FODMAPs i sjokolade

Før påske kom Monash Unitersitetet med strålende nyheter om at mørk sjokolade er lavt på FODMAPs. Melkesjokolade og hvit sjokolade har fått stempelet «moderat» på grunn av at de inneholder laktose. Selv om sjokolade er lavt på FODMAPs kan et høyt inntak føre til plager hos folk med irritabel tarm (høyt innhold av fett). Vil du holde symptomene i sjakk, anbefales det at inntaket ikke overskrider mer enn fem biter, omtrent 30 gram.

Lav FODMAP: Mørk sjokolade (30 gram)

Moderat FODMAP: Melkesjokolade (30 gram)*

Moderat FODMAP: Hvit sjokolade (30 gram)*

*Inneholder laktose.

 

Bilde

 

Referanse:

http://www.med.monash.edu/cecs/gastro/research/updates.html

Click Here to Leave a Comment Below

Thea - januar 27, 2017

Hei! Jeg begynte på lavfodmap (elimineringsfasen) for snart 4 uker siden. Jeg ønsker å ha noe «godis» å kunne kose meg med i helgene og la merke til st mørk sjokolade er lavfodmap. Hvorfor kan man kun spise 30 gram av det da? :-)

Reply
  Julianne - januar 29, 2017

  Hei Thea :) Det har med mengden FODMAPs i sjokoladen å gjøre. 30 g er mengdebegrensning per måltid, så du kan spise mer i løpet av dagen om du ønsker det. Du kan også spise mørk sjokolade kombinert med annen lavFODMAP-snack, som f.eks popcorn :) Stå på videre!

  Reply
Monica Flatås - mai 12, 2017

Kan man spise 30 gram mørk og 30 lys sjokolade samtidig??

Reply
  Julianne - mai 18, 2017

  Hei Monica! Det må du nesten prøve deg litt fram på. Lys sjokolade (melkesjokolade) inneholder laktose som kan trigge plager i større mengder. Mørk sjokolade har mindre laktose/melk. Noen tåler mer enn andre, så kjenn etter hvor mye som går bra for deg :)

  Reply
Simon - juli 26, 2017

Hei igjen, jeg lurte på om at plamil melkefri sjokolade (mørk) er greit å spise? Ble litt usikker da den inneholder 11% soyamel..
Har også kjøpt laktosefri yogurt i Sverige, men er usikker på de også, da de er smak med forskjellige bær.. Disse heter «verum hälsoyoghurt, hallon/bringebær» og «eko mild yoguhurt, med vaniljesmak» På forhånd takk for svar.

Reply
  Julianne - juli 27, 2017

  Hei Simon :) Har du ingredienslistene til produktene du lurer på? Det gjør det enklere for meg å vurdere produktene for deg. Mvh Julianne

  Reply
Simon - juli 29, 2017

For sjokoladen: sukker (39%), kakaomasse, kakaosmør, soyamel (11%), emulgator (solsikkelecitin)

For yoghurtene: https://www.dropbox.com/s/fx7uyed0immeg16/2017-07-28%2015.27.37.jpg?dl=0 (tok bilde, da det er mye ingredienser)

Hvis det finnes en bedre sjokolade i forhold til fodmap, gjerne si hvilken type det er :)
Også, hvor mye er anbefalt å spise hver dag? (fordelt over dagen, osv)

Har også prøvd å postet dette 3 ganger nå..

Reply
  Julianne - juli 30, 2017

  Hei igjen, Simon! Beklager sent svar, jeg har hatt ferie noen dager noe som gjør at jeg ikke har svart kommentarer på bloggen daglig. Jeg må godkjenne dem før de vises :)

  Yoghurtene ser bra ut med hensyn til FODMAP. Når det gjelder sjokoladen inneholder den soyamel som er høyFODMAP. Men FODMAP-intoleranse er mengdeavhengig, noe som gjør at et par biter med denne sjokoladen vil gå fint for de fleste. Ellers er 30 g melkesjokolade lavFODMAP per måltid (pga laktose), i følge Monash University. Mørk sjokolade er et bedre alternativ, gjerne over 70 % kakao. Nyt sjokolade i moderate mengder, så vil det nok gå veldig fint :)

