Eltefrie speltrundstykker med gulrot og gresskarkjerner

Det har blitt en slags tradisjon å lage eltefrie rundstykker i helgene her i hus. Fredag- eller lørdagskveld smekker jeg sammen en deig og lar den heve over natten. Morgenen etter står jeg opp, setter stekovnen på full guffe og deler opp deigen til rundstykker. Tre kvarter etter nyter vi en lang og god frokost med nystekte rundstykker med deilig pålegg. Et lite stykke hverdagsglede :) Spelt inneholder et lavere nivå av FODMAPs (fruktaner) enn hvete, rug og bygg og kan derfor tolereres bedre av mennesker med IBS. MEN. Selv om spelt kan tolereres bedre, vil store mengder mest sannsynlig trigge IBS-symptomer, så begrens deg til et brødmåltid hvis spelt er noe magen din tåler. Ha godt med pålegg på, gjerne i form av rent kjøttpålegg, hvitost, makrell i tomat toppet med agurk, salat, paprika og tomater. Dagens eltefrie inneholder gulrot og gresskarkjerner og er bare en av mange varianter! Her er det bare å bruke fantasien :)

IMG_1678

Dette trenger du: 

250 g siktet speltmel

250 g sammalt speltmel

2 dl raspet gulrot (ca 2 gulrøtter)

1 neve gresskarkjerner

En skvis sitron/appelsin (hvis du har)

1/2 ts tørrgjær

1 ts salt

4 dl vann

Slik gjør du, dag 1: Still en stor bakebolle på en kjøkkenvekt og mål opp ingrediensene direkte i bollen. Ha i tørrgjær, gresskarkjerner, raspet gulrot, sitron og vann og bland godt med en slikkepott. Deigen skal være litt bløt, men ikke flytende. Dekk bakebollen med plastfolie og la deigen heve i minst 8 timer, gjerne over natten.

Ta en titt på et tidligere innlegg for å se bilder på fremgangsmåten: Her.

Dag 2: Ta fram et bakepapir og strø over godt med mel. Ha deigen over på bakepapiret og brett deigen et par ganger med en slikkepott før du deler den forsiktig i to. Form to pølser på bakepapiret med hendene og dekk de med plastfolie for heving nok en gang. Sett ovnen på 250 grader og la stekeplaten du skal steke rundstykkene på varme seg godt opp mens deigen etterhever i minst 30 minutter under plastfolien. Når deigen er ferdig hevet bruker du slikkepotten til å dele den opp i rundstykker. Fordel de på bakearket. Ta ut det varme stekeplaten og før bakepapiret med rundstykkene over. Skru ovnen ned til 225 grader og stek rundstykkene i 12-15 minutter, til de er litt gyldne på toppen. Sjekk at rundstykkene er ferdige ved å banke forsiktig på undersiden av rundstykket. Hører du en hul lyd, er rundstykkene ferdige. Avkjøles på rist!

De eltefrie rundstykkene kan fint fryses :)

IMG_1697

Det jeg liker aller best med de eltefrie rundstykkene er at de ikke har den karakteristiske smaken av gjær som hjemmelaget bakst ofte kan få. Jeg bruker ofte bare 1/4 ts tørrgjær noe som faktisk er nok når du lar deigen heve så lenge som den gjør. Denne bakemetoden er helt genial og kan selvfølgelig også bakes som et helt brød :)

Har du prøvd deg på eltefri bakst ennå? Hvis ikke, hiv deg rundt ;)

Julianne

Click Here to Leave a Comment Below

meg - oktober 2, 2014

Hei. Lurer virkelig på om det er meg eller ovnen som er rar. Har nå for andre gang bakt disse. Begge gangene stoppa jeg ved å rulle ut to pølser(og etterheve)men ikke dele de i mindre biter da deigene var altfor klissete. Første gang tok jeg i masse mer mel og tilslutt tørte jeg ikke mer men kunne enda ikke klare å forme deigen til mindre biter(hang fast). da disse trengte lang steke tid(gjennomstekt til slutt)men ble stein harde utenpå, tenkte jeg denne gangen at jeg ikke skulle ta i mer mel, bare følge oppskriften helt. ca 50 minutter var de enda klissete inne(type sånn at det vil klistre seg på mine fingre,som en deig) og stein harde utenpå. måtte dele det opp sånn at jeg fikk stekt de igjen for å bli ferdig inni. Endte opp med stein harde «knekkebrød» denne gangen. MEN jeg skal jammen prøve igjen da disse er veldig gode, og det er svindyrt å leve på gluten og melkefrie rundstykker fra butikk, i tilegg til veldig kjedelig å alltid måtte steke de i en ovn.

