Eltefrie, halvgrove rundstykker av spelt

Jeg har postet oppskrift på disse før, men jeg poster de igjen, jeg. Grunnen til det er fordi jeg vil gi dere fremgangsmåten på litt penere rundstykker framfor de litt mer lettvinte klattrundstykkene mine! Samme hvor stygge de ser ut, smaken kan ingen ta fra dem ;)

IMG_1488

Dette trenger du til omtrent 12 rundstykker  

300 g siktet speltmel

200 g sammalt speltmel

50 g solsikkefrø

50 g linfrø

¼ ts tørrgjær

1 ts salt

Saften av en halv sitron/appelsin/lime eller en skvett appelsinjuice

4 dl vann

Slik gjør du, dag 1: Still en stor bakebolle på en kjøkkenvekt og mål opp ingrediensene direkte i bollen. Ha i tørrgjær, sitronsaft/appelsinjuice og vann og bland godt med en slikkepott. Deigen skal være litt bløt, men ikke flytende. Dekk bakebollen med plastfolie og la deigen heve i minst 8 timer, gjerne over natten (bilde 1 viser deigen etter omtrent 14 timer).

collage2

Slik gjør du, dag 2: Ta fram et bakepapir og strø over godt med mel. Ha deigen over på bakepapiret og brett deigen et par ganger med en slikkepott før du deler den forsiktig i to. Form to pølser på bakepapiret med hendene og dekk de med plastfolie for heving nok en gang (bilde 2 og 3). Sett ovnen på 250 grader og la stekeplaten du skal steke rundstykkene på varme seg godt opp mens deigen etterhever i minst 30 minutter under plastfolien. Når deigen er ferdig hevet bruker du slikkepotten til å dele den opp i rundstykker. Fordel de på bakearket (bilde 4). Ta ut det varme stekeplaten og før bakepapiret med rundstykkene over. Skru ovnen ned til 225 grader og stek rundstykkene i 12-15 minutter, til de er litt gyldne på toppen. Sjekk at rundstykkene er ferdige ved å banke forsiktig på undersiden av rundstykket. Hører du en hul lyd, er rundstykkene ferdige. Avkjøles på rist (bilde 5).

IMG_1493

Så, hvordan tolererer magen din spelt?

Julianne :-) 

Click Here to Leave a Comment Below

Karoline - august 27, 2014

Nam! Og så luftige de ble :-) Er veldig fan av kaldheving, så disse skal jeg definitivt prøve!

Håper du får en strålende onsdag :-)

Reply
  Julianne - august 27, 2014

  De blir veldig luftige! Den eltefrie metoden er idiotsikker ;) En nydelig onsdag til deg også, Karoline :D

  Reply
Ane - august 27, 2014

Hei! Fin blogg! jeg har vært flink og spist FODMAP lenge, men uten at jeg synes det hjelper. Spiser speltbrød både til frokost og lunch (og tilogmed kanskje en gang til i løpet av kvelden). Kan det være at jeg ikke tåler spelt så godt alikevel?

Reply
  Julianne - august 27, 2014

  Hei Ane! Takk skal du ha :)

  Selv om speltmel er lavere på FODMAPs enn hvetemel (o.l) så er det ikke fritt for FODMAPs. Store mengder vil mest sannsynlig trigge symptomer slik som i ditt tilfelle. Hold deg til et måltid med speltbrød om dagen, f.eks til frokost for deretter å få inn andre FODMAP-vennlige måltider som for eksempel salater, melkeprodukter (laktosefri om nødvendig) med frukt/bær, frø og nøtter, FODMAP-vennlige knekkebrød osv. Mitt råd er å få inn større variasjon, samtidig som at du spiser regelmessig og ikke hopper over måltider. Jeg blir også dårlig hvis jeg spiser speltrundstykker til både frokost, lunsj og kveldsmat ;)

  Hilsen Julianne

  Reply
Frida - august 28, 2014

Hei! Utrulig flott blogg du har, følger deg hver dag! Har fått ett nytt liv etter jeg begynte med dietten. Men jeg tåler ikke spelt å alle disse glutenfrie brødene i butikken er ikke gode på smak! Så ett lite tips: EQ, er et brød på Coop sine butikker som ligger sammens med de vanlige brødene, helt nydelig og spiste det også før jeg kuttet ut gluten, anbefales! Er det noen andre typer mel jeg kan bruke, til pizzabunn osv, vet du? :)

