Et hint av hvitløk

Hvitløk er en kilde til FODMAPs og noe vi bør unngå i store mengder. Heldigvis bruker vi normalt sett ikke store mengder hvitløk i matlaging, så får du servert en gryte som inneholder ett fedd hvitløk – som skal spises av fire personer – vil dette være uproblematisk for de fleste. Selv lager jeg mat uten hvitløk. Eller, jeg lager fremdeles mat med smak av hvitløk, bare uten hvitløk og FODMAPs! Jeg har tidligere skrevet om ferdig hvitløksolje du kan kjøpe, men i dag vil jeg vise deg et triks jeg bruker oftere:

Jeg lager hvitløksoljen selv. FODMAPs i hvitløk (fruktaner) lekker kun fra hvitløken hvis den blir tilberedt i vann. Fruktanene vil derimot ikke lekke ut hvis de blir tilberedt i olje, derfor er denne metoden genial. Du får smaken av hvitløk, men du unngår FODMAPs. Forutsatt at du ikke spiser hvitløksfeddene du steker da. Da spiser du FODMAPs. Ikke gjør det.

IMG_1012

Dette trenger du:

2 ss (en dæsj) rapsolje eller solsikkeolje
1-2 fedd hvitløk, kuttet i grove biter.

Slik gjør du: Før du steker kjøtt, lager suppe, risotto eller hva enn du vil lage deg; Sett en kasserolle eller stekepanne på lav varme (jeg stiller den på 3 av maks 9). Ha i olje og kuttet hvitløk og la dette surre i noen minutter. Hvitløken skal ikke bli fritert, det er bare så vidt den skal ta farge. Etter et par minutter fjerner du hvitløken fra kasserollen, skrur opp varmen og steker kjøttet/grønnsakene i oljen. På den måten får maten et hint av hvitløkssmak, helt uten å trigge IBS-magen din!

Nyttig tips?

Julianne :)

Click Here to Leave a Comment Below

Karine - september 22, 2014

Hei igjen! Jeg har enda et spørsmål jeg, og spør deg igjen fordi du virker så dyktig og jeg derfor anser deg som en pålitelig kilde innen faget. Håper det er ok:) Fordi jeg har hatt mye problemer med magen har jeg i en periode tatt både omega-3 i kapselform, samt probiotika i kapselform. Probiotikaen heter Probiozym (fra neurozym) og skal være både gluten- og laktosefri. Men da jeg leste bakpå glasset står det at den inneholder Fruktooligosakkarider (FOS). 1 kapsel inneholder hele 137,5 mg! Burde jeg da slutte med denne ettersom jeg prøver å unngå fodmaps? Har du eventuelt et godt tips til en annen probtioka vi kan ta som tilskudd? :)

Reply
  Julianne - september 23, 2014

  Hei Karine! Fyr løs med spørsmål, jeg liker det. Ofte får jeg spørsmål om ting jeg selv ikke har tenkt gjennom, så det gjør meg bare klokere ;)

  Godt observert om probiotika! FOS er nesten alltid tilsatt probiotikatilskudd fordi det bidrar til å holde liv i de gode tarmbakteriene. FOS er også kalt prebiotika og kan ses på som «mat til tarmbakteriene/probiotika». Med andre ord så mater du tarmbakteriene dine med FODMAPs i kapselform. Det er et dilemma akkurat det der. Når vi spiser mat som inneholder FODMAPs, mater vi tarmbakteriene våre noe som i utgangspunktet er bra. Det gjør at tarmbakteriene får den maten de trenger for å beskytte tarmen vår mot bakterier og inntrengere som ikke skal inn i kroppen vår. Det er derfor FODMAP-dietten handler om å redusere på FODMAPs og ikke kutte dem fullstendig ut.

  Forskning har fremdeles ikke vist de store effektene av probiotika hos IBS-pasienter, men hvis du føler dette fungerer for deg så er det bare å fortsette. Selv har jeg i en periode tatt en kraftig probiotika-kur på en måned, da brukte jeg denne: http://www.udoschoice.co.uk/products/udos-choice-microbiotic-range#super8s – den er uten FOS. Deretter gikk jeg over til en mildere variant, denne også uten FOS: http://www.altshop.no/2248-solaray®-multidophilus.

