Rask kyllingwok (lavFODMAP)

Wok er en enkel hverdagsrett som sjeldent slår feil. Min wok er rimelig «ren» om jeg kan si det på den måten. Jeg bruker ingen spesiell woksaus, men krydrer godt og bruker soyasaus for god smak og konsistens. I tillegg liker jeg å ha litt laktosefri rømme til, gjerne blandet med en liten dæsj chilisaus. Chilisaus inneholder ofte litt hvitløk, men holder du deg til en liten dæsj (en ts) så går det ofte bra for de fleste med IBS. Dette må du selv vurdere! Uansett er dette en sunn og god rett som også er snill mot magen :)

IMG_4983
Dette trenger du – bruk de grønnsakene du har og beregn mengde etter hvor mange dere er!

Kyllingfilét (jeg beregner én til hver person)

Gulrot

Brokkoli

Paprika

Squash

Vannkastanjer

Vårløk (det grønne)

Chili (finhakket)

Pepper (evt. annet ønkset krydder)

Soyasaus

Ris eller risnudler (gjerne en fullkornsvariant)

Slik gjør du: Kok ris/risnudler etter anvisningen på pakken. Kutt grønnsakene i mindre, like store biter og gjør det samme med kyllingen. Varm opp stekepannen/wokpannen, ha i fett og stek kyllingbitene ferdig. Fjern kyllingen fra stekepannen før du setter i gang med grønnsakene. Bruk medium til høy varme. La de hardeste grønnsakene som gulrot og brokkoli få noen minutter ekstra i stekepannen før du har i resten av grønnsakene. Ha deretter i kyllingbitene, soyasaus, pepper og eventuelt annet krydder. La steke i noen minutter før du serverer woken sammen med kokt ris eller risnudler.

Håper det smaker!

Julianne :)

Click Here to Leave a Comment Below

tonje - januar 26, 2015

Har du noen gang prøvd å bakt med jyttemel? og vet du om det er sunt? :)

Reply
  Julianne - januar 27, 2015

  Hei Tonje :) Jeg har ikke brukt mye jyttemel foreløpig, da flere av variantene inneholder FODMAPs i form av betefiber eller lignende. Om jyttemel er bra for kroppen eller ikke kommer an på hvilken variant du velger og hva slags mel den er satt sammen av ;)

  Mvh Julianne

  Reply
Anonym - januar 27, 2015

Jeg har fulgt lav fodmap-dietten en stund nå og merker definitivt bedring, men jeg «straffes» veldig fort om jeg spiser noe feil. De gluten-og laktosefrie knekkebrødene fra wasa for eksempel, gir meg kjempe magesmerter. Men men…man lærer stadig;) Det jeg savner er et lettere måltid for dager jeg har supertravelt program og ikke vil spise mye, eller er uvel i magen og derfor ikke har matlyst. Jeg har tenkt på en shake og fikk tipset fra en annen med IBS at hun brukte herbalife sin «formula 1 fri for laktose, gluten og soya». Ingredienslisten ser slik ut:

Erteprotein (43,5 %), fruktose, saflortistelolje, fructooligosakkarider, fortykningsmidler (guargummi, xantangummi, carrageenan, pektin), kalsiumsitrat, kaliumfosfat, smakstilsetninger, cellulosepulver, maiskli, solsikkelecitin, L metionin, rapsolje, magnesiumoksid, natriumklorid, L-askorbinsyre, betakaroten, DL alpha-tocopheryl-acetate, blåbærjuspulver (0,04 %), grantateplejuspulver (0,04 %), søtningsmiddel (sukralose), jernfumarat, nikotinamid, persillepulver, papayapulver,
sinkoksid, D-kalsiumpantoten, mangankarbonat, kobbersitrat, cyanokobalamin, kolekalsiferol, pyridoksinhydroklorid, riboflavin, tiaminhydroklorid, pteroylmonoglutaminsyre, kaliumjodid, natriumselenitt, D-biotin.

