Grove surdeigsbrød av spelt med gulrot (lavFODMAP)

Er du på jakt etter et sunt og godt surdeigsbrød av spelt du kan nyte til hverdags, er disse midt i blinken! I motsetning til de lekre surdeigsbrødene du får når du bruker denne oppskriften, blir disse mer autentiske hjemmebakte brød bakt i brødform. Disse er enkle å lage, krever kortere hevetid og smaker nydelig. I tillegg holder de seg saftig flere dager etter steking :) 

Grove surdeigsbrød av spelt med gulrot 

Oppskriften gir 2 brød
Oppskriften er lavFODMAP, laktosefri og melkefri. Inneholder gluten. 

Dette trenger du

 • 700 g sammalt speltmel
 • 300 g siktet speltmel
 • 200 g revet gulrot
 • 2 ts salt
 • Ca. 8 dl vann
 • 3 ss surdeigsstarter

Slik gjør du: Vask og riv gulrøttene med et rivjern. Mål opp ingrediensene og kna deigen sammen til en fin deig. Dekk bollen med plastfolie og la deigen heve på kjøkkenbenken i 8-12 timer, litt avhengig av hvor god tid du har. 

Ta deretter fram to brødformer og kle dem med bakepapir. Fordel deigen i de to formene, dekk med plast og la heve videre i 1–2 timer før steking. 

Sett stekeovnen på 250 grader. Når ovnen er oppvarmet setter du brødene inn på nederste rille i ovnen. La steke i ca. 10 minutter før du senker temperaturen til 175 grader og steker brødene videre i ca. 50 minutter til. Sjekk om brødene er ferdige ved å banke forsiktig på undersiden av brødet. Hører du en hul lyd er brødet ferdig. Avkjøl på rist og nyt med godt pålegg :)

Click Here to Leave a Comment Below

Karoline - oktober 22, 2017

Hei Julianne!

Nå har jeg prøvd meg på disse et par ganger og det bobler og koser seg, og deigen hever ganske godt. Men brødene smaker veldig surt. Så surt at det overdøver alt av pålegg og rett og slett ikke er særlig godt. Har du noen tips for å få en litt mindre sur smak på brødene?
(Hever 12 timer i bakebolle og 2 timer i form)
Ellers må jeg si takk for oppskrifta på starter! Den var så forseggjort at jeg, mot formodning, fikk det til på første forsøk :D

Mvh Karoline :)

Reply
  Julianne - oktober 22, 2017

  Hei Karoline :) Prøv å la deigen heve kortere, 7-8 timer i bolle før 1-2 timer i brødform. Jo lenger den står, desto surere blir brødene. Du kan eventuelt prøve å heve deigen noe av tiden i kjøleskapet for å se om det også hjelper :) Så flott at du fikk til surdeigsstarteren, det er veldig godt å høre! :D

  Reply
Anne B - februar 18, 2018

Takk for god oppskrift!! Hvor stor brødform bruker du?

Reply
Anja B. Adde - februar 23, 2018

Hei fina :)
Har du prøvd denne i jerngryte? Kan ta hele deigen i gryta? Altså ikke dele den i to!

Reply
  Julianne - februar 23, 2018

  Hei du <3 Nei, har ikke det! Deigen er ganske bløt, så brødformer er ganske praktisk :) Du kan prøve å steke brødet i jerngryte, men bare pass på at du har litt mel i bunnen av gryta slik at du får løsnet brødet når det er ferdig. Det kan hende du skal redusere litt på vannmengden i deigen, så blir den litt fastere - og ja, du kan ta hele deigen i en gryte og lage et stort brød isteden for to :) Lykke til om du prøver!

  Reply
Leave a Reply:

5 dagers gratis nettkurs om IBS, FODMAPs og mer!

x