Lapper, Taco og bær med lime-kesam! (Lav FODMAP oppskrifter fra RB)
Hei til gamle og nye følgere! For en intens uke det har vært, det må jeg bare si. Mandag ble jeg kontaktet av en hyggelig journalist fra lokalavisen Romsdals budstikke som spurte om jeg kunne tenke meg å la meg intervjue på bakgrunn av min matinteresse. Dette sa jeg selvfølgelig ja til og resultatet kan dere lese på rbnett. Jeg må innrømme at jeg var veldig spent på hvordan artikkelen ville bli mottatt i og med at jeg stod fram som IBS pasient som endelig har funnet løsningen i det australske kostholdet. Mage- og tarmproblematikk er for mange et tabubelagt tema; avføringsmønster, flatulens (penere ord for å prompe), forstoppelse og diaré er ikke informasjon folk i utgangspunktet deler med andre. Det å ikke dele kan igjen føre til at en føler seg veldig alene om å ha slike problemer og dette er leit. Spesielt innenfor IBS, hvor plagene ofte forverres ved både stress, bekymring og tanken på å ikke vite hvorfor en er dårlig. Etter mange år med problemer har jeg lært at jeg absolutt ikke er alene og at store deler av befolkningen sliter med akkurat det samme. Bare dét gjorde meg mindre bekymret. Jeg begynte å godta tilstanden og bestemte meg for at magen ikke lenger skulle styre hverdagen min. Dette var før jeg faktisk oppdaget FODMAP dietten, så kampene har foregått lenge. Livet etter FODMAP (l.e. F) har ført til at kampene har blitt sjeldnere og sjeldnere og nå er det kun stressede situasjoner som påvirker magen (+ fellestoaletter på campingplasser). Kanskje en reduksjon av FODMAPs i kostholdet kan være løsningen for deg også? :)
I dag deler jeg en mer detaljert forklaring på oppskriftene som ble trykket i Romsdals Budstikke i går!
Sunne frokostlapper
! Disse lappene er svært rike på protein noe som hjelper til med å holde deg mett en stund. Nyt lappene som de er eller ha litt godt pålegg på. Jeg synes de også er gode sammen med litt tykk gresk yoghurt og friske bær!
Oppskrift til omtrent ti lapper
4 egg
1 boks cottage cheese (250 g)
2 dl lettkokte havregryn
½ ts bakepulver
En klype salt
Olje/smør til steking
Slik gjør du: Bland sammen ingrediensene og kjør blandingen til en glatt røre i en blender eller ved hjelp av en stavmikser. Røren skal være litt tykk! La røren svelle i minst ti minutter før du setter i gang med stekingen. Ha litt fett i stekepannen og stek små lapper på middels varme. Snu lappene forsiktig!
Tips: Dette er en fin grunnoppskrift og ved å tilsette andre godsaker kan lappene varieres i det uendelige. Er du fysen på noe søtt kan du for eksempel tilsette litt lønnesirup, litt kokosmasse og kanel. Kjempegodt!
Magevennlig Taco!
! Taco kan tilberedes på flere måter, men for de fleste er nok den enkleste løsningen å kjøpe ferdig salsasaus og tacokrydder. Hvetetortillas er også et fast innslag hos mange på fredagskvelden. Ferdig tacosaus, tacokrydder og hvetetortilla har et høyt innhold av FODMAPs og er ikke spesielt gunstig for en som sliter med mageplager. Løk, hvitløk og hvete er ingrediensene som kan bidra til magetrøbbel i dette måltidet. Lager du derimot tacoen din fra bunn, kan du enkelt lage deg et deilig tacomåltid uten å ende opp på sofaen på grunn av magesmerter.
Begynn med salsaen, den har godt av å stå og godgjøre seg før den nytes!
Mengdene er avhengig av hvor mange dere er, men regn med mye per person, for denne er god.
FODMAP-vennlig salsa
Cherry tomater eller vanlige tomater
Frisk, rød chili
Vårløk (kun det grønne for lav-FODMAP)
Frisk koriander
En skvis limesaft
Smak til med salt og pepper
Finhakk ingrediensene og bland i en skål. Smak til med salt, pepper og lime og la salsaen stå i kjøleskapet mens du lager resten av tacoen. Bruk gjerne stavmikser hvis du ønsker en glattere salsa.
Guacamole
1 avokado*
1 svis lime
Salt og pepper
Slik gjør du: Fjern steinen og mos avocadoen med en gaffel i en skål. Tilsett en skvis lime og smak til med salt og pepper.
*Avokado inneholder FODMAPs, så ikke overdriv inntaket av guacamole. En spiseskje per måltid holder.
Tacokjøttet
400 g kjøttdeig
1 ss spisskummin
1 ss Paprikakrydder
½ ts Kajennepepper eller chiliflak (eller smak til)
Pepper (smak til)
Salt (smak til)
½ dl vann
Slik gjør du: Stek kjøttdeigen i en stekepanne før du tilsetter krydderet og vannet. Blir det enten for spicy eller for salt tilsetter du bare litt ekstra vann.
Isbergsalat, paprika, tomater, agurk, ananas og raspet hvitost kan nytes i måltidet. Dropp mais og løk og du skal være trygg (Så fremt du ikke spiser til du sprekker. Da får du nok vondt i magen uansett). Tacoskjell er lavt på FODMAPs og er et bedre valg enn hvetetortillas.
Bær med limekesam og havreknask
Bruk enten jordbær, blåbær eller bringebær i denne desserten
Frisk limekesam
! Kesam med lime kan du også få kjøpt i butikken, men den versjonen inneholder FODMAPs (oligofruktose) som bør unngås hvis en ønsker å spise mindre FODMAPs. Du kan enkelt lage din egen lime-kesam på denne måten:
1 boks mager kesam (finnes også i laktosefri)
2-3 ts melis (smak til ønsket sødme)
En skvis lime (smak til)
Slik gjør du: Bland en boks kesam med ønsket mengde melis og en god skvis med lime og eventuelt ha i litt finraspet limeskall. Sørg for at du har vasket limen godt før du bruker skallet!
Havreknask
1 ss smør
1 ss sukker eller lønnesirup
1 dl havregryn
En liten klype salt
Slik gjør du: Smelt smør og sukker eller lønnesirup i en stekepanne på middels varme. Tilsett havregrynene og rør forsiktig til havregrynene begynner å få litt farge. La havregrynene avkjøle seg før du danderer desserten.
Finn fram et fint mellomstort glass og start med å legge et lag med bær, et lag med limekesam og et lag med havreknask. Så gjør du det en gang til – avslutt med en klatt kesam og noen bær og servér!
Tips: Dropp havreknask og nyt kun bær med limekesam! Deilig det også :)
Ikke nøl med å spørre hvis det er noe du lurer på!
Julianne