LavFODMAP-pålegg

Så, du er i gang med lavFODMAP-diett og innser at både leverpostei, salami og andre krydrede skinker plutselig utgår. Hva skal du smøre den magevennlige brødskiven din med nå? Jeg gir deg en liten oversikt over variantene jeg kommer på, men gi meg en lyd om det er noe som bør legges til som du vet er lavFODMAP. Selv om jeg nevner produsenter i dette innlegget betyr ikke det at f.eks kaviar fra andre produsenter ikke er lavFODMAP – det betyr bare at jeg ikke har undersøkt alle variantene som finnes ennå ;)

 

LavFODMAP-påleggsvarianter

 • Spekeskinke (strynskinke, strandaskinke, serranoskinke osv)
 • Ren kokt skinke (Gilde)
 • Kyllingfilet naturell (Solvinge)
 • Våssafår (Stabburet)
 • Trønderfår (Grilstad)
 • Morrpølse (strandamør)
 • Roastbiff (Gilde)
 • Makrell i tomat original og peppermakrell (Stabburet)
 • Kaviar (Mills)
 • Røkt laks
 • Gravet laks
 • Hvitost og andre harde oster (inkl. jarlsberg, norvegia, synnøve finden, nøkkelost osv.)
 • Kokt egg, speilegg og omelett egner seg godt som pålegg
 • Smør (meierismør og margarin)
 • Majones og lettmajones (Mills)
 • Reker
 • Skinkeost, baconost, rekeost, magerost (Kavli)
 • Syltetøy laget av lavFODMAP-frukt og bær (vær obs på at sukkerfrie syltetøy og at de kan være søtet med polyoler, men de fleste er trygge)
 • Peanøttsmør
 • Banos

 

IMG_2789

Så må vi ikke glemme at blant annet agurk, salat, tomat og paprika gjør seg utmerket som garnityr på speltrundstykkene (i moderate mengder), proteinvaflene cottage cheese-lappene eller andre magevennlige brødalternativ.

Sjekk ut kolonial.no – her kan du enkelt finne ingredienslisten på en haug med matvarer. Kanskje slipper du å bruke så lang tid i butikken ;)

Kom gjerne med tips om du har andre lavFODMAP-påleggsvarianter som bør nevnes!

Julianne 

Click Here to Leave a Comment Below

Anonym - mars 5, 2015

Hei! :)
Kan man ikke dra til en ernæringsfysiolog evt. andre steder og ta matvare intoleranse prøver? Dersom kroppen reagerer når man spise er viss matvare vil det vel slå ut på prøvene også?
Har ikke fått diagnosen irritert tarm, men har utelukket mange andre sykdommer. Er fremdeles dårlig, så noe er det jo jeg reagerer på. Venter spent på svar.

Reply
  Julianne - mars 13, 2015

  Hei :) Det finnes ernæringsfysiologer og klinikker hvor du kan ta en matintoleranse-test. En matintoleransetest er kostbar og noe jeg tenker du kan vurdere om du har prøvd absolutt alt annet, inkludert å redusert på matvarer som f.eks inneholder mye FODMAPs. Ta kontakt med en ernæringsfysiolog og få hjelp til å kartlegge kostholdet ditt og videre oppfølging om du vurderer dette :) Mvh Julianne

  Reply
Åse - mars 5, 2015

Alle varer Brød og frokostblandinger Brød
Fiberbrød Glutenfri 500g
Fria

Fria Fiberbrød Glutenfri 500g
kr 4650
kr 93,00 per kg
Kjøp

Innhold
Varedeklarasjon
Størrelse 500 gram
Ingredienser Vann,hvetestivelse (protein), solsikkefrø, linfrø, fullkornsbokhveteflak/bokhveteflak, modifisert mais, tapiokastivelse, vegetabilsk margarin (melkefritt), gjær, sirup (kun som gjærnæring), fortykningsmiddel: frukt-, guar-, tarakjernemel, pektin og E466,salt(1,3%),sukkerroefiber, Emulgeringsmiddel: soyalecitin og E471,psylliumfrøskall,aromastoffer.
Allergikere kan reagere på: soyalecitin
Allergener Inneholder soyabønner.
Leverandør ALMA NORGE AS
ALMA NORGE AS har levert informasjonen ovenfor.
Hva tror du om dette brødet?

