Proteinrike havrebrød med quinoa

Hei venner! Hvordan behandler ferien dere? :)

Min ferie er over og jeg er tilbake i Oslo etter en liten uke hjemme i Molde. Jeg er spent på høsten og hva mitt første år som ferdigutdannet ernæringsfysiolog vil bringe, men interessant blir det helt sikkert! Jeg kommer til å få jobbe mye med mat og lav-FODMAP noe som absolutt er det jeg ønsker å bruke tiden min på akkurat nå.

Som dere vet satte jeg meg selv på strikt eliminasjonsdiett for tre uker siden (puh). Planen var å sette i gang med reintroduseringen allerede etter to uker, men slik gikk det altså ikke. Jeg reiste hjem til mor og far i Molde og settingen ble ikke riktig for et slikt prosjekt. De fleste som har flyttet hjemmefra vet at det ofte blir servert god mat, kaffe og kaker og kanskje litt god vin – noe som gjør at rutinene ofte blir forstyrret sammenlignet med hvordan hverdagen er ellers i året. Dette var jeg klar over på forhånd og valgte å ikke stresse for mye med kostholdet. Stress er en faktor som lett påvirker magen – spesielt hos meg – derfor valgte jeg FODMAP-vennlig mat når jeg hadde muligheten samtidig som jeg prøvde å begrense meg når fløteis, kake og sjokolade (skummelt) ble satt på bordet. Konsekvensene ble heldigvis ikke store for min del denne gangen; litt uggen ble jeg – men det er vel noe de fleste blir etter et kaffelag med kaffe og kaker? ;)

Jeg velger likevel å fortsette en til to uker til før jeg setter i gang med reintroduseringen av matvarer med FODMAPs. Det beste er å være i det miljøet en stort sett befinner seg i slik at kartleggingen av symptomene faktisk vil skyldes maten og ikke andre faktorer som reisemage, stress, besøk eller annet (selv om dette kan være vanskelig å få til).

*

Tilbake til dagens oppskrift! Da vi kom hjem fra Molde oppdaget jeg at vi for en gangs skyld IKKE har spist oss ut av kjøleskapet før vi reiste og dermed hadde jeg noen rester å bruke opp. Rester av kokt quinoa og en boks (nesten utgått) cottage cheese inspirerte til disse ovnsbakte brødskivene. Både quinoa, cottage cheese og havregryn er lavt på FODMAPs, men i store mengder kan selv et måltid lavt på FODMAPs føre til symptomer hos de med IBS. Spis sakte, tygg godt og nyt maten – fordøyelsen starter i munnen!

IMG_0983

 

Oppskrift til ca 12 skiver 

2 dl kokt quinoa (rester eller nykokt)

2 dl havregryn

2 egg

Ca 150-200 gram cottage cheese (jeg brukte nesten en hel boks – minus 2 store spiseskjer)

En klype salt

Slik gjør du: Sett stekovnen på 200 grader. Bland sammen ingrediensene i en bolle og la røren svelle i 10-15 minutter før du klemmer ut noen «skiver» på et bakepapir. Stekes midt i ovnen i ca 15 minutter til de er litt gyldne. Ovner er forskjellige så følg med!

IMG_0973

 

Har du ikke quinoa kan jeg anbefale denne oppskiften på havrebrød <–

Julianne 

Click Here to Leave a Comment Below

Havrebrød (Glutenfri og FODMAP-vennlig) | Lyngstad Ernæring - juli 20, 2014

[…] Sjekk også ut proteinrike havrebrød med quinoa! […]

Reply
Renate - juli 20, 2014

Disse skal testes ut når jeg er tilbake til mitt eget kjøkken etter ferien! :)

Reply
  Julianne Lyngstad - juli 20, 2014

  Det må du gjøre, Renate! Jeg gleder meg til høsten, da skal jeg lage potetballene dine! Eller komper? Komler? Sekjepåse? De så i alle fall ekstremt gode ut ;)

  Reply
Renate - juli 24, 2014

Komper!! Ikke finn på å kalle de noe annet :p

Reply
  Julianne - juli 31, 2014

  Jeg skal tenke på det ;)

  Reply
Glutenfri (supersunn) pizzabunn (!) | Lyngstad Ernæring - september 17, 2014

