Bokhvetegrøt (Low FODMAP)

Bilde

Den første gangen jeg skulle prøve meg på bokhvetegrøt gikk det ikke helt som forventet. Jeg gikk til innkjøp av bokhveteflak på en helsekostbutikk og hadde stor tro på at dette måtte være et godt alternativ til den kjedelige havregrynsgrøten. Flakene så nærmest identisk ut som havregryn og jeg tilberedte dem på akkurat samme måte. Til min store skuffelse smakte grøten grusomt, konsistensen vokste i munnen og etterhvert gikk grøten rett i søpla (og jeg som hater å kaste mat!). Men en dag så jeg et bilde på instagram postet av sprudlende sunn. Hun hadde laget en porsjon bokhvetegrøt – med hel bokhvete. Det så så godt ut at jeg valgte å gi grøten en ny sjanse. Det er jeg veldig glad for! Bruk hel bokhvete når du skal lage bokhvetegrøt, det her nok trikset!  Grøten smaker skikkelig digg etter min mening og den holder meg mett langt utover formiddagen. Konsistensen er også litt gøy!

Litt fun facts om bokhvete

1. Bokhvete er ikke en kornsort, men et frø til en frukt.

2. Bokhvete er glutenfritt.

3. Bokhvete er i slekt med rabarbra.

4. Bokhvete har et høyt innhold av proteiner og er spesielt rik på aminosyren lysin som korn generelt har et begrenset innhold av.

5. Bokhvete har et høyt innhold av kostfiber, både løselig og uløselig fiber.

6. Bokhvete er rik på jern, fosfor, kalium, magnesium og inneholder også kalsium.

Bestem deg for å lage bokhvetegrøt til frokost kvelden før, for min oppskrift krever at bokhveten skal ligge i vann en stund.

Denne oppskriften er hentet fra baksiden av bokhvetepakningen og er en blanding mellom bokhvete- og havregrynsgrøt. Til to store porsjoner trenger du

2 dl hel bokhvete
1 dl havregryn
1 pitteliten klype salt
4 dl vann

Det er veldig viktig å skylle bokhveten godt i varmt vann før du setter i gang. Bruk en sikt og skyll bokhveten med varmt vann i springen en liten stund før du legger bokhveten i bløt i en liten bolle eller lignende. La bokhveten ligge i minst 6 timer, så over natten er i grunn passende.

Hell av vannet på bokhveten som har ligget over natten. Jeg skyller de litt her og jeg før jeg har det hele i en medium size kjele. Bland i havregryn, salt og vann og sett på platen og rør. Pass på at du ikke har for høy varme og at du rører av og til. Grøten er ferdig etter omtrent 10 minutter og da er det bare fantasien som setter grenser for hva du ønsker å toppe grøten din med. Jeg topper den med FODMAP-vennlige ingredienser; kiwi, kokossukker, kanel, kokosmasse, et par hakkede valnøtter og gresskarkjerner. Lovely!

Click Here to Leave a Comment Below

Renate Karate - september 18, 2013

Denne skal testes ut! Vet du hvordan det evt. er å bruke bokhvetemel? :)

Reply
  juliannely - september 18, 2013

  Det må du, Renate! Denne oppskriften er ikke så verst! Tenker du på å bruke bokhvetemel generelt eller å lage grøt på bokhvetemel? Jeg har ikke så stor erfaring med noen av delene, men jeg har prøvd med på pannekaker med bokhvetemel. Jeg har ikke laget det igjen, så jeg tror ikke jeg fikset det! Må nesten gi det et nytt forsøk og da skal jeg så klart gi deg oppdatering! ;)

  Reply
Renate Karate - september 22, 2013

Hehe..jeg tenkte på å bruke det i grøten, har en pose stående i skapet som ikke blir brukt til noe. Kanskje jeg tester det til frokosten i morgen hvis tida strekker til! :)

