Moussaka (lavFODMAP)

Dette er en klassiker. Jeg husker godt toro-pakningen som bød på norsk moussaka med poteter. Jeg har fremdeles ikke fått smaken på aubergine, så jeg fortsetter trenden som toro introduserte meg for. Hvis du ønsker, kan du selvfølgelig bruke aubergine i din moussaka. Aubergine er en lavFODMAP-grønnsak! Denne moussakaen passer perfekt som helgens ekstra gode middag :)


IMG_4868

Dette trenger du til tre personer

Kjøttsaus
1 fedd hvitløk + olje
400 g kjøttdeig
1 raspet gulrot
1 boks (400 g) hermetiserte tomater
1 dl vann
1 ts tomatpuré
Pepper
Oregano
En klype kanel
Salt

Hvit saus
3 dl laktosefri melk
1 ss maizenna
Salt

3 store poteter
1 dl revet hvitost til gratinering

Slik gjør du: Kutt hvitløksfeddet i store biter og stek dem i olje på medium varme i stekepannen. Når hvitløksbitene har fått litt farge (etter 2-3 min), fjerner du bitene. Nå har du gitt oljen et hint av hvitløk, uten FODMAPs. Skru opp varmen på stekepannen og stek kjøttdeigen ferdig. Ha i raspet gulrot, hakkede tomater, vann og tomatpuré. Smak til med krydder. Skru ned varmen og la kjøttsausen småputre videre. Sett stekovnen på 200 grader. Vask og kutt potetene i omtrent 2 mm tykke skiver. Lag deretter den hvite sausen: Ha melk og maisenna i en liten kjele, og kok opp til den tykner. Smak til med salt.

Ta fram en liten ildfast form. Start med å legge ett lag potetskiver i bunn. Deretter kjøttsaus, så poteter, mer kjøttsaus, så poteter og avslutt med å ha over den hvite sausen. Topp moussakaen med revet hvitost. Stekes midt i ovnen i omtrent 30 minutter.

Server med en frisk grønn salat, fetaost og noen gode oliven. Gresk aften kan begynne ;)

Julianne

Click Here to Leave a Comment Below

Kirsten Marie Norendal - desember 14, 2014

Jeg forsøkte meg på denne i dag, og den ble virkelig god – faktisk mye bedre enn Toro sin ;) Spesielt blant oss voksne; barna er dessverre mer kresne til f. eks. tomater på boks (jeg brukte hakkede). Men jeg sleit litt med den hvite sausen, og skulle gjerne hatt noen gode tips til hvordan få denne til å tykne (jeg brukte målene i oppskrifta og lot den småkoke i 2-3 min), og hvordan unngå at den svir seg…(jeg rørte nesten hele tiden…)…!! Tips mottas med takk :)

Reply
  Julianne - desember 15, 2014

  Hei Kirsten Marie! Så godt å høre at moussakaen falt i smak (hos de voksne, hehe). Når det gjelder den hvite sausen, så forstår jeg godt frustrasjonen hvis den ikke vil tykne. Det har jeg opplevd noen ganger :P Men det er i utgangspunktet to måter å lage saus med maizenna på. Den ene er å gjøre det slik jeg har gjort i oppskriften: Ha kald væske og maizenna i en kasserolle og la den sakte koke opp (jeg koker den opp på medium varme, slik at det ikke går for fort). Da tykner den sakte, men sikkert. Den andre måten er å tilsette maizenna i det væsken er varm. Da må du først blande maizenna i kald væske (enten i et lite glass, eller i en boks med lokk som du rister) og tilsette litt og litt i den oppvarmede væsken. Da vil den også tykne. Jeg foretrekker å gjøre det slik jeg har gjort det i denne oppskriften, da synes jeg smaken blir bedre :)

  Håper dette var til hjelp!

  Mvh Julianne :)

  Reply
Johanna - januar 23, 2015

Hei! Om jeg vil tilsette aubergine i denne. Hvordan gjør jeg det da? Og hvor mye burde jeg bruke? :)

Mvh
Johanna :)

Reply
  Julianne - januar 23, 2015

  Hei :) Godt spørsmål, Johanna! Jeg googlet det, og ser at andre skjærer auberginen i skiver, steker de i stekepannen noen minutter på hver side før de danderer den i en ildfast form. Bruk en hel aubergine til denne oppskriften :) Lykke til! Håper det smaker bra med aubergine også :) Hehe.

