En hyggelig samtale om laktose i meieriprodukter

I går fikk jeg en hyggelig telefon av en eldre dame som hadde lest om meg i VG. Hun ringte for å høre om når den boken jeg skriver er å få tak i. Jeg fortalte at den kommer i januar neste år, og hun sa at det gledet hun seg til. Videre fortalte hun at hun selv slet med magen, og at vi tydelig hadde noe til felles. I motsetning til meg, tålte hun godt hvetemel, men det var laktose som skapte mest trøbbel for henne. Vi snakket litt om laktoseintoleranse og etterhvert spør hun meg om jeg ikke visste om det fantes laktosefritt meierismør. Jeg fortalte henne at meierismør er så godt som laktosefritt, så det kunne hun bare bruke uten problemer.

”Kan jeg?» sa hun med stor entusiasme.

«Ja, det kan du!» svarte jeg.

«Nå ble jeg veldig glad», sa hun.

”Nå skal jeg gi deg godt tips”, sa jeg og fortsatte:

«Mange av meieriproduktene som ikke er merket laktosefri eller laktoseredusert er faktisk naturlig lav på laktose. Dette gjelder for eksempel meierismør og hvitost.»

«Jarlsberg. Det har jeg fått beskjed om at går greit», sa hun.

«Jarlsberg går bra, men det gjør også annen hvitost!»

«Nå ble jeg veldig glad!» gjentok hun.

«Så bra, sier jeg!» (og ble veldig glad på hennes vegne). «Nå skal jeg lære deg et triks»,  sa jeg videre.

«Gå til kjøleskapet ditt. Ta fram smørpakka di og så ser du på ingredienslisten og innholdet av karbohydrater. Hva står det der?»

«1 gram, står det».

«I meieriprodukter som ikke er tilsatt sukker, spesielt i smør og ost – både myke og harde – viser karbohydratmengden innholdet av melkesukker, altså laktoseinnholdet i produktet. Det vil si at i smør, er det bare 1 gram laktose per 100 g. Det er veldig, veldig lite og derfor kan du som har laktoseintoleranse spise dette smøret.»

«Åhh!»

«Et annet eksempel er kremost. De fleste typer kremost inneholder kun 4 gram laktose per 100 gram. Ønsker du å lage ostekake, trenger du ikke lete etter laktosefri kremost. Skal oppskriften ha 200 gram kremost, får du 8 gram laktose i hele kaka, forutsatt at du lager den med laktosefri kremfløte. Så det vil også gå bra!»

Den hyggelige eldre damen takket så mye for gode råd og fortalte nok en gang hvor glad hun var – spesielt etter å ha fått vite etter at hun nå trygt kan bake årets julekaker med vanlig meierismør som gir den gode smaken.

Magevennlig ostekake på glass inneholder kremost, som også har et naturlig lavt innhold av laktose. Oppskrift på denne vil du finne i boken som kommer i januar :)

Magevennlig ostekake på glass inneholder kremost, som også har et naturlig lavt innhold av laktose. Oppskrift på denne vil du finne i boken som kommer i januar :)


Mange med kun laktoseintoleranse tåler opp til 12 gram laktose om dagen, gjerne fordelt utover dagens måltider. Denne mengden laktose finner du for eksempel i ett glass melk, et par skiver brunost og ett beger skyr eller yoghurt.

Meieriprodukter med naturlig lavt innhold av laktose er: meierismør, hvitost, brie, camembert, cottage cheese, fetaost, mozarella, pecorino, parmesan, cheddar, hvit geitost, chevre, sveitserost, havariost, emmentalerost, kremost og smørost. Når det gjelder de to sistnevnte bør du som følger et FODMAP-redusert kosthold være obs på innholdet av andre FODMAPs, som for eksempel løk og hvitløk.

Cottage cheese blandet med laktosefri yoghurt. Cottage cheese har et naturlig lavt innhold av laktose.

Cottage cheese blandet med laktosefri yoghurt. Cottage cheese har et naturlig lavt innhold av laktose.

For nøyaktig oversikt over laktoseinnholdet i meieriprodukter, ta en titt på melk.no sine nettsider:

Laktoseinnhold i meieriprodukter

og for oversikt over laktoseinnholdet i Tines produkter se her:

Laktoseinnhold i Tines meieriprodukter 

Nå som du er i laktosemodus, se også denne lille filmsnutten som opplysningskontoret for melk og meieriprodukter har laget. En kjempefin animasjonsfilm om hva som skjer i kroppen ved laktoseintoleranse:

Hva skjer i kroppen ved laktoseintoleranse? 

