Hvitløksolje og oppskrift på enkel pizzasaus (Lav FODMAP)

Denne sausen er inspirert av Trines Matblogg, og er et godt eksempel på hvordan man kan tilpasse en saus som inneholder hvitløk til å ikke inneholde FODMAPs fra hvitløk, men kun smaken av hvitløk (les mer om å unngå løk og hvitløk her). Hvitløk inneholder FODMAPsene oligo-fruktaner. Disse er vannløselige og vil lekke ut i maten hvis de tilberedes sammen med annen væske. Tilberedes de sammen med olje, vil oligo-fruktanene holde seg i hvitløken mens den gode hvitløkssmaken vil sette sitt preg på oljen. Dette kalles hvitløksinfundert olje (garlic infused oil) – Altså olje smakssatt av hvitløk :)

Det går selvfølgelig også an å kjøpe ferdig hvitløksolje eller å lage sin egen som man har stående i kjøleskapet. Den overnevnte versjonen er en løsning for deg som vil ha hvitløkssmaken med en gang. Jeg kommer tilbake med flere alternativ, i mellomtiden har du oppskriften på en enkel og nydelig pizzasaus :)

IMG_0561
 Oppskrift til pizzasaus (nok til to store pizza)

1 ss olje til steking (gjerne rapsolje)

1 fedd hvitløk (kuttet i store biter)

1 boks hakkede tomater

Litt finkuttet, fersk chili eller kajennepepper (hvis du ønsker en liten piff)

Tørket oregano

Tørket basilikum

Salt, pepper og sukker

Slik gjør du:
Kutt hvitløksfeddet i tre-fire deler og stek det på middels varme i rapsolje i en stekepanne eller en liten kasserolle. Når hvitløken begynner å få farge, fjerner du hvitløken og tilsetter de hakkede tomatene. Smak til med oregano, basilikum, eventuelt litt chili,  salt, pepper og litt sukker. La sausen småputre i minst 15 minutter, men jo lengre den får godgjøre seg, desto bedre blir den på smak.

Jeg brukte halvparten av denne sausen til en pizza og frøs ned resten til en senere anledning :)

Julianne 

 

Click Here to Leave a Comment Below

Fredagspizza med bunn av spelt (FODMAP-vennlig) | Lyngstad Ernæring - juni 14, 2014

[…] toppet pizzaen med lav-FODMAP pizzasaus og stekt kjøttdeig av svin, paprika, soltørket tomat, ost og ruccola. En skikkelig pizza, uten […]

Reply
Irene - mars 16, 2015

Hei. Ville bare dele en pizzasaus jeg fant på Trines matblogg. Kjekt viss man ikke vil koke sausen. Jeg bruker denne ofte og har erstattet hvitløksfed med hvitløksolje. Du bare tar en hakka tomatboks av god kvalitet og lar den renne av i ett dørslag uten å røre en times tid. Så tilsetter man 1 ss god olje ( jeg bruker hvitløksoliven) 1/2 ss hvitvin eller 1 ts hvitvinseddik ( kan sløyfes) og opp til 1/2 ts sukker + salt og pepper ( smak til ) Smaker så friskt :-)

Reply
  Julianne - mars 17, 2015

  Hei Irene :) Takk for oppskriften, den høres veldig frisk og fristende ut! Skal testes ut :) Ha en god dag!

  Reply
Vidar - mars 3, 2018

Hei,
Som far til ei jente med IBS har jeg måttet tilpasse meg et liv ved kjøkkenbenken der jeg før kjøpte alt «ferdig» Har lært utrolig mye, Men mat uten løk er vanskelig synes jeg. Ser den geniale løsningen med hvitløksolje. Den skal virkelig testes. Hva med vanlig gul løk? Kan den også legges i olje elker gir den for lite smak? Savner vanlig gul løk selv om både gressløk, vårløk og purreløk er alternativ.
Uten sider som denne hadde jeg strengt tatt ikke kunne tilby god mat til familien. TAKK!

Reply
  Julianne - mars 5, 2018

  Hei Vidar! Veldig bra jobbet, jeg vet det er en omveltning i starten, men etterhvert så blir det enklere :) Ja, du kan lage en «løk-olje» på samme måte som hvitløksolje. Om du savner løk i maten, kan du steke biter av løk i olje, fjerne løken fra stekepannen (legg den til side) og fortsett matlagingen. Om du savner løk og tåler det godt, kan du spise løken du stekte for å lage hvitløksolje. Vinn-vinn :) Jeg vil også anbefale deg å sjekke ut denne oppskriften som gir enda mer smak av hvitløk: https://lyngstadernaering.no/2017/10/26/hvitloksinfusert-olje-lavfodmap/. Stå på videre! Hilsen Julianne :)

  Reply
Leave a Reply:

GRATIS NETTKURS: TA KONTROLL OVER MAGEPLAGENE! ?

x