  Mvh Julianne

  Reply
Karen - november 14, 2018

Hei, jeg prøver å lese mye i bloggen din og bøkene dine, i tillegg til LavFODMAP gruppe på Facebook. Men fikk plutselig en tanke: hvis jeg har fått bekreftet etter blodprøve at jeg ikke er intolerant mot laktose, kan jeg ha melkesjokolade da? (Mer enn 30g, for det var lite..)
Eller står det da på hvilke andre ingredienser som eventuelt er i sjokoladen?
Det er snart jul, jeg må forberede meg på hva jeg kan og ikke kan ha :-)

Reply
  Julianne - november 18, 2018

  Hei Karen :) Smart å forberede seg til jul! Ja, om du tåler laktose kan du nyte større mengder melkesjokolade. I eliminasjonsfasen anbefaler jeg generelt ikke å overdrive inntaket av sukker og søtt (magen kan reagere på mengdene) – men prøv deg fram og vurder hvor mye du tåler ;) Ha ein fin advendstid og en god jul når den tid kommer! Hilsen Julianne

  Reply
Anniken Øvre - april 11, 2019

Hei. Jeg lurer på hvordan den svenske green star mjölkchoklad’en er i forhold til fodmap? Den er laktose og glutenfri.

Reply
  Julianne - juli 24, 2019

  Hei ? Har du en ingrediensliste på sjokoladen jeg kan vurdere? Hilsen Julianne

  Reply
Maria - april 15, 2020

Sliter veldig med forstoppelse. Bør eg la ver å ete sjokolade i det heile tatt?

Reply
  Julianne - april 15, 2020

  Hei Maria :) Jeg ville ALDRI anbefalt noen å la være å spise sjokolade! Aldri :)

  Om det er fullstendig stopp, bør du snakke med legen din om medikamenter/tilskudd som kan få magen din i gang igjen. Deretter fokusere på å få i deg nok magevennlig fiber, nok væske og sørge for daglig bevegelse.

  Håper det løsner <3 Hilsen Julianne

  Reply
Marie Stork - mai 7, 2020

Hei!
Hva med ORO sine sjokoladetrøfler som rema selger? Er det innafor?

Takk for så oversiktlig og informativ blogg ??☀️

Reply
  Julianne - mai 10, 2020

  Hei Marie :) Ja, de er lavFODMAP! Anbefaler deg å laste ned NOBA-appen (norsk lavFODMAP-app) og søke opp produkter! Der ligger blant annet ORO sjokoladetrøfler :D Takk for hyggelige ord! Hilsen Julianne

  Reply
Simon - mai 25, 2020

Hei, har brukt Plamil sin «so free» 87% sjokolade i over ett år nå https://www.kinsarvik.no/matvarer/sjokolade-snacks/sjokolade/plamil-so-free-organic-extra-dark-chocolate-80-gr
Som fungerer fint, men koster en del, og jeg får ikke kjøpt den på samme plassen som quinoaflakene jeg bruker i knekkebrødene.

Har nylig funnet disse https://www.med24.no/matvarer/sjokolade/moerk-sjokolade/vivani-sjokolade-bitter-71-prosent-oe-100-g & https://www.med24.no/matvarer/sjokolade/moerk-sjokolade/vivani-moerk-sjokolade-85-prosent-oe-100-g

Ser de okay ut i følge ingredienser osv? Bruker å spise 1-2 biter med knekkebrød mellom-måltidene, som blir da i rundt 7-10 biter i løpet av en dag :)

Reply
  Julianne - juni 3, 2020

  Hei Simon! Jeg mener disse er OK med hensyn til FODMAPs :D Har du lastet ned den norske FODMAP-appen NOBA? Der kan du søke etter produkter eller scanne strekkoden for å finne ut om produktet er lavFODMAP eller ikke :) Kjempenyttig!!

  Reply
Leave a Reply:

GRATIS NETTKURS: TA KONTROLL OVER MAGEPLAGENE! ?

x