  Jeg merket ingen spesielle forbedringer av å ta probiotika, derfor valgte jeg å ikke fortsette. Det er jo tross alt ikke billig :P

  Julianne :)

  Reply
Elisabeth - september 22, 2014

Nå liker ikke jeg løk, så sånn til daglig er det egentlig ikke noe problem i forhold til Fodmap dietten. Men det jeg har merket er at absolutt alt av poseferdigretter inneholder løk. Bør man holde seg unna disse, eller vil det gå bra for de fleste?

Reply
  Julianne - september 23, 2014

  Hei Elisabeth! Poseretter bør du holde deg unna da disse ofte inneholder konsentrert løk- og hvitløkspulver. I tillegg inneholder de ofte hvete og melkepulver noe som også bidrar med FODMAPs. Det samme gjelder buljonger og saus på glass. Jeg vil absolutt anbefale deg å lage mest mulig mat fra bunn slik at du får større kontroll over hva du spiser :) Det er nok dette som er den største utfordringen for folk flest, at hel- og halvfabrikata ikke blir et alternativ lenger.

  Julianne

  Reply
S - september 22, 2014

Jeg lurte på om du hadde noen formening om Funksjonell mat sin brødmix ( http://www.funksjonellmat.no/lavkarbobrod/om/ ) i forhold til innehold av fodmap´s? Jeg tåler ikke spelt eller melk, så de brød og vaffel/lappe oppskriftene som ligger på bloggen din kan jeg desverre ikke spise. Har også lagt merke til via Monash sin fodmap app, at havregryn er listet som high i større mengder enn 25 g, som jo er veldig lite.

Reply
  Julianne - september 23, 2014

  Hei S!

  Kjedelig å høre at du ikke kan spise spelt eller melk og må utelukke både lappeoppskrifter og brød. Har du prøvd bokhvetepannekakene jeg har liggende på bloggen? Bytt ut den laktosefrie melken med vann eller rismelk. Disse er veldig gode og gjør seg fint som wraps med godt fyll eller bare med litt rørte blåbær.

  Mengdene Monashappen oppgir er en generell guide som gir oss noe å forholde oss til. 25 gram havregryn er lite, men selv har jeg funnet ut at større mengder går fint for meg. Prøv deg frem på mengdene, men ikke overdriv inntaket. Husk at FODMAP-dietten er en diett man følger for å finne ut av sine egne toleransegrenser og ikke EN diett som er lik for alle. Dietten skal hjelpe hver enkelt til å finne ut hva slags mat som trigger sine IBS-symptomer. Maten som trigger mine, trenger ikke nødvendigvis å være en like stor trigger for deg.

  Ingredienser i Funksjonell mat sin brødmiks: Frø og kjerner (Psyllium, solsikke, sesam, gresskar, linfrø), fiber (fra sukkerbete og erter, FiberFin resistent maisstivelse), heleggpulver, erteprotein, søtstoff Sukrin (erythritol), hevemiddel (bakepulver), mineralsalt (natriumklorid og kaliumklorid

  Fiberinnholdet i dette brødet kan trigge symptomer, i tillegg til at det inneholder en polyol. Brødet er høy FODMAP. Ønsker du en FODMAP-vennlig brødmiks kan jeg anbefale f.eks Cornells alternativ som du får kjøpt på helsekosten.

  Julianne

  Reply
  S - september 23, 2014

  Takk for et raskt og utfyllende svar! :)
  Jeg tror jeg må ha en svært ømfintlig mage, reagerer på det meste av frø og nøtter også, til og med potet og riskaker, så det føles ganske så håpløst.

  Reply
  Julianne - september 24, 2014

  Det forstår jeg godt, S. Det er ikke alltid like enkelt å finne ut av slikt på egenhånd. Kanskje du skal vurdere å oppsøke en ernæringsfysiolog?