Reply
  Julianne - mars 6, 2015

  Hei Åse! Det brødet ser ok ut, men merk deg at det inneholder sukkerroefiber som er et prebiotisk fiber (mat for tarmbakteriene våre). Sukkerroefiber kan bidra til å skape trøbbel om du spiser brødet i store mengder. Mvh Julianne

  Reply
Ingunn B. - mars 6, 2015

Hei :)
Jeg blander meg i tråden og vil gjerne spørre om prebiotika er det samme som probiotika? Har forstått at probiotika er veldig gunstig for tarmfloaren og anbefales?
Hilsen Ingunn

Reply
  Julianne - mars 6, 2015

  Hei Ingunn :) Godt du spør! Prebiotika er ikke det samme som probiotika. Probiotika er melkesyrebakterier, mens prebiotika er mat for melkesyrebakteriene. Probiotika kan ha en gunstig effekt for tarmfloraen, uten at det finnes tilstrekkelig bevis for at dette faktisk er tilfellet. Det er mye forsket på, men vi har fremdeles ikke godt nok grunnlag for å si at det faktisk fungerer (men noen opplever det, selvsagt). Prebiotika er som sagt «mat for tarmbakteriene» våre – og har dermed samme effekt som FODMAPs i tarmen hos oss med IBS – som kan gi oss gassdannelse og mageplager. Sørg derfor for at probiotikatilskuddet du velger er uten tilsatt prebiotika (frukto-oligosakkarider (FOS) og inulin). Håper dette var oppklarende!

  Mvh Julianne :)

  Reply
Lin K - mars 6, 2015

Hei!

Jeg synes det er veldig godt med majonesbaserte salater innimellom. Her er det mye beter, men nå som jeg prøver meg på FODMAP-diett har jeg brukt Delikat Reker i majones, siden både majones og reker er «godkjent» mat. Da klarer jeg faktisk å få wasa glutenfrie knekkebrød til å smake godt ;)

Ingredienser: Reker (50%), rapsolje, vann, eggeplomme, fortykningsmiddel (guarkjernemel, xantangummi), sukker, eddik, konserveringsmidler (kaliumsorbat, natriumbenzoat), sennepsmel, salt, surhetsregulerende middel (sitronsyre, melkesyre, natriumdiacetat), fargestoff (betakaroten), aroma. Kan inneholde spor av fisk.

I motsetning til mange av de andre kan jeg ikke se at denne inneholder kunstige søtningsstoffer, så bortsett fra E211 (som vel ikke er noe problem i denne sammenheng) så har jeg før FODMAP-eksperimentet tenkt at denne er ok. Er den «godkjent» nå også?

Spennende å prøve ut dietten, og fantastisk at du deler dine kunnskaper med oss andre på denne måten! Monash-appen er grei, men har vel aldri vært så mye sulten som de siste to ukene…

Jeg fikk IBS-diagnosen for 20 år siden, og da var det fiber som gjaldt for å holde i gang magen. Litt annen måte å tenke på dette! Har forsåvidt redusert magesmertene betydelig etter at jeg begynte med AloeVera-juice for 10 år siden, men etter mange år med kronisk utmattelse kom jeg stadig over artikler hvor det ble trukket fram at de fant mange IBS-pasienter blant ME-pasientene. Jeg er i hovedsak kvitt de kroniske smertene som utløste utmattelsen, så nå er jeg veldig spent på om jeg kan få opp energinivået hvis jeg tar hensyn til magen!

Igjen, tusen tusen takk for at du deler alt dette med oss!

Lin K

Reply
  Julianne - mars 13, 2015

  Hei Lin K, takk for detaljert kommentar – jeg liker at du deler innholdsfortegnelsen med meg! Jeg skal sette Delikat Reker i Majones på listen.
  Spennende at du nevner AloeVera-juice. Jeg er inni min første måned med Aloe Vera gel og jeg føler faktisk også at det hjelper meg.
  Når det gjelder ME og IBS så er det nok ikke uvanlig at dette forekommer samtidig. Dette er noe jeg også har sett blant mine pasienter på klinikken.

