Pitabrød av spelt (FODMAP-vennlig)

Før jul bakte jeg en liten stabel med speltpitabrød som jeg serverte til «pulled chicken» og en magevennlig cole slaw. Spelt har et lavt nivå av fruktaner, noe som gjør disse pitabrødene mer magevennlig enn pitabrød som vanligvis bakes med hvetemel.

Pitabrød kan brukes til mye; fyll de med godt kjøtt og salat, middagsrester eller godt pålegg. Pitapizza også er en velkjent slager! Men kjenn din toleransegrense, for meg holder det med ett pitabrød med fyll, deretter spiser jeg en god salat med litt ekstra kjøtt i tillegg.

IMG_4847

 

Denne oppskriften er inspirert av Trines hjemmebakte pitabrød. Du kan også lage de grovere ved å bytte ut litt av det lyse speltmelet med sammalt speltmel.

Oppskriften gir 8 pitabrød

Dette trenger du
25 g fersk gjær (eller en halv pose tørrgjær)
2 dl laktosefri melk
1 dl vann
1 skvis sitron eller en ss appelsinjuice
1 ts salt
1 ss smør
450 g siktet speltmel

Slik gjør du: Varm opp melk og vann på svak varme i en kjele til den er lunken. Ha melken over i en bakebolle og bland i gjær, salt, smør og en skvis sitron eller én ss appelsinjuice. Ha deretter i speltmel og kna godt sammen til en fin deig. Kle bollen med et kjøkkenhåndkle og sett deigen til heving på et lunt sted i minst 45 minutter.

Sett stekovnen på 250 grader og sett samtidig inn stekeplaten (den skal varmes opp). Strø litt mel på bakebordet, og elt deigen lett før du deler den opp i 8 emner. Trill til runde boller og la de hvile i ti minutter før du kjevler dem ut til 1 cm tykke pitabrød og har de over på et bakepapir. Før bakepapiret med pitabrød over på den varme stekeplaten og stek midt i ovnen til de får litt farge, ca 5-6 minutter. Følg med, det er veldig gøy å se hvordan brødene blåser seg opp under steking! Avkjøles på rist. Pitabrødene kan også fryses :)

Håper det smaker!

Julianne :)

Click Here to Leave a Comment Below

tonje - januar 8, 2015

Hei!
Jeg fant bloggen din i dag, og veldig glad for at jeg fant den.
jeg har slitt med dårlig mage i ca. 5 år men det siste året har det bare blitt veldig
mye verre. Har vært mye til legen, men de finner ikke noe galt og har gitt meg
diagnosen irritabel tarm syndrom. Dette er veldig kjedelig og ødelegger livskvaliteten, som du sikkert vet:).. men har i det siste lest litt om denne fodmap dietten og har planer om å prøve den ut nå. og da var det fint og finne denne bloggen din som viste at du har god erfaring med dette dietten og at den funker. er du helt fin i magen når du følger fodmap?

mvh. tonje :)

Reply
  Julianne - januar 10, 2015

  Hei Tonje :) Det er leit å høre at du sliter med magen din. Jeg vil absolutt anbefale deg å teste ut LavFODMAP en periode for å se om magen din blir bedre. De fleste (7 av 10) blir bedre av å redusere på matvarer som inneholder mye FODMAPs :)

  Jeg følger selv et FODMAP-redusert kosthold, og har gjort det i snart to år nå. Jeg er mye bedre i magen og generelt sett er livet noe helt annet; jeg er veldig sjeldent oppblåst, lite luft og normale toalettvaner i tillegg til at jeg har mer energi. Det er godt å vite at jeg kan kontrollere mageformen ved hjelp av kostholdet. Men jeg har fremdeles dårlige dager innimellom. Jeg reagerer blant annet en del på stress, så har jeg mange baller i luften, kan det fort bli for mye og magen lager oppstyr – uavhengig av om jeg holder meg til lavFODMAP eller ei :) Slik er det nok for de fleste.

