Squashlasagne (lavFODMAP)

Hei! I dag har jeg en nydelig oppskrift til dere: Squashlasagne! Denne er lav på karbohydrater, rik på proteiner, fri for gluten og lav på FODMAPs. Dette er en rett som passer for mange!

IMG_3962

Dette trenger du

 

Kjøttsaus

1 fedd hvitløk + 2 ss olje (til hvitløksolje uten FODMAPs)

400 g kjøttdeig eller karbonadedeig

1 ts tomatpuré (kan droppes)

½ paprika, skjært i små biter

400 g (1 boks) hakkede tomater

1 ts tørket oregano

1 ts tørket timian

1/2 ts kajennepepper

Salt og pepper

1 ts sukker

 

Lasagneplater

1 stor squash

Hvit saus

En boks (250 g) cottage cheese 

0,5 dl melk/fløte (evt. laktosefri) 

½ ts muskat

Salt

En håndfull revet ost til toppen

 

Slik gjør du: Start med kjøttsausen. Ha olje og hvitløk i en stekepanne og stek hvitløken på svak varme i noen minutter slik at oljen får en smak av hvitløk (les mer her). Fjern hvitløken fra stekepannen (rett i søpla) og skru opp varmen og stek kjøttdeigen ferdig. Tilsett biter av paprika, hermetiske tomater, tomatpuré, oregano, timian og eventuelt litt kajennepepper hvis du ønsker en sterk variant. Smak deretter til med salt, pepper og sukker. Skru ned varmen til lav temperatur og la sausen koke i minst 10 minutter.

I mellomtiden skjærer du opp squashen til «lasagneplater» som er omtrent 0,5 cm tykk. Jeg deler squashen i to – deretter skjærer jeg hver halvpart i tre skiver slik at jeg til slutt ender opp med tolv squashskiver. Lag deretter den hvite sausen: Bland cottage cheese og fløte. Bruk en visp eller en gaffel til å mose cottage cheese-bitene slik at du får en jevnere «saus». Tilsett muskat og smak til med salt.

Ta fram en liten ildfast form (jeg har denne fra IKEA). Før du starter, pass på at du fordeler sausen slik at du har nok til tre lag med kjøtt, squash og cottage cheese. Start med å legge et lag med kjøttsaus, deretter fire squashskiver og et lag med cottage cheese-sausen. Den hvite sausen er litt tykk, så smør den ut så godt du kan. Legg så et nytt lag med kjøttsaus, squash og cottage cheese – og en siste gang. Topp lasagnen med revet gulost og sett midt i ovnen på 200 grader i omtrent 20-25 minutter. La gjerne lasagnen stå å hvile seg i 10 minutter før du serverer.

Denne lasagnen er lav FODMAP fordi den er:
 
– Uten løk
– Med hvitløksolje, men ingen hvitløk: Fruktaner fra hvitløk vil holde seg i hvitløken når de stekes i olje og vil gi fra seg litt av den gode hvitløkssmaken, uten å inneholde FODMAPs. Husk å fjern feddet før du steker kjøttdeigen!
– Uten pastaplater: uten FODMAPs fra hvete. 
– Cottage cheese er naturlig lav på laktose (men ikke laktosefri)
– Hvitost er naturlig laktosefri. 

Håper det smaker!!

Julianne

Click Here to Leave a Comment Below

May - oktober 29, 2014

What? Utelate løk og hvitløk?? Det er Jo sunt som fy!! Skjønner ingenting hvorfor d plutselig skal være ille. Det har vært supermat I hundrevis av år, og ser selv hva det gjør med meg – GODT for kroppen!!

Reply
  Julianne - oktober 29, 2014

  Løk og hvitløk er kjempesunt, så hvis det ikke skaper trøbbel for magen din så spis så mye du orker!! :-) Mye løk og hvitløk kan være problematisk for folk som sliter med magen, ikke for folk flest. Du skjønner, løk inneholder en type kortkjedede karbohydrater (FODMAPs) som blant annet bidrar til mye gass som igjen kan føre til forstyrrelser i fordøyelsen. Dette er veldig plagsomt og ubehagelig og det er derfor jeg lager mat uten disse ingrediensene. Ikke fordi det er «usunt» :-)

  Mvh
  Julianne

  Reply
Stine - november 1, 2014

Hei!
Jeg må bare si at jeg er så takknemlig for denne bloggen din! Jeg har hatt trøbbel med magen lenge, og på torsdag fikk jeg med en brosjyre fra legen på fodmap redusert kost. Først virket det kjempegreit, men etter en tur på butikken var jeg superforvirra. Så jeg googlet og fant bloggen din – og takk og lov for det! Takk for at du forklarer alt så godt, takk for at du svarer på alles spørsmål i kommentarene, takk for alle oppskrifter og tips (som den fantastiske appen!) Nå er jeg positiv og klar for å lage masse ny og spennende mat :-)

