Surdeigsrundstykker av spelt (lavFODMAP)

Disse rundstykkene baker jeg hver eneste helg jeg har anledning. Jeg rører sammen en deig på kvelden, lar den heve over natten, baker ut på morgenen og nyter nybakte surdeigsrundstykker til frokost. Altså, helgefrokosten hjemme blir nesten bedre enn hotellfrokost! Ulempen er selvsagt at du må lage den selv, men det tåler vi til hverdags ;)

En av de mest populære oppskriftene mine er eltefrie rundstykker av spelt. Disse lager du med lite gjær og lar de heve over natten. FODMAP-innholdet i disse rundstykkene er for høyt til å kunne nytes i lavFODMAP-diettens eliminasjon- og reintroduksjonsfase. Et bedre alternativ, om du er i gang med lavFODMAP-dietten, er å lage rundstykkene med surdeig isteden for gjær! Surdeigsprosessen reduserer nemlig FODMAP-innholdet i rundstykkene - noe som gjør de enda mer magevennlige. I tillegg smaker de dobbelt så godt med surdeig etter min mening ;) 

Surdeigsrundstykker av spelt

Oppskriften gir 12 rundstykker
Oppskriften er lavFODMAP, laktosefri og melkefri
Obs spelt inneholder gluten

Dette trenger du 

  • 300 g siktet speltmel
  • 200 g sammalt speltmel
  • 30 g solsikkekjerner
  • 30 g linfrø
  • 1 ts salt
  • 3,5–4 dl fingervarmt vann
  • 2 ss surdeigsstarter

Slik gjør du: 

Bruk gjerne en digital kjøkkenvekt som du kan nullstille. Ta fram en bakebolle, mål opp og bland sammen mel, frø og salt i bollen. Tilsett vann og 2 ss surdeigsstarter og jobb deigen godt sammen med en slikkepott. Deigen skal være litt bløt, men ikke flytende. Dekk bakebollen med plastfolie og la deigen heve i minst 12 timer i romtemperatur (gjerne over natten).

Etter minst 12 timer er du klar til å bake ut rundstykkene. Sett stekeovnen på 250 grader og la stekeplaten du skal steke rundstykkene på varme seg godt opp mens du baker ut rundstykkene. Jeg gjør det enkelt her og former 12 rundstykker ved hjelp av en stor skje og en slikkepott som jeg fordeler fordeler på bakepapiret. Når lyset på stekeovnen er slukket, er ovnen ferdig oppvarmet. Ta ut det varme stekeplaten og før bakepapiret med rundstykkene over. Skru ovnen ned til 225 grader og stek rundstykkene i 15-20 minutter, til de er litt gyldne på toppen. Sjekk at rundstykkene er ferdige ved å banke forsiktig på undersiden av rundstykket. Hører du en hul lyd, er rundstykkene ferdige. Avkjøles på rist og nytes med godt, magevennlig pålegg :)

Håper det smaker! 

Julianne <3

Ps. Fortsatt ikke for sent å melde seg på gratis foredrag om FODMAPs på mandag! :) Klikk på bildet under for å komme til påmelding!

Click Here to Leave a Comment Below

Anne - februar 11, 2017

Hever du denne i romtemperatur siden hevetiden er såpass kort til surdeig å være?

Reply
Ingvild - februar 12, 2017

Må surdeigsstarteren friskes opp dagen før deigen skal settes, eller er ikke det nødvendig i denne oppskriften? :-) Gleder meg til å prøve hvis bare surdeigsstarteren min blir vellykket!

Reply
    Julianne - februar 13, 2017

    Nei, jeg gjør ikke det. Resultatet avhenger nok mye av hvor mye futt det er i surdeigsstarteren din, men det ser du når du får bakt noen ganger. Jeg tar glasset med surdeigsstarter ut av kjøleskapet 12 timer før jeg skal bake (på fredagsmorgen f.eks) slik at den våkner litt til liv, og det fungerer godt hos meg :) Lykke til med surdeigsstarteren!

    Reply
Laila - februar 13, 2017

Deigen min blir så bløt at det ikke går an å forme rundstykker. Kan jeg ha mer mel i?

Reply
Karoline - februar 13, 2017

Kan man bruke surdeigspulvereret til det glutenfrie verksted i steden for surdeigsstarter

Reply
eline - februar 17, 2017

er dette glutenfrie brødet fra godt brød lavfodmap? Ingredienser: Vann, hvetestivelse*, Rismel*, Maismel*, Solsikke* (ristet), Gresskarkjerner* (ristet), Fiberhusk*,Gjær, Salt

Reply
Hilde - februar 18, 2017

Gleder meg til jeg får flyttet inn i ny leilighet med større kjøkken, oppvaskmaskin og større oppbevaringsplass slik at jeg og kan lage mer magevennlug mat og hjemmelaget brød/runsrykke dom fungerer for min mage, men det tar tid.

