1 uke med resistent stivelse

Hei! Forrige uke begynte jeg på diett 2 i Prosjekt Sterk Tarmflora, hvor fokuset denne gangen er på resistent stivelse. Jeg var litt spent på hvordan magen skulle reagere denne gangen, spesielt siden jeg visste jeg hadde travle dager med både reising og hele tre foredrag på fem dagen foran meg. De dagene jeg holder foredrag er jeg ekstra spent i kroppen, noe magen også kjenner på.

Men til tross for det, har den første uken gått overraskende bra! Det er lenge siden jeg har følt meg så bra, både med hensyn til fordøyelsen, luft i magen og oppblåsthet og ikke minst har det vært futt i kroppen! Dette har vært uvurderlig viktig denne uken, fordi jeg trenger å være på topp på hvert eneste foredrag ;)

Hva har jeg spist disse dagene? 
Det har gått i veldig enkel mat denne uken, fordi jeg ikke har vært hjemme i Oslo eller hatt tid til å eksperimentere så mye. Men jeg har likevel fått planlagt en del, og laget meg noen enkle, gode måltider med fine mengder resistent stivelse. Her er et lite utvalg av maten jeg har spist:  

Potetsalat med spinat, sikoriblader, grønn del av vårløk, radicchio rosso, olivenolje, sitron, salt og pepper og tørkede urter, med speilegg, tomater og frøknekkebrød med surdeig

Risboller laget av av kokt, avkjølt fullkornsris, egg, bokhvetemel, salt, pepper og tørkede urter (ikke det mest vellykkede prosjektet, men litt artig lell :P) i speltlompe med salat og spicy karridressing

Kalde, kokte poteter i skiver, med salat og eggerøre: 

Blandet salat med baby leaf, gulrot, tomater, grønn del av vårløk, radicchio rosso, kalde, kokte poteter, kokte egg, kaldpresset olivenolje, salt, pepper, spirer og granateplekjerner: 

Og en enkel frokost med masse resistent stivelse fra rå havre. Her servert med iskald laktoseredusert melk, kanel, valnøtter, blåbær og litt lønnesirup: 

Det går med andre ord mye i kokte, avkjølte poteter og havre om dagen, men jeg sørger også for å spise avkjølt, kokt fullkornsris (som f.eks stekt ris med grønnsaker og egg) og grønne bananer til mellommåltid. Les mer om hvilke magevennlige råvarer som har høyt innhold av resistent stivelse her. 

Dette krever litt planlegging, men det er enkelt om du koker opp store porsjoner med både poteter og ris og oppbevar det i kjøleskapet. På den måten har du alltid råvarer med tarmstyrkende resistent stivelse tilgjengelig!

Til slutt vil jeg be deg om råd. Jeg ønsker noen tips og inspirasjon fra deg til hva jeg kan lage av både kalde, kokte poteter og kald, avkjølt ris! Jeg har googlet masse, men finner liksom ikke noe som frister :P

– Julianne :)

Click Here to Leave a Comment Below

Trude - oktober 13, 2017

har du oppskrift på desse rettene?

Reply
  Julianne - oktober 14, 2017

  Hei Trude :) Nei, dessverre ingen konkrete oppskrifter, bare laget på slump av det jeg hadde liggende i kjøleskapet!

  Reply
Nina - oktober 13, 2017

Spennende dette. Dette skal jeg prøve ut selv også.

Tips: Poteter med Ajvar og rømme. Det er jo ikke akkurat en avansert rett, men jeg har fått helt dilla på poteter med Ajvar til. Gjerne små snadderpoteter som Perlepotet. Bruker Mamas Ajvar som kun inneholder paprika, aubergine, solsikkeolje og havsalt. Mild type uten chili som bare er helt fantastisk god. Litt laktosefri lettrømme og en salat med feks fetaost i tillegg : Nam Nam.

Reply
  Julianne - oktober 14, 2017

  Hei Nina! Takk for tips :) Ajvar er nytt for meg, men varianten du nevner skal jeg se etter! Høres nydelig ut! Hvor får du tak i Mamas Ajvar?

  Reply
  Nina - oktober 14, 2017

  Hei – jeg fant mamas Ajvar på et Asiatisk kjøpesenter her i Trondheim. På glassene står det på svenskt at den er laget i Makedonia. Jeg vil tro at f.eks Gutta på Haugen i Oslo bør ha det, eller sånne spesialdelikatesser f.eks. Kanskje på Grønland? Den er ikke så allverden dyr – 49.- for et 500 grams glass. Jeg har prøvd andre typer Ajvar og de kan ikke måle seg med Mamas :-) Den passer også som dip fordi den ikke er sterk men aromatisk og mild og med masse smak. Kan blandes ut i rømme. Håper du finner den, skulle jeg finne den på en landsdekkende kjede f.eks Meny ol. her i Trondheim skal jeg melde deg det.

  Reply
  Julianne - oktober 15, 2017

  Takk for tips, Nina! Da skal jeg se nærmere etter Mamas på butikkene her i Oslo, så får jeg testet det ut! :D

  Reply
Christiane - november 10, 2017

Ajvar inneholder hvitløk..men her er en god oppskrift, https://www.etkjokken.com/2016/05/paprikapalegg-ajvar/ – lett å lage selv, da kan man skippe hvitløken ;) Støtter innlegget i at ajvar er veldig godt på poteter :)

Reply
  Julianne - november 11, 2017

  Takk for godt tips om oppskrift! Om man ønsker litt smak av hvitløk kan man også bruke hvitløksolje :D Skal prøve denne (til poteter… mmm!)

  Reply
  Nina - november 11, 2017

  Hei, den Ajvaren som jeg anbefaler, Mamas Ajvar, inneholder IKKE hvitløk, men de fleste andre typer som jeg har sett gjør det.

  Reply
  Nina - november 12, 2017

  Mamas Ajvar, som jeg anbefaler, er uten hvitløk.

  Reply
Leave a Reply:

5 dagers gratis nettkurs om IBS, FODMAPs og mer!

x