Fredagspizza med bunn av spelt (FODMAP-vennlig)

Spelt inneholder et lavere nivå av fruktaner (FODMAP) enn hvete, rug og bygg og kan tolereres bedre for den mageplagede. Dette er individuelt, men selv merker jeg stor forskjell etter at jeg begynte å bake med spelt framfor de overnevnte meltypene. I tillegg har spelt et høyere proteininnhold enn hvete og kan fint erstatte hvetemel i de fleste oppskrifter.

I dag har jeg en oppskrift på pizzabunn. Når det gjelder gjærmengden i denne oppskriften kan du gjerne bruke mindre – jeg bruker omtrent en teskje tørrgjær og lar den heve i mellom 3-4 timer. Jeg er liker ikke bakst med gjærsmak og bruker derfor ikke mer gjær enn jeg må. Har du ikke tid til å vente så lenge bruker du gjærmengden i oppskriften. Jo mer gjær, desto raskere hever den (men desto mer smak av gjær).

IMG_0569

Oppskrift til en stor, tynn pizzadeig 

4 dl fint speltmel

25 g fersk gjær (eller en halv pose tørrgjær)

1,5 dl vann, fingervarmt

1-2 ss olje

1 liten ts salt

Slik gjør du
Bland sammen de tørre ingrediensene i en bolle. Bruker du fersk gjær, løs den opp i vannet og bland inn i deigen. Elt sammen og la den heve på et lunt sted til dobbel størrelse (omtrent én time). Kjevle ut deigen på et bakepapir og la den etterheve i omtrent 15 minutter. Sett stekovnen på 250 grader og la stekebrettet stå i ovnen og varme seg godt opp. Kjevle ut pizzadeigen på et bakepapir og la etterheve mens ovnen varmer seg opp. Før bakepapiret med pizzabunnen over på den varme stekeplaten, skru ned temperaturen til 225 grader og forstek pizzabunnen i 10 minutter før du har på pizzafyllet og steker pizzaen videre til osten er smeltet og gylden i fargen.

Jeg toppet pizzaen med lav-FODMAP pizzasaus og stekt kjøttdeig av svin, paprika, soltørket tomat og ost. Serveres med ruccola og laktosefri rømme.

IMG_0568

Julianne ;) 

 

Click Here to Leave a Comment Below

Anette - juni 16, 2014

Ville bare stikke innom for å si at jeg synes det er kjempe arti å følge med bloggen din Julianne. Du er bare SÅ flink! Åsså må jeg få gratulere med master. Ha en fin dag og hils din sin ;)

Reply
  juliannely - juni 16, 2014

  Tusen takk, Anette! For en hyggelig melding å få :D Mannen, jeg og Fuengirola hilser tilbake! Hils Sveinung og lille Leo <3

  Reply
Dag Vidar Hopøy - januar 3, 2015

Ang pizza. Du bruker soltørkede tomater. Er ikke de fulle av fruktaner, og anbefales ikje over 30gram av monash?

Mvh dagv

Reply
  Julianne - januar 4, 2015

  Det stemmer, Dag Vidar. Soltørkede tomater er anbefalt i begrensede mengder. Men litt går bra :)

  Reply
Wenche Løkken Olsen - januar 9, 2015

Denne pizzaen såg veldig god ut Julianne :) God helg te deg og Terje :)

Reply
  Julianne - januar 10, 2015

  Tusen takk, Wenche :) God helg til deg og Børge også!

  Reply
Helene - januar 10, 2015

Hei! Hvor mye varme og hvor lenge steker du pizzaen? :)

Reply
  Julianne - januar 10, 2015

  Hei Helene! Takk for at du spør, jeg ser at jeg har glemt å skrive dette i beskrivelsen (!) Jeg skal fikse det :)

  Jeg steker den på 225 grader i ca. 15-20 minutter – til osten er gyllen og pizzabunnen har fått litt farge i skorpen.

  Mvh Julianne

  Reply
Marie - januar 24, 2015

Hvordan er det å bruke havremel til denne pizzaen istedet?

Reply
  Julianne - januar 24, 2015

  Hei Marie! Det har jeg ikke prøvd, men jeg kan se for meg at det kan bli en klissete og muligens en mindre vellykket pizzabunn. Havremel har ikke gode bakeegenskaper alene, men du kan alltids bytte ut litt av speltmelet med havremel? Lykke til :)

  Mvh Julianne

  Reply
Trude - april 13, 2015

Hei!

Fikk lyst å prøve denne pizzaen.
Hva slags ost bruker du?

Trude

Reply
  Julianne - april 13, 2015

  Hei :) Jeg bruker vanlig raspet Norvegia eller fersk mozarella om jeg skal unne meg litt luksus :P

  Julianne

  Reply
HanneW - juni 3, 2015

Vil bare tipse om at denne også blir supergod uten gjær, er jo noen av oss som heller ikke tåler det så godt. Jeg brukte 1,5 ts bakepulver (kan sikkert sløyfe det også), den hever da ikke, men blir en tynn, italiensk bunn :)

Reply
  Julianne - juni 4, 2015

  Hei Hanne! Takk for godt tips :D Hilsen Julianne :)

  Reply
alexandra - desember 12, 2015

hvor mye skal den stekes på?

Reply
  Julianne - desember 14, 2015

  Hei du! Godt spørsmål, for en utrolig dårlig beskrivelse av hvordan du skal lage pizzabunn. Jeg har endret oppskriften nå. Pizzaen stekes på 225 grader, men forstek gjerne bunnen litt før du har på pizzafyllet :)

  Reply
Caroline - august 10, 2016

Hei! Begynte på fodmap (eliminasjonsfase?) etter beskjed fra fastlegen igår, og har litt problem med å forstå hva som er lov og ikke..er denne pizzaen grei å spise i fasen jeg er i? Eller skal spelt kuttes helt ut da?

Reply
  Julianne - august 10, 2016

  Hei :) Så flott at du er i gang med lavFODMAP-dietten. Anbefaler deg å lese deg godt opp før du setter i gang med streng eliminasjonsfase :) Spelt bør ikke spises i store mengder under eliminasjonsfasen av dietten, dette er en gammel oppskrift som har mindre FODMAP enn pizza laget av hvete. Les dette innlegget om spelt på lavFODMAP-diett: http://lyngstadernaering.no/2015/03/26/spelt-pa-lavfodmap-diett/. Lykke til og god bedring!

  Reply
Vekemeny veke 39 – emmahjelle - september 26, 2017

[…] Fredagspizza med bunn av spelt (FODMAP-vennlig) […]

Reply
Vekemeny veke 47 – emmahjelle - november 20, 2017

[…] Speltbunnpizza med tacorester!! […]

Reply
Gizem - april 3, 2018

Hei,
jeg prøvde meg på denne for aller første gang. Jeg hadde på under og overvarme, men når jeg skulle forsteke bunnen så hevet den seg i ovnen og ble veldig hard.. måtte stikke hull i den for å slippe ut lufta, men den ble veldig sprø.. Hva gjorde jeg feil?

Reply
  Julianne - april 6, 2018

  Hei du! Den skal forstekes litt for å sette seg, men den skal ikke bli hard. Det er forskjell på ovner, så det kan hende temperaturen var litt høy slik at den ble for mye stekt. Forstek den litt mindre neste gang og se om det går bedre :) Hilsen Julianne

  Reply
Connie Lindberg - oktober 3, 2018

Bruker du tomatpure under fyllet? :)

Reply
Leave a Reply:

GRATIS NETTKURS: TA KONTROLL OVER MAGEPLAGENE! ?

x