Eltefrie, halvgrove rundstykker av spelt
Jeg har postet oppskrift på disse før, men jeg poster de igjen, jeg. Grunnen til det er fordi jeg vil gi dere fremgangsmåten på litt penere rundstykker framfor de litt mer lettvinte klattrundstykkene mine! Samme hvor stygge de ser ut, smaken kan ingen ta fra dem ;)
Dette trenger du til omtrent 12 rundstykker
300 g siktet speltmel
200 g sammalt speltmel
50 g solsikkefrø
50 g linfrø
¼ ts tørrgjær
1 ts salt
Saften av en halv sitron/appelsin/lime eller en skvett appelsinjuice
4 dl vann
Slik gjør du, dag 1: Still en stor bakebolle på en kjøkkenvekt og mål opp ingrediensene direkte i bollen. Ha i tørrgjær, sitronsaft/appelsinjuice og vann og bland godt med en slikkepott. Deigen skal være litt bløt, men ikke flytende. Dekk bakebollen med plastfolie og la deigen heve i minst 8 timer, gjerne over natten (bilde 1 viser deigen etter omtrent 14 timer).
Slik gjør du, dag 2: Ta fram et bakepapir og strø over godt med mel. Ha deigen over på bakepapiret og brett deigen et par ganger med en slikkepott før du deler den forsiktig i to. Form to pølser på bakepapiret med hendene og dekk de med plastfolie for heving nok en gang (bilde 2 og 3). Sett ovnen på 250 grader og la stekeplaten du skal steke rundstykkene på varme seg godt opp mens deigen etterhever i minst 30 minutter under plastfolien. Når deigen er ferdig hevet bruker du slikkepotten til å dele den opp i rundstykker. Fordel de på bakearket (bilde 4). Ta ut det varme stekeplaten og før bakepapiret med rundstykkene over. Skru ovnen ned til 225 grader og stek rundstykkene i 12-15 minutter, til de er litt gyldne på toppen. Sjekk at rundstykkene er ferdige ved å banke forsiktig på undersiden av rundstykket. Hører du en hul lyd, er rundstykkene ferdige. Avkjøles på rist (bilde 5).
Så, hvordan tolererer magen din spelt?
Julianne :-)