Er dette noe vi kan drikke? Jeg synes jo ingredienslisten er skremmende lang, men det hadde vært så deilig å ha noe enkelt å drikke i farten som samtidig mettet litt:)

Tislutt vil jeg si at det er en veldig bra bok du har laget! Jeg koser meg med oppskriftene og senest idag laget jeg en stor porsjon med bokhvetevafler så jeg kan ha til lunsj resten av uken:)

Reply
  Julianne - januar 30, 2015

  Hei :) Takk for hyggelig kommentar (og for at du gir meg ingredienslisten, det gjør det enklere for meg å vurdere produktet ;)

  FODMAPs er karbohydrater derfor er jeg usikker på hvordan tarmen vil reagere på erteprotein, men i og med at produktet i tillegg inneholder mye fruktose og fruktooligosakkarider (FOS) så ville jeg ha unngått dette produktet. Det har et høyt innhold av FODMAPs. Jeg skal undersøke videre om jeg kan finne et proteinpulver som kan være passende på lavFODMAP-diett :)

  Mvh Julianne

  Reply
  Tone - februar 25, 2015

  Slenger meg på kommentaren, er kanskje dette et ok Lav FODMAP alternativ til bruk etter trening, eventuelt mellom måltider?

  http://sponser.no/wp-content/uploads/2014/06/Recovery-Drink.pdf

  Reply
  Julianne - februar 27, 2015

  Hei Tone :) Denne inneholder en del inulin (fruktan) noe som gjør at den ikke egner seg på lavFODMAP-diett.

  Mvh Julianne

  Reply
Birgit - januar 27, 2015

Nå sitter jeg her med boka di i fanget og er veldig spent på om dette kommer til å hjelpe min mave. Boka er utrolig oversiktlig, lett å lese og har masse lekre bilder. Så den er vel verdt å ha i bokhylla. Ang.bokhvetemel…må en bruke den lyse typen i f.eks pannekakene?

Reply
  Julianne - januar 30, 2015

  Hei Birgit :) Takk for hyggelig kommentar. Jeg håper lavFODMAP vil hjelpe deg mot en friskere hverdag. Jeg anbefaler deg å bruke lyst bokhvetemel, både for smakens skyld og for konsistensen. Jeg kjøper lyst bokhvetemel fra saltå kvarn på helsekost (sunkost f.eks) ellers så får du også tak i det på nett: http://www.sunnesaker.com/products/bokhvetemel-kologisk-salt-kvarn-500-g

  Håper dette var til hjelp!

  Mvh Julianne

  Reply
Emmie - februar 1, 2015

Hei! Hva vil du anbefale å spise hvis magen virkelig har slått seg vrang? Hvis magen er ordentlig oppblåst, og jeg er skikkelig kvalm eller ha vondt. Er det noen spesielle matvarer som er godt egnet da? Som er spesielt lite belastende? Jeg tenkte kanskje ris for eksempel?

Reply
  Julianne - februar 1, 2015

  Hei Emmie,
  Dette er nok forskjellig fra person til person, men selv spiser jeg strikt lavFODMAP; gjerne salat, ris, fisk/kylling, yoghurt med chiafrø eller havregrøt – mat som min mage ikke har problemer med å fordøye. Deretter inntar jeg sofaen, slapper av og drikker vann med bittersterndråper. Hva fungerer for deg, Emmie?

  Vennlig hilsen Julianne

  Reply
Emmie - februar 2, 2015

Høres lurt ut! Ris og riskaker med skinke for eksempel pleier ofte å fungere bra. Yoghurt også. Takk for svar!

Reply
Uke 7: LavFODMAP-ukemeny | LAVFODMAP - LYNGSTAD ERNÆRING - februar 8, 2015

[…] Onsdag: Rask kyllingwok […]

Reply
Maria - februar 21, 2015

Hei!

