Spaghetti Bolognese (glutenfri og Lav FODMAP)

Spaghetti Bolognese er en av favorittrettene til min samboer, men etter at jeg (og dermed han) la om kostholdet for vel ett år siden, har ikke bolognesen blitt inntatt i like stor grad. Grunnen til det er at pasta er basert på hvete og inneholder fruktaner som er en heftig FODMAP. Bolognesesausen inneholder også normalt sett både løk og hvitløk (som betyr ekstrem gassdannelse for IBS-pasienter) noe som igjen gjorde spaghetti bolognese til en rett som jeg helst burde holde meg unna. Det fine med å lage mat fra bunn er at man kan bestemme hva maten skal inneholde og etter mye prøving og feiling har jeg funnet ut at maten trenger absolutt ikke være smakløs uten løk og hvitløk! Glutenfri pasta inneholder få nyttige næringsstoffer, men hvis spaghetti er noe du absolutt ikke kan leve uten, er glutenfri pasta smaksmessig et godt alternativ til vanlig pasta.
2014-06-03 19

Et tips som gjør at du kan gi maten en liten smak av hvitløk er å smakssette stekeoljen: Skrell og kutt et hvitløksfedd i 2-3 biter og legg bitene i oljen i stekepannen på svak varme. Etter 1-2 minutter har har oljen fått en liten smak av hvitløk uten at du vil oppleve symptomer. Grunnen til det er at FODMAPs i hvitløk er vannløselig og vil ikke lekke ut når de tilberedes sammen med kun olje.

Dette trenger du

1 fedd hvitløk

Rapsolje til steking

400 g kjøttdeig ( av kylling, kalkun, svin, karbonadedeig eller hva du enn har tilgjengelig)

1 ss soltørket tomat i olje (kan sløyfes, men gjør seg godt)

1 ts tørket oregano

1 ts tørket basilikum

1 boks hermetiske tomater (eller mer om du ønsker mer saus enn kjøtt)

1/2 dl vann (eller mer)

Salt

Pepper

En klype sukker

Glutenfri pasta etter behov

Parmesan til toppen

TIPS:

1. Ønsker du en liten snert over det hele kan du tilsette litt kajennepepper eller chili. 

2. Denne sausen kan fint brukes som en base til pizzasaus, i lasagne og annet som krever en tomatbasert saus 

Slik gjør du: 

1. Kutt et hvitløksfedd i 2-3 biter og stek på svak til medium varme i stekepannen i 1-2 minutter. Fjern deretter hvitløksfeddet fra stekepannen (kast det eller gi det til noen som tolererer hvitløk). Stek deretter kjøttdeigen i oljen.

2. Fjern det stekte kjøttet fra stekepannen og sett den til side.

3. Tomatsausen skal lages og start med å tilsette soltørkede tomater, tørket oregano og basilikum og la krydderet godgjøre seg i  pannen i noen sekunder før du tilsetter de hermetiserte tomatene og vann. La sausen få et lite oppkok før du tilsetter kjøttdeigen. Smak til med salt og pepper og pittelitt sukker og la sausen småputre en liten stund. Har du det travelt så spiser du med en gang, men ønsker du en skikkelig god saus så vil jeg anbefale deg å gi den litt tid (minst 15 minutter). Hvis du opplever at sausen blir tykk tilsetter du mer vann.

4. Kok spaghetti etter anvisningen på pakken.

5. Dandér på fatet og strø gjerne litt parmesan på toppen. Jeg lager som regel en enkel salat for å unngå å spise for store mengder spaghetti. Dermed oppfører magen seg mye bedre og jeg slipper å ligge pal på sofaen resten av kvelden på grunn av overspising. Salaten i tillegg til vitaminer og mineraler som de fleste av oss har godt av å få i seg. Det er med andre ord ingen grunn til å ikke servere salat til spaghettien ;)

Julianne 

Click Here to Leave a Comment Below

Renate - juni 4, 2014

Så digg ut! Spaghetti på menyen her og i dag..disse mannfolka har en spesiell forkjærlighet for det tydeligvis! Forresten, kanskje cocosa hvitløk kan være en greit å bruke i denne retten, så slipper man kaste hvitløken? :)

Reply
  juliannely - juni 4, 2014

  Heheh, ja. Spaghetti bolognese eller grillet kylling, salat og ris/ovnsbakte poteter :P De må få det som de vil de også av og til!

  Cocosa med hvitløk høres interessant ut, Renate. Det må absolutt undersøkes videre. Det kommer nok an på hvordan den er framstilt. Takk for tipset :D

  Reply
  Marianne - januar 28, 2016

  Gleder meg til å prøve denne. Er det noen kjøttdeiger som er bedre enn andre eller er alle lav fodmap?

