Eltefrie rundstykker av spelt (FODMAP-vennlig)

Det er lite som slår duften av nystekte rundstykker når magen skriker etter frokost. Jeg er veldig glad i brød og kan ikke tenke meg et kosthold uten. Derfor er jeg ekstremt glad for speltmel er lavt på FODMAPs;  Speltmel inneholder et lavere nivå av fruktaner enn hvete, rug og bygg og er derfor et godt alternativ til deg som går på FODMAP-redusert kost. Disse rundstykkene lager seg egentlig selv, de krever bare litt planlegging. Jeg satte deigen i går kveld, lot den heve i løpet av natten og stekte dem klar til frokost.

Eltefritt speltrundstykke

 

Oppskrift til ca 12 rundstykker

500 gram speltmel (250 g sammalt spelt og 250 g fintmalt)

4 dl vann (eventuelt 3 dl vann og 1 dl appelsinjuice*)

1/2 ts tørrgjær

1 ts salt

 *Baksten blir mer vellykket ved å tilsette vitamin C når du baker med speltmel: Derfor kan du bytte ut 1 dl vann med appelsinjuice! Baksten blir veldig bra uten også, men har du juice stående – try it! 

+ Tilsett gjerne noen frø eller nøtter i deigen hvis du ønsker en litt mer spennede deig. Jeg hadde i et par spiseskjeer knuste linfrø i mine rundstykker.

Slik gjør du det:

1. Bland ingrediensene i en bolle og bland godt sammen til en fin og smidig deig. Deigen skal være litt bløt, men ikke flytende.

2. Dekk bollen med plastfolié og la den heve i 8-18 timer (eller over natten) på kjøkkenbenken

3. Etter hevetiden: Nå skal du se en luftig, fin og klissete deig i bollen – ikke elt den! Ta fram et bakepapir, en stor spiseskje/liten ause og eventuelt en slikkepott og legg «klatter» på bakepapiret (se bildet under). Eventuelt kan du bruke et muffinbrett.

2014-05-18 08.51.15

 

4. Formvarm ovnen og stekebrettet du skal steke rundstykkene på på 250 grader og la rundstykkene etterheve noen minutter.

5. Skru ned ovnen til ca 200 grader og før bakepapiret med rundstykkene over på den oppvarmede bakeplaten. Stek rundtsykkene i cirka 15 minutter.

6. Nyt og kos deg!

 2014-05-18 15.22.33

2014-05-18 15.27.51

Julianne

 

Click Here to Leave a Comment Below

maren - mai 18, 2014

tror du man kan lage denne deigen som et brød også?

Reply
  juliannely - mai 18, 2014

  Absolutt, det er det jeg egentlig bruker å gjøre :)

  Sjekk ut denne videoen for fremgangsmåte!

  Du kan også bruke vanlig brødform, en må ikke bruke jerngryte. :)

  Reply
Renate - juni 1, 2014

Veldig gode og enkle rundstykker! I morgen blir det nybakt frokost ;)

Reply
  juliannely - juni 3, 2014

  Så kjekt å høre, Renate :D De lager seg nærmest selv og det er ikke feil i en travel hverdag ;)

  Reply
Wenche Løkken Olsen - juli 4, 2014

Dette må prøves Julianne :) God helg te deg og Terje :)

Reply
  juliannely - juli 4, 2014

  De lager seg selv, Wenche! Kjempegode. God helg til deg også! Veldig hyggelig at du tar deg tid til å titte innom og at du legger igjen en hilsen :D

  Reply
Kaja Vidarsdatter - august 13, 2014

Så herlig oppskrift og fantastisk side:-D har akkurat startet opp på low FODMAP diet etter 1 1/2 mareritt år med utredning:-/ er sååå taknemmelig for sider som denne der det fins gode tips og inspirasjon:-) Takk!

Reply
  Julianne - august 13, 2014

  Så hyggelig å høre, Kaja! Godt å vite at arbeidet mitt settes pris på! Tusen takk for det og lykke til med low FODMAP dietten! Jeg håper du vil føle deg bedre :)

  Reply
Gøril - august 15, 2014

Hei,
er det kaldheving som gjelder, eller gir du væsken en lunk? :)

Reply
  Julianne - august 15, 2014

  Det er kaldheving som gjelder ;)

  Reply
  christel elvebakken - mars 10, 2015

  så man bruker kaldt vann i deigen?

