Kald quinoagrøt (Lav FODMAP)

God mandag, dere! Helgen er over og de fleste er klar for en ny uke med skolestart, arbeid og hva enn det måtte være. Selv har jeg «hjemmekontor» på kjøkkenet om dagen og jobber med oppskrifter til lav-FODMAP kokeboken som kommer i 2015.  Jeg koser meg veldig med dette prosjektet, jeg får tross alt dyrke min interesse sånn til de grader! Samtidig er jeg usikker på hva som er for simpelt, for komplisert og for ukjent for menneskene jeg skriver boken for.  I utgangspunktet vil jeg ikke gjøre denne kokeboken for komplisert – ikke for dere og ikke for meg selv. Jeg liker selv å gjøre det enkelt og jeg liker å handle maten min på et sted! Å slippe å handle på spesialbutikker og helsekost for å kunne spise et godt og sunt kosthold, det setter jeg pris på. Det tenker jeg at de fleste av dere også gjør?

Samtidig er det spennende å prøve noe nytt og jeg har funnet meg et par matvarer som kanskje ikke er å få tak i på rema 1000. Det ene er quinoa – dette sunne, proteinrike frøet som kan erstatte ris, pasta og cous cous og så mye mer. Det andre er chiafrø – som jeg har lagt min elsk på etter at jeg oppdaget chiafrøets høye, FODMAP-vennlige fiberinnhold. Det kan være vanskelig å få i seg nok fiber hvis man følger en streng lav-FODMAP diett og derfor har jeg tatt dette frøet inn til brystet (og blandet det i maten). Disse matvarene kan du måtte lete litt etter. Helsekostbutikker har både chiafrø og quinoa og noen av de store dagligvareforretningene selger også quinoa. Ta en titt etter det neste gang du er i butikken eller spør på en helsekostbutikk. Hvis du er en reser på online shopping kan jeg anbefale å handle på iherb.com til en billigere penge (selv om vi må støtte butikker også). Her finner du flere varianter av både quinoa og chiafrø. Husk å velg økologisk når du handler!

Apropos quinoa – i dag har jeg spist det til frokost! Blandet med yoghurt, toppet med frisk frukt og nøtter ble dette en veldig deilig start på dagen. Kok opp litt ekstra quinoa neste gang du tilbereder: Ved å ha ferdigkokt quinoa tilgjengelig i kjøleskapet tar det ikke lang tid før du har en deilig quinoasalat, quinoalapper eller en porsjon god, kald quinoagrøt til frokost!

IMG_1292

Dette trenger du:

 • Ferdigkokt, kald quinoa
 • Laktosefri yoghurt naturell
 • Litt vaniljepulver (hvis du har)

Tips til topping: lønnesirup og hakkede nøtter, kanel,  frisk frukt, bær eller litt rørt syltetøy.

Slik gjør du: Bland sammen ønsket mengde kald quinoa og bland inn yoghurt til ønsket konsistens. Smak til med vaniljepulver og topp med det du har lyst på!

Følger du lav FODMAP dietten og hva trenger du, hva er vanskelig,  hva savner du og hva ønsker du deg i en lav-FODMAP kokebok? Del gjerne dine tanker og spørsmål – enten her i kommentarfeltet, på facebook eller send en mail til meg privat :)

Hilsen Julianne

 

Click Here to Leave a Comment Below

Renate - august 18, 2014

Kan tenke meg du har koselige kjøkkendager ;)
Jeg syns det virker veldig fornuftig å basere oppskriftene på ingredienser man finner i den lokale matbutikken, men også med enkelte «utradisjonelle» innslag..da har du noe for alle :) Spesielt når man kan bruke disse litt mer utradisjonelle ingrediensene på mange måter, slik du gjør, og ikke bare i ei oppskrift.

Gleder meg veldig til boka di!:D

Reply
  Julianne - august 19, 2014

  Takk for tilbakemelding, Renate :) Du er inne på noe der! Mange med IBS har prøvd det meste før, så jeg tenker også at vi har et ekstra motivasjonsgir for å prøve noe nytt. Jeg kommer også til å ta i bruk hirse som kanskje ikke er den mest moderne matvaren. Det var vel mer brukt før i tiden! Nok en retro matvare som bør få mer oppmerksomhet! HEhe.

  Klem fra meg!

  Reply
Karoline - august 18, 2014

Gleder meg til boken kommer ut :-) Så snart pakken med quinoa kommer, skal jeg prøve meg på quinoagrøt og andre quinoaoppskrifter. Spennende å prøve noe nytt!

Reply
  Julianne - august 19, 2014

  Så bra :D Quinoa er så godt! Gled deg :)

  Reply
K - august 18, 2014

Hei Julianne
Har fulgt fodmap-dietten et halvt års tid nå, og leser bloggen din for inspirasjon og råd. Jeg har lagt merke til at du ikke følger en veldig streng diett, dvs at du spiser noen mengder spelt, løk, melkeprodukter osv. Kunne godt tenke meg flere oppskrifter og tips for de som har enda litt mer følsom mage:) Selv kan jeg ikke spise noe melk (allergi) og dette i kombinasjon med alt det andre man må kutte ut kan bli veldig ensformig og kjedelige smaker. Hva kan man feks bruke istedet for løk for å få gode smaker på middagsretter og sauser. Håper du lager denne kokeboken også for de som virkelig må kutte ut fodmaps, ikke bare redusere. Gleder meg til å høre mer om det spennende prosjektet ditt, og fremtidige blogginnlegg! Klem

Reply
  Julianne - august 19, 2014

  Heisann K! Takk for viktige innspill.