Har du noen tips på noe jeg kan forsøke? skrudde temperaturen litt ned denne gangen (litt over 200), siden de ble såå harde skorpe på siste. men da ble de jo ikke ferdige inni. som de heller ikke ble sist før leeenge etter den steketiden du skrev.

Reply
  Julianne - oktober 2, 2014

  Oi oi oi, det høres ikke bra ut Jeg er litt lat når det kommer til å lage pene rundstykker og har egentlig bare brukt «klattmetoden» på denne varianten. I og med at deigen inneholder gulrot, kan det være at den blir for fuktig til forme deigen i mindre biter. Kjempefint at du gir meg denne tilbakemeldingen!! Takk :)

  Neste gang så dropper du «pølsemetoden» og bruker «klattmetoden» istedet (Les mer her: http://lyngstadernaering.no/2014/05/18/eltefrie-rundstykker-av-spelt-fodmap-vennlig/) Prøv det og se om du ikke får et bedre resultat da. Jeg har bakt disse mange ganger, og har venninner som følger samme oppskrift med gode resultater hver gang, så jeg håper du får det til!

  Mvh Julianne :)

  Reply
LavFODMAP-pålegg | LYNGSTAD ERNÆRING - mars 5, 2015

[…] vi ikke glemme at blant annet agurk, salat, tomat og paprika gjør seg utmerket som garnityr på speltrundstykkene, proteinvaflene , cottage cheese-lappene eller andre magevennlige […]

Reply
Hedda - april 10, 2015

Hei
Jeg sliter med det samme problemet som personen med kommentaren over. Og i går skulle jeg lage brød istedenfor rundstykker. Jeg lot brødet stå inne i 40 minutter (30 min i form og 10 min uten form), og det ble veldig deigete inni og sprøtt utenpå.
Hvor lenge bør det steike hvis man heller vil lage et brød? Og hvor i ovnen skal det stå?

Reply
  Julianne - april 10, 2015

  Hei :) Når jeg baker brød av denne oppskriften baker jeg det oftest i jerngryte! 45 min med lokk og 15 min uten lokk. (les mer her: http://www.dn.no/d2/2014/11/13/2112/Sverre-Stres-bakeskole/eltefritt-grytebrd) Men det skal gå fint å steke det i vanlig brødform også. Gi brødet mer tid og stek det på midterste rille i ovnen. Det vil nok gjøre susen!

  Mvh Julianne

  Reply
Torill - april 4, 2016

Jeg lagde disse i dag, med valnøtter istedet for gresskarkjerner. Brukte klattemetoden. Nydelige! Takk for oppskrift!

Reply
  Julianne - april 4, 2016

  Så kjekt å høre :D Takk for at du legger igjen en kommentar :) Ønsker deg en fin uke!

  Reply
Lene - juli 28, 2016

Disse er de eneste rundstykkene jeg lager, super smak og innmari enkle å lage. Lifesaver! Tips er å bruke sånn «gjenbruks» bakepapir (kan det være noe silikon ?) Da slipper man å bruke mel på bakepapiret og det klisser seg ikke til som vanlig engangs bakepapir.

Reply
  Julianne - juli 29, 2016

  Hei Lene :D Så gøy! Ja, det var et godt tips. Miljøvennlig er det også! God helg til deg :)

  Reply
Idun - mars 15, 2017

Hei:) Kor mange rundstykker blir det?

Reply
  Julianne - mars 15, 2017

  12 stk :)

  Reply
Magevennlig bakst til julebrunsjen - GODT FOR MAGEN - desember 21, 2017

[…] Eltefrie surdeigsrundstykker av speltDisse er helt konge! Jeg lager disse ofte i helgene, da setter jeg deigen på kvelden før jeg legger meg, står opp dagen etter, skrur på ovnen og former 10-12 rundstykker på et bakepapir. Etter ca. 20 minutter har vi nystekte surdeigsrundstykker til frokosten :) Om du tåler spelt godt, kan du lage disse rundstykkene med tørrgjær isteden for surdeig. Prøv for eksempel eltefrie, halvgrove rundstykker eller eltefrie rundstykker med gulrot og gresskarkjerner.  […]

Reply
NinaMagnussen - januar 19, 2020

Kan jeg bytte ut gjær med 1-2 så surdeigstarter tro ??

Reply
  Julianne - januar 20, 2020

  Ja, det kan du med fordel gjøre :D

  Reply
Leave a Reply:

GRATIS NETTKURS: TA KONTROLL OVER MAGEPLAGENE! ?

x