  Reply
  Julianne - mars 12, 2015

  Ja :)

  Reply
Eltefrie, halvgrove rundstykker av spelt | Lyngstad Ernæring - august 27, 2014

[…] er fordi jeg vil gi dere fremgangsmåten på litt penere rundstykker framfor de litt mer lettvinte klattrundstykkene mine! Samme hvor stygge de ser ut, smaken kan ingen ta fra dem […]

Reply
Wendy - september 22, 2014

Vet du om det går an å steke dem halvveis for å så fryse dem?

(Liker din nettside veldig godt! :-Dblir alltid kjempeglad når jeg finner oppskrifter på low fodmap)

Reply
  Julianne - september 23, 2014

  Jeg tror det skal gå bra :) Jeg steker de alltid ferdig og legger de i fryseren når de fremdeles er litt lune. Da skal visst saftigheten bevares bedre når de varmes opp igjen. Takk for at du liker nettsiden min, det er veldig hyggelig å høre! Det blir ikke like mange spennende oppskrifter på bloggen om dagen, fordi jeg jobber med en low FODMAP kokebok. Den kommer til å bli spekket med gamle og nye oppskrifter ;)

  Ha en nydelig dag, Wendy :)

  Julianne

  Reply
Hvordan lage FODMAP-vennlig hvitløksbrød | Lyngstad Ernæring - oktober 10, 2014

[…] Speltrundstykker/glutenfritt brød + hvitløksolje + maldonsalt = FODMAP-vennlige hvitløksbrød. […]

Reply
Birgitte - november 29, 2014

Hei, jeg har akkurat kommet over siden din og er veldig begeistret!
Jeg lurer på: tar du imot folk til konsultasjoner?

Reply
  Julianne - desember 1, 2014

  Hei Birgitte, så hyggelig!

  Jeg driver litt kostveiledning over nett, send meg en mail lyngstadernaering@gmail.com hvis det høres interessant ut :)

  Mvh
  Julianne

  Reply
Tina Henriksen - desember 18, 2014

Hei :) rundstykkene ble super gode. Så enkle og lage bare man planlegger. Tusen takk for en bra blogg og gleder meg veldig til boken din kommer ut. God jul….mvh Tina :)

Reply
  Julianne - desember 18, 2014

  Hei Tina! Så kjekt at rundstykkene falt i smak :D Det handler mye om planlegging, men bortsett fra det så lager de seg nesten selv :) Det ble faktisk nybakte rundstykker til frokost her i dag også :) Det blir det mer av i jula!

  Tusen takk for hyggelige ord, det varmer veldig. Ha ei god jul du også! :)

  Mvh Julianne :)

  Reply
Anette - januar 6, 2015

Hei. Takk for en magevennlig oppskrift på eltrefrie rundstykker. Elsker å lage eget brød, men har akkurat startet med FODMAP-dietten og føler meg litt rådvill. Oppskriftene er en supert start for oss som er nybegynnere. Takk for super side og god forklaring på hva kan spises, og at du deler diner erfaringer.

Reply
  Julianne - januar 7, 2015

  Hei Anette :) Kjekt å høre at du liker oppskriften. De er uten tvil de beste rundstykkene jeg får til å lage :) Om du er glad i å lage brød, kan du prøve deg frem med å ertsatte hvete, rug og bygg med speltmel (både finmalt og sammalt) – det er ikke verre enn det! Tilsett litt appelsinjuice eller annen sitrusfrukt i deigen når du baker med spelt. Da får du bedre bakst :)

  Mvh Julianne

  Reply
Unn - februar 14, 2015

Jeg gjorde en feil når jeg bakte disse første gangen. Brukte ca1/2 dl mer vann. De ble da litt flatere, men mye saftigere. Jeg tiner mine i brødristeren. Takk for fin blogg og bok.

