Eltefrie speltrundstykker med gulrot og gresskarkjerner
Det har blitt en slags tradisjon å lage eltefrie rundstykker i helgene her i hus. Fredag- eller lørdagskveld smekker jeg sammen en deig og lar den heve over natten. Morgenen etter står jeg opp, setter stekovnen på full guffe og deler opp deigen til rundstykker. Tre kvarter etter nyter vi en lang og god frokost med nystekte rundstykker med deilig pålegg. Et lite stykke hverdagsglede :) Spelt inneholder et lavere nivå av FODMAPs (fruktaner) enn hvete, rug og bygg og kan derfor tolereres bedre av mennesker med IBS. MEN. Selv om spelt kan tolereres bedre, vil store mengder mest sannsynlig trigge IBS-symptomer, så begrens deg til et brødmåltid hvis spelt er noe magen din tåler. Ha godt med pålegg på, gjerne i form av rent kjøttpålegg, hvitost, makrell i tomat toppet med agurk, salat, paprika og tomater. Dagens eltefrie inneholder gulrot og gresskarkjerner og er bare en av mange varianter! Her er det bare å bruke fantasien :)
250 g siktet speltmel
250 g sammalt speltmel
2 dl raspet gulrot (ca 2 gulrøtter)
1 neve gresskarkjerner
En skvis sitron/appelsin (hvis du har)
1/2 ts tørrgjær
1 ts salt
4 dl vann
Slik gjør du, dag 1: Still en stor bakebolle på en kjøkkenvekt og mål opp ingrediensene direkte i bollen. Ha i tørrgjær, gresskarkjerner, raspet gulrot, sitron og vann og bland godt med en slikkepott. Deigen skal være litt bløt, men ikke flytende. Dekk bakebollen med plastfolie og la deigen heve i minst 8 timer, gjerne over natten.
Ta en titt på et tidligere innlegg for å se bilder på fremgangsmåten: Her.
Dag 2: Ta fram et bakepapir og strø over godt med mel. Ha deigen over på bakepapiret og brett deigen et par ganger med en slikkepott før du deler den forsiktig i to. Form to pølser på bakepapiret med hendene og dekk de med plastfolie for heving nok en gang. Sett ovnen på 250 grader og la stekeplaten du skal steke rundstykkene på varme seg godt opp mens deigen etterhever i minst 30 minutter under plastfolien. Når deigen er ferdig hevet bruker du slikkepotten til å dele den opp i rundstykker. Fordel de på bakearket. Ta ut det varme stekeplaten og før bakepapiret med rundstykkene over. Skru ovnen ned til 225 grader og stek rundstykkene i 12-15 minutter, til de er litt gyldne på toppen. Sjekk at rundstykkene er ferdige ved å banke forsiktig på undersiden av rundstykket. Hører du en hul lyd, er rundstykkene ferdige. Avkjøles på rist!
De eltefrie rundstykkene kan fint fryses :)
Det jeg liker aller best med de eltefrie rundstykkene er at de ikke har den karakteristiske smaken av gjær som hjemmelaget bakst ofte kan få. Jeg bruker ofte bare 1/4 ts tørrgjær noe som faktisk er nok når du lar deigen heve så lenge som den gjør. Denne bakemetoden er helt genial og kan selvfølgelig også bakes som et helt brød :)
Har du prøvd deg på eltefri bakst ennå? Hvis ikke, hiv deg rundt ;)
Julianne