Julebrød av surdeig og spelt (lavFODMAP)

Magevennlig, hjemmelaget julebrød - kan du tenke deg noe bedre nå i disse førjulstider? Jeg har alltid vært svak for julebrød, gjerne de som kjøpes ferdig, men siden magen ikke er like begeistret var det på tide å lage sitt eget magevennlige julebrød.

Jeg har brukt min kjære surdeigsstarter i dette stuntet, og etter mye googling etter oppskrifter å la seg inspirere av, fant jeg ut at de fleste oppskriftene minnet mye om hveteboller med rosiner. Jeg har jo en kanonbra oppskrift på surdeigsboller av spelt, så jeg brukte den som utgangspunkt for å lage disse julebrødene. Den store forskjellen er at jeg bruker rosiner og at bollene har brødform.

Rosiner er listet som høyFODMAP, men er lavFODMAP inntil 13 g per måltid (Monash U low FODMAP diet app) Det gjør at de fleste med FODMAP-intoleranse tåler godt en liten smak av rosiner i ny og ne. Om du er veldig sensitiv, kan du redusere mengden rosiner i denne oppskriften.  

Jeg laget to varianter denne gangen, et “vanlig” og et litt grovere julebrød hvor jeg byttet ut litt av det siktede melet med sammalt speltmel og det hvite sukkeret ble ertsattet med kokosblomstsukker.

Begge variantene ble veldig gode, men det grove med kokosblomssukker ble litt tyngre, men faktisk aller best på smak. Fremgangsmåten er helt lik, men jeg legger til alternativene i parentes om du ønsker å bake den grovere, litt sunnere varianten :)

Julebrød av surdeig og spelt 

Oppskriften gir 2 små julebrød - anbefaler å doble oppskriften når du først skal bake :-)
Oppskriften er lavFODMAP, laktosefri (kan lages melkefri)


DAG 1

Dette gjør jeg på morgenen dag 1.

STEG 1: Frisk opp surdeigsstarteren

150 g siktet speltmel
150 g vann
1 ss surdeigsstarter

Slik gjør du: Bland ingrediensene sammen i en liten glassbolle og dekk til med plast. La stå i 8-12 timer før du fortsetter til steg 2.

STEG 2: Sett deigen og la heve

Dette gjør jeg på ettermiddagen/kveld dag 1.

550 g siktet speltmel (for grovere brød, erstatt 200 g av melet med sammalt spelt mel)
200 g romtemperert laktosefri melk
120 g sukker (eventuelt kokosblomstsukker)
2 egg
10 g salt
1-2 ts kardemomme
200 g oppfrisket surdeigsstarter (den du lagde ved steg 1)
75 g romtemperert smør (i terninger)
100 g rosiner

Slik gjør du: Bland sammen alle ingrediensene bortsett fra smør og rosiner. Jeg bruker kjøkkenmaskin i denne prosessen, og lar den kun gå til deigen er godt kombinert. Du kan fint bruke hendene også! Dekk bollen med plastfolie og la stå i romtemperatur i 1-2 timer. Mens deigen hever, har du rosinene i en skål og heller på med lunkent vann til rosinene er dekket. Rosinene skal bløtlegges.

Etter 1-2 timer skal du jobbe inn smøret i deigen. Ha deigen på kjøkkenbenken. Om deigen kjennes litt for bløt ut og er vanskelig å jobbe med, er det nå du sper deigen med litt mer speltmel. Ikke for mye, bare nok til at du kan kna deigen uten problemer. Jobb deretter inn romtemperert smør i deigen. Dette er også en klissete prosess, men fortsett til deigen smøret er helt innarbeidet! Bruk gjerne bretteteknikken som du ser i denne videoen (det er så gøy!). Du kan også bruke kjøkkenmaskin til denne prosessen om du vil ;)

Når smøret er innarbeidet, sil vannet av rosinene og innarbeid dem godt i deigen før du setter deigen til heving på kjøkkenbenken igjen. Dekk bollen med plastfolie og la stå 1-2 timer til (alt ettersom hvor god tid du har på kvelden). Sett deretter deigen til heving i kjøleskapet til dagen etter.

DAG 2

Steg 3: Utbaking og etterheving

Dette gjør jeg om morgenen dag 2.

Ta deigen ut av kjøleskapet. Ha deigen ut på kjøkkenbenken og kna den litt forsiktig før du deler deigen i to emner. Nå kan du velge å lage julebrød med eller uten brødform. Jeg valgte å lage uten, noe som gjorde at de fløt litt utover etter hevingen og ble litt flate. Ved bruk av brødform kle formene med bakepapir og legg hvert emne i hver sin form. Pensle brødenes overflate med vann før du setter dem til heving - gjerne i en lun stekeovn. La julebrødene heve i 6-8 timer.

Steg 4: Steking

Dette gjør jeg ettermiddag/kveld dag 2.

Ta de julebrødene ut av stekeovnen og skru ovnen på 200 grader. Jeg penslet brødene med et sammenvispet egg, men du kan også pensle med vann før steking. Når ovnen er varm, sett brødene på nederste rille i stekeovnen. La steke i ca. 45 minutter, til julebrødene er gyldne i fargen. Sjekk at julebrødene er ferdige ved å banke forsiktig på undersiden av det ene brødet. Hører du en hul lyd, er brødene ferdig. Avkjøl på rist og nyt nystekte, magevennlige julebrød med godt smør og det pålegget du liker! 

Håper det smaker :)

Julianne

Click Here to Leave a Comment Below

Magevennlig bakst til julebrunsjen - GODT FOR MAGEN - desember 21, 2017

[…] Julebrød av surdeig og speltHvem liker ikke julebrød? Jeg har laget en variant med surdeig, spelt og litt rosiner for en magevennlig variant. Disse får helt klart en plass på julebrunsjen :) Oppskriften finner du her! […]

Reply
Leave a Reply:

5 dagers gratis nettkurs om IBS, FODMAPs og mer!

x