  Mvh Julianne

  Reply
  Johanna - januar 23, 2015

  Skal de erstatte potetene da, eller skal det være begge deler? Har aldri smakt aubergine før så blir spennende å se hvordan det smaker ;) Vurderer å steke en skive eller to først som en liten test :P

  Vh Johanna

  Reply
  Julianne - januar 23, 2015

  Da erstatter du potetene ja. Om du er usikker, går det nok helt fint å bruke begge deler :) Aubergine har en spesiell konsistens og annerledes smak, det er derfor jeg foretrekker poteter i moussakaen. Hehe. Men det er alltid gøy å prøve noe nytt :D

  Mvh Julianne

  Reply
Gerd Irene Velle - februar 10, 2015

Husk bare å skjære Auberginen i skiver, strø salt over og la det ligge i minst 30 min, skyll av salet for ellers blir bitterstoffene sittende og det smaker ikke godt……

Reply
  Julianne - februar 12, 2015

  Det var et godt tips :)

  Reply
Gerd Irene Velle - mars 15, 2015

Hei! Jeg leste tydeligvis oppskriften feil, for jeg brukte 2 Auberginer og 3 poteter

Reply
Uke 19: lavFODMAP-ukemeny | Julianne Lyngstad - mai 3, 2015

[…] Fredag: Moussaka  […]

Reply
Ruth Helen - januar 25, 2016

Takk Julianne for nydelig middag i dag, jeg snudde litt om på ukeplanen din og lagde moussaka til familien idag. Det ble ingen rester igjen. Har nettopp begynt å følge deg og det vil jeg forsette å gjøre. Gleder meg til flere gode middagsoppskrifter framover.

Reply
  Julianne - januar 25, 2016

  Tusen takk for hyggelig tilbakemelding på moussakaen! Kjekt å høre at du vil følge med videre, det motiverer meg og gjør meg glad :D Hilsen Julianne :)

  Reply
Tone - februar 1, 2016

Hei. Ville bare si at det er utrolig gøy og bra at du har så mange gode oppskrifter som er bra for min mage?Jeg lagde Moussaka i går og den ble veldig god,fulgte oppskriften til punkt og prikke,men slet litt med oppblåst mage etterpå. Lurte på om du bruker noen spesielle bokser med hakkede tomater el maizenamel? Hilsen Tone

Reply
  Julianne - februar 1, 2016

  Hei Tone :) Takk for hyggelig kommentar, det er godt å høre at magen din trives med det nye kostholdet! Det er ikke godt å si hvorfor du ble litt luftig etter maten i går, det kan selvfølgelig ha noe med mengdene du spiste, stressnivå, dagsform og ikke minst hva du hadde spist tidligere på dagen :) Jeg bruker som regel økologiske hakkede tomater, ofte fra go green (hamstrer inn, MÅ ha hakkede tomater i matskuffen) :) Jeg håper luftplagene ga seg fort og at du er i fin form igjen nå.

  Hilsen Julianne :)

  Reply
– UKEN SOM GIKK - februar 3, 2020

[…] UKENS MATRETT: Omg, jeg spiste det beste jeg har spist på veldig lenge. Jeg tror i hver fall det var denne uken? Haha. Jeg lagde lavfodmap moussaka! Hallo, det er noe av det beste jeg har spist på så lenge. Potet, ostesaus, ost. NAM! Oppskriften finner dere her. […]

Reply
Ingrid - mars 1, 2021

Hei

Fantastisk oppskrift, veldig lett å følge å gjennomføre. ?

Er denne retten fin i startfasen n av dietten?

Ingrid

Reply
  Julianne - mars 16, 2021

  Hei Ingrid :) Så godt å høre at den falt i smak :) Ja, denne er fin i eliminasjonsfasen av dietten, også resten av oppskriftene her på bloggen (bortsett fra oppskriftene som er FODMAP-redusert) Lykke til!

  Reply
Leave a Reply:

GRATIS NETTKURS: TA KONTROLL OVER MAGEPLAGENE! ?

x