NRK puls om IBS og lavFODMAP

Det er så flott at vi får mer fokus på IBS og FODMAP! Om du fremdeles ikke har fått med deg mandagens Puls program på nrk, kan du se det her.  Gluten har i mange år fått skylden for å være roten til alt vondt, spesielt når det gjelder mageplager. Flere og flere med mageplager sverger til et glutenfritt kosthold, selv uten påvist cøliaki. For mange vil et glutenfritt kosthold redusere plagene, men om det er glutenet som er synderen for alle, det er neimen ikke sikkert. Flere matvarer som inneholder gluten (som er et protein), inneholder ofte også FODMAPs (fruktaner/karbohydrater) som også kan være grunnen til at magen din plages etter inntak av glutenholdig mat som brød, pasta og boller. En god måte å teste om det er glutenet eller fruktanene i brød som skaper trøbbel for deg, er å teste hvordan magen din reagerer på spelt. Spelt inneholder nemlig gluten, men som nevnt under mandagens Puls, inneholder spelt et lavere nivå av fruktaner enn hvete, rug og bygg og kan derfor tolereres bedre hos oss med mageplager uten påvist cøliaki/glutenallergi.

Surdeigsbrød av 100 % speltbrød er det aller beste alternativet om du skal spise speltbrød. Under surdeigsprosessen livnærer nemlig surdeigsbakteriene seg på fruktanene (FODMAPs) i melet. Dette fører til gassdannelsen som igjen gjør at deigen hever. Surdeigsbrødet blir på den måten «forfordøyd» og FODMAPs-mengden redusert. Genialt eller hva?
Surdeigsbrød av hvete, rug eller bygg anbefales derimot ikke om du har problemer med FODMAPs.

Langtidsheving av brød vil også lette fordøyeligheten, og det er her de eltefrie speltrundstykkene mine kommer inn i bildet.

godtbrod

Bakeriet Godt Brød selger surdeigsbrød av 100% spelt.

Selv om spelt er beskrevet som en meltype med lavt innhold av FODMAPs, betyr ikke det at man bør spise ubegrensede mengder uten at tarmen reagerer med gassdannelse og uroligheter. Her til lands, har vi en tendens til å spise brød til både frokost, lunsj, og kveldsmat noe som kan bety mye brødmat i løpet av en dag. Du kan merke forbedringer ved å bytte ut hvetebrød med speltbrød, men sjansen er stor for at det nettopp er mengden brød som plager magen din. Enda større effekt vil du sannsynligvis få ved å erstatte et par av brødmåltidene med annen type mat. Variasjon i måltidene kan på den måten bidra til at du får i deg mindre FODMAPs i løpet av dagen og dermed også mindre mageplager. Trenger du tips til magevennlige alternativ til brødskiva? Ta en titt i mitt lavFODMAP-oppskriftsarkiv!

Jeg har fått et par spørsmål nå i etterkant av Puls som jeg vil oppklare:

Paprika er lavFODMAP, ikke høy som vist på NRK.

Kål er lavFODMAP ifølge Monash University – men i en begrenset mengde – opptil 96 g per måltid. Det er noen grønnsaker som er listet som lav som du bør ikke bør spise i ubegrensede mengder. Dette gjelder for eksempel brokkoli, kål, kålrabi og rosenkål. Bruk Monash-appen og klikk deg inn på de forskjellige matvarene og sjekk om det er noen mengdebegrensninger. Ikke heng deg for mye opp i antall gram per måltid, men bruk anbefalingen som et hint om at dette bør du ikke spise ubegrenset av.

Trenger du hjelp til å komme i gang med lavFODMAP-kostholdet? Du finner meg på Klinikk for Alle, Majorstuen i Oslo :)

Julianne

Click Here to Leave a Comment Below

Tone - februar 25, 2015

Hei,

Veldig fin og informativ blogg og bok :-) Jeg lurer på hvorfor Glutenfri fullkornspasta er listet som høy FODMAP? Hvis den feks er laget på 100% fullkornsris, bør ikke det være ok? Og så er spørsmålet hvetestivelse i GF produkter, er det en IBS trigger i feks butikkkjøpt glutenfritt brød?

Reply
  Julianne - februar 26, 2015

  Hei Tone :) Takk for hyggelig kommentar! Noen av de fiberrike, glutenfrie variantene inneholder et tilsatt fiber som kan skape trøbbel i tarmen. Men det er som du sier forskjellig hva glutenfri pasta er laget av, så fullkornsrispasta er et trygt valg. Les alltid ingredienslisten når du kjøper ferdigprodukter :) Hvetestivelse er så vidt jeg vet ikke klassifisert som en FODMAP, men vær obs på andre potensielle FODMAPs i glutenfritt brød :)

  Mvh Julianne

  Reply
Unn - februar 25, 2015

Hei

Er de eltefrie rundstykkene i boken din å regne som surdeigsrundstykker siden de langtidsheves?

Reply
  Julianne - februar 27, 2015

  Hei :) Ikke helt som surdeigsbrød, men langtidshevingen hjelper absolutt på fordøyeligheten :)

  Mvh Julianne

  Reply
Maria U - februar 25, 2015

Supert :-) Har også tenk at noen av dem som plutselig blir friske fra alt mulig etter å ha lagt om til hlet lavkarbo eeegentlig blir bedre fordi de unngår en del høy-fodmap varer. Akkurat som med glutenfritt. Fint det får mer oppmerksomhet :-)

Reply
  Julianne - februar 27, 2015

  Helt enig, Maria :)

  Reply
Kristin Alvestad - februar 25, 2015

Hei :-)

Vet du om fermentert kål også skal være i små mengder, eller blir det noe annet?