Reply
  juliannely - september 22, 2013

  Oh, prøv! Og så får du fortelle meg hvordan det går, frøken Karate :D

  Reply
Fylte bokhvetepannekaker | Lyngstad Ernæring - august 22, 2014

[…] er bokhvete rik på proteiner og mineraler og egner seg godt i salater (hel bokhvete), i grøt og ikke minst i pannekaker. Jeg ble veldig overrasket over hvor likt bokhvetepannekaker smaker […]

Reply
Linn - november 10, 2014

Hadde nøyaktig sanme erfaring med bokhvete-flak selv! Ble kjempeskuffet!! -Men dette må absolutt testes!! :)

Reply
  Julianne - november 10, 2014

  Hehehe. Morsomt! Dette er mye bedre, Linn, jeg lover :)

  Reply
Maria BJJ - januar 14, 2015

Så flott å se at flere legger merke til bokhvete :) Jeg pleier å skylle hele korn som du anbefaler, men lar de ikke stå over natta. Koker dem bare i 18 minutter rett etterpå, med en klype salt. Når grøten er klar har jeg alltid litt smør og honning oppi. Blir så godt! Og det faktumet at det er sunt gjør det hele enda bedre ;)
Ser frem til å teste oppskriften din på bokhvete pannekaker i kveld! :)

Reply
  Julianne - januar 15, 2015

  Hei Maria :) grøten din høres nydelig ut! Det går veldig fint å koke de direkte uten bløtlegging, og det er yppelig om man ikke har planlagt frokosten i forveien :) Bokhvetepannekakene er veldig gode! Håper du har lyst bokhvetemel og ikke fullkornsvarianten. Da får du «sand-pannekaker» (usj) :P

  Mvh Julianne

  Reply
Kjell-Olav - februar 23, 2015

Bokhvete er nyttig for høgt blodtrykk. Jeg bruker hele gryn. legg dem i kokt vann i 10 minutt og skyll godt og la dem renne av i en sil.
ca 1/2 dl er nok pr person rå nøtter.
Bland de nøtter med Lik mengde haver gryn ha i litt nøtter rusin etter smak gjerne til frokost for meg til mat uansett tid. Blodtrykket er nå på normalt nivå. uten for mye tabletter. kun 1 med 5 mg pr dag nå. før brukte jeg 10 -15 mg /dag. Kan det bli bedre,? La maten styre medicinbruken. Husk å trimme, gå, sykle, osv.

Reply
  Julianne - februar 23, 2015

  Hei Kjell-Olav! Takk for gode tips :) Kjekt å høre om din gode erfaring med bokhvete i forbindelse med høyt blodtrykk!

  Mvh Julianne

  Reply
Anette - juni 22, 2015

Hei!
Kan man erstatte havregryn med noe annet? Jeg kan nemlig ikke spise noen kornsorter.

Reply
  Julianne - juni 25, 2015

  Hei :) Du kan droppe havregryna om du ønsker, men da må du redusere mengden vann i oppskriften.
  Bruk f.eks 1 dl bokhvete og 3 dl vann som Linn gjør i sin oppskrift: http://sprudlendesunn.no/blogg/?p=2569 :-)

  Reply
Stine - januar 18, 2016

Hei, hvor får man kjøpt hel bokhvete?

Reply
  Julianne - januar 19, 2016

  Jeg kjøper det i helsekost eller i større matvarebutikker :)

  Reply
Hege - januar 23, 2016

Akkurat nå har jeg hatt en skikkelig god lunsj ?
Jeg blandet din oppskrift på bokhvetegrøt med oppskriften på lavfodmap lapper.
2 dl hel bokhvete
1 dl havregryn
2 egg
2 ss cottage cheese
1 ss chiafrø
Bakepulver, salt

Kjørt alt med stavmikser og stekte knallgode lapper. Saftige og smakfulle!
En glede fra dine inspirasjoner!

