Fylte bokhvetepannekaker

I går hadde jeg min gode venninne Renate over for lunsj. Hun driver nettsiden revmat.no og fokuserer på kosthold og ernæring i forbindelse med leddplager og revmatisme. Renate deler oppskrifter, råd og tips for et betennelsesdempende kosthold (I tillegg til at hun tar nydelige bilder) – ta dere en titt!

I anledning lunsj-date/matblogg-date valgte vi å lage en lunsj som både var mage- og revmatikervennlig og valget falt på fylte bokhvetepannekaker.

Visste du at bokhvete faktisk ikke er et kornslag, men en urt? Bokhvete er glutenfritt, selv om navnet kan få en til å lure. Det er også rikt på proteiner og mineraler og egner seg godt i salater (hel bokhvete), i grøt og ikke minst i pannekaker. Jeg ble veldig overrasket over hvor likt bokhvetepannekaker smaker vanlige pannekaker! De var rimelig enkle å steke også.

Bokhvetemel kan kjøpes i noen større matvarebutikker, helsekost og er helt sikker å få kjøpt i innvandrerbutikker. Prisen på bokhvete er heller ikke spesielt dyrt (sammenlignet med andre FODMAP-vennlige/glutenfrie meltyper) og det synes jeg er veldig positivt! Men tilbake til dagens oppskrift:

IMG_1417

Bokhvetepannekaker til 2 personer (3-4 porsjoner) 

6 dl laktosefri melk/mandelmelk

2 egg 

2,5-3 dl bokhvetemel

2 ss smeltet smør/olje

0,5 ts salt 

 

Slik gjør du: Visp sammen egg og melk i en bakebolle av medium størrelse. Bland deretter i bokhvetemelet, smør og salt. Ha litt fett i stekepannen til den første pannekaken og stek pannekakene på medium varme.

 

Fyll pannekakene med det du har lyst på; FODMAP-vennlige grønnsaker og salat, ren kokt skinke, spekeskinke, kylling, laks eller nyt en søtere variant med banan, peanøttsmør eller friske bær! Bare fantasien setter grenser for hva du kan fylle disse godsakene med. Vi fylte disse med ruccola, cherrytomater, paprika, agurk, vårløk (kun det grønne) og stekt kyllingfilet krydret med salt og pepper og en nydelig karridressing som virkelig gjorde hele måltidet! Oppskrift på dressingen finner du her!

 

IMG_1409

 

Ønsker deg en nydelig fredag!

Julianne 

Click Here to Leave a Comment Below

Spicy karridressing (lav FODMAP) | Lyngstad Ernæring - august 23, 2014

[…] gjorde virkelig susen i de fylte bokhvetepannekakene som vi lagde tidligere denne […]

Reply
Karoline - august 24, 2014

Disse ser bare så gode ut! Dette er jo perfekt fyll, blandingen med ruccula og kylling, så godt! Disse står høyt på listen over «fremtidige» måltider :-)

Reply
  Julianne - august 24, 2014

  Tusen takk! Det var et herlig måltid, Karoline! Selv synes jeg at karridressingen gjorde hele retten :D

  Reply
Maria Birthe - september 21, 2014

Lagde disse pannekakene idag, fantastisk ide – Nydelig!:) Du har mange gode oppskrifter altså. Lett og godt både i munnen og resten av «systemet»!

Reply
  Julianne - september 22, 2014

  Takk for koselig kommentar, Maria Birthe! Kjekt å høre at du liker oppskriftene mine. Jeg setter stor pris på tilbakemeldinger, som du vet ;)
  Klem fra meg!

  Reply
Ukens FODMAP-vennlige: Buckwheat Pancake Mix | Lyngstad Ernæring - september 24, 2014

[…] uke, og den var slett ikke dum. Tilsett egg, vann/melk, rør, stek og spis (like enkelt som å lage bokhvetepannekaker fra bunn, hehe). Som bildet viser, stekte jeg opp en liten pannekakestabel som jeg serverte med kesam og […]

Reply
Ingvild - november 19, 2014

Hei! Lagde disse pannekakene idag, med karridressing selvfølgelig, og det er nok noe av det beste jeg har spist på lenge! Tusen takk for god oppskrift, kommer nok til å bruke denne siden en del, ettersom jeg prøver å legge om kostholdet til litt mer «Lav FODMAP».

Reply
  Julianne - november 20, 2014

  Hei Ingvild, takk for hyggelig tilbakemelding :)

  Lykke til med kostomleggingen!

