svar! :)

Reply
    Julianne - oktober 31, 2016

    Hei Merete :) Du kan bytte ut havre med bokhvetflak, hirseflak eller quinoaflak evt. annet glutenfritt mel :) Det meste fungerer godt! Jeg bruker havre på grunn av den gode smaken og tilgjengeligheten i butikken, men både brødoppskriftene, grøt og annet som har havre, kan lages med alternativ. Håper du ser en løsning i dette :)

    Mvh Julianne

    Reply
Inger Helene Gåskjølen - november 24, 2016

Burde frøene bløtlegges for å lage dem mer magevennlige? Har lest om det et sted.

Reply
Maiken - august 3, 2017

Prøvde meg på disse i dag, og de var knallgode :) Men jeg lurer på en ting. MÅ disse oppbevares i kjøleskapet, eller holder de seg feks i en pose på benken? Jeg er på utkikk etter et alternativ til brød som kan være med på tur, i båten osv. Det er ikke alltid så lett å finne greie alternativer når det skal være litt lettvint…

Reply
    Julianne - august 3, 2017

    Hei Maiken :) Så kjekt at rundstykkene falt i smak! Du må ikke oppbevare dem i kjøleskapet, de holder seg bra et par dager på kjøkkenbenken (sikkert lenger også). Perfekt i nistepakken :)

    Reply
Ane - august 18, 2017

Satt akkurat mine rundstykker i ovnen, men de ble veldig flate… Fløt bare utover når jeg hadde dem på brettet… Du skrev at dy trykte dem utover. Har fulgt oppskriften…

Reply
    Julianne - august 18, 2017

    Hei Ane! Så rart! Lot du deigen stå litt? Fiberhusken skal trekke til seg væsken og gjøre deigen fastere, men av og til ser det ikke ut til at dette skjer. Da kan man prøve å tilsette mer fiberhusk eller f.eks havre for å få en fastere deig.

    Reply
Leave a Reply:

5 dagers gratis nettkurs om IBS, FODMAPs og mer!

x