Reply
  Julianne - februar 14, 2015

  Hei Unn :-) Rundstykkene blir nesten bedre i det de får litt for mye vann. Jeg har gjort det selv noen ganger, men det er som du sier veldig praktisk at de blir så flate! Så greit at de får plass i brødristeren. Takk for hyggelig melding :)

  Mvh Julianne

  Reply
Randi Gabrielsen - februar 27, 2015

Disse så utrolig gode ut. Skal testes ut i kveld. Kan vel ikke bruke fersk gjær i deigen?
Jeg lurer på hvordan det går å drikke vannkefir. Den er fermentert i 48 timer ? Elsker vannkefir så det blir litt stusselig å kutte den ut. .
Veldig informativ blogg du har. Mye nytt å lure på etter å ha lest litt! Hilsen Randi.

Reply
  Julianne - februar 27, 2015

  Hei Randi :) Du kan absolutt bruke fersk gjær om det er det du har. Da bruker du bare en liten bit :)
  Det går helt sikkert fint å drikke litt vannkefir, det skal jo probiotiske egenskaper uten at jeg kan så mye mer om akkurat det. Prøv deg litt fram og vurder om du heller kan redusere mengden vannkefir istedet for å kutte det helt ut :)

  Mvh Julianne

  Reply
  Randi Gabrielsen - mars 12, 2015

  Da har jeg forsøkt med både fersk og tørr gjær. Jeg delte en pakke fersk gjær i fem, og brukte en bit. Det ble for mye .. Men en halv ts tørrgjær funket veldig bra. Deilig brødmat dette. Hvordan fungerer jyttemel og polenta som mat for en sensitiv mage?
  Koser meg med boka di, men får ikke betalt. Det fulgte ikke med regning i pakken.

  Reply
  Julianne - mars 13, 2015

  Så flott Randi :) Veldig god brødmat. Polenta er et lavFODMAP-alternativ, mens jyttemel kan inneholde en FODMAP som heter betefiber. Litt går nok uansett bra, da betefiber ikke er tilsatt i så store mengder. Prøv deg frem og vurder om magen din tåler det! Merkelig at du ikke fikk regning i posten. Jeg skal ta det opp med forlaget :) Takk for ærligheten, Randi!

  Ha ei god helg!

  Mvh Julianne :)

  Reply
  Trine - august 2, 2016

  Jeg har aldri fått noen reaksjoner i magen på Jyttemjøl. Men jeg spiser ikke brød seint og tidlig. Spiser mest annen mat.

  Reply
  Julianne - august 2, 2016

  Så bra, Trine :)

  Reply
christel elvebakken - mars 11, 2015

brukte kaldt vann i deigen og hevet den på benken i 18 timer siden jeg kom sent hjem, lukter litt sterkt av deigen sånn gjærlukt, skal det det?

Reply
  Julianne - mars 12, 2015

  Hei :) Det er ikke uvanlig at deigen lukter litt «surt» når den hever så lenge, men det er en del av prosessen ved langtidsheving. Bakte du ut rundstykkene eller tok du ikke sjansen?

  Reply
Elin Krokan - april 3, 2015

Hei ;)
Tusen takk for super oppskrift!
Jeg prøvde med linfrø, solsikkekjerner og revet gulrot- ble kjempegode og luftige ;)
Takk for alt du deler ;-)

Reply
  Julianne - april 5, 2015

  Så herlig, Elin :) Det er en fin kombinasjon. Jeg har også prøvd en variant hvor jeg tilsatte en boks cottage cheese – hallo ostebrød! Veldig gode og saftige ;)

  Julianne

  Reply
Nina - mai 23, 2015

Hei,

Elsker denne oppskriften :-) Forsøkte å lage ferdig pizzadeig/rull med den som jeg la i fryseren klar til å bare ta opp. Litt utfordring med å få rullet ut igjen, men selve pizzabunnen ble god og sprø- italiensk type. Brukte litt tørkede urter i deigen.

Takk for inspirasjon!

Reply
  Julianne - mai 23, 2015

  Hei Nina :) Så flott at du liker den! Eltefribunn til pizza er fantastisk, litt kliss men smaken blir jo helt perfecto :) Takk for tipset om ferdig-pizzadeig/rull! Selv har jeg halvstekt bunnen og fryst den slik. Litt lett for å knekke om du har så liten og full fryseboks som det jeg har, så pizzadeig-rull var veldig lurt! Ha en god lørdag :)

  Reply
Turid - juli 31, 2015

Supre Kjempegode rundstykker ? har i linfrø,solsikkekjerner,greskar,bokhvete,havremel og havregryn ekstra. Magen er som ny ?

