Cottage cheese-lapper med banan og vanilje (lavFODMAP)

Hei dere! Nå er det jammen lenge siden jeg har laget mat hjemme i mitt egen kjøkken. Starten av 2015 tok litt av for min del, men nå begynner jeg endelig å komme inn i en god rytme med både jobb, trening og sunn og god matlaging. I dag har jeg til og med fotografert maten i dagslys..! Jeg husker ikke sist det skjedde. Hehe.

Dagens oppskrift kjenner dere nok godt til, men siden jeg er stor fan av nye varianter av allerede gode retter – så får dere en til. Cottage cheese-lapper med banan og vanilje! Naturlig søte, proppet med proteiner – og selvfølgelig lavFODMAP. Det kan vi vel like?

 

IMG_4997

 

Dette trenger du til ca 8 lapper (én sulten eller to småsulte) 

 • 1/2 halvmoden banan
 • 2 egg
 • 2 ss cottage cheese
 • 4 ss havregryn
 • 1/2 ts bakepulver
 • Et dryss vaniljepulver (og/eller kanel)
 • En klype salt

Slik gjør du: Ha banan, egg, cottage cheese og havregryn i en liten bakebolle. Bruk en stavmikser og kjør blandingen glatt. Ha i bakepulver, vaniljepulver (og/eller kanel) og en klype salt. La røra svelle i minst 10 minutter før du setter i gang med stekingen. Ha litt fett i stekepannen og stek lappene på medium varme. I det du ser at det danner seg bobler på lappenes overflate, snur du den raskt og forsiktig (med kjærlighet) ved hjelp av en stekespade. Jeg liker lappene best avkjølt, og lar de derfor kjøle seg ned på en rist i noen minutter før jeg spiser. Konsistensen på lappene blir mye bedre i det de får hvilt seg litt, etter min mening.

Spis de med eller uten pålegg! Nydelig med f.eks hvitost og paprika.

 

Prøv også disse variantene:
Cottage cheese-lapper med chiafrø
Cottage cheese-lapper med gulrot og kanel
Cottage cheese-lapper med spinat og muskat
Cottage cheese-lapper (naturell)
Lunsj-lapper med cottage cheese


Julianne

Click Here to Leave a Comment Below

Katinka - januar 23, 2015

Disse må jeg teste :-) Liker de med gulrot veldig godt.

Lurte på en ting. Har nemlig vært i 5 butikker/helsekost for å finne bokhvetemel, men finner bare grovt. Du skrev jo i boken at man burde ha lyst siden det grove kunne være som sand.

Lurte derfor på om du kunne lage en liten liste med navnet på de produktene du bruker? Så er jeg litt mer sikker på at det er riktig. Gjerne også hvis du bruker noen nettsider eller lignende til å handle på. :-)

I kveld skal baconsurret torsk med gulrotstappe prøves ut, og gleder meg til å teste flere av oppskriftene.

Katinka

Reply
  Julianne - januar 24, 2015

  Hei Katinka! Takk for kommentaren din, og du har helt rett i at det kan være vanskelig å finne lyst bokhvetemel. Jeg kjøper bokhvetemelet fra Saltå Kvarn: http://www.beeorganic.no/products/salt-kvarn-bokhvetemel-kologisk (helt tilfeldig nettbutikk) – jeg kjøper det på sunkost, men det er ikke alle som tar det inn. Spør gjerne om de kan bestille det inn til deg! Jeg skal absolutt lage en liste over matvarer jeg bruker, det var en veldig god idé! Takk for tipset, Katinka :)

  Mvh Julianne

  Reply
  Katinka - januar 24, 2015

  Torskeoppskriften var kjempe god! Men tenkte kanskje å prøve spekeskinke rundt neste gang.

  Da skal jeg se etter det, er noen helsekostbutikker i nærheten som jeg ikke har vært i. Kjempe flott å lage en slik liste for er jo ikke så lett når det er så mange matvarer man aldri har sett før :-)

  Lurte på en ting angående proteinvaflene dine, ser på den ene oppskriften på bloggen at du bruker melk i, men i boka er det ikke det. Hva er best? Synes de ser så gode ut, men prøvde de i gulrotvarianten for en stund siden, og de satt fast i vaffeljernet og hang ikke sammen i midten.

  Et spørsmål til, ser på noen av bildene at du har brukt penne pasta, hva slags merke er det? Jeg bruker Barilla sin glutenfrie serie, og de er supergode, men de har bare spaghetti og skruer/fusili.

  Må igjen rose deg for en fantastisk bok! Har lest igjennom mange ganger og blar igjennom den hver dag. Gleder meg til å prøve alle oppskriftene. :-)

  Mvh Katinka

  Reply
  Julianne - januar 24, 2015

  Hei :) Spekeskinke rundt torsken er også godt!