  Jeg ønsker deg god bedring, så håper jeg at lavFODMAP vil hjelpe deg med utmattelsen etterhvert :)

  Mvh Julianne

  Reply
  VERONICA PEDERSEN - april 5, 2016

  Heia.
  Så spennende med nye ting!!! Aloe vera er jo fantastisk utenpå kroppen, så det var gøy å høre om juice/gel.
  Hvor får jeg tak i slik aloe vera gel og juice? Hva er det?

  Oj og et lite spm; Jeg har ingenting igjen som jeg tåler å drikke, bortsett fra vann, men er fun light appelsin saft OK? Ev, har du andre tips på tørstedrikker? (pepsi max gjør meg helt tullete i magen, men vet ikke hva jeg reagerer på; ingredienser eller kullsyre).
  Fun light inneholder: vann, surhetsregulerende middel (sitronsyre), aroma, søtstoff (aspartam, acesulfam K), antioksidant (askorbinsyre), fargestoff (karotener), stabilisator (guarkjenemel, xantangummi, E414, E444), konserveringsmiddel (kaliumsorbat). Inneholder feynlalaninkilde.

  Ha en flott dag :-)

  Reply
  Julianne - april 7, 2016

  Hei du! Jeg vet ikke nok om Aloe Vera juice til å uttale meg dessverre, men jeg vet de har en variant på helsekosten som er uten sorbitol. Hør med de! Jeg kjenner ikke FODMAP innholdet i aloe vera juice, så vær litt forsiktig i begynnelsen.

  Fun light er ok på lavFODMAP-diett – og alle smaker er innafor! Jeg vil like vel anbefale deg å drikke mest vann ;)

  Hilsen Julianne

  Reply
  Gunnhild Grande - september 14, 2017

  Hei! Ser på dagens ingrediensliste på fun light at de bruker eplesyre som surhetsregulerende middel og sukralose som søtstoff i enkelte varianter. Blir den regnet som lav da? Og kan den drikkes når vi prøver eliminasjonsdiett?

  Reply
  Julianne - september 15, 2017

  Hei Gunnhild! eplesyre og sukralose er OK med hensyn til FODMAP, og saften kan derfor drikkes under eliminasjonsfasen av dietten :) Prøv deg litt fram og vurder hvordan magen din tåler det :)

  Reply
  Anne Therese - februar 11, 2016

  Trodde glutenfritt knekkebrød sto på rød lista pga fiberinnholdet? Jeg spiser Helios sine spelt knekkebrød hvis jeg ikke har rukket å bake. Ett om dagen går supert :-) Som alternativ til Juliannes speltrundstykker har jeg også funnet en super oppskrift på havrescones/rundstykker som jeg har diktet litt ekstra på :-) 100 g havregryn, 100 g havremel(jeg maler havregryn), 70 g spelt, 1ts salt, 2ts bakepulver, 1håndfull hk.valnøtter, 1 raspet gulrot, 2 egg, 200 g laktosefri lett kesam, 0,5 dl appelsinjuice. Alt blandes og legges med skje på bakepapir. Stekes på 180grader i 25 min. i forvarmet ovn. Blir ca 7-8 stykker. Blir veldig gode med ost, syltetøy, egg, skinke, reker, røyket laks eller spekepølser :-)

  Reply
  Julianne - februar 14, 2016

  Hei Anne Therese :) Ja, det stemmer. Glutenfritt knekkebrød fra wasa inneholder betefiber (som ikke er en FODMAP, men har samme effekt i tarmen som FODMAP) og derfor anbefaler jeg det ikke under eliminasjonsfasen – men anbefaler å reintrodusere under testfasen :) Så bra at helios sine speltknekkebrød går bra i moderate mengder! Det er noe å ha pålegg på i alle fall. Tusen takk for oppskrift! Den er super for de som tåler godt havre og spelt :D Kjekt at du deler!

