Et hint av hvitløk
Hvitløk er en kilde til FODMAPs og noe vi bør unngå i store mengder. Heldigvis bruker vi normalt sett ikke store mengder hvitløk i matlaging, så får du servert en gryte som inneholder ett fedd hvitløk – som skal spises av fire personer – vil dette være uproblematisk for de fleste. Selv lager jeg mat uten hvitløk. Eller, jeg lager fremdeles mat med smak av hvitløk, bare uten hvitløk og FODMAPs! Jeg har tidligere skrevet om ferdig hvitløksolje du kan kjøpe, men i dag vil jeg vise deg et triks jeg bruker oftere:
Jeg lager hvitløksoljen selv. FODMAPs i hvitløk (fruktaner) lekker kun fra hvitløken hvis den blir tilberedt i vann. Fruktanene vil derimot ikke lekke ut hvis de blir tilberedt i olje, derfor er denne metoden genial. Du får smaken av hvitløk, men du unngår FODMAPs. Forutsatt at du ikke spiser hvitløksfeddene du steker da. Da spiser du FODMAPs. Ikke gjør det.
Dette trenger du:
2 ss (en dæsj) rapsolje eller solsikkeolje
1-2 fedd hvitløk, kuttet i grove biter.
Slik gjør du: Før du steker kjøtt, lager suppe, risotto eller hva enn du vil lage deg; Sett en kasserolle eller stekepanne på lav varme (jeg stiller den på 3 av maks 9). Ha i olje og kuttet hvitløk og la dette surre i noen minutter. Hvitløken skal ikke bli fritert, det er bare så vidt den skal ta farge. Etter et par minutter fjerner du hvitløken fra kasserollen, skrur opp varmen og steker kjøttet/grønnsakene i oljen. På den måten får maten et hint av hvitløkssmak, helt uten å trigge IBS-magen din!
Nyttig tips?
Julianne :)