5 magevennlige lunsjtips (lavFODMAP)

Etter at jeg kom meg ut fra hjemmekontoret, har jeg fått et behov for å planlegge det jeg skal spise til lunsj. Et par brødskiver er alltid praktisk, men for oss som følger et FODMAP-redusert kosthold er ikke dette lenger like aktuelt å pakke med seg. Jeg tenkte derfor å gi noen tips til hvordan du kan få i deg et næringsrikt og magevennlig måltid løpet av formiddagen. Det vil lønne seg å ha praktiske matbokser til lunsjen. Om du ikke allerede har skapet fullt, kan det enkelt skaffes i en butikk nær deg ;)

1. Hjemmelagede frøknekkebrød med pålegg

Hjemmelagede knekkebrød er alltid lurt å ha for hånden (oppskrift finner du blant annet i boken). Ta med deg proteinrikt pålegg som for eksempel makrell i tomat (original), kokte egg, kokt skinke, spekeskinke eller kylling- og kalkunpålegg uten krydder. Ta gjerne med en liten boks med litt salat, paprika, tomat og agurk for å gjøre pålegget litt mer spennende og næringsrikt!

2. Middagsrester fra dagen før

Lag litt ekstra middag dagen før med den hensikt at du skal ha nok til en porsjon lunsj dagen etter. Har du mikrobølgeovn i kantina/kjøkkenet på jobben eller på skolen er det lite som slår et varmt måltid til lunsj.

Har jeg bare litt middagsrester igjen fra dagen før, la oss si at jeg har en bit laksefilet. Da skjærer jeg den opp i biter og lager en enkel laksesalat med de salatingrediensene jeg har, ringler over litt god olivenolje og tilsetter et par ss cottage cheese. Denne lunsjen metter lenge og smaker i tillegg nydelig!

3. Blandet salat med kokt skinke og kokte egg 

Har du sørget for at du har ingrediensene i hus, blander du raskt sammen en salat på morgenkvisten. Før du går på badet, sett eggene på kok. Bruk de salatingrediensene du har (tomat, agurk, paprika, vårløk (det grønne), ruccola eller en annen salat/spinat, druer) skjær opp litt kokt skinke eller en god spekeskinke, ha over en liten klunk god kaldpresset olivenolje og litt nykvernet pepper. Jeg foretrekker å ta med eggene med skall og skrelle de i det jeg skal spise. Så sunt, godt og mettende.

4. Cottage cheese og laktosefri yoghurt med frosne bær 

Denne er fin for deg som ikke har kjøleskap tilgjengelig på skole eller jobb. De frosne bærene hjelper nemlig å holde lunsjen din kald en stund! Oppskriften finner du her! Ha gjerne med en liten boks med banangranola eller en blanding av gresskarkjerner, hakkede valnøtter og havregryn.

5. Kjøleskapsgrøt 

Kjøleskapsgrøten kan lages kvelden før, men det er ikke noe i veien for at du lager den på morgenkvisten før du reiser på jobb eller skole. Det er selvfølgelig en fordel om du har kjøleskap der du skal være om du lager den samme dag. Sett den direkte i kjøleskapet i det du kommer på jobb og la den godgjøre seg fram til lunsjtider. Ha gjerne med en liten boks med banangranola eller en blanding av gresskarkjerner, hakkede valnøtter og litt havregryn her også.

+ Bonustipset: Salat på glass, bare for å imponere de du spiser lunsj sammen med ;)

IMG_2066

Hva er ditt beste lavFODMAP-lunsjtips? :)

Julianne 

Click Here to Leave a Comment Below

hilde - februar 20, 2015

takk for enkle, men supre tips:-)
gullverdt!

Reply
  Julianne - februar 20, 2015

  Bare hyggelig, Hilde :)

  Reply
Anonym - februar 20, 2015

Hei! Så på instagram at du postet et bilde for et par uker siden, av et proteinpulver som var lav fodmap. Hvor kjøper/bestiller du det fra? :)

Reply
  Julianne - februar 21, 2015

  Hei :) Plantforce rice protein kjøpte jeg på en helsekostbutikk, jeg tror det var Sunkost. Smaken er ikke dødsgod etter min mening, men det er et rent produkt. Du kan også bruke myoprotein fra myrevolution (http://myrevolution.no/myoprotein-3kg) – søtet med sukralose som er lavFODMAP. Veldig god på smak!