  Grunnen til at jeg deler oppskrifter basert på spelt er fordi spelt er lavere på FODMAPs enn hvete, rug og bygg. Jeg påpeker likevel at spelt inneholder FODMAPs og at det er mengdene som avgjør om man trigger symptomene sine eller ikke. FODMAP-dietten er en komplisert diett og det er forskjellige måter å angripe IBS-problemer med dette kostholdet. A) Du kan velge å gradivis redusere på matvarer som inneholder FODMAPs, eller B) Du kan kjøre eliminasjonsdietten: Kutte ut omtrent alt av matvarer som inneholder FODMAPs for en periode (6-8 uker) for deretter å reintrodusere en FODMAPgruppe etter den andre. Grunnen til at man reintroduserer er for å finne ut om f.eks laktose er en symptomtrigger for akkurat din mage. Hvis man merker at laktose ikke gir mageplager, kan man fint la laktose inngå som en del av kosten igjen. Det er viktig å ikke utelukke matvarer som man ikke trenger å kutte ut: Det er ønskelig å ha en så variert kost som mulig for at kroppen får den næringen den trenger!

  I tillegg er det den såkalte «bøtteeffekten» av FODMAPs som er viktigst å ta hensyn til: Inntak av FODMAP-rike matvarer fra flere hold i løpet av en dag kan føre til at bøtta renner over og symptomer blir trigget. Bøtta kan fylles til en viss grad, men blir det for mye – da kan man oppleve å få vondt! Det er derfor man sier at en reduksjon av FODMAPs i kosten kan bedre symptomer hos IBS-pasienter. Størrelsen på bøtta varierer fra person til person og noen tolererer mer FODMAPs enn andre – selv innenfor IBS-pasient gruppen.

  Selv følger jeg eliminasjonsdietten og er godt i gang med reintroduksjon av FODMAPs. Jeg er derfor svært nøye med å følge en streng FODMAP-diett og holder meg unna store mengder spelt (selv om det er FODMAP-vennlig) og velger helst laktosefrie/laktosereduserte melkeprodukter. Du har nok lagt merke til at jeg bruker cottage cheese og ost – og dette er fordi de er naturlig lavt på laktose og kan derfor inngå som en del av eliminasjonsdietten (uten at inntaket er overdrevet).

  FODMAPs er karbohydrater og det er grunnen til at meieriprodukter lavt på laktose/laktosefritt kan inngå som en del av denne dietten. Mennesker med melkeallergi reagerer på proteinet og ikke karbohydratet noe som igjen fører til at man må kutte ut alt av meieriprodukter og produkter som inneholder melk. Jeg forstår godt at kostholdet ditt kan bli ensidig på grunn av dette. Jeg skal prøve å få inn flere oppskrifter uten kumelk ;) Både her på bloggen og i boken! I mellomtiden kan du ekperimentere mer med kokosmelk og rismelk som erstatning for vanlig melk.

  I boken skal jeg ha et eget kapittel om det å få til gode smaker uten løk, hvitløk og andre viktige smakstilsetninger som man må utelate fra kosten. I mellomtiden kan du ta en titt på disse innleggene som jeg har skrevet tidligere:

  Om å unngå løk og hvitløk: http://lyngstadernaering.no/2014/06/10/om-a-unnga-lok-og-hvitlok/
  Hjemmelaget hvitløksinfusert olje: http://lyngstadernaering.no/2014/06/14/hvitloksolje-og-oppskrift-pa-enkel-pizzasaus-lav-fodmap/
  Kjøp ferdig hvitløksolje: http://lyngstadernaering.no/2014/08/01/sett-smak-pa-maten-bruk-en-hvitloksolje-lav-fodmap/
  FODMAP-vennlig fond/buljong: http://lyngstadernaering.no/2014/08/06/fodmap-vennlig-smakstilsetning/

  Håper dette var nyttig!

  Hilsen Julianne :-)

  Reply
Tanja - februar 26, 2018

Hei!
Når du generelt i oppskriftene dine skriver en oppgitt mengdd kokt quinoa, eks.»1dl kokt quinoa», er det da 1dl du måler opp før koking, eller er det 1dl du skal måle opp etter at du har kokt det?
Er jo ganske stor forskjell på volumet av ukokt og kokt quinoa :)

Reply
  Julianne - februar 27, 2018

  Hei Tanja! Ja, det er stor forskjell på ukokt og kokt quinoa i volum. Men når jeg skriver kokt quinoa, så mener jeg ferdig kokt quinoa :) Jeg tror jeg har vært konsekvent på å skrive ukokt i oppskriftene hvor det er tilfellet, men nå ble jeg usikker. Skal undersøke dette nærmere, så takk for at du gir beskjed :) Hilsen Julianne

  Reply
Anette - april 27, 2021

Hadde dette til frukost i dag og det var KJEMPEGODT!!! Frå no av skal eg alltid ha kokt quinoa i kjøleskapet. Takk for oppskrift!

Reply
  Julianne - april 29, 2021

  SÅ gøy å høre, Anette :D Takk for kjekk tilbakemelding :) :)

  Reply
Leave a Reply:

GRATIS NETTKURS: TA KONTROLL OVER MAGEPLAGENE! ?

x