Hele Fodmap er nytt for meg, men kommer til å kjøpe boken og følge en så streng diett som jeg klarer. Blir nok tøft, men nå er det nok, må finne en løsning på problemene. Spesielt middager reagerer jeg på, så det kommer nok mange spm fra meg på den fronten etterhvert :p Men du svarer veldig godt så du vil nok helt sikkert hjelpe meg mye :) Har lest at jeg bør holde meg unna fullkornspasta, såg du listet opp fullkornsris nå, så det går fint da? Veldig mye å sette seg inn i.. Hvordan taklet samboeren din det til å begynne med forresten? Regner med de rundt meg ikke bare gleder seg over endringen i matveien..

Reply
  Julianne - februar 21, 2015

  Hei Maria :) Fullkornspasta er gjerne laget av hvete som i seg selv har mye FODMAPs. Ris er lavFODMAP og kan derfor spises. Noen tåler godt fullkornsvarianten, mens andre er mer var på fiber. Dette finner du ut av etterhvert, men jeg vil anbefale fullkornsvarianten eller mindre bearbeidede risvarianter på grunn av et bedre næringsinnhold.

  Jeg har heldigvis en samboer som forstår hvor mye dette kostholdet har å si for hvordan jeg føler meg. Mine mageplager gikk dessuten mye utover han også, ikke bare meg. Det er ikke enkelt å ha en samboer med lite overskudd/energi, dårlig humør og mye frustrasjon over akkurat dette. Men ja, han fikk servert et par smakløse middager i begynnelsen, men dette ble bedre etterhvert som jeg fikk mer kontroll på hvordan jeg kunne lage mat godt uten blant annet løk og hvitløk. Nå lager han også middager uten FODMAPs, så det er gull for meg. Ellers er det nok bare middager hvor lavFODMAP blir en del av hans kosthold. Til frokost, lunsj og kveldsmat spiser han vanlig FODMAP-rik mat fremdeles :)

  Mvh Julianne

  Reply
Maria - februar 21, 2015

Tusen takk for godt svar! :) :)
Det er sant, er nok ikke kjekt for de rundt meg heller.. Får sette meg inn i dietten så snart jeg har boka di, tror nok det har mye å si :) Takk for en fin og veldig nyttig blogg! Har allerede en god dose håp :)

Reply
  Julianne - februar 22, 2015

  Så flott :) Godt å høre, Maria! I boka vil du få svar på mange av de spørsmålene du lurer på. Den inneholder all den informasjonen jeg savnet da jeg selv satt i gang med dietten for snart to år siden.

  Mvh Julianne

  Reply
Lisbeth - mars 2, 2015

Hei! :)
Off, har mer eller mindre fulgt denne dietten siden 5 Januar (noen utskeielser har det blitt i bursdager og på helg, men det er veldig lite det også, har virkelig passet meg for hvor mye og hva jeg har spist), men syns ikke jeg blir noe bedre :( Syns den første uka gikk tåelig greit, men så ble det værre igjen :( Masse luft i magen hele dagen, helt til jeg(om jeg i det hele tatt klarer å gå på do i løpet av dagen, forferdelig hard i magen)kan bli litt bedre i et par timer før det er samma slitet igjen.. Men ser du skriver soyasaus, hvordan soyasaus bruker du? Jeg har kjøpt den glutenfrie, men den er jo laget av soyabønner, er ikke det høy FODMAP? Det blir en del aktosefri fløtesaus med soyasaus i.., har funnet ut at dette blir en god saus til ganske mye.. Men jeg skjønner ikke om det er det at jeg spiser for mye av noe så det blir høy FM av det,eller om det er noe som egentlig er lav FM som jeg spiser? Ser hun Cecilie som også har gitt ut en bok skriver at hun ikke tåler agurk, paprika og maismel selv om det er lav FM.. Syns det beg å bli utrolig vanskelig når det ikke er noen endring eller bedring, da er det vanskelig å kunne finne ut hva jeg ikke tåler.. HJEEEEEEELP!!!!! :-/ :)

Reply
  Julianne - mars 5, 2015

  Hei Lisbeth, leit å høre at du fremdeles ikke er god i magen etter kostomleggingen. Det kan være en god idé å ta kontakt med en ernæringsfysiolog for å forsikre deg om at du følger dietten 100 %. Vanlig soyasaus er lavFODMAP (anbefalt mengde per måltid er 2 ss). Om du ikke har cøliaki, skal det ikke være nødvendig å velge den glutenfrie varianten. Stå på videre, Lisbeth!

