Pitabrød av spelt (FODMAP-vennlig)
Før jul bakte jeg en liten stabel med speltpitabrød som jeg serverte til «pulled chicken» og en magevennlig cole slaw. Spelt har et lavt nivå av fruktaner, noe som gjør disse pitabrødene mer magevennlig enn pitabrød som vanligvis bakes med hvetemel.
Pitabrød kan brukes til mye; fyll de med godt kjøtt og salat, middagsrester eller godt pålegg. Pitapizza også er en velkjent slager! Men kjenn din toleransegrense, for meg holder det med ett pitabrød med fyll, deretter spiser jeg en god salat med litt ekstra kjøtt i tillegg.
Denne oppskriften er inspirert av Trines hjemmebakte pitabrød. Du kan også lage de grovere ved å bytte ut litt av det lyse speltmelet med sammalt speltmel.
Oppskriften gir 8 pitabrød
Dette trenger du
25 g fersk gjær (eller en halv pose tørrgjær)
2 dl laktosefri melk
1 dl vann
1 skvis sitron eller en ss appelsinjuice
1 ts salt
1 ss smør
450 g siktet speltmel
Slik gjør du: Varm opp melk og vann på svak varme i en kjele til den er lunken. Ha melken over i en bakebolle og bland i gjær, salt, smør og en skvis sitron eller én ss appelsinjuice. Ha deretter i speltmel og kna godt sammen til en fin deig. Kle bollen med et kjøkkenhåndkle og sett deigen til heving på et lunt sted i minst 45 minutter.
Sett stekovnen på 250 grader og sett samtidig inn stekeplaten (den skal varmes opp). Strø litt mel på bakebordet, og elt deigen lett før du deler den opp i 8 emner. Trill til runde boller og la de hvile i ti minutter før du kjevler dem ut til 1 cm tykke pitabrød og har de over på et bakepapir. Før bakepapiret med pitabrød over på den varme stekeplaten og stek midt i ovnen til de får litt farge, ca 5-6 minutter. Følg med, det er veldig gøy å se hvordan brødene blåser seg opp under steking! Avkjøles på rist. Pitabrødene kan også fryses :)
Håper det smaker!
Julianne :)