  Julianne :)

  Reply
Martine - september 23, 2014

Hei. Jeg har noen spørsmål ang low foodmap(jeg er nå i starten av 2.uken min)
Jeg tror jeg har funnet en buljong som er godkjent, men må nesten høre med deg å se om det stemmer. i det siste har jeg lest på utallige buljonger for å finne uten løk/hvitløk. Denne er fra Toro og er kjøttbuljong. Innhold: Proteinekstrakt av soya, gjærekstrakt,salt, smakforsterker(natriumglutamat), rapsolje, kjøttekstrakt,farge(karamell), aroma, krydder, selleriekstrakt. Hva trur du om denne) eneste jeg har funnet uten løk/hvitløk. Ser du har anbefalt en fond(?) men denne vet jeg heller ikke noe om, bruksmåte,menge osv? :)

En annen ting er idun ketchup. Så du skrev en plass at den er bedre enn heinz. men ser nå at vi har en som er «uten tilsatt sukker». Den inneholder: tomatpure, eddik, modifisert tivelse, salt, krydderekstrakt OG søtstoff sukralose. Lurer på om jeg har lest at sukker erstatninger som ender på -ose er «feil»..hva tenker du?

En tredje vare jeg er usikker på er soya saus less salt. syns jeg har lest at soya saus er greit men på den så står det bl.a. wheat/hvete… Vanskelig å lage mat fra bunn når det er så mye en er vant med å bruke som må bort.

Så til 3 «snop» tips. Ser flere plasser at sørlandschips i salt er anbefalt og trygt. Men for de som tåler spor av melk og gluten kan man og spise feks rema 1000 sin tortilla chips(jeg åt den til taco i helga. Steker ca 5 min med litt hvitost på i ovnen på 175*-Anbefales!!). Kan godt hende det finnes tortillas chips uten spor av begge deler og. Hvis man tåler spor av melk(ikke gluten i) så er maaruds classic salt også grei.

Og for sjokoladeelskere- jeg har funnet en som smaker som kinderegg/kindermaxi. Den er såå god. Laktose og glutenfri. Heter:

Gleder meg til nye innleg om oppskrifter eller varetips. Det å gå fra legen på medisinsk avd med en lapp og kun med beskjed om å gå inn på frisk og funksjonell side og begynne på low foodmap er ikke bare bare. Før jeg begynte trudde jeg bare at jeg kunne spise de få tinga som er lista som lov der, men det er jo nødt å gjemme seg flere ja typer til feks frukt og grønt. Dette er jo en av få sider jeg har funnet for å hjelpe meg litt på vei. så STOR takk til deg.

Reply
  Julianne - september 24, 2014

  Hei Martine! Takk for hyggelig kommentar. Jeg skal se om jeg ikke kan svare på spørsmålene dine!

  Buljong: Vær obs når produktet bruker betegnelsen «krydder» i ingredienslisten. Her befinner det seg ofte løk eller hvitløk. Jeg gikk på den smellen for noen uker siden da jeg var lykkelig over å ha funnet en fiskebuljong som var fri for løk og hvitløk. Etter at buljongen var brukt i hele to fiskesupper slo denne tanken meg og jeg sendte mail til produsenten. Produktet inneholdt 1 % løkpulver. Det er ikke mye, men skal du være på den sikre siden kan det være bedre å velge en annen. Et tips kan være å bruke en halv buljong for å få en grunnbase med smak og deretter krydre maten med FODMAP-vennlig krydder, salt og pepper til smaken er som du liker den.

  Det fondet jeg bruker fra touch of taste brukes på samme måte som en buljongterning; du blander den i vann. Det står mengdeforhold på baksiden av flasken. Den er veldig god, så den anbefaler jeg virkelig. Jeg har muligens funnet en buljong fra maggi også, men venter på svar fra produsenten.

  Ketchup: Jeg bruker Idun ketchup uten tilsatt sukker og den er FODMAP-vennlig i moderate mengder. Den er søtet med sukralose og dette er et søtstoff som er testet og listet som lav FODMAP. Søtstoff som slutter på -ol er de du skal holde deg unna :)

  Soyasaus kan du fint bruke i matlaging. Den er testet og listet som lav FODMAP.

  Snop: På FODMAP diett så tåler alle «spor av melk og gluten», forutsatt at en ikke har melkeproteinallergi eller cøliaki – disse har andre ernæringsmessige behov. Tortillachips er lav på FODMAPs og kan trygt nytes i moderate mengder. Det gjelder også for tacoskjell! En nachos med ost høres veldig godt ut til helgekosen, det var et bra tips! Popcorn er også et lav FODMAP alternativ til snacks i tillegg til vanlig salt potetgull. Tipset om sjokolade tenker jeg nok at mange laktoseintolerante setter pris på :)

  Det er godt å høre at du finner bloggen min nyttig! Det er veldig hyggelig for meg å høre :)

