Fredagspizza med bunn av spelt (FODMAP-vennlig)
Spelt inneholder et lavere nivå av fruktaner (FODMAP) enn hvete, rug og bygg og kan tolereres bedre for den mageplagede. Dette er individuelt, men selv merker jeg stor forskjell etter at jeg begynte å bake med spelt framfor de overnevnte meltypene. I tillegg har spelt et høyere proteininnhold enn hvete og kan fint erstatte hvetemel i de fleste oppskrifter.
I dag har jeg en oppskrift på pizzabunn. Når det gjelder gjærmengden i denne oppskriften kan du gjerne bruke mindre – jeg bruker omtrent en teskje tørrgjær og lar den heve i mellom 3-4 timer. Jeg er liker ikke bakst med gjærsmak og bruker derfor ikke mer gjær enn jeg må. Har du ikke tid til å vente så lenge bruker du gjærmengden i oppskriften. Jo mer gjær, desto raskere hever den (men desto mer smak av gjær).
Oppskrift til en stor, tynn pizzadeig
4 dl fint speltmel
25 g fersk gjær (eller en halv pose tørrgjær)
1,5 dl vann, fingervarmt
1-2 ss olje
1 liten ts salt
Slik gjør du
Bland sammen de tørre ingrediensene i en bolle. Bruker du fersk gjær, løs den opp i vannet og bland inn i deigen. Elt sammen og la den heve på et lunt sted til dobbel størrelse (omtrent én time). Kjevle ut deigen på et bakepapir og la den etterheve i omtrent 15 minutter. Sett stekovnen på 250 grader og la stekebrettet stå i ovnen og varme seg godt opp. Kjevle ut pizzadeigen på et bakepapir og la etterheve mens ovnen varmer seg opp. Før bakepapiret med pizzabunnen over på den varme stekeplaten, skru ned temperaturen til 225 grader og forstek pizzabunnen i 10 minutter før du har på pizzafyllet og steker pizzaen videre til osten er smeltet og gylden i fargen.
Jeg toppet pizzaen med lav-FODMAP pizzasaus og stekt kjøttdeig av svin, paprika, soltørket tomat og ost. Serveres med ruccola og laktosefri rømme.
Julianne ;)