Reply
  Julianne - august 29, 2014

  Hei Frida! Tusen takk for hyggelig kommentar! Så godt å høre at dietten har gjort hverdagen din lettere, det er viktig at slike historier kommer frem :)

  Jeg googlet EQ-brødet og det høres jo helt fantastisk ut. Takk for tipset, neste gang jeg går forbi en coop skal jeg titte innom! Hvis andre er interessert i å lese mer om brødet les her: http://www.bakehusetas.no/se-vare-produkter/brodvarer/brod/eq-brod/. Har du andre fine lav FODMAP-tips så ikke nøl med å del det! Det er nok nyttig for mange :)

  Pizzabunn. Hva med bokhvetemel? En blanding av bokhvete og havremel kan muligens ikke bli så verst, uten at jeg har prøvd det selv. Men det skal jeg prøve! Den lyse, glutenfrie melblandingen fra toro er FODMAP-vennlig og kan helt sikkert benyttes i en pizzadeig. Ellers har jeg laget pizzabunn av havregryn/quinoa, egg og cottage cheese er en av de mer vellykkede, glutenfrie pizzabunnene. Jeg skal undersøke litt mer. En god, enkel, glutenfri pizzabunn må få en plass i kokeboken ;)

  Disse «havrebrødene med quinoa» kan lages som en pizzabunn:
  http://lyngstadernaering.no/2014/07/20/proteinrike-havrebrod-med-quinoa/

  Si fra om du prøver noe som fungerer da, Frida :) Ønsker deg en god fredag!

  Hilsen Julianne

  Reply
  Lillian - mars 19, 2015

  Heia:)
  Har du sjekka Bezgluten Universal mel Julie? Det blir iallfall en super glutenfri pizza av ☺️. Hever flott. Litt hvitere enn hvetemel . Og litt bløtere. Eg stryker deigen utover bakeplata med en slikkepott med litt olje på. Skal studere innholdsfortegnelsen litt nøyere. Men tror ikke det er så ille.

  Reply
  Julianne - mars 22, 2015

  Hei Lillian! Takk for tipset :) Det melet har jeg ikke sett før! Innholdsfortegnelsen ser fin ut: Glutenfri hvetestivelse, maisstivelse, maismel, glukose, fortykningsmiddel: guarkjernemel og E464, kostfiber, surhetsregulerende middel (E575), hevemiddel (natrium). Det er eneste det kostfiberet vi skulle ha visst litt mer om hva var!

  Mvh Julianne

  Reply
S - august 29, 2014

Er det EQ brødet kun å få tak i i nord, eller hele landet?

Reply
  Julianne - august 30, 2014

  Jeg vet ikke, men jeg sendte en mail til EQ og venter på svar!

  Reply
  Julianne - september 1, 2014

  Da har jeg fått et hyggelig svar fra EQ: «Brødet er foreløpig å få kjøpt i alle Coop , spar og kiwi butikker fra finnmark og ned til lofoten… Men vi jobber med å få det spredd utover :)» Følg EQ på facebook, så holder hun oss oppdatert!

  Reply
Eltefrie speltrundstykker med gulrot og gresskarkjerner | Lyngstad Ernæring - september 12, 2014

[…] Ta en titt på et tidligere innlegg for å se bilder på fremgangsmåten: Her. […]

Reply
  Bente - mars 5, 2017

  Disse har jeg bakt et par ganger og de er kjempefine og lettvinte:) men, de ble ikke gode etter at jeg hadde frosset dem – noe jeg gjerne gjør når jeg har bakt mye. Vet du om det er fiberhusken som tåler frysing dårlig?

  Reply
  Julianne - mars 6, 2017

  Hei Bente :) Det er ikke fiberhusk i disse rundstykkene, kan det være en annen oppskrift du tenker på? :)

  Reply
  Anett - mai 17, 2019

  Hei!
  Har lyst til å prøve å lage disse, med kaldheving. Står de da i romtemperatur over natten og ikke i kjøleskap?