  Reply
  Julianne - januar 29, 2016

  Hei Marianne :) Alt rent kjøtt er trygt på lavFODMAP-dietten. I spaghetti bolognese bruker jeg gjerne karbonadedeig :) Hilsen Julianne

  Reply
Uke 3: LavFODMAP-ukemeny | Lyngstad Ernæring - januar 11, 2015

[…] Tirsdag: Spaghetti bolognese […]

Reply
Uke 5: LavFODMAP-ukemeny | LAVFODMAP - LYNGSTAD ERNÆRING - januar 25, 2015

[…] Torsdag: Spaghetti bolognese […]

Reply
Uke 10: LavFODMAP-ukemeny | LYNGSTAD ERNÆRING - mars 1, 2015

[…] Onsdag: Spaghetti bolognese med kyllingkjøttdeig  […]

Reply
Katrine - april 19, 2015

Hei,
Har nettopp begynt med lavFODMAP og kjøpte en glutenfri pastavariant fra Barilla, men ser at den inneholder en del maismel. Hvorfor er maismel lavFODMAP når mais er høyFODMAP? Litt forvirrende :) Vil du si det er best å unngå pasta helt?

Reply
  Julianne - april 19, 2015

  Hei :) Maismel er trygt fordi det er laget av en annen type mais enn «sweet corn/søt mais» som vi spiser til tacoen. Du kan fint spise barilla sin glutenfrie pasta.

  Mvh Julianne

  Reply
Kristine - april 20, 2015

Hei :) skal nettopp begynne med fodmap diett siden jeg ofte har mye luft i magen. Har du noe erfaring med havrepastaen fra sopps? :)

Reply
  Julianne - april 20, 2015

  Heisann :) Havrepastaen inneholder for det meste hvete (kun 20 % havre) så den passer ikke på lavFODMAP-diett. Prøv den glutenfrie pastaen fra Barilla?

  Mvh Julianne

  Reply
Siren - mai 5, 2015

Hei,
Har nettopp kjøpt boken din, etter å ha lest noe om dietten på nett over tid. Har forsøkt litt på egen hånd å kutte ut matvarer som brød osv., men har liksom ikke kommet helt i mål. Så nå har jeg altså kjøpt boken din, synes den er veldig bra, og sidene dine er supert supplement til det jeg ikke finner i boken :-) Så håper vi dette er løsningen for meg også :-)

Vi har cøliaki i familien, og vil derfor tilpasse til dette best mulig også. Du nevner spesielt Toro lys glutenfri melblanding, er denne bedre enn andre lyse blandinger, f.eks Semper sin melblanding ? Eller kan man generelt bruke alle glutenfrie lyse melblandinger ?
Hvordan går dette da med glutenfrie grove brød som man får kjøpt i butikker ?

Og så lurer jeg på om du har noen erfaring med denne dietten og reflux-problematikk. Er det noe i dietten man bør unngå med reflux problemer ?

Fortsett den gode jobben du gjør med sidene, ikke tvil om at hverdagen blir enklere for mange !

Siren

Reply
  Julianne - mai 12, 2015

  Hei Siren :) Takk for hyggelig kommentar! Når det gjelder glutenfrie melblandinger er det viktig at du leser ingredienslisten nøye. Ofte kan du finne ingredienser i melblandingen som kan skape trøbbel. Spesielt grove glutenfrie melblandinger som ofte kan være laget med soyamel eller være tilsatt betefiber (som har en prebiotisk effekt i tarmen) Toro sin glutenfrie lyse melblanding er trygg, Semper fin mix mener jeg er trygg. Glutenfrie grove brød kan også inneholde tilsatt fiber som kan trigge symptomer. Les derfor ingredienslisten godt på glutenfrie brød også. Jeg vil også anbefale deg produktene til «det glutenfrie verksted» (melmikser) som i tillegg til å være glutenfri er uten hvetestivelse (www.detgglutenfrieverksted.no)

  Refluks og IBS henger ofte sammen, og mye tyder på at lavFODMAP-dietten også kan redusere slike plager. Mennesker med refluks opplever ofte at noen matvarer skaper mer trøbbel enn andre, f.eks matvarer med mye syre: Appelsin, kiwi, ananas osv. og velger å holde seg unna dette. Dette er derimot veldig individuelt og gjelder slett ikke for alle.

  Håper dette var til hjelp!

  Mvh Julianne

  Reply
Uke 21: LavFODMAP-ukemeny | Julianne Lyngstad - mai 18, 2015

[…] Mandag: Spaghetti bolognese  […]

Reply
Eva - mai 19, 2015

Ris-spaghetti fungerer også utmerket :)

Reply
  Julianne - mai 19, 2015

  Jaa :D Fullkorns ris-spaghetti fra semper er kjempegod!

