Lapper, Taco og bær med lime-kesam! (Lav FODMAP oppskrifter fra RB)

Hei til gamle og nye følgere! For en intens uke det har vært, det må jeg bare si. Mandag ble jeg kontaktet av en hyggelig journalist fra lokalavisen Romsdals budstikke som spurte om jeg kunne tenke meg å la meg intervjue på bakgrunn av min matinteresse. Dette sa jeg selvfølgelig ja til og resultatet kan dere lese på rbnett. Jeg må innrømme at jeg var veldig spent på hvordan artikkelen ville bli mottatt i og med at jeg stod fram som IBS pasient som endelig har funnet løsningen i det australske kostholdet. Mage- og tarmproblematikk er for mange et tabubelagt tema; avføringsmønster, flatulens (penere ord for å prompe), forstoppelse og diaré er ikke informasjon folk i utgangspunktet deler med andre. Det å ikke dele kan igjen føre til at en føler seg veldig alene om å ha slike problemer og dette er leit. Spesielt innenfor IBS, hvor plagene ofte forverres ved både stress, bekymring og tanken på å ikke vite hvorfor en er dårlig. Etter mange år med problemer har jeg lært at jeg absolutt ikke er alene og at store deler av befolkningen sliter med akkurat det samme. Bare dét gjorde meg mindre bekymret. Jeg begynte å godta tilstanden og bestemte meg for at magen ikke lenger skulle styre hverdagen min. Dette var før jeg faktisk oppdaget FODMAP dietten, så kampene har foregått lenge. Livet etter FODMAP (l.e. F) har ført til at kampene har blitt sjeldnere og sjeldnere og nå er det kun stressede situasjoner som påvirker magen (+ fellestoaletter på campingplasser). Kanskje en reduksjon av FODMAPs i kostholdet kan være løsningen for deg også? :)


 

I dag deler jeg en mer detaljert forklaring på oppskriftene som ble trykket i Romsdals Budstikke i går!

Sunne frokostlapper

! Disse lappene er svært rike på protein noe som hjelper til med å holde deg mett en stund. Nyt lappene som de er eller ha litt godt pålegg på. Jeg synes de også er gode sammen med litt tykk gresk yoghurt og friske bær!

Oppskrift til omtrent ti lapper

 4 egg

1 boks cottage cheese (250 g)

2 dl lettkokte havregryn

½ ts bakepulver

En klype salt

Olje/smør til steking

Slik gjør du: Bland sammen ingrediensene og kjør blandingen til en glatt røre i en blender eller ved hjelp av en stavmikser. Røren skal være litt tykk! La røren svelle i minst ti minutter før du setter i gang med stekingen. Ha litt fett i stekepannen og stek små lapper på middels varme. Snu lappene forsiktig!

Tips: Dette er en fin grunnoppskrift og ved å tilsette andre godsaker kan lappene varieres i det uendelige. Er du fysen på noe søtt kan du for eksempel tilsette litt lønnesirup, litt kokosmasse og kanel. Kjempegodt!


 

 Magevennlig Taco!

! Taco kan tilberedes på flere måter, men for de fleste er nok den enkleste løsningen å kjøpe ferdig salsasaus og tacokrydder. Hvetetortillas er også et fast innslag hos mange på fredagskvelden. Ferdig tacosaus, tacokrydder og hvetetortilla har et høyt innhold av FODMAPs og er ikke spesielt gunstig for en som sliter med mageplager. Løk, hvitløk og hvete er ingrediensene som kan bidra til magetrøbbel i dette måltidet. Lager du derimot tacoen din fra bunn, kan du enkelt lage deg et deilig tacomåltid uten å ende opp på sofaen på grunn av magesmerter.

Begynn med salsaen, den har godt av å stå og godgjøre seg før den nytes!

Mengdene er avhengig av hvor mange dere er, men regn med mye per person, for denne er god.

FODMAP-vennlig salsa 

Cherry tomater eller vanlige tomater

Frisk, rød chili

Vårløk (kun det grønne for lav-FODMAP)

Frisk koriander

En skvis limesaft

Smak til med salt og pepper

Finhakk ingrediensene og bland i en skål. Smak til med salt, pepper og lime og la salsaen stå i kjøleskapet mens du lager resten av tacoen. Bruk gjerne stavmikser hvis du ønsker en glattere salsa.

Guacamole

1 avokado*

1 svis lime

Salt og pepper

 Slik gjør du: Fjern steinen og mos avocadoen med en gaffel i en skål. Tilsett en skvis lime og smak til med salt og pepper.