  God søndag til deg :)

  Hilsen Julianne

  Reply
Amo - mars 6, 2015

Hei :)
Må man prøve lav fodmap hvis man har irritert tarm eller kan man teste seg for allergi/intoleranse hos en ernæringsfysiolog?
Har du tips til noe godteri (annet enn popcorn, salt potetgull og sjokolade med mye kakao) som er lav fodmap?
Venter spent på svar :)

Reply
  Julianne - mars 8, 2015

  Hei! Er du diagnostisert med IBS og har prøvd alt, ville jeg absolutt ha testet lavFODMAP framfor å ta en matintoleransetest. Jeg har ikke brukt mye tid på å finne lavFODMAP-alternativer til godterier. Til mine klienter sier jeg alltid: Velg og nyt heller ditt favorittsnop i små mengder framfor å spise større mengder godterier som du kanskje ikke liker/foretrekker bare fordi det går under «lavFODMAP» :)

  Reply
Kirsten Marie - mars 6, 2015

Kjempefint med en påleggsliste! Jeg har imidlertid et spørsmål om SUKKER: Jeg mistenker at det egentlig ikke er bra for min mage og kropp, og har inntrykket av at det også gjelder for flere med IBS. Men innen FODMAP så skal det være ok… Hva er dine tanker og erfaringer rundt dette?

Reply
  Julianne - mars 13, 2015

  Heisann, Kirsten Marie! Dette er noe jeg kommer til å skrive et lengre innlegg om, for det er et viktig tema. Selv har jeg også problemer med store mengder sukker – hverken magen, hodet eller resten av kroppen liker å få i seg for store mengder. Dette gjelder absolutt flere med IBS. Hvitt sukker (sukrose) er lavFODMAP fordi det har et balansert forhold mellom glukose og fruktose – noe som gjør at fruktose (som er en FODMAP) absorberes godt i tynntarmen. Store mengder fritt fruktose eller frukt (f.eks mango) som inneholder mer fruktose enn glukose kan derimot skape trøbbel og gassdannelse. Det er grunnen til at sukker er ok på lavFODMAP. Følg med, så skal jeg utdype i et større innlegg ;)

  Mvh Julianne

  Reply
Gerd Irene Velle - mars 8, 2015

Tomat, Agurk, er godt på brødskiva. Også Paprika på hvitosten hvis du tåler det

Reply
  Julianne - mars 9, 2015

  Helt enig :D

  Reply
Linn - mars 10, 2015

Hei:)
Først; takk for fin bok og gode tips på bloggen! Liker spesielt godt tips som ukens-FODMAP vennlige:) Ser du nevner Stabburets makrell i tomat i dette innlegget, hva med King Oscars skinnfrie makrell i tomat? Den inneholder blant annet tapioca mel og hvetefiber (og makrell, vann, tamatpure, rapsolje, sukker, salt, sitronsyre, paprika aroma, chilipaprika).

Reply
  Julianne - mars 12, 2015

  Takk :) Det er hyggelig å høre! Det ser ut til at King Oscars også er lavFODMAP, jeg skal legge den til listen :)

  J. :)

  Reply
Line - mars 16, 2015

Hei,
Hva med brunost – er det lav FODMAP?
Og vi som ikke tåler laktose – kan vi spise hvitost?

Reply
  Julianne - mars 16, 2015

  Hei Line,

  Brunost inneholder store mengder laktose og er dermed høyFODMAP. Hvitost er derimot så godt som laktosefritt og kan dermed spises av laktoseintolerante :-)

  Mvh Julianne

  Reply
  Truls - april 17, 2018

  NHO skriver at brunost er lavFODMAP.

  Reply
  Julianne - april 18, 2018

  Hei! Et par skiver brunost går fint for de fleste. Men brunost inneholder mye laktose, derfor anbefaler jeg det ikke i store mengder under eliminasjon- og reintroduksjonsfasen av dietten.

  Reply
Kristine - mars 18, 2015

Hei! Hvordan er det egentlig med wasa sine gluten- og laktosefrie knekkebrød? Mener å sett forskjellig, noen sier du kan spise de på lavfodmap diett, men andre ikke.
Jeg spiste nora sitt bringebærsyltetøy i dag, følte jeg reagerte litt på det, men ser ikke selv ut fra ingrediensene om det kan være noe. Hadde du hatt mulighet til å sjekke den? :)
Nora bringebærsyltetøy: bringebær 60%, sukker, vann, fortykningsmiddel (pektin), surhetsregulerendemiddel (eplesyre) og konserveringsmiddel (kaliumsorbat)
På forhånd takk for svar.
Mvh
Kristine

Reply
  Julianne - mars 22, 2015

  Hei Kristine! Wasa sine gluten- og laktosefrie knekkebrød inneholder sukkerroefiber som har samme effekt i tarmen som FODMAPs – det er god mat for tarmbakteriene våre. Nora sitt syltetøy skal være trygt på lavFODMAP-diett, er du sikker på at det ikke var noe du spiste tidligere den dagen som gjorde at du fikk en reaksjon?