  Ha en god kveld! Mvh Julianne

  Reply
  Grethe Brandal - juni 4, 2018

  Hei – jeg har brukt Idun ketchup, siden det stod på den listen jeg kopierte fra kurset. Men så ser jeg «bevis» hos en annen blogger, at Idun ketchup inneholder løk/hvitløk i krydderblandingen (svar fra produsent). Tror det kan være svaret på hvorfor jeg var så bra i starten, men at nå har det balla seg til… Liker ketchup da!! Hva tror du? Så hvis dette stemmer, så bør iallfall denne fjernes fra listen over sauser o.a
  Og stemmer det da at man kan bruke Frist Price sin? Tror jeg lager min egen, sikkert tryggest :)
  Håper resten av det som er lista opp er safe, stoler blindt (hihi) på en ernæringsfysiolog fra Nordmøre!!
  Takk for fine leksjoner på gratiskurset – de var nyttige!

  Mvh Grethe

  Reply
  Julianne - juni 5, 2018

  Hei Grethe :) Produsentene endrer oppskriftene sine noen ganger, derfor kan slik som dette skje dessverre. Det beste er jo å lage ketchupen selv, da har du 100 % kontroll på hva du får i deg – spesielt om du er så sensitiv som du virker å være. Jeg skal sjekke det ut :) First price sin ser fin ut!

  Hyggelig at du stoler på meg – det setter jeg pris på :D Ha en nydelig dag!

  Hilsen Julianne

  Reply
Martine - september 23, 2014

ups glemte å si navnet på sjokoladen jeg nevnte i innlegget over. Det er:
Jacquot Laktosfri mjølkchoklad creme. Trur jeg kjøpte på meny i allergivennlig avdeling. FANTASTISK, like god som «vanlig» melkesjokolade.

Reply
  Julianne - september 24, 2014

  :)

  Reply
Karoline - september 23, 2014

Dette tipset er ganske så genialt! Lagde suppe forrige uke og da brukte jeg denne typen «hvitløksolje», og ingen symptomer etterpå :-) Tommel opp!

Reply
  Julianne - september 24, 2014

  Hurra! :D

  Reply
Squashlasagne | Lyngstad Ernæring - oktober 23, 2014

[…] Ha olje og hvitløk i en stekepanne og stek hvitløken på svak varme i noen minutter (les mer her). Fjern hvitløken fra stekepannen og skru opp varmen og stek kjøttdeigen ferdig. Tilsett biter av […]

Reply
Ane - november 1, 2014

Er det «lov» å putte hvitløksbåter inn i lammelåret (og selvfølgelig ikke spise de etterpå)?

Reply
  Julianne - november 1, 2014

  Ja, selvfølgelig er det lov, Ane :) Det vil nok ikke bli fritt for FODMAPs, men ved å la være å spise hvitløken vil du få i deg mindre mengder. Kos deg med lammelår!

  Mvh
  Julianne

  Reply
Karin - november 25, 2014

Hei
Forstår av svaret ditt over at sukkerroe er høy FODMAP? Wasa glutenfritt knekkebrød inneholder denne oppdaget jeg nettopp…
Gleder meg til boken din kommer!
Hilsen Karin

Reply
  Julianne - november 25, 2014

  Hei Karin!
  Ja, det stemmer.. Det er nok ikke store mengder det er snakk om. Det er listet ganske sent i ingredienslisten om jeg ikke husker helt feil! Men husk at hvis du føler at magen din tåler Wasa glutenfritt knekkebrød, så trenger du heller ikke kutte det ut. Lytt til kroppen din, det er først og fremst den som gir deg svaret på om du reagerer eller ikke :) Kjekt at du gleder deg til boken kommer, jeg gleder meg veldig selv :)

  Mvh
  Julianne

  Reply
  Karin - november 25, 2014

  Takk for svar!! Jeg skal prøve ut lav FODMAP nå i noen uker, i samråd med Kristin Bjørge. Håper dette vil gi resultater. Da unner jeg et knekkebrød i nødsfall fram til neste time med henne, er så kjekt å ha noe som man kan ty til når man ikke har rukket holde på på kjøkkenet…

  Hilsen Karin

  Reply
  Julianne - november 25, 2014

  Absolutt kjekt å ha noe til nød :-) Det minner meg på at jeg bør bake knekkebrød… :P Lykke til med kostomleggingen!