*Avokado inneholder FODMAPs, så ikke overdriv inntaket av guacamole. En spiseskje per måltid holder.
Tacokjøttet 

400 g kjøttdeig

1 ss spisskummin

1 ss Paprikakrydder

½ ts Kajennepepper eller chiliflak (eller smak til)

Pepper (smak til)

Salt (smak til)

½ dl vann

Slik gjør du: Stek kjøttdeigen i en stekepanne før du tilsetter krydderet og vannet. Blir det enten for spicy eller for salt tilsetter du bare litt ekstra vann.

Isbergsalat, paprika, tomater, agurk, ananas og raspet hvitost kan nytes i måltidet. Dropp mais og løk og du skal være trygg (Så fremt du ikke spiser til du sprekker. Da får du nok vondt i magen uansett). Tacoskjell er lavt på FODMAPs og er et bedre valg enn hvetetortillas.

IMG_0852


 

Bær med limekesam og havreknask

Bruk enten jordbær, blåbær eller bringebær i denne desserten

Frisk limekesam
! Kesam med lime kan du også få kjøpt i butikken, men den versjonen inneholder FODMAPs (oligofruktose) som bør unngås hvis en ønsker å spise mindre FODMAPs. Du kan enkelt lage din egen lime-kesam på denne måten:

1 boks mager kesam (finnes også i laktosefri)

2-3 ts melis (smak til ønsket sødme)

En skvis lime (smak til)

Slik gjør du: Bland en boks kesam med ønsket mengde melis og en god skvis med lime og eventuelt ha i litt finraspet limeskall. Sørg for at du har vasket limen godt før du bruker skallet!

Havreknask

1 ss smør

1 ss sukker eller lønnesirup

1 dl havregryn

En liten klype salt

Slik gjør du: Smelt smør og sukker eller lønnesirup i en stekepanne på middels varme. Tilsett havregrynene og rør forsiktig til havregrynene begynner å få litt farge. La havregrynene avkjøle seg før du danderer desserten.

Finn fram et fint mellomstort glass og start med å legge et lag med bær, et lag med limekesam og et lag med havreknask. Så gjør du det en gang til – avslutt med en klatt kesam og noen bær og servér!

Tips: Dropp havreknask og nyt kun bær med limekesam! Deilig det også :)


Ikke nøl med å spørre hvis det er noe du lurer på!

Julianne    

Click Here to Leave a Comment Below

Karoline - august 3, 2014

Er veldig glad for at jeg fant bloggen din, når jeg skulle begynne på lav FODMAP-diett! Her har jeg funnet mye inspirasjon :-) Har selv slitt med IBS en stund, men aldri hørt om FODMAP før. Heldigvis kom jeg til hos en spesialist som forsker på slikt. Kjenner meg veldig igjen med det du skriver her, og det er dumt det er et så tabubelagt tema. Tommel opp for din åpenhet og oppskrifter, som inspirerer og bidrar til et variert kosthold, selv på diett :-)

Reply
  Julianne - august 3, 2014

  Takk for hyggelig kommentar, Karoline! Nå ble jeg veldig glad :) Det er inspirerende å se at flere begir seg ut på lav-FODMAP blogging! IBS er veldig vanlig og hvem kjenner ikke noen som sliter med mageplager på en eller annen måte? Etter at jeg startet denne bloggen har jeg fått mye gode tilbakemeldinger og historier fra folk som sliter med det samme om enn ikke mer begrensede former for IBS. Å vite at en ikke er alene om noe slikt kan beroliggjøre mange, det er noe jeg selv har erfart! Jeg tenker ofte «flaks at jeg bare har IBS og ikke kreft, cøliaki eller laktoseintoleranse..» Av og til gjelder det å sette ting i perspektiv. Da er det ikke så ille ;)

  Reply
Karoline - august 4, 2014

Det er helt sant! Håper at det vil bli mer åpenhet og kunnskap om IBS (og lav FODMAP), noe som kan gjøre at flere får den hjelpen de trenger :-)

Reply
Solfrid - august 11, 2014

Hei! Jeg leste artikkelen i RB og hadde en aha-opplevelse. Jeg har lang erfaring med magesmerter og oppblåst mage, i den grad at jeg til tider ser gravid ut i en alder av 50+! :)
Jeg vil prøve meg fram med low FODMAP oppskrifter fremover for å se om det er tingen for meg. Før artikkelen i RB hadde ikke jeg heller hørt om low FODMAP før, og jeg takker deg for at du stod fram i avisen. Oppskrifter på middagsretter o.a. vil bli lest med meget stor interesse.

