Energibarer (lavFODMAP)
En kveld ante jeg fred og ingen fare, da jeg plutselig ble slått av en sterk odør av overmoden banan. Det var som om de prøvde å fortelle meg at de burde vært spist for noen dager siden… Jeg hadde ikke noe annet valg enn å gjøre som de overmodne bananene sa og resultatet ble noen deilige energibarer! Dermed slo jeg to bananfluer i en smekk; bananene fikk nytt liv og jeg fikk noe digg å kose meg med: uten tilsatt sukker, uten gluten og med lite FODMAPs. Like gode til en kopp med kaffe, etter trening eller når det er litt lenge til middag :)
Oppskrift til ca 24 små energibarer
LavFODMAP, glutenfri (bruk GF havregryn), laktosefri, melkefri og uten egg
- 3 modne bananer
- 3 dl lettkokte havregryn
- 1 dl kokosmasse
- 1 dl frø (jeg brukte en blanding av linfrø, solsikkefrø, gresskarkjerner, sesamfrø – bruk det du har!)
- 1 dl hakkede nøtter (valnøtter, pekan, macadamia eller hasselnøtter)
- 1/2 dl hakket mørk sjokolade (70% kakao)
- 1 ts kanel
- 1/2 ts vaniljepulver (hvis du har)
- 1 klype salt (smak til)
Slik gjør du: Sett ovnen på 175 grader og kle et stekebrett med bakepapir. Bruk en gaffel eller en stavmikser og mos bananene i en bakebolle. Bland i resten av ingrediensene og la røren stå å svelle i 10 minutter. Bruk en spiseskje per energibar og bruk fingrene til å forme røren slik du selv ønsker.
Stekes midt i ovnen i omtrent 15 minutter til energibarene har fått en fin, gylden farge. Husk at ovner er forskjellige, så det kan være lurt å følge med så de ikke blir brente. Jeg oppbevarer mine energibarer i fryseren, da holder de seg lenge. Ta opp et par før du reiser på jobb, skole eller ut på ærend – de tiner før du vet ordet av det :)
Oppskriften er inspirert av utengluten’s havrecookies og Ida Frosk sine havrekjeks.
Julianne