  Mvh Julianne

  Reply
Julie - januar 12, 2015

Veldig artig å finne bloggen din! Etter iherdig søk etter et svar på mine år med mageproblemer kom jeg fram til FODMAP-dietten. Så lenge jeg er flink til å holde meg til de matvarene så er magen (og jeg) fornøyd :) Ser at low FODMAP har fått mye oppmerksomhet bla i USA, kjekt å se at det nå kommer til Norge! Det er jammen ikke lett å skulle forklare dette til andre.

Har et spørsmål til deg angående hvitløk. Jeg holder meg stort sett unna hvitløk, men spiser det av og til i moderate mengder. Det jeg ser er at varmebehandlet hvitløk går bra i små doser, men hvis jeg får i meg rå hvitløk så reagerer jeg kraftig med kvalme og magesmerter. Hva kan dette komme av? Har du kjennskap til om det er noe i rå hvitløk som feks kan gi en allergisk reaksjon?

Reply
  Julianne - januar 21, 2015

  Hei Julie :) Beklager sent svar fra denne kanten!

  Det er veldig godt å høre at du føler deg bedre etter at du reduserte på FODMAPs i kostholdet, fantastisk bra jobbet!
  Jeg har desverre ingen god forklaring på hvorfor du opplever varmebehandlet og rå hvitløk forskjellig, men det er en veldig interessant case. Dette skal jeg undersøke mer!

  Mvh Julianne

  Reply
KDy - februar 15, 2015

Hei Julianne!
Jeg skreller 6-7 fedd hvitløk, deler dem i to og legger dem i et syltetøyglass.
Så heller jeg over extra virgin olivenolje skrur på lokket og lar det stå på kjøkkenbenken over natten. Deretter siler jeg blandingen og får dermed en super hvitløksolje. Mitt spørsmål til deg er hva du tenker om holdbarheten på denne hvitløksoljen?

Reply
Maria U - mars 23, 2015

Kult! Denne kommer jeg nok til å linke til flere ganger på min egen matblogg, håper det er OK :)

Reply
  Maria U - mars 24, 2015

  http://mariasmat.blogspot.no/2015/03/quorn-tikka-masala_24.html

  Første linking allerede :-) Helt genialt for meg det her. Er ikke sååå glad i hvitløk, men liker et lite hint av det i indiske retter og tomatsaus. Så dette kommer til å bli brukt mye!

  Reply
  Julianne - mars 26, 2015

  Så bra :) Takk for linking!

  Reply
  Julianne - mars 26, 2015

  Selvfølgelig, Maria :) Så hyggelig!

  Reply
Uke 23: LavFODMAP-ukemeny | Julianne Lyngstad - mai 31, 2015

[…] Søndag: Laks med kremet spinat og quinoa fra Kvardagsmat.no Tips: Dropp hvitløken eller lag hvitløksinfusert olje.  […]

Reply
Kylling, ris og ratatoille (lavFODMAP) | Julianne Lyngstad - juni 11, 2015

[…] 2 ss olje + 1-2 fedd hvitløk (til hvitløksinfusert olje uten FODMAPs) […]

Reply
Spørsmål og svar om lavFODMAP-dietten | Julianne Lyngstad - juli 24, 2015

[…] i kjøttets kraft/saft. Bruk gjerne en hvitløksolje eller stek kjøttet raskt i stekepannen i en hvitløksinfusert-infusert olje før du steker kjøttet videre i […]

Reply
Eilin - august 4, 2015

Hei! Jeg bruker endel hvitløksinfusert olje når jeg lager mat, syns det blir så god smak :) Har lyst til å kjøpe en ferdig olje som du har skrevet om tidligere, men har ikke funnet det i butikkene i området jeg bor. Hadde vært så kjekt, spesielt når jeg tilbereder kald mat :) Jeg fikk et tips om denne oljen, men ser det står at hvitløksfeddene er presset sammen med oljen, og ble usikker på om den er lav fodmap?

http://www.oliviers-co.no/hvitloksolje250ml?nosto=nosto-page-category2

Reply
  Julianne - august 5, 2015

  Hei du :) Helt enig. En ferdig hvitløksolje er genialt! Synd det er så vanskelig å få tak i… Jeg har snakket med Oliviers & Co og de sier at oljen inneholder presset hvitløk, noe som gjør at den inneholder FODMAPs, desverre. Håper det dukker opp en lett tilgjengelig hvitløksolje om ikke lenge. Hilsen Julianne

  Reply
  Eilin - august 5, 2015

  Så synd, var det jeg begynte å lure på :( Tusen takk for svar, da får jeg bare lete videre ;)

  Reply
  Julianne - august 6, 2015

  Jeg sier fra om jeg finner en trygg variant selv, vi får lete!

