5 magevennlige lunsjtips (lavFODMAP)
Etter at jeg kom meg ut fra hjemmekontoret, har jeg fått et behov for å planlegge det jeg skal spise til lunsj. Et par brødskiver er alltid praktisk, men for oss som følger et FODMAP-redusert kosthold er ikke dette lenger like aktuelt å pakke med seg. Jeg tenkte derfor å gi noen tips til hvordan du kan få i deg et næringsrikt og magevennlig måltid løpet av formiddagen. Det vil lønne seg å ha praktiske matbokser til lunsjen. Om du ikke allerede har skapet fullt, kan det enkelt skaffes i en butikk nær deg ;)
1. Hjemmelagede frøknekkebrød med pålegg
Hjemmelagede knekkebrød er alltid lurt å ha for hånden (oppskrift finner du blant annet i boken). Ta med deg proteinrikt pålegg som for eksempel makrell i tomat (original), kokte egg, kokt skinke, spekeskinke eller kylling- og kalkunpålegg uten krydder. Ta gjerne med en liten boks med litt salat, paprika, tomat og agurk for å gjøre pålegget litt mer spennende og næringsrikt!
2. Middagsrester fra dagen før
Lag litt ekstra middag dagen før med den hensikt at du skal ha nok til en porsjon lunsj dagen etter. Har du mikrobølgeovn i kantina/kjøkkenet på jobben eller på skolen er det lite som slår et varmt måltid til lunsj.
Har jeg bare litt middagsrester igjen fra dagen før, la oss si at jeg har en bit laksefilet. Da skjærer jeg den opp i biter og lager en enkel laksesalat med de salatingrediensene jeg har, ringler over litt god olivenolje og tilsetter et par ss cottage cheese. Denne lunsjen metter lenge og smaker i tillegg nydelig!
3. Blandet salat med kokt skinke og kokte egg
Har du sørget for at du har ingrediensene i hus, blander du raskt sammen en salat på morgenkvisten. Før du går på badet, sett eggene på kok. Bruk de salatingrediensene du har (tomat, agurk, paprika, vårløk (det grønne), ruccola eller en annen salat/spinat, druer) skjær opp litt kokt skinke eller en god spekeskinke, ha over en liten klunk god kaldpresset olivenolje og litt nykvernet pepper. Jeg foretrekker å ta med eggene med skall og skrelle de i det jeg skal spise. Så sunt, godt og mettende.
4. Cottage cheese og laktosefri yoghurt med frosne bær
Denne er fin for deg som ikke har kjøleskap tilgjengelig på skole eller jobb. De frosne bærene hjelper nemlig å holde lunsjen din kald en stund! Oppskriften finner du her! Ha gjerne med en liten boks med banangranola eller en blanding av gresskarkjerner, hakkede valnøtter og havregryn.
5. Kjøleskapsgrøt
Kjøleskapsgrøten kan lages kvelden før, men det er ikke noe i veien for at du lager den på morgenkvisten før du reiser på jobb eller skole. Det er selvfølgelig en fordel om du har kjøleskap der du skal være om du lager den samme dag. Sett den direkte i kjøleskapet i det du kommer på jobb og la den godgjøre seg fram til lunsjtider. Ha gjerne med en liten boks med banangranola eller en blanding av gresskarkjerner, hakkede valnøtter og litt havregryn her også.
+ Bonustipset: Salat på glass, bare for å imponere de du spiser lunsj sammen med ;)
Hva er ditt beste lavFODMAP-lunsjtips? :)
Julianne