Reply
  Julianne - november 2, 2014

  Stine, tusen takk for gode ord! Jeg er veldig glad for å høre at du finner arbeidet mitt nyttig. Jeg bruker enormt mye tid og krefter på dette, så tilbakemeldinger som dine motiverer meg til å fortsette. Du har virkelig gjort dagen min, det skal du vite :D Lykke til med dietten, så får du bare spørre hvis det er noe :)

  Mvh
  Julianne

  Reply
Live Kjølstad - desember 8, 2014

Hei,
takk for inspirerende oppskrifter og informativ blogg. Jeg er fersk på lav FODMAP mat, og veldig taknemlig for å finne hjelp i denne nye jungelen. Har prøvd lasagnaen din, og den var helt nydelig! Neste gang skal jeg prøve å grille squashskivene litt først, har du prøvd det før? Gleder meg til hele kokeboka.

Hilsen Live

Reply
  Julianne - desember 8, 2014

  Hei Live, takk for hyggelig kommentar!

  Jeg har ikke prøvd å grille squashskivene først, men tidligere brukte jeg å trekke ut vann fra squashskivene ved hjelp av salt. Lasagnene ble like flytende, derfor har jeg bare valgt å gjøre det enkelt og la være. Kanskje grilling kan gjøre susen? Det skal jeg jammen prøve neste gang! Si fra hvordan det går om du prøver det før meg :D

  Mvh
  Julianne :)

  Reply
Jannicke R Godvik - desember 13, 2014

Hei :-) takk for en super blogg, endelig kan jeg spise tacokrydder :-) og denne skal jeg prøve:-) kan man bruke glutenfrie lasagne plater i lasagnen da de er laktosefri? Mvh Jannicke

Reply
  Julianne - desember 13, 2014

  Hei Jannicke! Takk for hyggelig kommentar :) Ja, du kan helt klart bruke glutenfrie lasagneplater. Da ville jeg ha kokt lasagneplatene litt på forhånd, i og med at denne ikke inneholder like mye væske i sausen som vanlig lasagne gjør. Da blir den ikke så tørr :) Du kan også tilsette en ekstra dl vann i kjøttsausen!

  Du kan også ta utgangspunkt i moussaka-oppskriften: http://lyngstadernaering.no/2014/12/11/moussaka-lavfodmap/ og erstatte poteten med lasagneplater. Og droppe kanel :)

  Mvh Julianne

  Reply
  Jannicke R Godvik - desember 14, 2014

  Ok :-) Tusen takk for svar :-)

  Reply
Live Glesne Kjølstad - januar 13, 2015

Hei,

Nå har jeg prøvd å grille squashen på forhånd. Skivene får god smak, men de krymper en del og blir vanskeligere å bruke som lasagnaplater. Men jeg tok også litt blåmuggost i sausen, og det var jeg veldig fornøyd med.

Hilsen Live

Reply
  Julianne - januar 13, 2015

  Hei igjen, Live :) Så lenge smaken er god, så gjør det kanskje ikke no at den ikke minner så mye om lasagne? Kall den squashgrateng med kjøttdeig og du er trygg ;) Blåmuggost høres ut som en veldig god smakstilsetning! Takk for tipset :)

  Mvh Julianne

  Reply
Lisbeth - februar 24, 2015

Hei!
Kjempefin blogg for oss «stakkarer» med IBS… :) Bare lurer på om du har en ok oppskrift på sweet chilisaus du vil dele?? Er så glad i det på alt mulig av mat så det er noe jeg savner skikkelig!! Håper du kan hjelpe..

Mvh Lisbeth

Reply
  Julianne - februar 26, 2015

  Hei Lisbeth, takk for hyggelig kommentar! Jeg har desverre ingen oppskrift på sweet chilisaus foreløpig, men kanskje denne kan være god? http://pesco-vegan.com/low-fodmap-sweet-chilli-sauce-lf-v-gf/ – jeg har ikke prøvd den selv, men den ser enkel ut :)

  Mvh Julianne

  Reply
Lisbeth - februar 25, 2015

Beklager, så nå at jeg hadde fått svar på dette i et annet innlegg.. ;) Håper du deler om du finner ei fin oppskrift :) Ha en fin dag.

Reply
Uke 14: LavFODMAP-ukemeny | LYNGSTAD ERNÆRING - mars 29, 2015

[…] Onsdag: Squashlasagne  […]

Reply
Wenche Christoffersen - mai 7, 2015

Hei!
Elsker boka di!!! Denne lasagnen var supergod!!

Reply
  Julianne - mai 8, 2015

  Hei og hurra :D Takk Wenche!

  Reply
Kristina A. Rutledal - februar 19, 2017

Hei! Kan det være en idé å kjøre cottage cheese’n i en stavmikser? Eller blir det helt feil?

Reply
  Julianne - februar 20, 2017

  Hei du :) Ja, det kan du gjøre for å få en glattere konsistens, null problem :)

  Reply
Leave a Reply:

GRATIS NETTKURS: TA KONTROLL OVER MAGEPLAGENE! ?

x