Magevennlig inspirasjon! (lavFODMAP)

Nå er det litt over en måned siden lavFODMAP-boken ble lansert, og jeg setter ufattelig stor pris på tilbakemeldingene dere har gitt meg. Det kjekkeste er å se bildene av maten noen av dere legger ut i sosiale medier. Det er så inspirerende å se at jeg faktisk når ut til dere! Her er noen av bildene jeg har plukket opp fra instagram:

Image-1

Bildet øverst fra venstre; @trinefr (cottage cheese-lapper), @mariannetufteland (bokhvetegrøt med bringebær og valnøtter), @fridely (kokosboller), @lindapettersen69 (hjemmelagede potetlomper og knekkebrød), @monacata (rask kyllingwok med ris), @yvve_ (indisk kyllinggryte med raita – kyllingen byttet ut med strimlet svinekjøtt), @igrotterod (cottage cheese-lapper med kiwi), @irmelinheggertveit (proteinvafler), @elisepaulsen (eltefrie speltrundstykker)

Lager du noe fra boken eller fra bloggen er det veldig hyggelig om du tagger bildet #lyngstadernaering, #lavFODMAP og @julilyng slik at jeg får se :)

Julianne 

Click Here to Leave a Comment Below

Åse - februar 23, 2015

Så kjekt innlegg, alltid greit med tips til instagramer

Reply
Anne - februar 24, 2015

Hei! Har et lite spørsmål om oversiken over lav, moderat og høy FODMAP bakerst i boken. Hvorfor er det sånn at speltmel er lav, mens pasta av spelt er høy, eller at fennikel er lav mens fennikel-te er høy? :-) Veldig fornøyd med boka! Skulle ønsket den hadde kommet ut for flere år siden, jeg! :-D

Reply
  Julianne - februar 26, 2015

  Hei! Gode spørsmål, Anne :) Her til lands og i Danmark, lister vi spelt som lav – noe det er for mange, men slett ikke alle. Noen reagerer på speltmel i større mengder. Speltpasta er listet som høy i Monash-appen, men om du trykker deg inn videre i appen, ser du at speltpasta er lav inntil 74 g per porsjon. Litt speltpasta kan du altså spise uten problemer. Det samme med fennikel, den er listet som lav inntil 49 g per porsjon – større mengder kan skape trøbbel. Jeg er ikke sikker på hvorfor fennikel-te er listet som høy, men det er det altså i følge Monash ;)

  Kjekt å høre at du liker boken :)

  Mvh Julianne

  Reply
Anne - februar 24, 2015

Hei,
Jeg har nettopp begynt å lese litt om lav fodmap, så dette er helt nytt for meg. Men jeg la merke til at i din liste over matvarer står brokkoli, rosenkål og kål som lav fodmap matvarer, mens hos nhi så står de som matvarer som bør begrenses. Hva er egentlig riktig?

http://nhi.no/forside/dette-er-fodmap-reduserte-matvarer-41880.html

Reply
  Julianne - februar 26, 2015

  Hei Anne :) Mine lister er basert på Monash University’s forskning som er forskningen som er oppdatert og listene vi bør følge. Last gjerne ned the Monash University lowFODMAP-diet app så får du tilgang på den oppdaterte informasjonen. Brokkoli, rosenkål og kål er listet som lav, men med mengdebegrensninger. Jeg anbefaler alle mine klienter om å ikke overdrive inntaket av de matvarene. Det samme gjelder kålrabi/hodekål og fennikel som også er listet som lav :)

  Mvh Julianne

  Reply
Hedda - mars 3, 2015

Hei
Jeg følger nyhetsbrevene dine, og for ikke så lenge siden skrev du om skrivefeil i boka. Jeg hadde lyst til å kjøpe boka, men lurer på om det kommer ut en 2. utgave hvor skrivefeilene er retta på?
Jeg lurer også på åssen det er med banan? Det står så forskjellig overalt om det er lav eller høy FODMAP…

