Saftige proteinrundstykker med gulrot (lavFODMAP)

"De beste proteinrundstykkene du har laget hittil!", sa min samboer da jeg lagde disse første gang. I denne varianten tilsetter du revet gulrot i deigen som gir en mild søtsmak og et saftig, mer næringsrikt resultat. Enkle å lage er de også! 

Proteinrundstykker med gulrot 

Oppskriften gir: 9 stk
Oppskriften er: lavFODMAP, naturlig lav på laktose
For glutenfri: velg glutenfri havregryn

Dette trenger du: 

  • ​2 – 3 egg
  • 250 g cottage cheese
  • 2 gulrøtter, revet
  • 10 g chiafrø
  • 125 g bokhvetemel eller annet lavFODMAP-mel
  • 125 g havregryn
  • 1 ts bakepulver
  • 1/2 ts salt

Slik gjør du: Sett stekeovnen på 200 grader og kle et stekebrett med bakepapir. Skrell gulrøttene. Bruk et rivjern og riv gulrøttene direkte i en bakebolle. Ha i egg og cottage cheese i bollen og kjør glatt ved hjelp av en stavmikser. Tilsett chiafrø, bokhvetemel, havregryn, bakepulver og salt og bland godt sammen. La stå i ca. 10 minutter før du former deigen til 9 rundstykker på stekebrettet. Jeg liker å bruke en spiseskje og litt vann og forme dem i håndflaten før jeg legger de på stekebrettet. Strø over litt chiafrø eller havregryn til pynt om du vil. Stekes midt i ovnen i ca. 20 minutter eller til de er gylden i fargen. Avkjøles på rist og nytes med godt pålegg. Rundstykkene kan fryses :)

Tips: Press dem gjerne litt flate med fingrene, da får du plass til mer godt pålegg og de trenger kortere steketid. 

Click Here to Leave a Comment Below

Christel - november 7, 2016

Disse var kanongode! :D Det gikk med et par rett i gapet mens jeg laget de med pålegg. Klarte ikke å vente ;) Anbefaler å prøve disse!

Reply
Åshild - november 14, 2016

Hei, det ser helt nydelig ut! Alle oppskriftene jeg har testet ut har vært en suksess (for ganen og for magen). :D Tusen takk for denne bloggen og jobben du gjør – det settes veldig stor pris på!
Jeg lurte på om du har et tips til hva jeg kan bytte ut cottage cheese med? Jeg er veldig glad i både smaken og konsistensen, men melk er en megatrigger for aknen min.
Takk igjen! :)

Reply
    Julianne - november 14, 2016

    Hei Åshild :) Så kjekt å høre at oppskriftene faller i smak :D Jeg har fått dette spørsmålet noen ganger og tenker å prøve meg på en melkefri variant, men jeg har ikke kommet så langt enda. Det kan hende du kan droppe cottage cheese, eller tilsette litt plantebasert melk (kokosmelk, mandelmelk eller rismelk) til konsistensen er fin å jobbe med. Om du tester det ut før jeg får mulighet, så er det supert om du vil fortelle litt om hvordan det fungerte ;) Ha en god dag! Julianne :)

    Reply
Merethe - november 15, 2016

Disse står ovnen nå, gleder meg til dem er kommet ut. Har laget masse godt mat fra bøkene dine.

Reply
    Julianne - november 16, 2016

    Hei Merethe :) Så hyggelig!! Håper disse også faller i smak <3 :D

    Reply
    Merethe - november 17, 2016

    Disse var bare helt fantastisk gode :) laget dem 2 dager på rad <3 <3

    Reply
    Julianne - november 18, 2016

    Så kjekt å høre, Merethe :) Godt med et enkelt, sunt og magevennlig alternativ til brød :D God helg :)

    Reply
ellen reinshol - november 17, 2016

Hei. Jeg har ikke chiafrø, kan jeg droppe de helt eller må jeg ha et alternativ?😀

Reply
    Julianne - november 17, 2016

    Hei :) Chiafrø binder deigen litt mer sammen, men har du linfrø kan det gjøre noe av den samme nytta. La røra svelle litt lenger eventuelt :) Lykke til!

    Reply
Irene - desember 5, 2016

Hei Julianne. Har laget mye god mat fra bøkene dine. Takk for alt det arbeidet du gjør for oss med IBS. Nå står disse rundstykkene i ovnen. Deigen ble bløt? Har du noe gram mål for hvor mye gulrøtter, da de kommer i forskjellige størrelser? Jeg erstattet 25 gram av bokhveten med Fiberfin,,,,men ble usikker på om Fiberfin er lavfodmap?..det står glutenfri på boksen og inneholder maisstivelse med høyt innhold av resistent stivelse….skjønner ikke hva det betyr! Vennlig hilsen Irene

Reply
    Julianne - desember 5, 2016

    Hei Irene :) Takk for hyggelig kommentar! Godt å høre at du har mye glede av oppskriftene mine. Jeg har ikke gram på gulrøttene, men de er medium store. Skal måle neste gang! Lot du deigen svelle en liten stund? Jo lenger den sveller, desto fastere blir deigen. Fiberfin består av resistent stivelse fra mais. Resistent stivelse er kjent for å være god næring til tarmbakteriene, og noen med IBS reagerer på dette. Du bruker ikke stor mengde, men vurder hvordan magen din tåler det :) Ønsker deg en god kveld! Hilsen Julianne

    Reply
Lise - desember 5, 2016

Dette må jeg prøve, men hvor mye er 10 gram frø? 1 ss?