  Reply
Trine - august 7, 2016

Det står jo mange steder om å bruke det grønne på løkvekster. Hvorfor er det ingen som skriver om hvitløksblader? Det er jo kjempeenkelt å putte noen fedd i ei potte, og så kan du bare klippe litegrann når du f.eks vil piffe opp en salat. De smaker til og med bedre enn knollene, synes jeg. De har en mildere og rundere smak. Du kan gjøre det samme med ingefær. Snadder.

Reply
  Julianne - august 7, 2016

  Hei Trine :) Ja, absolutt! Jeg har prøvd det selv med hvitløk, og for meg fungerte det fint å bruke hvitløksgresset/bladet. Jeg tok det også opp med en forsker ved Monash University da jeg møtte henne på seminar i fjor, og hun var enig i at det hadde vært interessant å teste. Takk for tips om hvordan gjøre det i praksis! Også spennende med ingefær :D

  Reply
Linn - januar 9, 2017

Hvitløksolje
Hei Julianne. Ser at du sier at man kan steke hvitløksfedd i litt olje, for smakens skyld, men jeg lurer på om jeg kan lage olje med hvitløkssmak ved å legge noen hvitløksfedd i olje og så la det ligge?

Reply
  Julianne - januar 12, 2017

  Hei Linn! Ja, det kan du absolutt gjøre :) Anbefaler å varme opp oljen og hvitløksbitene på svak varme i ca. 15 minutter før du heller oljen og hvitløksbitene i en sterilisert beholder. Brukes opp innen en ukes tid. Gir veldig god smak av hvitløk! Hilsen Julianne

  Reply
  Linn - januar 18, 2017

  Jeg kjørte litt på da jeg laget hvitløksolje og laget litt mye. Er det «farlig» å spise hvis den er elder enn en uke?

  Linn

  Reply
  Julianne - januar 19, 2017

  Hei! Hehe, fort gjort! God smak ikke sant?? Vel, det er bakterieutviklingen over tid som kan være farlig, men hvor lang tid det evt. tar – vet jeg ikke. Det er derfor det er bedre å være føre var. Men oppbevar oljen i kjøleskapet og bruk den innen neste uke (ovnsbak grønnsaker, i gryter, supper, til steking, i salater, lag aioli + +). Mvh Julianne

  Reply
Kaja - februar 22, 2017

Hei Julianne! Kan man like gjerne tilbrede hvitløken i meierismør, avkjøle den og ha som «hvitløkssmør»? :) Eller kokosolje? Genial blogg!

Reply
  Julianne - februar 23, 2017

  Hei Kaja! Om man kan gjør det samme med smør er jeg usikker på. Jeg tror jeg ville ha laget hvitløksolje (til oppbevaring) og blandet dette i vanlig smør etterpå om du vil ha hvitløkssmør. Evt laget en aioli med hvitløksoljen :)

  Reply
Anne flaen - oktober 25, 2018

Min samboer og jeg har nå gått på dietten i 10 dager og det går strålende så langt…
Baker havrerundstykker og spelt rundstykker og er i gang med surdeig….
Har et spørsmål om det er greit å bruke hvitløk. Ser du har det i noen oppskrifter men den står vel ikke på liste over det vi bør spise..

Reply
  Julianne - oktober 29, 2018

  Hei Anne :) Så utrolig godt å lese at dere har det bedre! Ja, i noen oppskrifter lager jeg hvitløksinfusert olje, og da «bruker» jeg hvitløk for å få smaken, men spiser ikke selve feddet. FODMAP-stoffene som er i hvitløk løser seg ikke i oljen, men smaken fra hvitløken setter seg likevel – så det er et veldig godt alternativ for å få smaken uten at magen krangler :) Stå på videre! Beste hilsen, Julianne

  Reply
Leave a Reply:

GRATIS NETTKURS: TA KONTROLL OVER MAGEPLAGENE! ?

x