Ukens FODMAP-vennlige: Aulie speltlomper med havre

Endelig fant jeg den mye omtalte, FODMAP-vennlige potetlompen fra Aulie. Jeg handler omtrent bare på rema 1000 og har derfor ikke fått med meg at disse finnes. Etter tips fra et par av dere, gikk jeg i ens ærend innom Kiwi på lompejakt. Og gjett om jeg fant! Dere har helt rett i at disse lompene er FODMAP-vennlige. Derfor får disse lompene hedersplassen denne uken!

Ingredienslisten viser: Poteter (86%), speltmel, havremel, potetflakes, kostfiber (potet), salt, tilsatt konserveringsmiddel E200.

IMG_2848

Produsentene Buer og Ola-lompa har også speltlomper. Begge disse kan helt klart nytes som del av et variert lav FODMAP kosthold, men som sagt – for mye av det gode kan trigge symptomer, så pass på at du ikke overdriver inntaket. Jeg vet mange frykter speltlompene fra Buer fordi de er bakt ut med hvetemel, men så lenge produktet ikke er basert på hvete, vil ikke mengden hvetemel ha så mye å si i FODMAP-sammenheng. Speltlompene fra Ola-lompa er tilsatt fiber i form av fiberhusk og acaciafiber – sistnevnte er en FODMAP, så vær obs på det.

Spelt inneholder gluten, men har et lavere nivå av FODMAPs (fruktaner) enn hvete, rug og bygg og kan derfor tolereres bedre av IBS-pasienter.

Takk for tipset Renate Olsen og til deg som kommenterte bak navnet «Low FODMAP» :)

Ta også en titt på tidligere produkter presentert under «Ukens FODMAP-vennlige»: 

Speltknekkebrød fra Helios

Buckwheat pancake mix fra Orgrans 

Julianne 

Click Here to Leave a Comment Below

Emmie - september 30, 2014

Møllerens har en ferdig speltknekkebrødblanding. Den inneholder linfrø (kanskje 10%), så jeg vet ikke om den er helt lowfodmap. Hva tror du? :-) Og hvordan er det egentlig med knekkebrød generelt og IBS? Skal man være forsiktig med for mye fiber?

http://www.mollerens.no/Produkter/Hjemmebakt/Spesial/Knekkebrod-med-spelt/

Reply
    Julianne - september 30, 2014

    Hei Emmie!

    Takk for tipset. Ingredienslisten viser: SAMMALT SPELT (40%), HAVREGRYN (25,8%), linfrø, solsikkekjerner, SEMSAMFRØ, HAVREKLI (10%), salt. Så vidt jeg vet, er ikke havrekli testet av Monash-teamet, men i følge de danske ernæringsfysiologene som har skrevet boken «Low FODMAP diet, gir ro i magen» er havrekli OK i moderate mengder. Det vil si at denne er FODMAP-vennlig :)

    Når det gjelder fiber og FODMAPs, så gjelder det om å velge fiber fra lav FODMAP matvarer: Grønnsaker, frukt og bær, frø (chia- og linfrø spesielt) og ris, quinoa osv. Noen tåler fiber dårligere enn andre, så her gjelder det å prøve seg litt frem til du finner din toleransegrense.

    Julianne :)

    Reply
S - september 30, 2014

Hva tenker du om kokosolje, som Cocosa, i forhold til både FODMAPs og bra/dårlig kilde til fett?

Reply
    Julianne - oktober 1, 2014

    Jeg mener kokosolje er veldig bra og bruker det mye i matlaging. Kokosolje er 100 % fett og inneholder derfor ikke FODMAPs. FODMAPs er karbohydrater :)

    Julianne :)

    Reply
    Linda - oktober 13, 2015

    Hei:) gjelder dette også cocosa med smakstilsetning? Jeg savner hvitløk;) og brukte cocosa med hvitløk mye i matlaging før jeg gikk over til fodmap:)

    Reply
    Julianne - oktober 19, 2015

    Hei! Cocosa med hvitløk inneholder hvitløksekstrakt. Det sies at hvitløksekstrakt drar med seg FODMAPs, men jeg er usikker. Per nå sier vi nei, til det motsatte er bevist. Prøv å lage din egen hvitløksolje eller lag oljen direkte i stekepannen før du steker maten din. Da får du et hint av hvitløk i alle fall :)

    Les mer her f.eks: http://lyngstadernaering.no/2014/09/22/et-hint-av-hvitlok/

    Hilsen Julianne :)

    Reply
Leave a Reply:

5 dagers gratis nettkurs om IBS, FODMAPs og mer!

x