Energibarer (lavFODMAP)

En kveld ante jeg fred og ingen fare, da jeg plutselig ble slått av en sterk odør av overmoden banan. Det var som om de prøvde å fortelle meg at de burde vært spist for noen dager siden… Jeg hadde ikke noe annet valg enn å gjøre som de overmodne bananene sa og resultatet ble noen deilige energibarer! Dermed slo jeg to bananfluer i en smekk; bananene fikk nytt liv og jeg fikk noe digg å kose meg med: uten tilsatt sukker, uten gluten og med lite FODMAPs. Like gode til en kopp med kaffe, etter trening eller når det er litt lenge til middag :)

 

IMG_0937

 

Oppskrift til ca 24 små energibarer
LavFODMAP, glutenfri (bruk GF havregryn), laktosefri, melkefri og uten egg 

 • 3 modne bananer
 • 3 dl lettkokte havregryn
 • 1 dl kokosmasse
 • 1 dl frø (jeg brukte en blanding av linfrø, solsikkefrø, gresskarkjerner, sesamfrø – bruk det du har!)
 • 1 dl hakkede nøtter (valnøtter, pekan, macadamia eller hasselnøtter)
 • 1/2 dl hakket mørk sjokolade (70% kakao)
 • 1 ts kanel
 • 1/2 ts vaniljepulver (hvis du har)
 • 1 klype salt (smak til)

Slik gjør du: Sett ovnen på 175 grader og kle et stekebrett med bakepapir. Bruk en gaffel eller en stavmikser og mos bananene i en bakebolle. Bland i resten av ingrediensene og la røren stå å svelle i 10 minutter. Bruk en spiseskje per energibar og bruk fingrene til å forme røren slik du selv ønsker.

Stekes midt i ovnen i omtrent 15 minutter til energibarene har fått en fin, gylden farge. Husk at ovner er forskjellige, så det kan være lurt å følge med så de ikke blir brente. Jeg oppbevarer mine energibarer i fryseren, da holder de seg lenge. Ta opp et par før du reiser på jobb, skole eller ut på ærend – de tiner før du vet ordet av det :)

Oppskriften er inspirert av utengluten’s havrecookies og Ida Frosk sine havrekjeks.

Julianne 

Click Here to Leave a Comment Below

Ingrid - juli 10, 2014

Ooooh så megadigg ut! Tror du det funker med vanlig, modne bananer? Hadde vært pørfekt company til fjellturen i helga :) Takk for inspo uansett! Gla torsdag til deg :)

Reply
  juliannely - juli 10, 2014

  Så lenge bananene ikke er så umodne at de ikke kan moses så går det nok bra! Det kan være at du må tilsette litt annen søtning i og med at overmodne bananer er søtere enn mindre modne bananer :) Perfekt til fjellturen!

  Hyggelig med kommentar, Ingrid :) Takk!

  Reply
Merete - juli 11, 2014

Hei:)
Prøvde barene i kveld, de var kjempegode!! Men jeg fikk et problem.. De hang ikke sammen… Hva kan jeg ha gjort feil , og har du noen tips til hva jeg kan gjøre neste gang?

Reply
  juliannely - juli 11, 2014

  Hei Merete! Det var rart de ikke holdt sammen! Det er bananene som i utgangspunktet er bindemiddelet i barene. Men: Brukte du lettkokte havregryn (og ikke store) og lot du røren stå slik at havregrynene fikk trekke til seg fuktighet fra bananene? Størrelsen på bananer varierer også, så det kan jo være at bananene dine var gigantiske i forhold til mine ;)

  Jeg lot røren stå i cirka 15 minutter før jeg kunne forme barene i hendene.

  Takk for tilbakemelding :)

  Julianne

  Reply
  Merete - juli 11, 2014

  Hei:) nytt forsøk i kveld og det gikk kjempebra!!! Tusen takk for tips!! Rågodt!!!

  Reply
  juliannely - juli 13, 2014

  Det var godt å høre, Merete! :D

  Reply
Annebeth Kavli - august 1, 2014

Denne må jeg prøve. Har stadig lyst på noe godt !

Reply
  Julianne - august 1, 2014

  Gjør det! :) Jeg oppbevarer mine i fryseren og tar ut et par når jeg er fysen på noe godt. Tiner på fem minutter (selv om jeg gjerne spiser mine nesten frossen…)!
  Håper du liker dem!

  Julianne

  Reply
Elin - desember 12, 2014

Hei! Disse så veldig fristende ut, nam! Men jeg har lest et sted at man bør holde seg til såvidt modne bananer på lavFODMAP..? Jeg har også sett litt ulike formeninger om kokos – hva mener du?