Reply
  Julianne - februar 27, 2015

  Hei :) Fermentert kål kan du også spise i små mengder. Det er mulig du kan spise mer av fermentert kål enn vanlig kål, men dette er jeg neimen ikke sikker på! Fint tilskudd i kosten er det i hvertfall :)

  Mvh Julianne

  Reply
Elain - februar 25, 2015

Hei
Jeg har i nærmere 7 år slitt med magen. Sjekket meg opp-og-i-mente hos legen, men de fant ingenting. Stress var vel det «beste» forslaget de kom med. Selv visste jeg at dette ikke var tilfelle da jeg overhodet ikke var (eller er) stresset. Kuttet ut gluten og laktose da jeg reagerte veldig kraftig på det, og ble mye bedre. Allikevel så reagerer jeg på andre ting som bla mango, cashewnøtter ++, og det gikk derfor opp et lys for meg da jeg så Puls her om dagen:) Aldri hørt om FODMAP før, men etter å ha lest litt om det så ser jo helt klart at dette er noe jeg bør teste ut. *kjenner meg optimistisk*

Reply
  Julianne - februar 27, 2015

  Hei Elain :) Så flott, lykke til med lavFODMAP! :)

  Reply
Frode - februar 27, 2015

Hei Julianne. Finnes det en oversikt over hvilke glutenfrie kjøpebrød som er ok i forhold til lavFODMAP dietten? De kan vel inneholde både fiber og en del typer korn som ikke er lavFODMAP, eller??
Jeg har testet FRIA Grova og SUN glutenfritt brød (Gul pakke).

Hilsen Frode

Reply
  Julianne - februar 27, 2015

  Hei Frode :) Det er helt riktig at glutenfrie brød kan inneholde høyFODMAP-ingredienser. Spesielt kan de være tilsatt sukkerroefiber/betefiber/roefiber som har prebiotiske egenskaper i tarmen (god mat for tarmbakteriene våre). Dette gjelder ofte grove glutenfrie brød og knekkebrød. Les derfor ingredienslisten nøye før du kjøper et slikt brød. Tryggere varianter er ofte fine glutenfrie brødtyper. Jeg har desverre ingen oversikt over trygge glutenfrie brød, men siden det er stor etterspørsel skal jeg legge inn en innsats på dette området. Fint om du sier fra om du finner et trygt glutenfritt/lavFODMAP-brød, Frode :)

  Mvh Julianne

  Reply
Ann Kristin - februar 28, 2015

Hei Julianne. Jeg løper gjerne langt og lenge, men strever med å finne noe som kan raskt kan gi energi underveis uten at magen slår krøll på seg. Har påvist «fruktosemalabsorpsjon» og mye av barer og gel og sportsdrikker er fullt av sirup og fruktose… Nå fant jeg en gel med kun glokosesirup – hvordan er glukosesirup i fht FODMAPs? Har sjekket både boka, bloggen og Monash-appen uten å finne noe om det? Ellers har jeg nettopp prøvd energibarene dine på siste langtur, godt mulig de kan fungere under maraton også :-)

Reply
  Julianne - mars 5, 2015

  Hei Ann Kristin :) Gel av glukosesirup skal være et bedre alternativ enn variantene med fruktose! Det vil være enklere å fordøye. Det hadde jo vært veldig fint om energibarene kan egne seg på langtur, da vil du i alle fall vite nøyaktig hva du putter i deg :) Gøy at du driver med langdistanseløping! Det er noe jeg også er veldig glad i :) Mvh Julianne

  Reply
Åse - mars 1, 2015

Vet du om de glutenfri brøda de har på coop er lavfodmap? Evt annet kjøpebrød?

Reply
  Julianne - mars 1, 2015

  Hei Åse :) Jeg har desverre ingen oversikt over de glutenfrie brødvariantene rundt omkring. Men om du har en ingrediensliste, så kan jeg se om jeg kan vurdere den for deg!

  Mvh Julianne

  Reply
Ane - mars 1, 2015

Men chilli?

Reply
  Julianne - mars 1, 2015

  Chili er i utgangspunktet lavFODMAP, men noen kan reagere på sterk mat!

  Reply
Karin - mars 1, 2015

De eltefrie rundstykkene er veldig gode og enkle!

Her er et tips til et kjempegodt brød, noen ganger har man jo lyst på det også! :) Det er også langtidshevet, og skulle være lavFODMAP. Fra Trines matblogg, hun har også en oppskrift med bare spelt (uten havre og frø..).

http://trinesmatblogg.no/2014/04/15/eltefritt-halvgrovt-speltbrod/

Reply
  Julianne - mars 5, 2015

  Hei Karin :) Takk for tipset! Dette brødet er laget ved hjelp av samme prinsipp som rundstykkene så de er helt innafor. Dette brødet har jeg faktisk laget, veldig godt :)

  Reply
Ragnhild Skarseth - mars 4, 2015

Du har Fennikel på «di Lav Foodmap- liste» Men den fra Pulsprogr liste viste at det var ikke ok. Hva sier du ? Glad i fennikel i te og som grønnsak

Reply
  Julianne - mars 5, 2015

  Hei Ragnhild! Fersk fennikel er listet som lavFODMAP opptil en viss mengde: 49 g per måltid (ifølge monash universitetet) – så litt kan du trygt spise! Fennikel-te er derimot listet som høyFODMAP og bør unngås på lavFODMAP-diett. Mvh Julianne

  Reply
Leave a Reply:

GRATIS NETTKURS: TA KONTROLL OVER MAGEPLAGENE! ?

x