  Mvh
  Julianne

  Reply
Uke 3: LavFODMAP-ukemeny | Lyngstad Ernæring - januar 11, 2015

[…] Bokhvetepannekaker (eller pannekaker laget av spelt) med blåbær og stekt […]

Reply
Uke 6: LavFODMAP-ukemeny | LAVFODMAP - LYNGSTAD ERNÆRING - februar 1, 2015

[…] Onsdag: Fylte bokhvetepannekaker med kylling, salat og karridressing […]

Reply
Uke 8: LavFODMAP-ukemeny | LYNGSTAD ERNÆRING - februar 15, 2015

[…] Bokhvetepannekaker med blåbær og stekt […]

Reply
Enkel tomatsuppe (lavFODMAP) | LYNGSTAD ERNÆRING - februar 27, 2015

[…] vinterkvelder, som middag – enten med kokte egg, glutenfri makaroni eller i selskap med disse bokhvetepannekakene. Det er helt utrolig hvor god smaken blir, selv uten løk eller toro! Jeg er sikker på at du kan […]

Reply
Hanne - mars 4, 2015

Hei! :) Først vil jeg bare si at bloggen og boken din er helt fantastisk, og til stor hjelp for en som nettopp har startet opp på dietten. Jeg forsøkte å lage disse pannekakene i dag, men jeg følte de ble veldig tunge i forhold til slik pannekaker bør være. Har du noen tips mot dette? De var også mye mørkere enn dine på bildet, så jeg lurer på om jeg kan ha brukt grovt bokhvetemel (pakken er på tysk, kjøpt på helsekost, så det er ikke så enkelt å tyde)?

Hilsen Hanne

Reply
  Julianne - mars 5, 2015

  Hei Hanne! Tusen takk for gode ord :) Det er ikke umulig at du har brukt grovt bokhvetemel nei – da blir desverre ikke resultatet helt det samme. Bruk lyst bokhvetemel, f.eks varianten fra saltå kvarn. Det er veldig godt på smak og kan blant annet kjøpes på helsekost :) Mvh Julianne

  Reply
Uke 11: LavFODMAP-ukemeny | LYNGSTAD ERNÆRING - mars 8, 2015

[…] Mandag: Fylte bokhvetepannekaker […]

Reply
Uke 13: LavFODMAP-ukemeny | LYNGSTAD ERNÆRING - mars 22, 2015

[…] Mandag:  Fylte bokhvetepannekaker med kylling og karridressing […]

Reply
Uke 18: LavFODMAP-ukemeny | Julianne Lyngstad - april 26, 2015

[…] Søndag: Fylte bokhvetepannekaker […]

Reply
Uke 26: LavFODMAP-ukemeny | Julianne Lyngstad - juni 21, 2015

[…] Bokhvetepannekaker med spekeskinke, salat og laktosefri […]

Reply
May - juni 22, 2015

Hei! Får ein ide om at desse pannekakene kan erstatte tacolefser? Lurer også på om dei kan frysast?

Reply
  Julianne - juni 22, 2015

  Hei :) Ja, det kan de helt sikkert! Egner seg veldig godt som wrap, så det er verdt et forsøk? Jeg har ikke prøvd å fryse de selv ennå, men det er ikke umulig at det går bra ;) Hilsen Julianne

  Reply
Anette - juni 24, 2015

Disse pannekakene var kjempegode! Nesten like gode som vanlige pannekaker med hvetemel og melk :)
Jeg fylte de med salat og skinke, soyaost, soyarømme og uten dressingen da jeg ikke kan spise melkeprodukter. Ble godt det også. Testet selvsagt med lett blåbærsyltetøy og det smakte enda bedre :)
Legg gjerne ut flere oppskrifter med bokhvete (brød, rundstykker, kake etc.)

Reply
  Julianne - juni 25, 2015

  Så kjekt å høre at de falt i smak! Jeg synes også disse smaker tilnærmet lik vanlige hvetepannekaker, man blir jo vant til det meste ;) Flere bokhveteoppskrifter skal bli! Hilsen Julianne :)

  Reply
Wraps av bokhvete (lavFODMAP) | GODT FOR MAGEN - september 24, 2015

[…] Dette er egentlig bokhvetepannekaker som jeg fyller med godt pålegg istedet for bacon og blåbær ;) Wraps egner seg som en god lunsj […]

Reply
Anna - januar 18, 2016

TIPS! :)
Egg kan fint sløyfes i bokhvetepannekaker :) Jeg tåler ikke egg, og det funker kjempebra uten!

Reply
  Julianne - januar 18, 2016

  Så kult å høre! Brukte du bare bokhvetemel, olje, salt og melk? Takk for godt tips! :D

  Reply
Anna - januar 22, 2016

Ja! Og en liten klype kokossukker ;) Greit å vite at disse kan lages uten egg om man er intolerant eller bare er tom (og VIL ha pannekaker :) )

Reply
  Julianne - januar 22, 2016

  Ja, det er helt sant :D Det skal jeg teste en dag. Jeg har flere pasienter som ikke tåler egg spesielt godt ;) Takk for matnyttig tips! God helg :D

  Reply
Sigrid - mars 2, 2016

Hvordan tror du havremel kan funke i denne oppskriften, heller enn bokhvete?