Reply
  Julianne - januar 23, 2016

  Tusen takk for oppskriften! Jeg fikk jo snap’en din :D Dette skal jeg absolutt prøve! God helg til deg :D

  Reply
Erica - juni 28, 2016

Hei.
Hvor lenge kan kokt bokhevete oppbevarest i kjøleskapet?:)

Reply
  Julianne - juli 12, 2016

  Hei Erica :) Det vet jeg dessverre ikke, men så lenge du oppbevarer den kokte bokhveten i en tett boks i kjøleskapet holder det nok i 5-7 dager vil jeg tro :)

  Reply
Kristina - september 13, 2016

Hei! Takk for super oppskrift, ble veldig vellykket! :) har også et spørsmål som jeg lurte på om du kunne svare på? Har kjøpt en pakke fra friggs, «chiafrø og havsalt»,som kan minne om riskaker. Men er laget med majs (fullkorn) og mais,og lurte på om du vet om dette er den lav-fodmap varianten av mais, eller om jeg bør holde meg unna denne i eliminasjonsdietten?:)

Reply
  Julianne - september 14, 2016

  Hei Kristina :) Takk for hyggelig tilbakemelding! Ja, det er et godt spørsmål – jeg TROR maiskakene er OK med hensyn til FODMAP, men jeg har ikke undersøkt dette nærmere. Prøv deg litt fram med mengdene. Jeg ville ha holdt meg til maks 2-3 per måltid (de er ganske tynne, er de ikke?) Hilsen Julianne

  Reply
Julianne Angre - januar 29, 2017

Hei! Viss bokhvete skal brukes i kjøleskapsgrøt, skal det da legges i vann over natten (for. eks) og deretter kokes 5-10 min før man blander ingredienser og setter i kjøleskapet? Og et annet spørsmål. Er pepsi max lav fodmap?

Reply
  Julianne - januar 30, 2017

  Hei Julianne! Ja, da ville jeg ha brukt avkjølt kokt bokhvete (som du beskriver) i grøten. Spennende! Pepsi max er lavFODMAP, men kullsyre kan trigge plager hos noen :)

  Reply
Gry-Anita - mars 16, 2017

Hei Julianne!
Har laga veldig mykje bokhvetegrøt og synes det er kjempegodt!
Er i streng fase og har ikkje blitt heilt bra, så prøver å finne ut om eg et noko feil.
Sjekka no bokhvetekjerner i Monash-appen, og ser at dei er grønn ved 27 g, men blir gul ved 54 g. I oppskrifta di har eg funne ut at det er ca 80 g.
Kan det vere eg ikkje kan ete bokhvetegrøten i streng fase?
Ser det står LavFODMAP på den? Ikkje FODMAPredusert.

Reply
  Julianne - mars 21, 2017

  Hei Gry-Anita! Jo, du kan spise bokhvetegrøt i eliminasjonsfasen, men prøv å reduser mengdene og se om det går bedre for deg. Denne oppskriften gir to store porsjoner, men du kan nok fordele den på tre mindre porsjoner :) Prøv og vurder hvordan det går for deg! Hilsen Julianne

  Reply
Kristin Olsen - april 13, 2018

Hei! Hel bokhvete er lav fodmap opp til 27 gram, men vet du hvordan d er med bokhveteflak? Det ligger ikke inne i Monash-appen.

Reply
  Julianne - april 15, 2018

  Hei :) Det vet jeg ikke for sikkert, så her kan du prøve deg fram og vurdere hvordan det går for deg :)

  Reply
Elizabeth Marie - juni 3, 2019

Nydelig grøt‼️ Jeg lurer på om flytende honning regnes som FOD-map? Honning er ihvertfall noe tarmene tåler, i følge Elaine Gottshalls «Breaking the Vicious Cycle» når det f.eks gjelder Ulcerøs kolitt ?

Reply
  Julianne - juni 4, 2019

  Hei :) Så bra grøten falt i smak! Honning har et høyt innhold av fruktose og kan derfor skape problemer hos noen med IBS. Dette gjelder absolutt ikke alle, så prøv og vurder hva magen din tåler. I eliminasjonsfasen er 7 g (1 ts) honning per servering OK med hensyn til FODMAPs :)

  Reply
Leave a Reply:

GRATIS NETTKURS: TA KONTROLL OVER MAGEPLAGENE! ?

x