Reply
Berit - januar 2, 2017

Dette så godt ut.
Snublet over bloggen.
Er ny så jeg lurer på hva bokhvete er og hvor får jeg kjøpt det?
Takk for titten i bloggen.
Ønsker deg en vakker kveld.

Reply
    Julianne - januar 5, 2017

    Hei Berit! Så hyggelig at du titter innom :) Bokhvetemel er mel laget av bokhvete. Bokhvete er ikke i slekt med hvete, men er faktisk en nøtt. Glutenfritt, næringsrikt og har lite FODMAP. Du kan kjøpe både hel bokhvete, bokhveteflak og bokhvetemel i velassorterte dagligvarebutikker, på nett eller i helsekostbutikker. Jeg handler det som regel i helsekost eller om jeg tar en tur over grensen til Sverige – der er det billigere :)

    Ha en nydelig dag du også! Mvh Julianne

    Reply
Nina Meyer Sanderød - januar 6, 2017

Disse var kjempegode. Jeg byttet ut bokhvetemel med sammalt speltmel og hadde i linfrø i stedet for chiafrø. Jeg synes det er vanskelig å jobbe med bokhvetemel. Det blir så klissete.

Reply
    Julianne - januar 6, 2017

    Hei Nina :) Så flott! Jeg bruker bokhvetemel eller rismel fordi det har et lavere innhold av FODMAPs enn spelt, men om det fungerer godt for magen din – fortsett med det :D God helg til deg!

    Reply
Elin - februar 19, 2017

Hei. Mine rundstykker ble litt klissete omelett i konsistensen😬 Brukte speltmel, vet ikkje om det har noe å si?

Reply
    Julianne - februar 20, 2017

    Så rart! De blir saftige, men skal ikke være omelett i konsistensen. Var det samme konsistens når du skar i dem når de var avkjølt også? :)

    Reply
Beate - april 4, 2017

Hei, jeg kan ikke spise havregryn, kan jeg erstatte dette med noe annet eventuelt kutte det ut? Tusen takk for en flott nettside med masse gode tips :)

Reply
    Julianne - april 7, 2017

    Hei Beate :) Ja, du kan erstatte det med andre flak (bokhvete, hirse eller quinoa) eller annet lavFODMAP-mel. Prøv deg litt fram :) Lykke til!

    Reply
Halvor - juni 10, 2017

Begynte med lavfodmap i går, for å teste om det hjelper mot litt generelle mageproblemer. Hatt mye brød i kosten, og vært mye oppblåst og urolig i magen. Har gått halvannet døgn nå på minimalt med mat, fordi ingenting har smakt godt så langt. Disse derimot var jo en ren fryd og glede! Vært nervøs for å ikke finne produkter jeg liker, men det går jo helt fint om en kan fylle opp frysene med en større mengde av disse. Usikker på om det er psykisk, men jeg har egentlig følt meg bedre fra dag 1.

Jeg endte opp med TORO sin fine glutenfri melmiks, ettersom jeg ikke klarte å finne bokhvetemel. Hva er fordel med bokhvetemel kontra denne? Pris? Smak? Kost?

Takk for god informasjon, og gode oppskrifter! :) Ser frem til å prøve flere varianter.

Reply
    Julianne - juni 13, 2017

    Hei Halvor! Så godt å høre at rundstykkene falt i smak og at du føler deg bedre allerede :) Om det er psykisk, spiller ingen rolle, hehe.

    Bokhvetemel har mer fiber, mindre stivelse enn Toro sin glutenfrie melblanding, noe som gjør bokhvete til et bedre alternativ både for tarmhelse og helsen generelt. Bokhvetemel har en smak som noen trenger å venne seg til å like, så prøv deg litt fram der. Fullkornsrismel er også et alternativ til den glutenfrie blandingen til Toro, som er mildere på smak enn bokhvetemel.

    Jeg kan også tipse om sorghum-mel som et godt lavFODMAP-alternativ. Jeg har ikke brukt det tidligere, men oppdaget det denne uken og smaken er mild og god. Noe av det bedre! Anbefales :) Finnes på helsekost.

    Stå på videre, Halvor!

    Mvh Julianne

    Reply
Leave a Reply:

5 dagers gratis nettkurs om IBS, FODMAPs og mer!

x