Reply
  Julianne - august 2, 2015

  Så kjekt, Turid :D Godt å høre at magen din fungerer! :D

  Reply
Lea - august 2, 2015

Er det vigtigt, at bruge tørgær?

Reply
  Julianne - august 3, 2015

  Hei Lea :) Nei, du kan fint bruke fersk gjær, men bruk da bare en liten mengde på størrelse med en ert som du løser opp i væsken :) Mvh Julianne

  Reply
~Lin - september 30, 2015

yeah fest -vet du hva eg er så lei av folk som sier at hvetemel og spelt er det samme -eg sier bare si det til magen min du.

Eg kan spise kanelboller av hvetemel…..men vanlige boller eler lyst brød blir eg dårlig av, eg nesten besvimer av tretthet eller får hodepine…..eller må veldig på do.
Speltbrød og rundstykker fungerer mye bedre,men ofte ikkje med mye rug….rug og hvetemel er drepen…..

Noen surdeigsbrød fungerer supert…andre blir eg dårlig av, regner med det er dagen eller hva annet de har i?

Ellers lager eg noen utrolig snadre serenekaker med spelt og brunt sukker som er til å dø for <3

Eg reagerer på havre i brød.alle sier det smaker saftig, eg syns det smaker kake…og brød med nøtter smaker med ofte mugg. Eg tror kanskje det har noe med at eg mangler sink -tar det nå da…..men bake på *fodmapsk* var nytt, gleder meg til å teste, nett nå har eg bare fint siktet speltmel så må vel vente.

takk :)

Reply
  Julianne - oktober 1, 2015

  Hei du :) Takk for at du deler dine erfaringer! Disse rundstykkene kan du bake på fint mel også, bare erstatt mengden sammalt mel med lyst mel. Det beste er selvsagt å bruke grovt mel i tillegg mtp kostfiberet. Godt at du tåler spelt bedre enn hvete, det gjør det hele mye enklere :)

  Ha en fin dag :) Julianne

  Reply
  ~Lin - oktober 2, 2015

  eg tror eg skal teste denne oppskriften nå i helgen..syns faktisk butikkbrød er dårlige,så om man kan bake så nekelt som dette……ill go for it….:D

  Reply
  Julianne - oktober 4, 2015

  Go for it, Lin! :D

  Reply
Cathrine - oktober 16, 2015

Jeg reagerer litt på spelt, med mye luft i magen. Kan spelt erstattes med bokhvetemel og quinoamel?

Reply
  Julianne - oktober 19, 2015

  Hei Cathrine! Det har jeg dessverre ikke testet ut og kan ikke gi deg et godt svar på det. Ane, som driver bloggen utenglutenblogg.blogspot.no har laget etlefritt brød med bokhvete. Kanskje denne oppskriften kan være noe? Bytt ut schär glutenfri mix med lys glutenfri melblanding fra toro eller fin mix fra semper: http://utenglutenblogg.blogspot.no/2012/07/glutenfritt-no-knead-brd-eltefritt-brd.html

  Hilsen Julianne :)

  Reply
Kristine Degnes - desember 23, 2015

Hei!
Baker endel brød med langtidsheving (ca et døgn), med varierende resultat.. Har brukt en oppskrift ca som din. Ofte blir de høye, saftige og fine! Noen ganger lukter det sterkt surt av deigen, brødet blir lavt og smaker surt. Det blir også seigt, og det blir et seigt lag på brødkniven etter at brødet er skåret opp. Jeg steker de lenge. Har du tips? Hva skjer når denne sure lukta kommer frem? Er det for lenge å heve et døgn?
Hilsen

Reply
  Julianne - desember 23, 2015

  Hei du :) Jeg er ingen ekspert når det gjelder baking, det er en grunn til at jeg foretrekker å lage eltefrie rundstykker – veldig enkelt å få til. Jeg hever mine rundstykker i 8-12 timer, ikke spesielt mer. Før, da jeg lagde en del eltefrie brød kunne de heve i 24 timer på kjøkkenbenken, da synes jeg de ofte fikk en spesiell smak og som du også sier, det hang igjen deig på kjøkkenkniven. Prøv å hev i færre timer, eller prøv å hev deigen kaldt i kjøleskap om det er 24 timer som er best for deg. Lykke til :) Hilsen Julianne