Reply
  Julianne - mars 2, 2016

  Hei Sigrid! Kanskje det vil fungere? Jeg vet ikke, men mistenker at havrens bindingsegenskaper er dårligere enn bokhveten. Sannsynligvis vil du trenge mer havremel i oppskriften og lage de mindre (som lapper) for at de skal henge sammen. Du kan eventuelt blande bokhvetemel og litt havremel for smakens skyld :)

  Mvh Julianne

  Reply
Silje - juni 22, 2016

Hei, takk for mange gode oppskrifter og tips, du har hjulpet meg mye!! Onkelen min tipset meg om boka di, den står nå på kjøkkenet mitt. Siden du er ernæringsfysiolog og kan så mye om IBS, har du noengang vært borti og/eller kunnskap om L-Glutamin? Har funnet kilder som påstår at det også kan lindre IBS-problemer, og vurderer å teste det.

Reply
  Julianne - juni 24, 2016

  Hei Silje :) Takk for hyggelig kommentar! Det sies at glutamin har en positiv effekt på slimhinnene i tarmen, men jeg har lite kunnskap eller erfaring med det selv. Jeg har ikke lest meg opp på dette, dessverre :)

  Reply
Mona-Elise Wirkola - august 30, 2016

Hei
Jeg har mye hel bokhvete i skapet. Kan jeg male dette til mel slik det er, eller må jeg skylle og tørke først, slik jeg må med bokhvete før bruk? Lager ofte mel selv av f.eks. havregryn i min flotte lille Nutribullet, og da er det jo kjekt å kunne bruke det man har allerede. Digger bloggen din, og alle oppskriftene jeg har prøvd har falt i smak! Tusen takk!

Reply
  Julianne - august 30, 2016

  Hei Mona-Elise :) Takk for hyggelig kommentar! Godt spørsmål, det vet jeg faktisk ikke. Jeg vil tro at du bør skylle det og tørke det før du lager mel. Ellers kan du koke bokhveten og bruke Nutribulleten til å lage en god pannekakerøre med hel kokt bokhvete, egg og melk? Har alltid ønsket meg en Nutribullet :P

  Reply
Benedikte Stensrud - januar 24, 2017

Hei.

Vet du om Wasa sine knekkebrød Gluten og laktosefri er lavFoodmap? Jeg har spist disse i lengre tid, men føler fortsatt at det ikke hjelper noe. Ingredienser: Rismel, maismel, maisstivelse, potetstivelse, rapsolje, gjær, bokhvetegryn, sukkerbetefiber, sukker, invertsukkersirup, fortykningsmiddel (karboximetylcellulose, guarkjernemel), salt, hevemiddel (natriumhydrogenkarbonat), emulgator (mono- og diglyserider av fettsyrer). Kan inneholde spor av sesamfrø.
Mvh
Benedikte

Reply
  Julianne - januar 25, 2017

  Hei Benedikte! Jeg anbefaler ikke Wasa sine glutenfrie og laktosefrie knekkebrød, fordi de inneholder sukkerbetefiber – som en del IBS-pasienter reagerer på. Se om Semper sitt «spisknekke med surdeig» kan være et bedre alternativ :)

  Reply
Susanne - januar 2, 2018

Hei, jeg fikk ikke tak i bokhvetemel, blir det helt katastrofe å lage disse ved å bytte ut bokhvetemel med glutenfri melblanding?

Reply
  Julianne - januar 2, 2018

  Hei Susanne :) Det går nok helt fint tenker jeg!

  Reply
Mette - juni 3, 2019

Disse så nydelige ut. Går det an å fryse dem, slik at jeg kan ta opp en og en til barnehagen?

Reply
  Julianne - juni 4, 2019

  Hei Mette :) Det har jeg ikke prøvd selv, men jeg vil tro at det går helt fint :) Håper det smaker! Hilsen Julianne

  Reply
Amalie - september 21, 2020

Heisann!
Jeg lurer på hvor mange kalorier det er i en pannekake hvis en følger denne oppskriften?

Reply
  Julianne - september 24, 2020

  Hei Amalie :) Det har jeg ikke regnet ut! Bruk kostholdsplanleggeren.no, legg inn ingrediensene og så får du svar på det :)

  Reply
Elin - november 12, 2020

Disse var kjempegode og falt virkelig i smak hjemme hos oss :-) Og det er første gang jeg har har spist pannekaker som en næringsrik middag (fra jeg var liten er jeg bare vant til pannekaker fylt med sukker og blåbærsyltetøy). Men jeg syns ikke det stemmer at denne oppskriften holder til 4 personer. Jeg laget dette til meg og mannen og det ble 6 pannekaker som bare var nok til oss to.

Reply
  Julianne - november 12, 2020

  Hei Elin :) Så godt å høre at de falt i smak! Og takk for at du sa fra om dette, for jeg er enig med deg. Dette holder til to personer! Jeg har nok blandet personer med porsjoner her, så takk! «vi spiser porsjoner, ikke personer» sa redaktøren min en gang. Ha en fin dag :)

  Reply
Anine - mars 27, 2021

Hei, sliter med at disse kun revner under steking. Har du noe godt tips til det?

Reply
  Julianne - mars 29, 2021

  Hei Anine! Så rart, lar du røra svelle litt før du steker dem? Nok fett i stekepanna? :)

  Reply
Leave a Reply:

GRATIS NETTKURS: TA KONTROLL OVER MAGEPLAGENE! ?

x