  Mvh Julianne :)

  Reply
  Kristine - mars 22, 2015

  Takk for svar! :) Okei, så de er det greit å holde seg unna. Det kan jo godt hende, har ikke helt oversikt enda over hva jeg reagerer på. Så et annet sted på bloggen at det var snakk om hatting sine glutenfrie havrestykker. De har også noen lyse rundstykker, har du prøvd disse? Det står nemlig at de inneholder fruktose, så da ble jeg usikker på om de er trygge å spise.

  Mvh
  Kristine :)

  Reply
  Julianne - mars 22, 2015

  Jeg har ikke prøvd de lyse rundstykkene ennå, men det er sant som du sier at de inneholder fruktose. Fruktoseinnholdet er derimot lite, da det er listet omtrent sist i ingredienslisten. Men er du i eliminasjonsfasen av dietten kan det derimot lønne seg å holde seg unna disse også. Velg heller varianten med havre (litt sunnere også) :)

  Mvh Julianne

  Reply
Cris - mars 30, 2015

Ny til FODMAP, bloggen din er til kjempehjelp, TUSEN takk.
Jeg leter litt etter en god pølse (allergisk mot fårekjøtt)
Fant denne spekepølsen på Meny idag.
Baconpølse fra Rekedal pølsefabrikk
Innholdet: svinekjøtt, baconkjøtt 15%, spekk, pepper, konserveringsmiddel: natriumnitritt E250.
Er den Lav FODMAP ?

Reply
  Julianne - mars 31, 2015

  Hei Cris! Utifra ingrediensene ser denne pølsen ut til å være lavFODMAP :)

  God påske!

  Mvh Julianne

  Reply
Liste over lavFODMAP-hurtigløsninger og ferdigprodukter | Julianne Lyngstad - mai 12, 2015

[…] Se også liste over lavFODMAP-pålegg ved å trykke her  […]

Reply
Magevennlig 17. mai-frokost (lavFODMAP) | Julianne Lyngstad - mai 15, 2015

[…] Se også flere alternativer på listen over lavFODMAP-pålegg her. […]

Reply
kristin - juni 11, 2015

jeg vet dette er et teit spørsmål men står dette i boken din ? synes eg har sett den listen der men eg finner ikke det noen steder når eg leter;) har sikkert blitt blind

Reply
  Julianne - juni 11, 2015

  Hei :-) Ja, det står en kost liste i boken, men denne er nok mer detaljert og oppdatert ;-)

  Reply
Kari - september 22, 2015

Hei,
Jeg ser du har Sjokade på listen din, jeg var i butikken i dag og der står det kan være spor av melk – er det så lite at du setter den på lista uansett?
Jeg ser høyere opp her at du leser på en innholdsfortegnelse og sier ok til – hvetestivelse (protein) – jeg trodde hvete i alle «former» vare NEI mat jeg. Stemmer ikke dette?

Reply
  Julianne - september 22, 2015

  Hei Kari :) Det er ikke melk i seg selv som er problemet på lavFODMAP-diett, det er laktosen (melkesukkeret) som finnes i melk. Sjokade er uten melk, men kan inneholde spor av – dette er informasjon som er vesentilig for mennesker med melkeproteinallergi, ikke for folk som har problemer med laktose. Hvetestivelse er lavFODMAP og kan inkluderes. Det er lite FODMAPs i hvetestivelse :)

  Julianne

  Reply
Iselin - februar 11, 2016

Flott innlegg Julianne :) og veldig lærerikt å lese alle komentarer, svar og tips, så jeg hiver meg på : er ikke wasa sine gluten og laktosefrie knekkebrød safe??? Isåfall kan du anbefale noen rimelige og safe ferdig-knekkebrød? Takk for alle tips og gode råd du legger ut! Kjempe gøy å lese!!