[…] Jeg melker virkelig oppskriftene jeg allerede har liggende på bloggen om dagen, men den siste tiden har jeg funnet ut at små endringer på allerede gode oppskrifter ikke er så dumt. Desstuen må dere få noe nytt og inspirerende i den kommende boken ;) Så, melk, melk: here we go – Glutenfri pizzabunn. Basert på den tidligere oppskriften proteinrike havrebrød med quinoa: […]

Reply
Hvordan koke quinoa! | Lyngstad Ernæring - september 26, 2014

[…] Proteinrike havrebrød med quinoa […]

Reply
Glutenfrie quinoabrød | - mai 27, 2015

[…] Eg er framleis i tenkeboksa om det vil vere verdt det. Eg har derfor testa ut ei oppskrift (som eg sjølvsagt har laga min eigen vri på. Skal ein vere matbloggar, så skal ein vere matbloggar). Originaloppskrifta kan du finne her. […]

Reply
Trine - september 6, 2015

Du skriver i boken at eliminiasjonsperioden er 6 uker. Hvorfor så mange uker? Er ikke poenget med denne perioden at en skal bli symptomfri? Men hva hvis en er symptomfri før, feks etter 2 uker. Må en likevel gå de 6 ukene før en starter med reintroduksjonsfasen?

Reply
  Julianne - september 7, 2015

  Hei Trine, hvor lang tid det tar før man blir symptomfri varierer, men generelt tar det mellom 4-8 uker. Føler du at magen din er fri for symptomer og stabil etter 2 uker kan du setter i gang med reintroduseringen tidligere.

  Reply
Uke 6: lavFODMAP-ukemeny – GODT FOR MAGEN - februar 7, 2016

[…] Ukens magevennlige bakst: Proteinrike havrebrød med quinoa […]

Reply
Erik - mars 14, 2016

Jeg har forstått det sånn at jernet i havregrynet er bundet av fyteinsyre, og at man må bløtlegge gryna for å aktivere enzymet fytase, som igjen frigjør jernet. Er du enig?

Reply
  Julianne - mars 15, 2016

  Absolutt! Bløtlegger du korn (gjerne sammen med litt syre), får du mer nytte av næringsstoffene i kornet – det gjør jeg hver kveld med bokhvete- og havregrøten min. Men det er ikke slik at man må bløtlegge havre/korn for å få jern fra kornet, men bløtlegging hjelper veldig. Anbefaler bløtlegging spesielt til mennesker som sliter med lav blodprosent.

  Reply
Therese - februar 14, 2017

Kan man erstatte cottagecheesen med noe annet for å gjøre disse melkefri? :)

Reply
  Julianne - februar 15, 2017

  Hei Therese! Det har jeg ikke prøvd, men om jeg skulle prøve, ville jeg har droppen CC og spedd med litt mandelmelk/rismelk eller kokosmelk til konsistensen blir lett å forme til rundstykker :)

  Reply
Øyvind - mai 1, 2017

Disse var gode, men eg måtte ha 225 C på min ovn.

Reply
  Julianne - mai 2, 2017

  Så fint :) Ovner er forskjellige, så bra du fant en løsning med å skru opp temperaturen!

  Reply
Randi Knudsen - november 26, 2017

Hei! Har boka di og har fått orden på magen ved hjelp av lav fodmap, men » fodmap » har ikke begrensninger på karbohydrater. Men hva gjør man når man må ta hensyn til blodsukkeret?? Feks hvilke kunstige sukkererstatninger kan brukes??

Reply
  Julianne - november 27, 2017

  Hei Randi! Så godt å høre at du har fått orden på magen! Det stemmer, på lavFODMAP-diett kan man spise sukker og raske karbohydrater fordi de absorberes godt i tynntarmen og ikke trigger plager (i moderate mengder selvsagt). Men du kan fint spise FODMAP-redusert og blodsukkervennlig ved å redusere på sukkerholdig mat og drikke, velge fiberrike, magevennlige melsorter og ellers velge rene råvarer framfor ferdigprodukter i matlagingen. Stevia er kalorifritt sukkeralternativ du kan bruke på lavFODMAP-diett :)

  Reply
Leave a Reply:

GRATIS NETTKURS: TA KONTROLL OVER MAGEPLAGENE! ?

x