Smell! (HøyFODMAP)

Hallo dere! Dere har sikkert merket at det har blitt færre innlegg i det siste. Denne IBS-pasienten (meg) har hatt det litt hektisk – og jo mer tid det går mellom innleggene, desto vanskeligere blir det å sette seg ned å skrive. Puh. Men januar har jo tatt helt av, og nå er hodet mitt fullt av nye inntrykk og opplevelser. I tillegg til boklansering er arbeidet på klinikken utrolig spennende, og jeg har blitt tatt veldig godt i mot av mine kollegaer på Majorstuen. Jeg trives godt og gleder meg til fortsettelsen!

På klinkken er vi så heldige å at vi har egen kokk som lager nydelig mat hver eneste dag. I tillegg står det et fantastisk godt brød på bordet i kantina, noe som gjøre det enkelt å ta seg en bit mellom øktene. For meg har det vært veldig godt å slippe å lage min egen mat en periode, men min manglende kontroll på innholdet i maten har desverre satt magen min i ubalanse. De siste dagene har jeg virkelig kjent konsekvensene av utskeielsene over en lengre periode. Nå må jeg si til meg selv som jeg sier til mine klienter:

– Det er bra du går på en smell en gang i blant, da får du virkelig kjenne hvor god effekt lavFODMAP-kostholdet faktisk har på deg!

Oh yes. Det er veldig lett å glemme hvor kjipt det er å være dårlig når man har gode perioder, noe som raskt kan føre til utskeielser.

bilde
Bare for å vise hvordan frk. Lyngstad har det om dagen. Disse bildene tok jeg i dag, etter å ha slitt meg gjennom en raskt treningsøkt. Godt å slippe ut magen og ikke minst posere litt (og overdrive) foran speilet med ballongmagen. Hehehe. Det vil nok ta noen dager med skikkelig fôr før magen trekker seg inn igjen, men det løser seg.

Med dette innlegget vil jeg bare si at det er helt vanlig å gå på en smell, selv jeg gjør det. For meg er det veldig godt å vite at jeg vet hva som skal til for at magen skal fungere skikkelig igjen. Det betyr bedre måltidsrytme og at jeg tar med meg min egen lavFODMAP-lunsj på jobb ;)

Ha en god kveld!

Julianne

Click Here to Leave a Comment Below

Bente Seljestokken - februar 5, 2015

Velkjent fasong – hehehe :) Håper det løser seg fort for deg! Jeg er jo i eliminasjonsfasen nå, men greide å gå på en bitteliten smell i går: Lavkarboknekkebrødene fra Birk (GL fri) inneholder soyabønner. Toppet med en god porsjon broccoli til middagen var det gjort (og galaktaner kan krysses av som nei – mat?)

Reply
  Julianne - februar 6, 2015

  Hei Bente :) Det løser seg nok snart, takk for omtanken!

  Det kan nok hende det ble for mye oligosakkarider på deg i går! Soyabønner inneholder galaktaner og litt fruktaner, mens brokkoli i større mengder inneholder både fruktaner, galaktaner og litt polyoler. Oligosakkarider er den FODMAPen alle mennesker har problemer med å fordøye (pga mangel på nedbrytningsenzymer) – noe som gjør oligosakkarider i større mengder til nei-mat for oss med IBS :) Det kan hende at ett lavkarboknekkebrød fra Birk går helt fint for deg, men at det rett og slett ble for mye FODMAPs i det du også spiste brokkoli.

  Mvh Julianne :)

  Reply
Beate Daniloff - februar 5, 2015

Takk for at du deler. Jeg har også gått på en smell nå, etter å ha levd på lav FODMAP lenge. Skikkelig dårlig som gjør at jeg nå vet hva som lønner seg ;-)

Reply
  Julianne - februar 6, 2015

  Hei Beate :) Ja, det er det fine med å gå på smeller – vi får oss en liten oppvekker. La oss komme oss til hektene igjen sammen ;) Ønsker deg ei god helg!

  Mvh Julianne :)

  Reply
Positivt For Deg - februar 5, 2015

Det er så moro å se at det går så bra med deg og boklanseringen/utgivelsen og alt- spennende og igjen, gratulerer så masse. Alle går på en smell en gang i blant enten det er den ene eller den andre livsstilen. Det fantastiske er, som du sier, at du vet hva du må gjøre og hva som må til for at du skal få tilbake «den fantastiske formen». Sånn har jeg det også på LCHF ;) God god helg

Reply
  Julianne - februar 6, 2015

  Hei Camilla! Tusen takk for gode ord. Det er godt å høre at du også kjenner deg igjen i det jeg skriver, for det er menneskelig å gå på en smell en gang i blant. Selv de med tilsynelatende stor kontroll over hva de putter i seg, har det slik ;) Ha ei riktig fin helg du også :) Klem fra meg

  Reply
Marie - februar 7, 2015

Hei!