Reply
  Julianne - februar 14, 2016

  Hei Iselin :) Ja, jeg anbefaler å lese gjennom kommentarene her, der er det mye å hente ;)

  Ja! De inneholder betefiber som kan skape trøbbel fordi fiberet har samme effekt i tarmen som FODMAPs. Jeg anbefaler å unngå dette under eliminasjonsfasen av dietten, men prøv det gjerne når du er ferdig med den strenge fasen :) Prøv «havreknäcke» fra Semper – de er uten betefiber :)

  Hilsen Julianne

  Reply
Emi - april 13, 2016

Hei Julianne,
Takk for påleggsoversikt! :)

Jeg lurer på Stabburet makrell i tomat på tube, skal denne være ok?

Makrellfilet 50%, tomatsaus 50 5 (tomatpurè, vann, sukker, salt, konserveringsmiddel (kaliumsorbat), rapsolje, , fortykningsmiddel (guarnkjernemel, xantangummi), antioksidant (askorbinsyre, sitronsyre.)

Jeg forstår ikke hva jeg reagerer på, men ble oppblåst etter å ha spist 1 frossen energibar (oppskrift fra boken din) og hjemmelagde knekkebrød (fra boken) med makrell i tomat fra tube og Mills lettmajones. Har du hørt om flere som reagerer på energibarene?

Takknemlig for svar :)

Reply
  Julianne - april 13, 2016

  Hei Emi :) Ja, makrell i tomat på tube er helt ok med hensyn til FODMAPs.

  Vel, de fleste tåler energibarene godt – de er lavFODMAP! Hvorfor du reagerte er ikke godt å si, kan det ha vært noe du spiste tidligere den dagen? Husk at det er flere faktorer som spiller inn på hvorfor magen reagerer eller ikke: måltidsrytme, mengde mat, hvor godt tygger du maten, spiser du fort, stress? – Hehe. Skulle ønske jeg kunne gi deg et mer konkret svar, men så enkelt er det ikke alltid :/

  Hilsen Julianne

  Reply
Linda - september 21, 2016

:)

Reply
Simon - januar 11, 2018

Hei, hva synes du om salt sørlandschips? (http://sorlandschips.no/product/havsalt/)
Ville gjerne ha prøvd potetgull, men lurer på hvordan magen reagerer.. hvor stor forskjell er det i mellom kokt potet og salt potetgull som dette tror du?

Reply
  Julianne - januar 12, 2018

  Hei du! Forskjellen ligger i mengden fett, men salt potetgull går bra for de fleste med IBS. Om du er usikker, kan du vurdere å prøve med en liten mengde og se hvordan magen tar det :)

  Reply
Grønnsaksvafler (lavFODMAP) - GODT FOR MAGEN - november 24, 2018

[…] Ingredienser100 g revet pastinakk (1 middels stor pastinakk)200 g revet gulrot (3 middels store gulrøtter)4 egg50 g bokhvetemel10 g chiafrø1 ss rapsolje1 ts bakepulver1/2 ts saltSlik gjør du: Jeg liker å bruke en digital vekt når jeg lager disse vaflene. Start med å vaske og eventuelt skrelle pastinakk og gulrot. Ta fram en bakebolle, ha i eggene og pisk dem lett sammen. Riv pastinakk og gulrot ved hjelp av et rivjern og bland sammen med eggene. Bruk en stavmikser og miks røra godt sammen. Tilsett resten av ingrediensene og la røra svelle i 10 minutter før du setter i gang med stekingen. Varm opp vaffeljernet og smør det med litt smør eller olje før du har i røra. Avkjøl vaflene på rist og nyt med godt, magevennlig pålegg. […]

Reply
Isabelle - januar 25, 2019

Heii! Ser at nesten all pålegget du ramser opp er kjøtt og fisk. Vet du om lavfodmap pålegg for vegetarianere? jeg sliter med å finne på så mye annet enn gulost og peanøttsmør.

Reply
  Julianne - januar 26, 2019

  Hva liker du å spise da? :) Det finnes mange andre gode oster enn hvitost som er lavFODMAP, som f.eks vellagrede oster.