Reply
  Julianne - august 12, 2014

  Hei Solfrid, det var en kjekk kommentar å våkne opp til. Det var denne aha-opplevelsen jeg håpte ville oppstå hos andre som sliter med magen, så det var godt å høre at mine erfaringer kan være til nytte for flere :) Du kan starte med å redusere på FODMAPs du spiser mye av i hverdagen; om det er brød, løk, hvitløk, epler og pærer så kan du etter hvert merke om en FODMAP-reduksjon er noe som kan bedre symptomene dine.

  En raskere måte å finne ut om FODMAPs skaper trøbbel er å kjøre eliminasjonsdietten i 4-8 uker. Dvs, du kutter ut alle matvarer med høyt FODMAP-innhold i denne perioden. Hvis FODMAPs er symptomtriggere hos deg vil du raskt merke forbedringer under eliminasjonsdietten (kanskje allerede fra første uke!) Dette strenge dietten er ikke for resten av livet, for etter at symptomene er redusert er meningen at du skal reintrodusere en og en FODMAP for å finne ut av din toleransegrense for matvaren per måltid.

  Jeg håper du blir kvitt magesmertene og ballongmagen! Jeg heier på deg!

  Hilsen Julianne :)

  Reply
Live Glesne Kjølstad - februar 2, 2015

Lagde en variant med yoghurt naturell, frosne bringebær og varm havreknask til kvelds. Kjempegodt!

Reply
  Julianne - februar 3, 2015

  Det høres veldig godt ut, Live :) Nydelig!

  Reply
Julie Falch Bjørklis - mars 13, 2015

Hei

Er det denne desserten (Bær med limekesam og havreknask) det er bilde av i boka på s181? Stusset litt over at bildet ikke passet til oppskriften i boka (Minipavlova med kokoskrem). Vil gjerne prøve å lage begge deler. Det høres veldig godt ut:-)

Reply
  Julianne - mars 13, 2015

  Hei Julie! Ja, det er en feil i boken – men denne oppskriften finner du ikke i boken. På side 181 har du bilde av rask ostekake med bær – den er nydelig god!

  Julianne :)

  Reply
Gerd Irene Velle - juni 22, 2016

Hei Julianne! Jeg lurer rett og slett på; det virker som om jeg har fått en mild form for Cøliaki og at jeg er Latoseintolerant i tillegg. Jeg tåler fortsatt Havre, men magen min har det best med glutenfrie brødvarer?. Dette baker jeg selv. Men du, har du utelatt Fiberhusk i rundstykker? Dette jeg tilsette, for ellers flyter de bare utover. For øvrig har jeg et boktips til dere; 50 glutenfrie godbiter fra Allers forlag ISBN 978-82-325-0207-3. Her er alt fra søtt til knekkebrød og rundstykker samt horn med fyll, sjokoladekake og ostekake. Selv har jeg bakt Bollene, og det er ikke mulig å kjenne forskjell i smaken fra vanlige hveteboller?. Så til spørsmålet mitt; kan jeg prøve med litt løk av og til? Jeg spiser det når jeg får det servert, og hittil har ikke magen blitt oppblåst og vond. Kommer det av at jeg spiser det sjelden? Mvh Gerd Irene Velle?❤️❤️

Reply
  Julianne - juni 24, 2016

  Hei Gerd Irene! Takk for godt tips om boken om glutenfrie godbiter, spennende :) Ja, fiberhusk kan med fordel tilsettes glutenfri bakst. Det fungerer som et bindemiddel, øker fiberinnholdet og gjør det glutenfrie brødet saftig. Jeg bruker det i noen oppskrifter, men får selv en del luft av fiberhusk (selv om det er lavFODMAP) og bruker det derfor minst mulig ;) Dette er individuelt, så jeg anbefaler absolutt å bruke det om magen din ikke reagerer!

  Ja, selvsagt kan du prøve deg på løk og hvitløk av og til. At du ikke reagerer er et godt tegn, jo mer løk og hvitløk du kan spise uten at magen din reagerer, desto bedre. Prøv deg frem :) Ha en riktig fin helg, Gerd Irene! Klem Julianne

  Reply
Leave a Reply:

GRATIS NETTKURS: TA KONTROLL OVER MAGEPLAGENE! ?

x