Om å unngå løk og hvitløk

Løk og hvitløk er verstinger når det kommer til FODMAPs og er råvarer det anbefales å holde seg unna hvis en sliter med IBS. Løk og hvitløk inneholder store mengder Oligo-fruktaner noe som i utgangspunktet kan skape trøbbel selv for mannen uten mageproblemer. Alle typer løk inneholder FODMAPs og en bør unngå gul løk, rødløk, sjarlottløk, purreløk (det hvite) og hvitløk.

breads_flavored_with_onion_and_garlic_2

Løk og hvitløk finner man i nesten alt man tar i når man går i butikken, det er derfor viktig å være oppmerksom på dette hvis du skal handle blandingsprodukter og prossessert mat. Typiske varer som inneholder løk og hvitløk kan være; buljong, fond, sauser, gryteretter, supper, marinader samt leverpostei, salami og potetgull. Blandingsprodukter generelt kan være kilder til andre FODMAPs i tillegg, så det beste er vel å lage maten sin sjøl :-) Da har du best kontroll på hva du putter i deg.

For meg har dette vært en av de store utfordringene (og i-landsproblem). Veldig mye av maten jeg lagde baserte jeg på nettopp løk og hvitløk noe jeg var fint nødt til å kutte ut. Maten opplevdes i begynnelsen som smakløs, men når magen min ble bedre etter å ha redusert på løken fant jeg fort ut at dette var noe jeg måtte finne andre løsninger på. Jeg fant ut at mat faktisk ikke trenger å være smakløs uten løk og hvitløk. Det finnes heldigvis noen alternativer! Den grønne delen av vårløk og purreløk inneholder lite FODMAPs og kan trygt brukes i matlaging. Gressløk er også lav-FODMAP i tillegg til at du kan bruke hvitløksolje uten biter av hvitløk. Friske og tørkede urter gir alltid det lille ekstra til maten og kan brukes uten å nøle.

bz2

Det finnes et krydder som heter asafoetida som ryktes å ha en smak svært lik løk. Dette er uten FODMAPs og kan brukes i matlaging. Jeg har ikke testet dette ennå, men det har bloggeren bak lav-FODMAP bloggen «Desperat Kokk». Les mer om det her: Desperat kokk om asafoetida. Desperat Kokk er en veldig fin blogg jeg vil anbefale deg å følge. Mange gode oppskrifter og tips til deg på Lav-FODMAP.

Julianne 

Click Here to Leave a Comment Below

Hvitløksolje og oppskrift på enkel pizzasaus (Lav FODMAP) | Lyngstad Ernæring - juni 14, 2014

[…] hvitløk til å ikke inneholde FODMAPs fra hvitløk, men kun smaken av hvitløk (les mer om å unngå løk og hvitløk her). Hvitløk inneholder FODMAPsene oligo-fruktaner. Disse er vannløselige og vil lekke ut i maten […]

Reply
Sett smak på maten: Bruk en hvitløksolje! (Lav FODMAP) | Lyngstad Ernæring - august 1, 2014

[…] Som du ser, ligger hvitløksfeddene i bunn og der skal de ligge. Det er kun oljen du skal bruke, så havner det et hvitløksfedd på fatet ditt så lar du være å spise det. Dette er en extra virgin oliven olje og bør ikke brukes til steking, men heller tilsettes maten når temperaturen er lavere. Hvitløksolje kan også brukes som dressing over salater eller hva med i en hjemmelaget aïoli?  Hvis du vil lese mer om løk og hvitløk kan du ta en titt på dette innlegget –> Om å unngå løk og hvitløk  :) […]

Reply
Trygge blandingskrydder (lavFODMAP) | Julianne Lyngstad - juni 4, 2015

[…] Asafoetida – for lavFODMAP løk- og hvitløkssmak  Buljong/fond uten løk og hvitløk  Hvitløksolje uten FODMAPs Hvitløksinfusert olje Den grønne delen av vårløk og purreløk […]

Reply
Bente. - januar 25, 2016

Dette krydderet selges under navnet «hing» på noen grønnsakssjapper i Oslo.

Reply
  Julianne - januar 26, 2016

  Aha! tusen takk for tipset, Bente :)

  Reply
miriam - juli 8, 2016

tusen takk for den fantastiske ressursen denne siden er! jeg lurer på om du har noen tips til lavfodmap-dip? er så glad i holiday-dip til både grønnsaker og chips, men den er jo som kjent full av løkpulver ++

Reply
  Julianne - juli 12, 2016

  Hei Miriam :) Takk for hyggelig kommentar! Det er godt å høre at du liker siden :) Vel. Jeg lager holiday-dip av laktosefri rømme uten løk og hvitløkspulver ved hjelp av andre krydder: paprikapulver, salt, pepper, kajennepepper, litt sukker og litt hvitløksinfusert olje. Prøv deg litt frem med de krydderne du har, og la den gjerne stå i kjøleskapet i noen timer før du skal spise den. Det blir ikke helt det samme, men nokså bra ;) Friske urter er også godt i!

  Reply
Sol - oktober 29, 2016

Hei, Julianne! Jeg er i gang med reintroduksjonsfasen av Lavfodmap dietten. Har vært gjennom dagene med hvitløk, og ut i fra symptomer, tenker jeg å innføre denne matgruppen (fruktaner) inn i kosten min igjen – i moderate mengder. Men når jeg leser dette og det Monash har å si om løk og hvitløk, blir jeg plutselig veldig usikker igjen. Er det sånn at noen IBS-ere er «unntak» for det du skriver her? Har du noen tanker om hva som er lurt for meg å gjøre?

Tusen takk på forhånd!

Reply
  Julianne - oktober 31, 2016

  Hei Sol :) Så flott at du tålte hvitløk i moderate mengder! Det er ikke slik at alle med IBS bør unngå løk- og hvitløk for alltid, men under eliminasjon- og reintroduksjonsfasen (bortsett fra når du tester) så er Monash University strenge på at det bør unngås totalt. Jeg ville ha prøvd å innføre fruktaner i små mengder igjen, for å se om dette er noe du kan leve godt med. Ingenting er bedre! Merker du at det ikke går bra likevel, så roer du ned på matvarer med fruktaner igjen. Det er bare å prøve seg litt fram :) Mvh Julianne

  Reply
Inger-Lise - august 26, 2017

Hei
Ser ut som desperat kokk ikke ejsidterer lenger?

Reply
Leave a Reply:

GRATIS NETTKURS: TA KONTROLL OVER MAGEPLAGENE! ?

x