  Ellers kan du lage hummus av hermetiserte kikerter og bruke det som smørepålegg (moderate mengder er lavFODMAP) og du kan inkludere 1/8 dels avocado, perfekt til et par brødskiver. Avocado, tomat, agurk, salt og pepper er enkelt og nydelig :) Det går også an å pimpe gulosten med ulike grønnsaker, spirer og krydder. Banan er også godt på skiva! Det gjelder å se muligheter på listen over FODMAPs i matvarer også :)

  Håper dette var til hjelp!

  Reply
Grethe Brandal - februar 5, 2019

Hei, har hatt litt trøblete mage igjen, så nå må jeg være veldig nøye på maten, så jeg har igjen begynt å lese på ingredienslisten. Ser til min forskrekkelse at det er epler i Delikat Rekesalat… (!!?) Så den må kanskje strykes fra trygg påleggliste…? Mvh Grethe Brandal

Reply
  Julianne - februar 7, 2019

  Hei Grethe! Det har du jammen rett i. Det er grunnen til at vi alltid bør følge med på hva produsentene putter i maten! Men når det er sagt er 20 g eple nå testet som lavFODMAP. Det betyr at det sannsynligvis går fint. Nå er jeg derimot bekymret for hva slags «krydder» de bruker i blandingen… Takk for at du er oppmerksom!

  Reply
KJERSTI EDLAND - januar 16, 2020

Hei. Rekesalat fra Delikat… den inneholder jo hvitbete og eple… er denne forandret siden du skrev listen over pålegg eller er den «godkjent» allikevel.
Har alle 3 bøkene dine og får veldig mye fin info og inspirasjon :-)
Når det på et glutenfritt produkt står «vegetabilsk fiber» bør jeg styre unna? Mvh Kjersti

Reply
  Julianne - januar 20, 2020

  Hei Kjersti :) Ja, det er mulig ingrediensene har endret seg siden jeg skrev dette innlegget. Litt eple er OK (inntil 20 gram per servering) og hvitbete er ikke testet. Jeg vil derfor si at litt av denne på en skive vil gå fint for de fleste. Nyt med moderasjon :)

  I glutenfrie produkter er det ofte sukkerroefiber/roefiber/betefiber som kan skape trøbbel for sensitive mager, men det kommer også her an på mengden som er tilsatt, samt mengden du spiser av produktet :)

  Så hyggelig at bøkene er til nytte for deg! Det er veldig kjekt å høre :D

  Håper dette var nyttig! Hilsen Julianne

  Reply
Siri - mai 11, 2020

Er det kun spekeskinke som er low fodmap og ikke spekekjøtt av får? Jeg kan ikke spise svinekjøtt…

Reply
  Julianne - mai 12, 2020

  Joda, får (fenalår) er også lavFODMAP – det er rent kjøtt og uten FODMAPs :)

  Reply
Hilde Hansen - mai 13, 2020

Sjokade pålegg er vel ikke lavt lengre. Den blir nå lagd med polydekstrose for å redusere sukkermengden. Vet ikke om du er klar over det, ettersom den fremdeles står på sikkerlista di.

Reply
  Julianne - mai 14, 2020

  Hei Hilde :) Takk for det! Ikke lett å holde alt oppdatert, så takk for at du sier fra :)

  Reply
Simon - november 28, 2020

Hei, har sett en del igjennom noba appen nylig, og har prøvd jordbærsyltetøy fra lerum. Men ser det er noe sinnsykt mye sukker og karbohydrater i det? Spesielt sammenlignet med alt annet jeg har spist i flere år.. lurer om det er derfor magen ble litt vrang.

Ser også en del pålegg som er lav fodmap har gjærekstrakt, som overrasket meg litt, da jeg forbinder gjær med gluten og baking, osv.

Reply
  Julianne - desember 16, 2020

  Hei Simon :) Kan anbefale å lage hjemmelaget syltetøy, prøv f.eks dette med chiafrø: :) Gjærekstrakt er vel en smakstilsetning mener jeg, så derfor tilsettes det i en del pålegg og andre produkter :)

  Reply
Leave a Reply:

GRATIS NETTKURS: TA KONTROLL OVER MAGEPLAGENE! ?

x