  Mvh Julianne

  Reply
Sara - mars 21, 2015

Heia! Elsker bloggen din. Måtte jo bare kjøpe boken din også! :-)

Meg og kjæresten har sushi i kveld, å jeg driver å klør meg i bakhodet å er kjempe usikker på om sushi er ok? Hva med vanlig kikkoman? Og wasabi selvsagt :-P
Jeg blir rett og slett ikke helt klok.
Jeg har gått på dietten i 1 uke. Føler meg fantastisk!
Keep up the good work ;-) <3

Reply
  Julianne - mars 22, 2015

  Hei Sara :) Takk for hyggelig kommentar! Så godt å høre at du føler deg så bra :D

  Sushi er ok, så det kan dere trygt kose dere med. Vær obs på at noen sushibiter er laget med f.eks avocado og andre høyFODMAP-grønnsaker/frukt. Ikke spis for mange av disse. Ellers er både ris, fisk og maki lavFODMAP. Soyasaus er lavFODMAP (inntil 2 ss per måltid) og wasabi er nok også innafor om du tåler sterk mat. Wasabi er ikke offesielt testet, men fordi det normalt sett spises i veldig små mengder, vil jeg anta at det ikke tilfører store mengder FODMAPs.

  Hvordan følte du at det gikk etter maten i går? :)

  J. :)

  Reply
Uke 14: LavFODMAP-ukemeny | LYNGSTAD ERNÆRING - mars 29, 2015

[…] Mandag: Rask wok med svinekjøtt  […]

Reply
Uke 15: LavFODMAP-ukemeny | LYNGSTAD ERNÆRING - april 5, 2015

[…] Kyllingwok med […]

Reply
Ivar R - mai 21, 2015

Prøvde denne retten til middag i går Onsdag 20 Mai. Kjempe god. Håper magen oppfører seg utover dagen i dag, men det tror jeg. Alt vell så langt. Hentet boken for ett parr dager siden, gleder meg til å begynne å bla i den :-)
Ivar.

Reply
  Julianne - mai 21, 2015

  Hei Ivar, så godt å høre :) Lykke til og god bedring! Hilsen Julianne :)

  Reply
Uke 25: lavFODMAP-ukemeny | Julianne Lyngstad - juni 14, 2015

[…] Mandag: Rask wok med kylling […]

Reply
Bjørg Anne Bergset - april 7, 2016

Hei. Har du en oppskrift på bacalao som er magevennlig?

Reply
Sidsel H. Christiansen - august 10, 2016

Hvordan er det med hvitløkskrydder (pulver), kan det brukes? Har kjøpt Asofoetida, men ikke helt det samme.

Reply
Amalie - november 9, 2016

Hvilke risnudler brukte du i denne oppskriften og hvor kjøpte du de? Har kun sett en type i matbutikkene, og denne så litt annerledes ut! Utrolig bra side forresten, mange gode oppskrifter :)

Reply
  Julianne - november 10, 2016

  Hei :) Jeg fant noen fullkornsrisnudler i en innvandrerbutikk som jeg brukte her, men som regel bruker jeg risnudler fra Rema 1000 :) Takk for gode ord! Kjekt at du bruker siden <3

  Reply
Bjørg Anne Bergset - november 21, 2016

Hei
Hvilken løk bruker du i bacalao
Jeg synes at vårløk smaker så lite…

Reply
  Julianne - november 22, 2016

  Hei :) Ja, vårløk smaker litt mindre enn vanlig løk, dessverre. Du kan prøve den grønne delen av purreløken, kanskje det gir mer smak i bacalaoen din :)

  Reply
Leave a Reply:

GRATIS NETTKURS: TA KONTROLL OVER MAGEPLAGENE! ?

x