Jeg vil bare si at denne bloggen her er utrolig bra! :) Jeg har nå gått på Fodmap dietten i tre år. I begynnelsen var det lite informasjon å finne, men det at blogger som dette finnes gjør det lettere å holde seg på dietten og samtidig faktisk klare å spise god mat, ikke kun mat som gjør at jeg holder meg frisk! Så tusen takk for så god inspirasjon!

Hilsen Marie

PS! Kjenner meg utrolig godt igjen i bildene ovenfor!

Reply
  Julianne - februar 8, 2015

  Hei Marie! Tusen takk for hyggelig kommentar :) Det var akkurat det som var grunnen til at jeg selv startet denne bloggen. Det var så lite informasjon å finne, i tillegg til at jeg syntes informasjonen som fantes var vanskelig å overføre til norske forhold. Det er godt å høre at du blir inspirert!

  Hehehe, «food-baby-mage» – ikke spesielt hyggelig. Håper du har færre av disse dagene du også :)

  Mvh Julianne :)

  Reply
Hanna Sofie - februar 7, 2015

Hei! Takk for at du er åpen og deler, det hjelper å se at man ikke er alene :) Har et spørsmål angående vårløk – hva er egentlig «den grønne delen»? Altså, er det den lysegrønne delen og? Mulig dette er et dumt spørsmål, men jeg synes vårløk er veldig godt, og vil gjerne få mest mulig ut av den :)

Reply
  Julianne - februar 8, 2015

  Hei Hanna Sofie :) Godt spørsmål! Se på bildene fra et innlegg jeg skrev om akkurat dette med FODMAPs i vårløk. Jeg bruker helst den mørkeste delen, delen hvor du ikke ser noe av det hvite. Det er det hvite med «løk-konsistens» som er høyFODMAP. Skjønner du hva jeg mener? :P

  http://lyngstadernaering.no/2014/12/04/fodmaps-i-varlok-og-purrelok/

  Mvh Julianne

  Reply
  Hanna Sofie - februar 9, 2015

  Tror jeg skjønner hva du mener – tusen takk for svar! :)

  Reply
Janne - februar 7, 2015

Hei,
Jeg har kjøpt boken din og er veldig fornøyd. Jeg er i første uken av eliminasjonsdietten og er så veldig usikker på et par ting. Er det fodmaps i følgende (har sjekket mot boka og tror ikke det, men er ikke sikker) : schär pastaskruer: 91% flingor (står på svensk) =rismel, maismel, sorghum mel (?) bokhvetemel og linsemel, cikoria inulin, sirup av rørsukker.

Har du noe alternativ til denne pastaen hvis den ikke er ol?
Også leser jeg på nhi.no at brokkoli, kål og rosenkål er høyfodmap mens i boken din står det på lavfodmap. Blir litt usikker, kanskje du kan hjelpe? :)

Janne

Reply
  Julianne - februar 8, 2015

  Hei Janne :) Jeg forstår at du er usikker, det er mye å sette seg inn i ved å følge en lavFODMAP-diett. Husk at det blir enklere etterhvert!

  Schär pastaskruer inneholder linsemel (galaktaner) og inulin (fruktaner) og inneholder derfor FODMAPs. Jeg vil anbefale deg barilla sine glutenfrie pastaskruer under eliminasjonsfasen.

  I følge forskerne ved Monash University er brokkoli, kål og rosenkål lavFODMAP (grønt lys) – og det er derfor jeg også har listet disse som lavFODMAP. Det er likevel en begrensning på disse matvarene, så du bør ikke spise ubegrensede mengder kål, rosenkål og brokkoli. Litt er derimot helt i orden :) Bruk Monash-appen og klikk deg inn på de forskjellige matvarene for å sjekke mengdeanbefalingene. Håper dette var oppklarende!

  Mvh Julianne

  Reply
Spørsmål: Hva skjer ved en “smell”? | LAVFODMAP - LYNGSTAD ERNÆRING - februar 8, 2015

[…] smell-innlegget hvor jeg viser et bilde av hvordan jeg ser ut etter en periode jevnlige høyFODMAP-utskeielser, […]

Reply
Leave a Reply:

GRATIS NETTKURS: TA KONTROLL OVER MAGEPLAGENE! ?

x