Reply
    Julianne - februar 20, 2017

    Ja, det høres bra ut :) Det hjelper å ha utstyret og plassen i orden, da er det litt mer motiverende å holde på!

    Reply
Renate - februar 20, 2017

Hei! Jeg er ny med lavFODMAP og håper å kunne introdusere mer av dette i kosten min. Jeg har i flere år laget et lavkarbobrød som består kun av lavFODMAP produkter(egg, olje, laktosefri kesam, linfrø, solsikkefrø), med unntak av kruskakli(60 g pr brød). Har du forslag til hva jeg kan erstatte dette med?

Reply
    Julianne - februar 21, 2017

    Hei Renate! Havrekli er lavFODMAP inntil 22 g per måltid, så kanskje du kan bytte kruskakli med havrekli? :)

    Reply
Bente - februar 23, 2017

Hei. Kan jeg bruke bare grov spelt i stedet for siktet og sammalt?
Gleder meg til å utforske min første baking med selvlaget surdeig starter:)

Reply
    Julianne - februar 23, 2017

    Hei Bente :) Resultatet blir nok best ved å bruke noe siktet speltmel, men du kan justere mengdeforholdet til f.eks 250 g siktet og 250 g sammalt for å gjøre rundstykkene grovere. Prøv deg litt fram :) Håper du lykkes! Mvh Julianne

    Reply
Bente - mai 20, 2017

Hei Julianne.
Disse er supre!! Jeg baker de nå flere ganger i uka. Liker de veldig godt (barna liker de også!) og jeg er så fornøyd med at jeg får til surdeig:) 🤣Men, skulle gjerne ha et tips til hvordan få litt fin form på rundstykkene (sånn som på illistrasjonsbildet ditt!). Baker stort sett i store muffinsform-brett (Ikke papir!) for å få litt høyde på dem, men de gangene jeg har prøvd uten form så sklir de ut og blir som pitabrød 😯 Følger oppskriften slavisk! Og hever i ca 12 timer på benk.
God helg 😉

Reply
    Julianne - mai 22, 2017

    Hei Bente :) Så gøy at rundstykkene faller i smak! Så rart at deigen blir så løs om du følger oppskriften. Kanskje har det med malingsgraden på melet å gjøre? De blir heldigvis ekstra saftige når deigen er bløt, men jeg forstår at du vil ha litt mer rundstykkeform på dem! Prøv å tilsett litt mer mel neste gang for å få en fastere deig. Det vil hjelpe :) Mvh Julianne

    Reply
Sigurd - oktober 17, 2017

Hallo. Jeg har fulgt oppskriften på surdeigsstarteren. Det ble veldig med bobler og skum etter tre dager. Så byttet jeg ut en tredjedel hver dag i tre påfølgende dager. Det dannet seg alltid bra med bobler og skum til neste dag. Da jeg skulle sette deigen på dag 6 var det lite bobler. Derfor ville jeg vente til i dag. Fremdeles lite bobler? Hva kan ha skjedd. Mulig jeg byttet ut for mye sist gang jeg fornyet og hadde på for mye nytt mel og vann. Har brukt sammalt spelt.

Reply
    Julianne - oktober 18, 2017

    Hei Sigurd! Det høres ut som at du er på rett spor, siden surdeigsstarteren din har boblet bra gjennom hele prosessen. Det du kan gjøre nå, for å se om den kvikner til, er å ta 1 ss surdeigsstarter og blande den med 100 g vann og 100 g speltmel (gjerne økologisk om du har) i en glassbolle. Jeg mater min med siktet speltmel, noe som fungerer best hos meg. Dekk bollen til med plastfolie og la stå i 12-24 timer og se om den begynner å boble/skumme etterhvert. Den er helt sikkert i fin form, det er ikke alltid boblene som sier noe om hvor fin den er i formen. Du kan jo ta en titt på hvordan det gikk med meg da jeg lagde ny surdeigsstarter tidligere i år: https://lyngstadernaering.no/2017/06/26/surdeigsprosjektet/ :) Sender masse god surdeigskarma din vei! Julianne

    Reply
Mari - november 22, 2017

Kan noe av melet byttes ut med f.eks. bokhvetemel eller maismel?

Reply
    Julianne - november 23, 2017

    Hei Mari! Det har jeg ikke prøvd, og vet ikke hvordan det vil bli hverken på smak eller i konsistens. Prøv gjerne å se :) Mvh Julianne

    Reply
Miriam - desember 21, 2017

Forstår ikke hva som skjer galt med mine Rundtstykker.
De flyter ut som pita brød tross at jeg har ekstra mel oppi. Har du noe formening om hva jeg gjør galt?