Et lite sparetips på tampen: 

Kjøper du laktosefri melk? Den laktosereduserte lettmelken inneholder kun 0,2 gram laktose per dl. Det er veldig lite, så den kan du trygt velge på LavFODMAP-diett.  Den laktosereduserte melken er ti kroner billigere enn laktosefri melk, så herer det noen kroner å spare ;)

Julianne 

Click Here to Leave a Comment Below

Thea - november 27, 2014

Så hyggelig! Ghee må vel også være perfekt å bruke på low fodmap- så trenger man ikke tenke på melken indet hele tatt :)

Reply
  Julianne - november 28, 2014

  Absolutt, Thea! God idé :D

  Reply
Else Marie rikardsen - november 28, 2014

Flott med informasjon som denne.gleder meg til boka kommer,

Reply
  Julianne - november 28, 2014

  Så kjekt, Else Marie :) Nå som boken er så godt som ferdig, har jeg mer tid til å fokusere på bloggen :) (Endelig!)

  Mvh
  Julianne

  Reply
Thyra - desember 5, 2014

Så utrolig godt tips å se mengde karbohydrater i meieriprodukter :) Skjekket kavli bacon ost og så at det var oppgitt hvitost og smeltesalt, og null gram karbohydrater. Vil det si at denne er fri for laktose da? Gleder meg også til boka kommer

Reply
  Julianne - desember 5, 2014

  Hei Thyra, det stemmer nok det :) Den er laget av hvitost som i utgangspunktet er lakosefritt. Kjekt at du gleder deg til boka :D

  Reply
Lill Fanny Sæther - februar 12, 2015

Hei. jeg ser at du med stor sikkerhet slår fast i en samtale med en dame at alle med laktoseintoleranse tåler både 1 gram og 4 gram laktose pr 100 g.
Dette er positivt feil. Mange tåler det, men ikke alle, meg selv inkludert. Jeg tåler knapt sk laktosefrie meieriprodukter, som inneholder under 0,5 gram. Jeg driver laktosefritt.no og laktosefritt på Facebook og vet, gjennom mange tilbakemeldinger, at jeg ikke er den eneste dette gjelder for.
Så du bør moderere dette ved å si, som sant er, at de fleste, men ikke alle tåler noe laktose men at alle må prøve seg frem.
Mvh

Reply
  Julianne - februar 13, 2015

  Hei Lilly! Nei, jeg fastslår ikke at alle med laktoseintoleranse tåler denne mengden, men at mange gjør det. Dette innlegget er nok mest rettet mot folk som kutter ut flere meieriprodukter enn det de egentlig har behov for. LavFODMAP handler om å finne sin toleransegrense for de ulike FODMAP-gruppene – vi er alle forskjellige, så ja – det handler absolutt om å prøve seg frem :)

  Mvh Julianne

  Reply
Anne Line - mars 11, 2016

Hei!

Ser under avsnittet meieriprodukter med naturlig lavt innhold av laktose er; Geitost?!? Her tipper jeg at du mener hvit gjeitost og ikke den tradisjonelle brunosten, for den er virkelig en av verstingene for oss med laktoseintoleranse?
Mvh Anne Line

Reply
  Julianne - mars 11, 2016

  Ja, det er hvit geitost jeg mener :) Skal få rettet det, takk for at du sier fra! Brunost og geitost er laktosebomber…. :(

  Reply
Tanja - mars 20, 2018

Hei,
er det slik at FODMAP handler mye om total mengde, eller er det kun hvilke enkeltvarer man reagerer på?
Er det slik at dersom man f.eks. tåler et glass vanlig melk, kan man fint drikke det daglig, eller vil det da gjøre at terskelen for å få symptomer (dersom man spiser noe annet som er høy FODMAP), blir lavere? Vil det da lettere «fylles opp» med fodmap og gi symptomer, eller har ikke det noe så si?

Reply
  Julianne - mars 20, 2018

  Hei Tanja! Takk for godt spørsmål. Ja, symptomer kommer ofte av totalmengden man får i seg av mat med ulike FODMAPs. Når det kommer til laktose, så handler laktoseintoleranse om mangel på et enzym i tarmen, så om du vet du kan tåle et glass melk om dagen skal ikke det påvirke totalmengden på samme måte. Det er derfor smart å gjennomføre LavFODMAP-dietten for å finne ut hvilke FODMAPs som bidrar til å trigge plager og hvilke du kan spise/drikke i større eller moderate mengder igjen :) Håper dette ga mening! Hilsen Julianne

  Reply
Bjørg Strange Øya - mars 23, 2019

Hei! Jeg er nå i min 3. uke på lav fodmap dietten, og har heldigvis blitt bedre. Skal nå dra på ferie og lurer på om jeg kan bruke laktase tabletter i tilfeller hvor jeg ikke har tilgang på laktosefrie melkeprodukter ?

Reply
  Julianne - mars 24, 2019

  Hei Bjørg :) Laktasetabletter er smart på ferie eller når du ikke får tak i laktosefrie alternativer. God tur og stå på videre med lavFODMAP-dietten :) Hilsen Julianne

  Reply
Leave a Reply:

GRATIS NETTKURS: TA KONTROLL OVER MAGEPLAGENE! ?

x