  Mvh Julianne

  Reply
Anonym - februar 21, 2015

Tusen takk for så raskt svar! God helg:)

Reply
  Julianne - februar 21, 2015

  God helg til deg også :)

  Reply
Unn Erlien - februar 21, 2015

Hei
Den salaten på glass så veldig god ut. Koker du quionaen før du legger i alle ingrediensene?
Jeg er litt forvirret angående spelt. Noen steder står det at det bare delvis er lavfodmap og andre steder at det er lavfodmap. Hva er riktig?
Jeg har slitt med magen i mange år og prøver nå med lavfodmap mat. Legen min har antydet at jeg har IBS for flere år siden, men da var det ikke noe fokus på kosthold. Jeg så deg på God Morgen Norge og din beskrivelse av symptomene var som å høre mine egne. Har kjøpt boka di og bruker den hele tiden nå. Den er helt super.
HOlsen Unn

Reply
  Julianne - februar 22, 2015

  Hei Unn :) Ja, i denne salaten har jeg brukt rester av kokt quinoa, så den er avkjølt. Veldig godt!

  Spelt er forvirrende, det forstår jeg. Det er litt uenighet når det gjelder spelt. Mange ser ut til å tåle det godt, mens andre tåler det dårlig. I teorien inneholder spelt et lavere nivå av fruktaner enn hvete, rug og bygg – noe som gjør spelt til et tryggere valg når det gjelder FODMAP-innhold. Vi har alle forskjellige toleransegrenser når det gjelder FODMAPs, og det krever en del prøving og feiling før man finner sin balanse. Prøv deg fram med spelt og vurder om magen din tåler dette bedre. Går det dårlig kan du velge å utelukke dette fra kostholdet ditt eller eventuelt kun spise det i små mengder.

  Kjempeflott at du har god nytte av boken, der vil du få svar på det meste du lurer på i forbindelse med dietten. Men om du trenger ekstra hjelp til å sette i gang, veileder jeg deg gjerne på klinikken der jeg jobber i Oslo (Klinikk for Alle, Majorstuen). Lykke til videre :)

  Mvh Julianne

  Reply
Kristine - februar 27, 2015

Hei
Jeg lurer på om du har noen alternativer til cottage cheese i oppskriftene?

Reply
  Julianne - februar 27, 2015

  Hei Kristine! :) Det kommer litt an på hvilke oppskrifter du tenker på?

  Reply
Kristine - februar 28, 2015

tenkte mest på de som den er ren og man smaker den godt.. ikke om den er blandet i et brød etc.

Reply
  Julianne - februar 28, 2015

  Skjønner! Jeg er selv ikke så glad i å spise ren cottage cheese, det er derfor jeg blander den sammen med den laktosefrie yoghurten (i tillegg til at den blir mer magevennlig på den måten – mindre laktose enn å spise en hel boks cottage cheese). Men om du ikke liker tanken OG smaken kan du enten spise mer yoghurt eller bytte det ut med f.eks laktosefri magerkesam? :)

  Mvh Julianne

  Reply
Kristine - mars 1, 2015

Smaker man mindre av den sure cc smaken om man blander med gresk eller vanlig yoghurt?

Kristine

Reply
  Julianne - mars 1, 2015

  Det kan hende, prøv det! Jeg synes ikke cc smaker surt, det er mer konsistensen som har vært uvant for min del :)

  Julianne

  Reply
Kirsti Thoresen - mars 14, 2017

Jeg lurer på om det er andre proteinpulver enn rispulver som er lavformap? Hva med hamp eller erter? De er mildere på smak og skal inneholde mange av de essensielle aminosyrene.

Reply
  Julianne - mars 21, 2017

  Hei Kirsti. Proteinpulver av erter er testet og er lavFODMAP. Proteinpulver av hamp er foreløpig ikke testet :)

  Reply
Leave a Reply:

GRATIS NETTKURS: TA KONTROLL OVER MAGEPLAGENE! ?

x