Banangranola med smak av jul (lavFODMAP)

Det nærmer seg jul med stormskritt, og da gjelder det å gjøre det man kan for å komme i julestemning. Hos meg står nissene i vinduskarmen og skålen med nøtter og nøtteknekkeren har fått plass på bordet. Smaken av jul er obligatorisk, og derfor har jeg gjort en liten vri på den klassiske banangranolaen (tidligere kalt bananmüsli, det er visst forskjell på müsli og granola, og denne går under definisjonen granola).  Jeg har tilsatt julekrydder og det smaker virkelig nydelig!

julegranola

Dette trenger du til 10 dl müsli granola

Tørt
6 dl havregryn
1 dl gresskarkjerner
1 dl solsikkekjerner
1 dl hakkede nøtter (mandler, hasselnøtter, valnøtter)
1 ts kanel
0,5 ts kardemomme
0,5 ts malt ingefær
0,5 ts malt nellik
En klype salt

Vått
2 modne bananer
4 ss raps- eller kokosolje
4 ss lønnesirup eller annen søtning (kan sløyfes, bananen er ganske søt i seg selv)

Slik gjør du: Sett ovnen på 175 grader. Ta fram to bakeboller, og ha det tørre i den ene og det våte i den andre. Bruk en stavmikser og kjør det våte til en tykk «suppe». Ha det våte i det tørre og bland godt med en slikkepott. Kle to stekebrett med bakepapir og fordel halvparten av granolablandingen på hvert stekebrett. Stek granolaen midt i ovnen i omtrent 20 minutter. Etter ti minutter tar du brettet ut av ovnen og rører litt i blandingen før du setter den inn igjen og lar den steke ferdig. Jeg foretrekker å steke ett brett av gangen. Da har jeg større kontroll på steketiden.

Denne granolaen er veldig god til laktosefri gresk yoghurt, yoghurt naturell eller som topping på en smoothie :) En stor favoritt!!

De søte glassnissene har min dyktige mamma, Jeanette Lorentzen, laget :)

De søte glassnissene er laget av Jeanette Lorentzen (Mamma <3) Følg hennes Facebook-side: Jeanette Lorentzen – Glassgleder

 

 Ha en fortsatt god tirsdagskveld :-)

Julianne

Click Here to Leave a Comment Below

Karoline - desember 9, 2014

Dette er jo en kjempegod idé! Denne skal eg prøve meg på :-)

Reply
    Julianne - desember 10, 2014

    Hehe, det er ikke så mye som skal til :D

    Reply
Christine - desember 9, 2014

Nam, høres virkelig godt ut!
Lite spm: ifølge «Monash university lowfodmap diet»-appen er både mandler og hasselnøtter høye på fodmaps, og spesielt mandler skal unngås. Hva tenker du om det, ser du benytter dette i oppskriften?

Ellers masse gode oppskrifter! :)

Reply
    Julianne - desember 10, 2014

    Hei Christine :)

    10 mandler og 10 hasselnøtter er i følge Monash lav FODMAP, så i små mengder er det ikke noe problem. Denne granolaen skal ikke spises i store mengder, så mengden FODMAPs vil ikke bli for stor. Hvis du ønsker, kan du selvfølgelig bare bruke valnøtter eller andre lav FODMAP nøtter som paranøtter, pekannøtter, makadamianøtter osv :)

    Mvh Julianne

    Reply
Karine - desember 10, 2014

Hei!

Vet du om vi kan drikke farris bris på lav fodmap-dietten? :)

Reply
    Julianne - desember 10, 2014

    Hei Karine :) Farris bris går nok fint, vil jeg tro. Det er ikke umulig at den tolereres bedre enn vanlig farris på grunn av mindre kullsyre. Prøv deg frem :)

    Mvh Julianne

    Reply
Emmie - desember 22, 2014

Jeg lagde denne her forleden og det luktet pepperkake i hele huset! Den smakte skikkelig godt også! Jeg elsker sånn ordentlig granola med store klumper. Jeg brukte til og med denne granolaen som snacks og mellommåltid. Jeg tok noen av de største klumpene oppi en liten boks, og vips så hadde jeg noen mini-energibarer på farta! ;)

Reply
    Julianne - desember 24, 2014

    Så deilig, Emmie! For meg er dette den ultimate granola, hehe. Sprø, klumpete og med mye smak :) Veldig god idé med mini-energibarer. Ønsker deg en god jul :)

    Mvh Julianne

    Reply
thorill austevoll - desember 4, 2016

har leget granola mangen gonger ,den er kjempe god og godt for magen

Reply
Jane - desember 12, 2016

Denne så fristende ut! Jeg reagerer på havre, selv i små mengder. Hva kan jeg bytte ut havregryn med?

Reply
    Julianne - desember 12, 2016

    Hei Jane :) Prøv å bytt ut havre med en blanding av hirseflak, bokhveteflak og quinoaflak :)

    Reply
Janne E Balle - desember 11, 2017

Nydelig banangranola.
Hva er holdbarheten på denne granolaen?
Sånn ca.

Reply
    Julianne - desember 12, 2017

    Hei Janne :) Så hyggelig å høre! Den holder en god stund, jeg har i alle fall spist den halvannen til to måneder etter at jeg laget den :) Jeg oppbevarer granolaen i et tett Norgesglass eller lignende. Hilsen Julianne

    Reply
Leave a Reply:

5 dagers gratis nettkurs om IBS, FODMAPs og mer!

x