  Du kan velge om du ønsker å bruke melk i proteinvaflene, de blir veldig gode uansett :) Men du -må- huske og bruke godt med fett i vaffeljernet når du steker disse vaflene. Du kan også ha i litt smeltet smør eller olje i selve røra. Da skal den ikke henge seg fast :) Jeg har glemt meg noen ganger jeg også altså, så du er ikke alene om å oppleve akkurat det :P

  Barilla sin glutenfrie pasta er absolutt best. Den jeg bruker på bildet er en fra orgran, denne: http://www.orgran.com/products/96/ – den er ikke like god som barilla sin, men det var den jeg brukte under fotograferingen.

  Det er veldig kjekt å høre at du liker boken, Katinka :D

  Mvh Julianne

  Reply
Birgit - januar 23, 2015

Har akkurat bestilt boka di, og gleder meg vilt til den ligger i postkassen. Har slitt med maven i flere år, men visste ikke at det fantes en bok om FODMAP. Blir spennende å se om det kan hjelpe :-)….super oppskrift forresten, skal følge med på bloggen din fremover :-)

Reply
  Julianne - januar 24, 2015

  Hei Birgit :) Så gøy at du har bestilt boken, jeg håper den står til dine forventninger! Jeg håper dette er løsningen for deg :)
  Ønsker deg en fortsatt god helg!

  Mvh Julianne :)

  Reply
Margunn - januar 24, 2015

Hvor kjøper du vaniljepulver? Og hva er forskjellen på det og vaniljeekstrakt? Disse pannekakene ser kjempegode ut og måå prøves!

Reply
  Julianne - januar 25, 2015

  Hei Margunn! Takk, du minnet meg på noe jeg glemte da jeg skrev innlegget: Å linke til denne linken: http://lyngstadernaering.no/2014/09/18/vaniljepulver/ :)
  Jeg liker dem veldig godt. Holder meg mett lenge uten å skape rabalder :)

  Mvh Julianne

  Reply
Amalie - januar 27, 2015

Hei!
Jeg lurer på hvordan det er med glutenfritt havregryn? Er dette bedre enn vanlig, og kan man spise mer av det? Utrolig flott og nyttig blogg du har :)

Reply
  Julianne - januar 30, 2015

  Hei Amalie :) Takk for hyggelig kommentar!

  Nei, glutenfrie havregryn er for mennesker som har cøliaki/glutenallergi og er ikke nødvendig for oss som spiser FODMAP-redusert. Det er samme FODMAP-innhold i glutenfrie havregryn og vanlige havregryn :)

  Mvh Julianne

  Reply
Vigdis - januar 30, 2015

Spiser disse lappene nesten hver dag nå. Min favoritt er helt vanlig med frukt eller bacon til . Mye bedre en «vanlige» lapper :)

Reply
  Julianne - februar 1, 2015

  Hei Vigdis :) Det høres veldig godt ut! Godt du liker de bedre enn vanlige lapper – de er nok mye sunnere også ;)

  Reply
Katinka - februar 12, 2015

Disse er helt fantastisk gode! Bruker vaniljepulver(sånn svart) og kanel oppi, og de er helt perfekte. Spiser de for 3 gang på 3 dager, og er helt «forelsket» smaker godt uten noe på, og liker de godt med syltetøy. Sikkert gode med annet pålegg også.

Takk for denne flotte oppskriften!

Reply
  Julianne - februar 12, 2015

  Så gøy, Katinka! Takk for hyggelig tilbakemelding :) Enkle og gode lapper!

  Julianne :)

  Reply
hilde - mars 21, 2015

Hei!
Jeg er ny med fodmap dietten! Er egentlig collage cheese innenfor?

Reply
hilde - mars 21, 2015

Mente cottage cheese ;-) (autocorrect)

Reply
  Julianne - mars 22, 2015

  Hehehe, cottage cheese er lavFODMAP inntil 4 ss per måltid. Det har et naturlig lavt innhold av laktose og kan derfor spises i moderate mengder :)

  Reply
Hilde - april 21, 2015

Endelig fant jeg en perfekt og enkel oppskrift! :)) har prøvd så mangt av bananpannekaker osv uten hell, men ser for meg at jeg blir hekta på disse ;D De var knallgode! Må ut og kjøpe vaniljepulver da.. men er ikke vaniljesukker lav fodmap da med andre ord?
Og kan jeg spise disse lappene når jeg går på utelukkelsesmetoden? (Nettopp begynt på denne ‘reisen’.. ;p)
Har ikke bestemt meg for hvilken gruppe jeg skal teste først, for har problemer med å finne nok mat uten fodmap så jeg får i meg nok mat.. Har kryssallergi mot pollen og gress sånn for å toppe det hele, så det føles fryktelig håpløst å ikke kunne spise mange av tingene som skal være safe. Virker som det ikke er noe særlig å velge mellom da.
Hadde vært fint med info om kryssallergi og å leve på LF ;)
Men skal ut og kjøpe boken din i hvert fall :)

Reply
  Julianne - april 22, 2015

  Hei Hilde :) Takk for hyggelig kommentar! Disse er både gode og sunne. Du kan bruke vaniljesukker på lavFODMAP-diett, men jeg velger vaniljepulver for å få god vaniljesmak uten tilsatt sukker. Du kan spise lappene under eliminasjonsperioden, absolutt! Tenk på testingen etter hvert, fokuser på eliminasjonperioden og å bli fri for symptomer i første omgang. Jeg forstår at du har mye å tenke på når du i tillegg har kryssallergier – om du bor i nærheten av Oslo og trenger kostveiledning så er det bare å ta kontakt. Uansett så ønsker jeg deg lykke til og god bedring!