  Lykke til med kostholdsendringene, Tonje. Spør om du lurer på noe :)

  Mvh Julianne

  Reply
tonje - januar 11, 2015

Så bra å lese at fodmap hjelper for noen, da er det håp :)
Skal virkelig prøve det nå. Har de to siste årene kuttet ut både gluten og laktose og merker allerede bedring av det. men er fortsatt plaget.
Jeg merker også veldig på at magen blir verre under stress, noe jeg ofte tror jeg er.

Takk for det!:)

Reply
  Julianne - januar 11, 2015

  Du får teste lavFODMAP en periode og se om det hjelper, Tonje :) Jeg håper virkelig det er løsningen for deg! Når det gjelder stressmestring, får vi melde oss på yoga eller noe med mindfullness. Jeg har troa :D Mvh Julianne

  Reply
Maria - februar 22, 2015

Noe annet enn spelt en kan bruke? Vil gjerne ha de til lunsj, å da går det nok med to stk i løpet av en dag vertfall..

Reply
Belinda. - november 16, 2015

Hei og takk for strålende blogg :) Er 44 år og har vært plaget med magen i minst 30.. Siste uken har vært SUPER takket være kostholdsrådene og oppskriftene her. I tillegg har vi funnet ut at spaghetti laget på mais også har super effekt ift diabetes 1 som min mann har. Han spiser dessuten sunnere generelt nå. Vinn vinn altså ;)

Så til rundstykkene her: kan man bruke en sprut kjøpesitronsaft fra flaske i?..
For disse skal prøves ut!
Ha en strålende uke :) :)

Reply
  Julianne - november 17, 2015

  Hei Belinda :) Takk for hyggelig kommentar! og fantastisk å høre at dere har hatt god effekt av dietten så langt :)

  Ja, du kan helt klart bruke en sprut kjøpesitronsaft fra flaske. Du kan helt fint bake uten også, men det sies at litt C-vitamin (askorbinsyre) gir et bedre bakeresultat når du baker med spelt :)

  Lykke til!

  Hilsen Julianne :)

  Reply
Sara - januar 30, 2016

Hei. Hatting har kommet med pitabrød av 100% spelt. Er disse ok på low foodmap?
Er det noen grense for hvor mye spelt man kan spise hver dag? Sånn som med havregryn så forstod jeg at det var ca 25 gram hver dag (?).

Flott blogg!

/Sara

Reply
  Julianne - februar 1, 2016

  Hei Sara!

  Om du tåler godt spelt, så kan du spise pitabrødene til hatting som er laget av spelt. Husk at spelt i store mengder ikke er lavFODMAP (takk for at du gjorde meg oppmerksom på merkingen av denne oppskriften) – les mer om det her: http://lyngstadernaering.no/2015/03/26/spelt-pa-lavfodmap-diett/ :)

  Hatting har også kommet med glutenfrie pitabrød som fint kan spises under lavFODMAP-dietten :)

  Mvh Julianne

  Reply
Ylva - september 20, 2017

Hei! Kan man bytte ut spelt med bokhvetemel og rismel? :) Eller går det an å ha speltmelet i surdeigsstarter når man lager pitabrød? Tåler korn generelt dårlig, og må helst enten spire dem først eller bytte det ut med andre meltyper.

Takk for svar!

Reply
  Julianne - september 20, 2017

  Hei Ylva! Jeg vet ikke hvordan du kan lage disse glutenfrie, annet enn å prøve med lys glutenfri melblanding isteden for speltmel. Alternativt kan du lage surdeigspitabrød av spelt, hvor du bytter ut gjær med 2 ss surdeigsstarter. Da lar du deigen heve i 8-10 timer på kjøkkenbenken før du baker ut på samme måte som beskrevet over her. Da blir de kjempegode og kanskje lettere å fordøye for deg? Mvh Julianne

  Reply
Lone - august 2, 2018

Hei Julianne :) Kan man lage disse med surdeigsstarter i stedet for gjær? Savner surdeigshamburgerbrød i disse grilldager! Tenkte disse kanskje kunne være et alternativ!

Reply
  Julianne - august 3, 2018

  Hei Lone! Ja, det kan du. Bytt ut gjær med et par ss surdeigsstarter og la heve i 10-12 timer. Fungerer utmerket :)

  Reply
Leave a Reply:

GRATIS NETTKURS: TA KONTROLL OVER MAGEPLAGENE! ?

x