Reply
  Julianne - mars 5, 2015

  Hei Hedda! Det kan være en god idé :) 2. opplag er i trykk nå – der er skrivefeilene rettet. Bøkene fra første opplag er straks utsolgt, så den kommer om ikke så lenge :) Banan er lavFODMAP, men svært moden banan er listet som moderat FODMAP – dette har med at modningsprosessen omdanner stivelsen til sukker som igjen øker FODMAP-innholdet. Mvh Julianne

  Reply
  Hedda - mars 8, 2015

  Takk for svar!
  Kommer du til å si ifra i nyhetsbrevet når 2. opplag er i salg?

  Reply
  Julianne - mars 9, 2015

  Jeg skal gjøre så godt jeg kan å huske på å gi beskjed når 2.opplag er tilgjengelig :D Mvh Julianne

  Reply
Mette - mars 17, 2015

Hei:-) Fikk etter årevis med mageproblemer, diverse allergitester og prøver, overlevert en utskrift fra internet fra min lege, som omhandlet IBS. Tok ikke lang tid å finne frem til bloggen og boken din! Hurra! Har fått igjen troen på at det faktisk går an å bevege seg utenfor huset, uten å måtta kartlegge hvor nærmeste …. er! Er veldig takknemlig for at du har startet bloggen og skrevet boka. Dette blir min bibel heretter:-)
Jeg ser at det er litt uenighet om bl.a. broccoli, og lurer på en ting. Hvis man er allergisk mot f.eks gullerøtter eller eple, vil allergenene forsvinne i en kokeprosess, slik at man ikke reagerer. Personlig kan jeg reagere voldsomt på broccoli hvis den ikke er «ihjelkokt». Er det noen sammenheng her?
Og et spørsmål til: Jeg har forsøkt å få tak i Quinoa. Har kun funnet dette på Iherb, men der var det mange forskjellige varianter. Kan du hjelpe meg med eksakt varenavn?

Reply
  Julianne - mars 22, 2015

  Hei Mette :) Tusen takk for hyggelig kommetar, det er godt å høre at du finner bloggen og boken min nyttig :)

  Det er litt uenighet når det gjelder brokkoli, eller det vil si: Monash lister brokkoli som lavFODMAP, mens andre lister setter brokkoli som høy! Om du har Monash-appen, kan du klikke deg inn på brokkoli og se at mengden anbefalt kun er 47 g per måltid. Det vil si at du kan spise brokkoli, men vær forsiktig med mengdene.

  Bare for å være sikker på at jeg forstår spørsmålet ditt – er det intoleranse du mener og ikke allergi? Ved en allergi reagerer du på proteinene i en matvare og du vil som regel oppleve symptomer raskt selv etter inntak av små mengder. Symptomene kommer gjerne i form av kløe, utslett og/eller mageplager (dette varierer). Ved en matintoleranse reagerer man oftere på karbohydratene i matvaren og reaksjonene/symptomtrigging er mengdeavhengig – som ved intoleranser mot FODMAPs. Ved ihjelkoking av brokkoli vil brokkolien rett og slett bli enklere for tarmen å fordøye, noe som kan være årsaken til at du tåler dette bedre.

  Når det gjelder quinoa så vil jeg anbefale deg å kjøpe en hvit, økogisk variant fra iherb. F.eks denne: http://www.iherb.com/Bob-s-Red-Mill-Organic-Whole-Grain-Quinoa-16-oz-453-g/54869#p=1&oos=1&disc=0&lc=en-US&w=quinoa&rc=325&sr=null&ic=23 – mange opplever at den hvite er bedre for magen enn f.eks den røde varianten.

  Håper dette var til hjelp!

  Mvh Julianne :)

  Reply
Leave a Reply:

GRATIS NETTKURS: TA KONTROLL OVER MAGEPLAGENE! ?

x