  Reply
Tanja - januar 18, 2016

Hei! Er disse rundstykkene lav fodmap, ser at det står at speltmel egentlig ikke er det enkelte steder…

Reply
  Julianne - januar 18, 2016

  Hei du! Disse er lavereFODMAP, men ikke så lavFODMAP at de bør inkluderes under eliminasjonsfasen av dietten. Husk at symptomtrigging er mengdeavhengig, så prøv deg eventuelt fram :) Hilsen Julianne

  Reply
Maria - januar 19, 2016

Hei,
Er det ikke feil å si at denne oppskriften er lav fodmap? Det er jo både spelt og gjær i oppskriften.
I følge min ernæringsfysiolog og alt jeg har fått av papirer fra sykehuset, er ikke gjær og spelt (gluten) lav fodmap. Blir jo misvisende info her.

Reply
  Julianne - januar 19, 2016

  Hei Maria. Denne oppskriften er FODMAP-vennlig, ikke lavFODMAP. Dette er dessuten en oppskrift som er publisert for en stund siden, da spelt var klassifisert som lavFODMAP. Les mer her:
  http://lyngstadernaering.no/2015/03/26/spelt-pa-lavfodmap-diett/

  Du sier at gjær og spelt – eller gluten – ikke er lavFODMAP. Husk at FODMAPs er karbohydrater, gluten er proteiner. Under lavFODMAP-dietten er det FODMAP-karbohydratene vi reduserer på, ikke proteiner (gluten). Spelt inneholder gluten, men har et lavere FODMAP-innhold enn hvete, rug og bygg. Derfor tolereres det bedre av mange med IBS. Gluten er ikke synderen for alle. Gjær kan trygt spises under en lavFODMAP-diett, det er kun et fåtall som har problemer med gjær.

  Håper dette var oppklarende!

  Hilsen Julianne.

  Reply
  Maria - januar 19, 2016

  Hei igjen,
  Og takk for svar.
  Synes det blir forvirrende når «eksperter» sier ulike ting.
  Jeg har fått en liste over matvarer som er lav fodmap og liste over mat som skal unngås ved lav fodmap diett, fra sykehuset. Der står gjær under mat en ikke skal spise. Det samme med gluten. Er klar over at gluten er protein. Men som sagt, når man får ulik info fra ernæringsfysiologer blir det vanskelig å vite hvilke oppskrifter som er ok.

  Reply
  Julianne - januar 22, 2016

  Hei Maria!

  Har du fått tilpasset dietten etter samtale med lege/klinisk ernæringsfysiolog bør du følge dette. Jeg følger rettningslinjene til Monash University, og mine lister basert på forskningen og testingen av FODMAP-stoffer de har gjort på de forskjellige matvarene. Dette er grunnlaget for eliminasjonsfasen av dietten (den strenge fasen) – gjennom reintroduksjonsfasen tester du om det er noen FODMAP-grupper du tåler bedre enn andre og i hvor store mengder. På den måten kan du tilpasse ditt kosthold etter hva du tåler og ikke tåler :) Du kan gjennomføre lavFODMAP-dietten uten gjær og gluten, men da vil jeg anbefale deg å teste ut disse to under reintroduseringsfasen for å vurdere om dette er noe du reagerer på eller ikke.

  Mvh Julianne

  Reply
Søndager | Tusenogenhatt - april 17, 2016

[…] en klatt smør. Den blir alltid saftigere da. Kaffen skal være av den slow typen, og rundstykkene (fra boka «LAVFOFMAP» av Julianne Lyngstad) stekes etter en lengre kaldhevingsprosess gjennom natta. Juicen (dessverre ikke ferkspresset i […]

Reply
Kai - august 17, 2016

Hei, jeg har akkurat hatt en deig i bollen i 18 timer, den lukter veldig gjær, er det normalt? (Newbie)

Reply
  Julianne - august 17, 2016

  Hei Kai :) Ja, det er normalt etter 18 timer. Jo lenger den står, jo surere lukter den. Men stek rundstykkene, smaken blir helt sikkert god :) Jeg lar deigen som regel heve mellom 8 og 12 timer :D

  Reply
Mette - august 19, 2016

Hei:) Har prøvd disse for første gang, og de ble ikke særlig vellykkede… Deigen bare fløt ut på bakebrettet, og rundstykkene ble helt flate. De smakte godt da, så vil prøve igjen. Har du noen tips for å få mer «rundstykkeform» på de?