  Reply
  Julianne - mai 20, 2019

  Heisann :) Jeg har ikke prøvd å kaldheve disse i kjøleskap, men vil tro at det går fint. Utifra det jeg leser, kan det være fint å la deigen hvile i romtemperatur i 30 – 60 minutter etter utbaking og før du steker dem :) Fortell gjerne hvordan det går, Anett! Hilsen Julianne

  Reply
Deilig eggesalat (LavFODMAP) | Lyngstad Ernæring - desember 5, 2014

[…] av det beste jeg vet med helg, er å nyte lange frokoster sammen med min bedre halvdel. Nybakte eltefrie speltrundstykker, godt pålegg, kokte egg, presskannekaffe og tente lys. Det er virkelig toppen av hverdagsglede! I […]

Reply
Katinka - desember 5, 2014

Hei.

Er det noen som vet om dette brødet er tilgjengelig på østlandet/ osloområdet?

:-)

Reply
NRK puls om IBS og lavFODMAP | LYNGSTAD ERNÆRING - februar 25, 2015

[…] av brød vil også lette fordøyeligheten, og det er her de eltefrie speltrundstykkene mine kommer inn i […]

Reply
Line Røising - mai 28, 2015

hei, jeg har cøliaki og ønsker et alternativ til spelt. Har du forslag ?

Mvh Line :-)

Boken din er forresten kjempefin :)

Reply
  Julianne - mai 28, 2015

  Hei :) Da er det glutenfrie melsorter som gjelder, og det har jeg desverre ikke testet i denne oppskriften.

  Har du prøvd disse rundstykkene? http://lyngstadernaering.no/2015/05/26/melfrie-frorundstykker-lavfodmap/

  Kjekt å høre at du liker boken, Line :) Hilsen Julianne

  Reply
Maria U - august 12, 2015

Hei :-) Delte videre denne oppskriften på min blogg, med link til deg og anbefaling av bloggen din! :-)

Reply
  Julianne - august 17, 2015

  Så hyggelig, Maria! Takk for at du deler :) Kjempefint innlegg! Hilsen Julianne

  Reply
Marit - september 27, 2015

Hei. Det står ikke noe sted i oppskriften at deigen skal heve i kjøleskapet, og jeg som omtrent aldri har bakt før visste ikke det fra før. Jeg har latt deigen heve på benken over natta, er den ødelagt da?

Reply
  Julianne - september 27, 2015

  Hei du :) Nei, du har gjort alt riktig ved å la den heve på kjøkkenbenken, Marit :) Håper det smaker!

  Julianne

  Reply
  Marit - september 27, 2015

  Nå ble jeg glad! Takk så mye for raskt svar, jeg satt her og venta. :) Da skal jeg gjøre dem ferdig nå!

  Reply
  Julianne - september 27, 2015

  Hehe, så bra! :D

  Reply
Ylva - november 9, 2015

Hei! Leser meg litt opp på lav fodmap ettersom jeg trolig kommer til å prøve det ut om ikke legen min finner andre grunner til mageproblemene mine.. Men det er jo til å leve med hvis man kan spise ting som f.eks. disse rundstykkene! Men er de helt lav fodmap med speltmel da? Er det greit i elimineringsfasen? Så på en fodmapliste at spelt var oppført i den røde lista, så ble litt forvirret bare :)

Reply
  Julianne - november 10, 2015

  Hei Ylva :) Nei, det stemmer at spelt ikke lenger er listet som lavFODMAP. Skal du i gang med en eliminasjonsdiett vil jeg ikke anbefale store mendger vanlig speltbrød, men speltbrød laget av surdeig, enten kjøpt eller hjemmelaget. Det har et lavere FODMAP-innhold enn vanlig speltbrød.