  Reply
Hanne - januar 2, 2016

Hei! Jeg har nylig fåt påvist IBS og må spise lovFODMAP. Jeg er VELDIG glad i løk og hvitløk. Tror du det går å bruke hvitløkspulver og løkpulver? Eller blir det det samme? Hva med hvitløksolje etc?

Reply
Ida - februar 27, 2016

Dette er en suopergod oppskrift! Jeg har prøvd den flere ganger men ender opp superoppblåst hver gang… har prøvd å droppe både hvitløken og soltørka tomater, men det går galt lilevel. hva er det som kan være feil? Kan man reagere sånn på glutenfri pasta?
Begrenser porsjonen også (ca 100g kjøttdeig og 70g ukokt pasta), så overspiser jo ikke. :-/

Reply
  Julianne - februar 28, 2016

  Hei Ida! Så leit å høre at du reagerer på oppskriften :/ Hva slags glutenfri pasta bruker du? Opplever du plager når du spiser glutenfri pasta i andre retter?

  Reply
  Ida - mars 1, 2016

  Jeg bruker «semper». Spiser sjeldent mye pasta, men laget fodmap fiskegrateng med makaroni fra semper, og det gikk fint (selv om jeg overspiste!) Så jeg klarer ikke se hva som er «galt» med retten… fodmap lasagne derimot går ikke så bra. Da bruker jeg schär sine plater.
  Kan det kanskje være at kjøttdeigen er tung å fordøye sånn som med biff og sånn?

  Reply
  Julianne - mars 2, 2016

  Interessant! Makaronien fra semper inneholder soyamel og er derfor høyFODMAP i store mengder.
  Har du problemer med kjøttdeig/kjøtt i andre retter enn de du kombinerer med pasta?

  Reply
  Ida - mars 3, 2016

  Jeg spiser i grunnen veldig lite kjøttdeig og rødt kjøtt (vendte meg av med det da jeg tidligere alltid fikk vondt i magen, men det var før jeg begynte med FODMAP. hvilket betyr det gjerne var løk inkludert i rettene). Men jeg kan jo prøve meg med en rett uten pasta, men som har kjøttdeig i! :-)
  Hvilke glutenfri pasta er det som er lavFODMAP? Eller er pasta generelt ikke helt ideelt i det hele tatt?

  Reply
  Julianne - mars 3, 2016

  Det blir en del prøving og feiling med dette kostholdet, men denne erfaringen er fin å ta med seg til videre utforsking ;)

  De fleste glutenfrie pastavariantene er lavFODMAP, sørg for å lese ingredienslisten. Vi har en variant fra Barilla og en veldig god en fra Semper (økologisk fullkornsrispasta). Det finnes flere! Selv om flere varianter glutenfri pasta er lavFODMAP, er det ikke ensbetydende med at man tåler det. Vi er alle forskjellige og kan reagere på mat selv om den er lavFODMAP – dessverre!

  Lykke til med utprøvingen!

  Hilsen Julianne :)

  Reply
kristina - september 12, 2016

Hei! Takk for en super oppskrift, og ellers en fantastisk og inspirerende blogg! :) Lurte bare på om du kunne svare meg på et spørsmål? Spiser en del mat laget med ketschup fra idun (både den sukkerfrie og originale). Men det står den inneholder krydderekstrakt, som det sikkert er hvitløk eller løk i? burde jeg da holdt meg unna ketschup på eliminasjonsdietten?

Hilsen Kristina :)

Reply
  Julianne - september 12, 2016

  Hei Kristina :) Takk for hyggelig mail :) Idun sin ketchup er OK på lavFODMAP-diett. Vi har sjekket med produsenten (orkla foods) og de garanterte at det ikke er løk og hvitløk i ketchupen. Nyt Idun ketchup i moderate mengder (2-3 ss per måltid) i eliminasjonsfasen av dietten :) Lykke til!

  Reply
Lene - februar 2, 2017

Hei :) Har et glass med soltørkede tomater i olje, men det står at det inneholder hvitløk. Går dette greit siden det er olje? Eller bør jeg droppe den? Vet du i så fall om det finnes varianter uten hvitløk? Lene

Reply
  Julianne - februar 3, 2017

  Hei Lene :) Er du i eliminasjon/reintroduksjonsfasen bør du unngå den. Jeg mener jeg fant en slik variant på COOP som ikke inneholdt hvitløk (i følge ingredienslisten i alle fall) :) Julianne

  Reply
Så mye vanlig pasta kan du spise på lavFODMAP-diett - GODT FOR MAGEN - mai 3, 2018

[…] Ha over godt med en deilig, magevennlig bolognesesaus som f.eks denne. […]

Reply
Leave a Reply:

GRATIS NETTKURS: TA KONTROLL OVER MAGEPLAGENE! ?

x