Reply
  Julianne - august 20, 2016

  Hei Mette :) Ja, det skjer noen ganger at deigen blir for bløt her også. Smaken blir god, og så får du stor «påleggsflate», hehe :P Ha i mindre vann neste gang, så får du en fastere deig og det blir enklere å få rundstykkeform på dem :) Lykke til!

  Reply
Ylva - august 24, 2016

Hei! :) Disse rundstykkene er kjempegode! :)
Jeg ble aldri helt bra på lav fodmap dietten, så tok sjansen på spelt også og ble ikke noe dårligere i alle fall. Men nå lurte jeg likevel på om jeg skulle prøvd å lage rundstykker som er mer lav fodmap og glutenfri.. Går det greit å erstatte speltmel med annet (glutenfritt) mel? Holder det fortsatt med såpass lite gjær, og funker fortsatt langtids(kald)heving tror du?

Reply
  Julianne - august 25, 2016

  Hei :) Det har jeg ikke prøvd selv, så det kan hende du må bruke en annen fremgangsmåte enn disse. Søk etter «eltefri glutenfritt brød» eller lignende på google, så vil jeg tro du finner en fremgangsmåte :) Jeg tror det er mulig! Ellers kan jeg anbefale proteinrundstykkene mine (se under oppskrifter) – lavFODMAP, kan lages glutenfri og lages på en drøy halvtime. Lykke til, Ylva!

  Hilsen Julianne

  Reply
Rita Backe - september 18, 2016

Digger disse rundstykkene, kjempe-enkle å lage, og veldig gode. Ser du tipser om å lage de til brød også – bruker du da brødform eller jerngryte, som i videoen – og bruker du da samme temperatur som oppskrifta ellers? (Jerngryta i ovnen i 250 grader, og ned til 200 i ca 15 minutter?)

Tusen takk for god oppskrift som var lett å følge og lage, blitt en slager til søndagslunsjen her i huset.

Reply
  Julianne - september 18, 2016

  Hei Rita :) Disse er kjempegode – helt enig! Ja, jeg foretrekker å bruke jerngryte. Brødene blir fantastisk gode på den måten, så det anbefaler jeg absolutt. Varm opp jerngryta på full varme i minst 15 minutter før du har i deigen og setter på lokket. La brødet steke i ca 30 minutter med lokk, før du fjerner lokket, skrur ned temperaturen til ca 225 grader og steker det videre i ca. 15 minutter – til skorpen er brun og gylden i fargen :) Hilsen Julianne

  Reply
Anne-Marit - desember 21, 2016

Hei! Tror du det går bra å bytte ut vannet med hjemmelaget kefir?

Reply
  Julianne - desember 21, 2016

  Hei :) Det vet jeg ikke, Anne-Marit! Melkekefir eller vannkefir? Spennende å høre hvordan det går om du prøver :)

  Reply
Karen - mai 8, 2017

Hei! Har akkurat skaffet meg boken din «lavfodmap». Jeg har bestemt meg for å teste lavfodmap i 6 uker hvor jeg ifølge boken kun skal leve på det som kategoriseres som «lavfodmap’s». Ser lenger ut i boken at du skriver meny for uke 1 og 2 som forslag til hva man kan spise. Så her kommer spørsmålet mitt; hvorfor har du nevnt havregryn i noen av rettene/havregrøt som et alternativ når man burde leve helt etter lavfodmap? Havregryn står oppskrevet som moderat fodmap og jeg har tolket det slik at det burde unngås i de første 6 ukene. Har jeg tenkt feil da? Kan jeg likevel spise havregryn i de første 6 ukene? Hva med disse eltefrie speltrundstykkene, kan de spises i disse ukene?