  Les mer om spelt på lavFODMAP-diett her: http://lyngstadernaering.no/2015/03/26/spelt-pa-lavfodmap-diett/
  Oppskrift på surdeigsbrød av 100 % spelt finner du her: http://lyngstadernaering.no/2015/06/06/surdeigsbrod-av-100-spelt-lavfodmap/

  Det er bra du spør, så får vi oppklart forvirringen rundt spelt :) Spelt bør testes når du er ferdig med eliminasjonsfasen av dietten. Tåler du det, så er det bare å inkludere i kostholdet igjen og da er disse rundstykkene helt fantastiske.

  Hilsen Julianne

  Reply
  Ylva - november 10, 2015

  Tusen takk for flott og forklarende svar :) Jeg lagde disse likevel jeg, ettersom jeg ikke har begynt ordentlig på lav fodmap enda. Men hvis jeg skal det så får jeg vel prøve med surdeig en stund. Men disse var veldig gode! :)

  Reply
  Julianne - november 11, 2015

  Det er godt å høre, Ylva :)

  Reply
Gulrot-cookies med mørk sjokolade og valnøtter (lavFODMAP) | GODT FOR MAGEN - november 23, 2015

[…] blant høye smell og en noe skuffende James Bond. Lørdagen startet vi med en god frokost med nybakte eltefrie speltrundstykker før vi hev oss rundt og kjørte over grensen på harryhandel. Har jeg fortalt at samboeren har […]

Reply
Cookies med gulrot, mørk sjokolade og valnøtter (lavFODMAP) | GODT FOR MAGEN - november 23, 2015

[…] blant høye smell og en noe skuffende James Bond. Lørdagen startet vi med en god frokost med nybakte eltefrie speltrundstykker før vi hev oss rundt og kjørte over grensen på harryhandel. Har jeg fortalt at samboeren har […]

Reply
Charlotte - november 30, 2015

Hei! Jeg har nylig begynt å speile meg inn på LavFodMap, og er superfan av både bloggen din og ikke minst boken din. Gleder meg til den som kommer ut i 2016 også! Ved denne oppskriften, er det mulig at jeg kan ta 500 gram siktet speltmel (da det er det jeg har i skapet akkurat nå), i stedet for to forskjellige sorter speltmel? :-)

Reply
  Julianne - november 30, 2015

  Hei Charlotte :) Takk for hyggelig kommentar! Ja, det er ikke noe problem å bruke bare siktet speltmel, du vil få et godt resultat av det også. Du får bare lysere rundtykker med mindre fiber. Håper det smaker :)

  Reply
Breakfast for one - september 24, 2016

[…] luksus å kunne unne seg ferske rundstykker til frokost. I disse har jeg tatt utgangspunkt i Julianne Lyngstas oppskrift på eltefrie rundtstykker av […]

Reply
Mari Thorstvedt - desember 14, 2016

Hei Julianne! Fikk ikke tak i den vanlige typen spelt mel i Sverige denne gangen. Kan jeg bruke litt vanlig spelt og litt fullkorns spelt mel i denne oppskriften? Takker for svar:)

Reply
  Julianne - desember 16, 2016

  Hei Mari :) Ja, du kan bruke vanlig spelt i denne oppskriften :)

  Reply
Knut - mai 10, 2017

Hei Julianne,
Jeg har gått over til lav FODMAP og det virker. Har en stund nå laget speltrundstykkene dine. De smaker godt samme dagen, men etter opptining etter frysing blir de veldig tørre og harde. Deigen hever bra over natten og jeg har forsøkt ulike grep for at de skal bli luftigere men uten å lykkes. Har bla forsøkt med lengre hevingstid før rundstykkene settes til steking, litt olje i deigen som erstatning for vann, mer tørrgjær, litt kokosmasse. Uten hell så langt. Og rundstykkene er så harde og tørre at de ikke kan spises uten mye tilførsel av drikke. Noe tips til meg?

Reply
  Julianne - mai 11, 2017

  Hei Knut :) Så flott at lavFODMAP fungerer for deg!

  Hm. Rart at rundstykkene ikke holder seg gode, selv etter frysing. Jeg ville ikke ha redusert på mengden vann i deigen, jo fuktigere deigen er, desto luftigere og saftigere blir rundstykkene (men litt vanskeligere å forme til rundstykker). Har du prøvd varianten med gulrot og gresskarkjerner? Gulroten gjør rundstykkene ekstra saftige: http://lyngstadernaering.no/2014/09/12/eltefrie-speltrundstykker-med-gulrot-og-gresskarkjerner/

  Håper dette er til hjelp :)

  Mvh Julianne

  Reply
Iris - desember 20, 2017

Kan disse fryses?