Miriam

Reply
    Julianne - desember 21, 2017

    Hei du! Hva slags mel bruker du? Jo grovere mel, desto mer fiber binder væske. Det påvirker i alle fall mine resultat. Jeg kan følge samme oppskrift, men bruker jeg grovmalt mel blir de mer kompakte og flyter ikke ut over. Prøv eventuelt mindre væske neste gang og kna sammen til du har en fastere deig enn det du er vant til. Det bruker å fungere :) Håper smaken på «pitabrødene» var gode i det minste <3 :) Julianne

    Reply
Amalie - januar 6, 2018

Er det et maks timeantall de kan stå? Kan jeg la de stå å heve i 72 t eller er det litt for lenge?

God helg!

Reply
    Julianne - januar 8, 2018

    Hei :) Jo lenger de hever, desto surere blir smaken. Personlig hever jeg de maks 12 timer, men de kan stå noen timer lenger uten at det går på smak. 72 timer mener jeg er altfor lenge :) Ha ei fin uke :D

    Reply
Caroline - januar 15, 2018

Hei, disse fikk jeg til veldig greit, og synes de er kjempegode. Men jeg lurer på om magen kanskje reagerer på dem dessverre. Jeg er på eliminasjonsdietten men fortsatt ikke symptomfri, og synes det er veldig vanskelig å vite hva jeg reagerer på. Nå har jeg dessverre disse rundstykkene som mistenkt, etter en del magetrøbbel gjennom helga der jeg har spist dem til frokost hver dag. Tror du det kan være fruktaner igjen i speltmelet til tross for heving med surdeig? Har du hørt om andre som reagerer på slik bakst? Takknemlig for svar. Jeg håper jo at det ikke er disse jeg har reagert på…

Reply
    Julianne - januar 19, 2018

    Hei Caroline! Så godt å høre at rundstykkene faller i smak. Rundstykkene blir ikke helt fri for fruktaner, men blir lavFODMAP. Noen opplever at surdeigsbakst er uvant i starten, så det kan være verdt å begynne litt forsiktig og vurdere hvordan det går – spesielt om man ikke er symptomfri. Prøv igjen med større mengder senere, når magen er i bedre balanse :) Lykke til videre og god bedring :)

    Reply
Linn Anette Bårtvedt - februar 14, 2018

Hei, ungene liker ikke så godt frøene. Skaljeg bare droppe frøene, eller erstatte med samme mengde mel?
Kan jeg forme rundstk om kvelden og la det etterheve om natten i kjøleskapet? Laget akkurat surdeigsbollene dine og syns det var så greit å bare steke bollene når det var klart 🙂

Reply
    Julianne - februar 15, 2018

    Hei Linn Anette! Du kan droppe frøene, eventuelt legge til litt mel eller redusere litt på væsken. Kanskje tilsette litt havregryn isteden? :) Jeg har ikke prøvd dette selv ennå, men jeg tror jeg ville ha gjort noe som dette: Sett deigen på ettermiddagen, la den heve til kvelden på kjøkkenbenken, sett deigen i kjøleskapet over natten, ta ut deigen på morgenen og form 10-12 rundstykker på bakearket og stek dem. Da tror jeg du får et godt resultat. Jeg tror rundstykkene vil flyte ut og bli flate om du former dem først og deretter hever dem i kjøleskapet, men jeg vet ikke :) Deigen på disse rundstykkene er bløtere enn bollene! Prøv deg gjerne fram og fortell hvordan det går :)

    Reply
Tone - april 23, 2018

Hei :-) Er rundstykkene egnet til å fryses?

Reply
Silje.g - mai 6, 2018

Hei. Flåtte bolla👍 bare lurt på om du kan bruk toro lysmelanding i stede for speltmel?
Mvh silje

Reply
    Julianne - mai 6, 2018

    Hei Silje :) Ja, du kan bake med surdeig og glutenfritt mel, men jeg vet ikke hvordan resultatet blir. Om du må spise 100 % glutenfritt trenger du dessuten en glutenfri surdeigsstarter, men det går fint an å lage :) Hilsen Julianne

    Reply
Katrine - august 7, 2018

Er det noe mengdebegrensning på disse eller surdeigsbrødet når man er i streng fase på lav fodmap dietten?:)

Reply
    Julianne - august 8, 2018

    I følge Monash University low FODMAP diet app, er 2 skiver surdeigsbrød av spelt lavFODMAP per måltid – men det varierer fra hvilket surdeigsbrød som er testet. Så prøv deg litt fram og vurder hvor mye magen din tåler, selv i eliminasjonsfasen av dietten. Start f.eks med to tynne skiver eller ett surdeigsrundstykke til et måltid (med masse godt, magevennlig pålegg og annen magevennlig mat om du ikke blir mett) og øk mengden neste gang om du føler det går fint :) Lykke til!

    Reply
Leave a Reply:

5 dagers gratis nettkurs om IBS, FODMAPs og mer!

x