  Mvh Julianne :)

  Reply
kristina - september 14, 2016

Hei! Før jeg begynte på lav-fodmap-dietten brukte jeg en del proteinpulver, og spesielt i lapper. Lurte derfor på om du visste om noe proteinpulver som er lav-fodmap, og om det evt. er en begrensing for hvor mye en kan spise av dette.
Hilsen Kristina :)

Reply
  Julianne - september 16, 2016

  Hei Kristina :) Ja, det finnes proteinpulver som ikke har FODMAPs, som for eksempel myoprotein. Jeg vet ikke om det er noen begrensning, men inntak i fornuftige mengder er nok en tommelfingerregel ;) For mye proteinpulver kan gjøre deg vindfull! Anbefaler deg å lese ingredienslisten på proteinpulver for å se om de er OK med hensyn til FODMAP. Se da spesielt etter søtstoffer eller fiber. Om du er usikker kan du legge igjen ingredienslisten her i kommentarfeltet, så kan jeg hjelpe deg :)

  Hilsen Julianne

  Reply
  kristina - september 18, 2016

  Hei igjen! Tusen, tusen takk for hjelp, setter utrolig stor pris på det!! :) har et par spørsmål, dersom du har anledning til å hjelpe:)

  -om du vet om grønn te med roseblader er lavfodmap? også tar jeg omega-3 piller som inneholder glyserol(konsistensbevarer), er dette ok på lavfodmap?
  – har og et par proteinpulver-pakker stående hjemme, så lurer på om du kan sjekke ingredienslisten på om de er ok?
  1. myseproteinkonsentrat, guarkjernemel, xantangummi, sukralose
  2. har også en som inneholder pulverkaffe, aroma og betakaroten som søtningsstoff, og usikker på om disse er lavfodmap?

  Reply
  Julianne - september 21, 2016

  Hei du!

  Grønn te med roseblader vil jeg tro er helt fint på lavFODMAP-diett. Det samme går for glyserol. Proteinpulveret er også OK (sukralose absorberes godt i tarmen). Hvilket søtstoff er det i proteinpulveret som inneholder pulverkaffe? Betakaroten brukes nok som et fargestoff i pulveret :)

  Julianne

  Reply
Kamilla - januar 11, 2017

Disse var supergode! :)

Reply
  Julianne - januar 12, 2017

  Så kjekt å høre, Kamilla! :D

  Reply
Lene - august 9, 2017

Hei, kan jeg bytte ut havregryn med bokhvete?

Reply
  Julianne - august 9, 2017

  Hei! Ja, det tror jeg går helt fint :)

  Reply
Hilde - april 15, 2018

Heisann. Jeg prøvde disse lappene i dag med jordbærsyltetøy uten sukker og mager kesam samt litt hakkede mandler. Sammen med en kopp kaffe var disse helt nydelig gode! ? Kan kanskje være at noen har spurt om dette før, men jeg lurer på hvor mange kalorier disse inneholder sånn cirka pr. porsjon? Jeg er på 5:2 dietten og har ikke fastedag i dag :) Men prøver å følge med selv på de dagene der jeg kan spise «alt» og legger måltider inn på appen Lifesum. Kunne vært interessant å vite cirka kaloriinnhold da jeg vil lage disse i fremtiden også ?

Reply
  Julianne - april 17, 2018

  Hei Hilde :) Så godt å høre at de falt i smak! Jeg vet ikke kaloriinnholdet i lappene dessverre, og vil ikke fokusere på det her på bloggen :) Du kan legge inn ingrediensene i kostholdsplanleggeren.no og finne ca. kaloriinnhold per porsjon slik at du har kontroll :) Veldig god verktøy! Hilsen Julianne

  Reply
Lill-Christine - mars 4, 2019

Kjempegode cottage-cheese-lapper-med-banan-og-vanilje!

Hvor lenge holder de i kjøleskap?

Reply
  Julianne - mars 5, 2019

  Så godt å høre, Lill-Christine! De holder seg noen dager i kjøleskapet, bruk sansene dine her – men jeg tenker maks 3-4 dager :)

  Reply
Leave a Reply:

GRATIS NETTKURS: TA KONTROLL OVER MAGEPLAGENE! ?

x