Reply
  Julianne - desember 20, 2017

  Hei du! Ja, de egner seg svært godt til frysing :)

  Reply
Randi - mai 15, 2018

Hei :)

Jeg lurer på en ting.
Baker ikke med surdeig, men langtidshever med bittelitt gjær samt har 2-3 ss med rå eplesidereddik i deigen. Det skal visstnok gjøre litt av samme prosessen som surdeig når det kommer til å bryte ned gluten og gjøre baksten mer magevennlig. Er det riktig eller er jeg feilinformert?

Reply
  Julianne - mai 16, 2018

  Hei Randi :) Når du baker med surdeig så reduseres FODMAP-innholdet (bakteriene livnærer seg på fruktaner/FODMAPs) noe som gjør baksten mer magevennlig. Hvordan det påvirker glutenet i kornet, det vet jeg faktisk lite om – men det er mulig. Min erfaring er at mange med IBS tåler langtidshevet brød av spelt godt, så jeg tenker at det er et godt alternativ. Det viktigste er at du og magen din tåler det :) Hilsen Julianne

  Reply
Surdeigsrundstykker av spelt (lavFODMAP) - GODT FOR MAGEN - desember 4, 2018

[…] av de mest populære oppskriftene mine er eltefrie rundstykker av spelt. Disse lager du med lite gjær og lar de heve over natten. FODMAP-innholdet i disse rundstykkene er […]

Reply
hilde kristin solum hansen - juni 1, 2019

Hvis man baker med spelt og bruker den eltefrie metoden, og lar deigen heve ekstra lenge, vil man da få samme effekten på fodmapstoffene i spelten som om man baker med surdeig?
Jeg får ikke til surdeigsbakst, men jeg har en idiotsikker brødoppskrift på eltefritt speltbrød, som jeg kan heve lenge. Kan jeg ebt tilsette litt surdeig i tillegg til en liten mengde gjær, eller vil det bli «smør på flesk»?

Reply
  Julianne - juni 2, 2019

  Hei :) Mange med IBS tåler langtidshevet speltbakst med lite gjær bedre enn annen bakst, men det er fremdeles usikkert om FODMAP-innholdet reduseres på samme måte som når du baker med surdeig. Det er forsket på ved Monash University vet jeg, men jeg har ikke sett noen klare resultater. Om du opplever at det går bra for magen din å spise eltefritt speltbrød som ikke er bakt med surdeig, så gjør du det. Det er det aller viktigste! Alternativt kan du kjøpe ferdig surdeigssstarter fra Idun (står ved siden av fersk gjær i butikken) og tilsette oppskriften, for å se om det går bedre for deg. Du kan tilsette en dært gjær i tillegg om du vil være helt sikker på at deigen hever :)

  Reply
Eva Kahrs - september 16, 2019

Hei
Kan man steike disse rundstykkene i jerngryte som et brød?

Reply
  Julianne - september 16, 2019

  Hei :) Det har jeg ikke prøvd før dessverre, men jeg ser for meg litt utfordringer med den varme gryta! Tror jeg ville ha stekt dem som beskrevet her :D

  Reply
Monica - juli 21, 2020

Kjempegode og fantastisk herlig blogg, har nå gått gjennom de 6 leksjonene, har holdt på en uke nå og fikk boka di for en uke siden, så utrolig mye spennende og god mat, ikke vanskelig å følge streng fase i det hele tatt, magen er sååååå mye bedre etter bare en uke, tusen tusen takk

Reply
  Julianne - juli 22, 2020

  Hei Monica! Tusen takk for hyggelig tilbakemelding og så fint at du føler deg bedre etter så kort tid! Nydelig bra jobba :D STÅ PÅ VIDERE!! Hilsen Julianne

  Reply
Leave a Reply:

GRATIS NETTKURS: TA KONTROLL OVER MAGEPLAGENE! ?

x