Ukens FODMAP-vennlige: Aulie speltlomper med havre

Endelig fant jeg den mye omtalte, FODMAP-vennlige potetlompen fra Aulie. Jeg handler omtrent bare på rema 1000 og har derfor ikke fått med meg at disse finnes. Etter tips fra et par av dere, gikk jeg i ens ærend innom Kiwi på lompejakt. Og gjett om jeg fant! Dere har helt rett i at disse lompene er FODMAP-vennlige. Derfor får disse lompene hedersplassen denne uken!

Ingredienslisten viser: Poteter (86%), speltmel, havremel, potetflakes, kostfiber (potet), salt, tilsatt konserveringsmiddel E200.

IMG_2848

Produsentene Buer og Ola-lompa har også speltlomper. Begge disse kan helt klart nytes som del av et variert lav FODMAP kosthold, men som sagt – for mye av det gode kan trigge symptomer, så pass på at du ikke overdriver inntaket. Jeg vet mange frykter speltlompene fra Buer fordi de er bakt ut med hvetemel, men så lenge produktet ikke er basert på hvete, vil ikke mengden hvetemel ha så mye å si i FODMAP-sammenheng. Speltlompene fra Ola-lompa er tilsatt fiber i form av fiberhusk og acaciafiber – sistnevnte er en FODMAP, så vær obs på det.

Spelt inneholder gluten, men har et lavere nivå av FODMAPs (fruktaner) enn hvete, rug og bygg og kan derfor tolereres bedre av IBS-pasienter.

Takk for tipset Renate Olsen og til deg som kommenterte bak navnet «Low FODMAP» :)

Ta også en titt på tidligere produkter presentert under «Ukens FODMAP-vennlige»: 

Speltknekkebrød fra Helios

Buckwheat pancake mix fra Orgrans 

Julianne 

Click Here to Leave a Comment Below

Emmie - september 30, 2014

Møllerens har en ferdig speltknekkebrødblanding. Den inneholder linfrø (kanskje 10%), så jeg vet ikke om den er helt lowfodmap. Hva tror du? :-) Og hvordan er det egentlig med knekkebrød generelt og IBS? Skal man være forsiktig med for mye fiber?

http://www.mollerens.no/Produkter/Hjemmebakt/Spesial/Knekkebrod-med-spelt/

Reply
  Julianne - september 30, 2014

  Hei Emmie!

  Takk for tipset. Ingredienslisten viser: SAMMALT SPELT (40%), HAVREGRYN (25,8%), linfrø, solsikkekjerner, SEMSAMFRØ, HAVREKLI (10%), salt. Så vidt jeg vet, er ikke havrekli testet av Monash-teamet, men i følge de danske ernæringsfysiologene som har skrevet boken «Low FODMAP diet, gir ro i magen» er havrekli OK i moderate mengder. Det vil si at denne er FODMAP-vennlig :)

  Når det gjelder fiber og FODMAPs, så gjelder det om å velge fiber fra lav FODMAP matvarer: Grønnsaker, frukt og bær, frø (chia- og linfrø spesielt) og ris, quinoa osv. Noen tåler fiber dårligere enn andre, så her gjelder det å prøve seg litt frem til du finner din toleransegrense.

  Julianne :)

  Reply
  Lars Helge Overvoll - mars 3, 2018

  Hei Julianne.
  Eg ser at du mange stadar brukar uttrykket «FODMAP-vennlig». Korleis vil slike matvarer/oppskrifter vere i ein eliminasjonsperiode? På mandag startar eg på min eliminasjonsperiode og har planlagt mange av måltida utifrå boka di «LAVFODMAP – En komplett håndbok for deg med sensitiv mage». Eg ser at synet på spelt har endra seg litt, men er det mange andre matvarer, og dermed oppskrifter i denne boka, som også har endra seg sidan du skreiv den?

  Reply
  Julianne - mars 5, 2018

  Hei Lars Helge! Ja, det stemmer. Oppskriftene som er merket FODMAP-vennlig er spesielt oppskrifter som har litt mer spelt enn anbefalt under en eliminasjonsfase. Det er bedre, magevennlige alternativ, men bør ikke overdrives under eliminasjonsfasen. Det gjelder stort sett oppskriftene med spelt i lavFODMAP – en komplett håndbok, ellers er det bare å nyte oppskriftene som de er. Anbefaler deg å bruke oppskriftene på bloggen også, spesielt datert fra 2015 og utover. Her skal du være trygg på at det er lavFODMAP. Lykke til og god bedring :) Mvh Julianne

  Reply
S - september 30, 2014

Hva tenker du om kokosolje, som Cocosa, i forhold til både FODMAPs og bra/dårlig kilde til fett?

Reply
  Julianne - oktober 1, 2014

  Jeg mener kokosolje er veldig bra og bruker det mye i matlaging. Kokosolje er 100 % fett og inneholder derfor ikke FODMAPs. FODMAPs er karbohydrater :)

  Julianne :)

  Reply
  Linda - oktober 13, 2015

  Hei:) gjelder dette også cocosa med smakstilsetning? Jeg savner hvitløk;) og brukte cocosa med hvitløk mye i matlaging før jeg gikk over til fodmap:)

  Reply
  Julianne - oktober 19, 2015

  Hei! Cocosa med hvitløk inneholder hvitløksekstrakt. Det sies at hvitløksekstrakt drar med seg FODMAPs, men jeg er usikker. Per nå sier vi nei, til det motsatte er bevist. Prøv å lage din egen hvitløksolje eller lag oljen direkte i stekepannen før du steker maten din. Da får du et hint av hvitløk i alle fall :)

  Les mer her f.eks: http://lyngstadernaering.no/2014/09/22/et-hint-av-hvitlok/

  Hilsen Julianne :)

  Reply
B - mars 5, 2020

Kan denne spises i eliminisasjonsfasen også?:-)

Reply
  Julianne - mars 5, 2020

  Hei :) Ja, 2 stk per måltid vil jeg si er lavFODMAP og kan inkluderes i eliminasjonsfasen.

  Reply
Leave a Reply:

GRATIS NETTKURS: TA KONTROLL OVER MAGEPLAGENE! ?

x