Reply
  Julianne - desember 13, 2014

  Hei :) Disse er ikke så dumme! Ja, det er helt sant at det er mer FODMAPs (fruktoseoverskudd) i modne bananer enn vanlige bananer, men en halv moden banan er lavFODMAP. Når det gjelder kokosmasse er det også en begrensning. Havregryn har også en begrensning, for den saks skyld! Graden av symptomer er avhengig av hvor store mengder vi får i oss, og det er grunnen til at 1-2 små energibarer som et mellommåltid vil tolereres av de fleste med IBS :)

  Mvh Julianne

  Reply
Elin - desember 13, 2014

Takk for raskt svar! Nå skal jeg ut og lege etter pecannøtter og modne bananer ;-) Gleder meg forresten tok boka di kommer på nyåret!

Reply
  Julianne - desember 15, 2014

  Så herlig :D Håper energibarene faller i smak :) GOD JUL!

  Reply
Anonym - januar 9, 2015

Har nettopp prøvd meg på disse, de ble nesten «farlig» gode :) Men mine ble litt vel «myke», kunne tenkt meg å ha de litt sprøere. Har du noen gode forslag – kan jeg prøve å «tørke» de litt mer i steikeovnen, men på hvor mange grader og hvor lenge mon tro? Neste gang får jeg kanskje bare forlenge steiketida litt??

Reply
  Julianne - januar 9, 2015

  Hei! Så kjekt at de falt i smak! Lag de flatere neste gang og forleng steketiden om du ønsker de litt mer sprø i konsistensen. Du kan også snu de litt underveis, så blir de gylne og godt stekt på alle sider :) Håper de blir enda bedre neste gang!

  Mvh Julianne

  Reply
Frank Iversen - mars 11, 2015

Hvor mange gram sjokolade snakker vi om her? :)

Reply
  Julianne - mars 12, 2015

  Hei :) En håndfull/50-60-70 g kanskje? Bruk så mye du ønsker ;)

  Reply
Anette - juli 26, 2015

Hei! Jeg skal på fjelltur i en uke og tenkte å lage disse energibarene for å ha med på tur! Men vet du hvor lenge de vil holde seg når man ikke har de i fryser eller kjøleskap? Tenker særlig på at de inneholder banan :)

Reply
  Julianne - juli 27, 2015

  Hei Anette! Så herlig med fjelltur. Jeg vet ikke hvor lenge energibarene vil holde seg uten kjøleskap, det kommer nok an på hvor varmt det er på fjellet :) Jeg tror nok de vil holde noen dager i en tett pose. God tur! :D

  Reply
Tarann Hyni - januar 25, 2016

Hei
Fin oppskrift jeg tenker å prøve, men kan du si noe om antall kalorier pr. bar gitt at jeg får 24 barer som du skriver?

Reply
  Julianne - januar 25, 2016

  Hei Tarann :) Jeg har ikke regnet ut næringsinnholdet i disse, men det kan du gjøre ved å bruke f.eks kostholdsplanleggeren.no :) Håper energibarene faller i smak! Hilsen Julianne

  Reply
Amalie - august 16, 2016

Disse ser nydelige ut, men jeg liker ikke smaken av kokos. Er det noe jeg kan erstatte kokosmassen med? Eller er smaken av kokos såpass lite fremtredende at det ikke gjør noe? :)

Reply
  Julianne - august 17, 2016

  Hei Amalie :) Jeg tenker du kan fint erstatte kokosmasse med f.eks litt mer havregryn om du ikke er begeistret for smaken :)

  Reply
Katrine - september 22, 2021

Hei! Jeg liker ikke varmebehandlet banan og ikke kokos. Har du tips til en bar jeg kan lage? Helst ikke så kaloritett 😄

Reply
  Julianne - september 23, 2021

  Hei :) Meningen med energibarer er at de skal inneholde en energi for å holde deg og energien gående en stund. Jeg vil jo anbefale de gode snickerskulene eller sjokoladekuler med valnøtter, men disse er også energitette :) Mvh Julianne

  Reply
Tove - september 30, 2021

Vil desse fungere for de som har Cronhs også?

Reply
  Julianne - oktober 4, 2021

  Hei Tove! Det er vanskelig for meg å svare på, her er det individuelle forskjeller på hva man tåler. Men om du har erfaring med at frø/nøtter går bra for deg, så er det verdt et forsøk :) Om du er sensitiv for hele frø og nøtter, så kan du også prøve å kverne dette før du har det i blandingen. Dropp da gjerne linfrø, da linfrø bør spises hele. Mvh Julianne :)

  Reply
Leave a Reply:

GRATIS NETTKURS: TA KONTROLL OVER MAGEPLAGENE! ?

x