Squashlasagne (lavFODMAP)
Hei! I dag har jeg en nydelig oppskrift til dere: Squashlasagne! Denne er lav på karbohydrater, rik på proteiner, fri for gluten og lav på FODMAPs. Dette er en rett som passer for mange!
Dette trenger du
Kjøttsaus
1 fedd hvitløk + 2 ss olje (til hvitløksolje uten FODMAPs)
400 g kjøttdeig eller karbonadedeig
1 ts tomatpuré (kan droppes)
½ paprika, skjært i små biter
400 g (1 boks) hakkede tomater
1 ts tørket oregano
1 ts tørket timian
1/2 ts kajennepepper
Salt og pepper
1 ts sukker
Lasagneplater
1 stor squash
Hvit saus
En boks (250 g) cottage cheese
0,5 dl melk/fløte (evt. laktosefri)
½ ts muskat
Salt
En håndfull revet ost til toppen
Slik gjør du: Start med kjøttsausen. Ha olje og hvitløk i en stekepanne og stek hvitløken på svak varme i noen minutter slik at oljen får en smak av hvitløk (les mer her). Fjern hvitløken fra stekepannen (rett i søpla) og skru opp varmen og stek kjøttdeigen ferdig. Tilsett biter av paprika, hermetiske tomater, tomatpuré, oregano, timian og eventuelt litt kajennepepper hvis du ønsker en sterk variant. Smak deretter til med salt, pepper og sukker. Skru ned varmen til lav temperatur og la sausen koke i minst 10 minutter.
I mellomtiden skjærer du opp squashen til «lasagneplater» som er omtrent 0,5 cm tykk. Jeg deler squashen i to – deretter skjærer jeg hver halvpart i tre skiver slik at jeg til slutt ender opp med tolv squashskiver. Lag deretter den hvite sausen: Bland cottage cheese og fløte. Bruk en visp eller en gaffel til å mose cottage cheese-bitene slik at du får en jevnere «saus». Tilsett muskat og smak til med salt.
Ta fram en liten ildfast form (jeg har denne fra IKEA). Før du starter, pass på at du fordeler sausen slik at du har nok til tre lag med kjøtt, squash og cottage cheese. Start med å legge et lag med kjøttsaus, deretter fire squashskiver og et lag med cottage cheese-sausen. Den hvite sausen er litt tykk, så smør den ut så godt du kan. Legg så et nytt lag med kjøttsaus, squash og cottage cheese – og en siste gang. Topp lasagnen med revet gulost og sett midt i ovnen på 200 grader i omtrent 20-25 minutter. La gjerne lasagnen stå å hvile seg i 10 minutter før du serverer.
Denne lasagnen er lav FODMAP fordi den er:
– Uten løk
– Med hvitløksolje, men ingen hvitløk: Fruktaner fra hvitløk vil holde seg i hvitløken når de stekes i olje og vil gi fra seg litt av den gode hvitløkssmaken, uten å inneholde FODMAPs. Husk å fjern feddet før du steker kjøttdeigen!
– Uten pastaplater: uten FODMAPs fra hvete.
– Cottage cheese er naturlig lav på laktose (men ikke laktosefri)
– Hvitost er naturlig laktosefri.
Håper det smaker!!
Julianne