Mvh
Forvirret bokleser

Reply
  Julianne - mai 11, 2017

  Hei Karen! Takk for at du spør om dette. Du har nok min første bok som kom ut i 2015 – året det skjedde mye forskning på FODMAPs i matvarer. Les dette innlegget om spelt på lavFODMAP-diett: http://lyngstadernaering.no/2015/03/26/spelt-pa-lavfodmap-diett/

  Surdeigsbakst av spelt har mindre FODMAPs enn vanlig gjærbakst av spelt. Her har du en oppskrift på surdeigsstarter og oppskrifter: http://lyngstadernaering.no/2017/02/07/surdeigsstarter-av-spelt/

  Havregrøt er et forslag til frokost basert på min erfaring med IBS-pasienter. De fleste tåler det godt, men jeg anbefaler deg å prøve deg fram og eventuelt erstatte litt av mengden havre med hirseflak, bokhveteflak eller quinoaflak for å redusere mengden FODMAPs i grøten.

  Håper dette var til hjelp, så får du bare spørre om det er mer som forvirrer deg :)

  Mvh Julianne

  Reply
Anne Berit Brobakken - mars 19, 2018

Kan man erstatte gjæren med bakepulver?

Reply
  Julianne - mars 19, 2018

  Hei Anne Berit :) Hm, jeg tror ikke det vil bli spesielt vellykket, da ville jeg ha prøvd en oppskrift på scones i steden! Kan anbefale proteinrundstykkene mine, som bakes med egg og bakepulver og ikke gjær :)

  Reply
Kristin - desember 16, 2018

Supergod oppskrift!! Jeg har også i litt finraspet gulrot, i tillegg til k iste linfrø og speltkli. da blir det veldig saftig resultat!

Reply
  Julianne - desember 16, 2018

  Høres nydelig ut, Kristin :D Takk for at du deler! <3

  Reply
Kristin - desember 22, 2018

Fikk et problem i dag… brødet henger fast i gryta etter steking!!! What to do? Brødet er jo sååå fint! Har ikke lyst til å ødelegge det!

Reply
  Julianne - desember 26, 2018

  Wææ! Det har skjedd meg også, men da snur jeg gryta på hodet og venter på at det slipper! Grunnen til at det skjer er fordi vi strør for lite mel i bunn, tenker jeg. Håper det gikk fint <3

  Reply
Kristin - desember 26, 2018

Der stod i gryta til det ble kaldt, og da klarte jeg å lirke det ut. Ble bare litt ødelagt i bunnen, men smakte like godt!

Reply
  Julianne - desember 27, 2018

  Det var godt å høre <3 :)

  Reply
Anita - september 27, 2019

Hei :) Synes denne oppskriften var veldig interessant, men jeg finner bare sammalt speltmel grovt i butikken, og lurer på om du har noen tips for hvor jeg kan få tak i finmalt speltmel? E

Reply
  Julianne - oktober 3, 2019

  Hei Anita :) Jeg kjøper finmalt sammalt speltmel på rema 1000 (fra kolonihagen), men du kan fint bruke sammalt grovt speltmel om det er det du får tak i :) Håper det smaker og at magen liker det :D

  Reply
Berit Roos - oktober 12, 2019

Nå skal rundstykkene inn i ovnen. Gleder meg.

Reply
  Julianne - oktober 12, 2019

  Håper det smakte :D

  Reply
Stine C Homstvedt - januar 18, 2020

Hei! Kunne man brukt havremel og/eller havregryn istedenfor speltmel i denne oppskriften?

Reply
Elly - desember 30, 2020

Hvorfor skal det være så lite gjær? Jeg tok ved uhell halv pose gjær. Deigen funker fint, men tør jeg ikke gi dette til min sønn med ibs?

Reply
  Julianne - januar 3, 2021

  Hei Elly :) Ja, du trenger ikke så mye gjær når deigen skal heve lenge, men det er ingen fare om du brukte en halv pose :) Håper rundstykkene ble gode og at sønnen din og du koste dere med magevennlige rundstykker :) Godt nyttår! Mvh Julianne

  Reply
Leave a Reply:

GRATIS NETTKURS: TA KONTROLL OVER MAGEPLAGENE! ?

x