Banangranola med kokos uten nøtter (lavFODMAP)

Banangranolaen er nok den mest populære oppskriften jeg har her på bloggen, og det er ikke uten grunn. Selv tør jeg påstå at den er verdens beste hjemmelagede granola ;) Denne oppskriften er basert på den gode gamle slageren, og dedikeres til deg som ikke tåler eller liker nøtter :)

IMG_5192

Dette trenger du til 6 dl granola (ett brett): 

3 dl havregryn (lettkokte eller store)

1 dl gresskarkjerner

1 dl solsikkefrø

1 dl kokosmasse

En klype vaniljepulver/kanel (kan sløyfes) 

En klype havsalt (kan sløyfes)

1 banan

2 ss lønnesirup

2 ss kokosolje/rapsolje

Slik gjør du: Sett ovnen på 175 grader og kle en stekeplate med bakepapir. Bland sammen havregryn, gresskarkjerner, solsikkefrø, kokosmasse og krydderier i en bakebolle. Ta fram enda en bolle og bland sammen banan, kokosolje og lønnesirup. Bruk en stavmikser og kjør til blandingen er glatt. Deretter blander du bananblandingen i havre- og frøblandingen. Bland godt før du fordeler blandingen på stekeplaten. Settes midt i ovnen. Granolaen trenger omtrent bare 20 minutter i ovnen så sett på tidtaking. Etter 8-10 minutter kan du ta ut blandingen og røre litt med en sleiv før du setter den inn i ovnen igjen. Følg godt med! Når granolaen er gylden i fargen, er den ferdig. Den blir ikke helt sprø før den er avkjølt, så vent en liten stund før du nyter den! Oppbevares i et tett glass og nytes som topping på yoghurt, smoothies eller i en liten skål med laktosefri melk.

Håper det smaker!

Julianne 

Click Here to Leave a Comment Below

Gerd Irene Velle - mars 7, 2015

Jeg lager alltid denne, men så stor porsjon som i boka. Smaker kjempegodt, og er nesten alltid min frokost

Reply
  Julianne - mars 8, 2015

  Så kjekt å høre, Gerd :D

  Reply
Malene - mars 16, 2015

Hei!
Du har sikkert svart på spørsmålet jeg nå skal stille mange ganger på både blogg og instagram, men jeg har nettopp oppdaget FODMAP (og deg, haha), og sitter derfor igjen med noen spørsmål. Har selv IBS og ser at FODMAP kan redde hverdagen, men jeg lever så og si på naturell yoghurt eller gresk/tyrkisk yoghurt. Ser på dette bilde at du spiser yoghurt, men hvilken ? Som jeg har forstått er ikke de Alpro produktene lave på FODMAP.

Reply
  Julianne - mars 17, 2015

  Hei Malene :-) Denne yoghurten er laktosefri og naturell fra Tine. Det finnes også en laktosefri gresk variant fra Synnøve om det er det som er tingen for deg :-) De fleste soyaproduktene her til lands er no-go, blant annet soyamelk og soyayoghurt (de er laget av soyabønner). Den laktosefrie yoghurten er veldig god! Lykke til!

  Reply
  Malene - mars 23, 2015

  Tusen takk for svar:D
  Jeg har jo faktisk testet meg for laktoseinntoleranse, og har ikke det, trenger jeg ikke unngå melk, fløte, yoghurt ol. på eliminasjonsdietten da?

  Reply
  Julianne - mars 26, 2015

  Det er opp til deg. I teorien kan du inkludere laktoseholdige produkter under eliminasjonsfasen om du har testet deg grundig for laktoseintoleranse. Men for å gjøre eliminasjonsfasen så nøyaktig som mulig, ville jeg ha holdt meg til laktosefrie/laktosereduserte produkter under denne perioden for deretter å reintrodusert laktose når den fasen kommer. På den måten får du bekreftet en gang for alle om laktose er et problem for deg eller ikke.

  Mvh Julianne

  Reply
Ingunn B. - april 6, 2015

Hei :) Nå står granola i ovnen, det lukter himmelsk! Jeg byttet ut kokosmassen med sesamfrø og lønnesirupen med steviadråper. Hvor mye kan jeg spise av denne til et måltid på lav fodmap?
Ingunn

Reply
  Julianne - april 6, 2015

  Hei Ingunn! Så herlig :) Jeg ville ikke ha spist mer enn 25 g per måltid under eliminasjonsdietten.

  Mvh Julianne

  Reply
Therese Frammarsvik - mai 25, 2015

Hei kokosmassen som skal være med i denne oppskriften er det fersk kokos eller tørket kokos ?

Reply
  Julianne - mai 25, 2015

  Hei! Tørket kokosmasse :)

  Reply
  Gerd Irene Velle - mai 25, 2015

  Jeg bruker kokosolje på glass, men du kan sikkert bruke annen kokos-olje også. Den bør imidlertid være «ikke så hard» at den blir for vanskelig å få blandet med bananer og lønnesirupen. Lager denne alltid, kjempegod. Mvh Gerd Irene

  Reply
  Julianne - mai 26, 2015

  Hei Gerd Irene :) Håper alt står bra til med deg! Om kokosoljen er hard smelter jeg kokosoljen forsiktig noen sekunder i mirkobølgeovnen. Da blir den enklere å blande inn :) Helt enig i at denne er god! Ha en fin dag :) Mvh Julianne

  Reply
  Gerd Irene Velle - mai 26, 2015

  Hei! Ja, magen fungerer fint. Men litt ille at betennelser i IS-leddet har blitt veldig smertefull. Betennelses-og smertestillende tabletter må til. Har hatt en del å gjøre i det siste, så må ta det litte piano….Mvh Gerd airene

  Reply
  Julianne - mai 26, 2015

  Du må lytte til kroppen, vet du. Håper du får tatt det litt roligere framover! Hilsen Julianne

  Reply
  Gerd Irene Velle - mai 27, 2015

  Hei! Ja, jeg skal prøve. Men det er nok meg i et nøtteskall det! Blir litt for ivrig og så resulterte det i en betennelse som plutselig fant ut at «den ville si ifra den er der». Nå skal jeg begrense kirkevert til minst en søndag mellom hver gang. Det er for lite frivillige, men jeg kan ikke drive rovdrift på selv likevel. Har innsett det nå…..Slik er det å være for snill, ville for mye….Husker du advarte meg mot det. Jeg skal høre på deg, være snill mot kroppen, men likvel være aktiv. Til høsten skal jeg melde meg på spinning på dagtid, det passer bedre for meg. Da er jeg ikke avhengig av å være hjemme hos Pia på kvelden, da er jeg jo hjemme. Ser at aktiviteter på dagtid egner seg bedre for meg, siden jeg er ufør. Når det gjelder kosthold, så ser jeg at kan bruke både litt hvitløk og litt Rødløk av og til. For mye hvetemel, derimot, da sier kroppen fra med en gang! Nå blir det Sveriige-tur fredag, kjøpe Speltmel og Glutenfri pasta, solsikkekjerner, nøtter, pumpakjerner og litt forskjellig. Når Ole jobber kvelden, er det ofte stekte poteter, egg og tomatbønner, eller jeg bruker grønnsaker som har blitt til overs fra en middag. Ha det bra så lenge, vi snakkes kanskje? mvh Gerd Irene

  Reply
  Julianne - mai 28, 2015

  Du er så flink, Gerd Irene. Stå på videre og så ønsker jeg dere en god tur til Sverige på fredag! Der har de også mye gode laktosefrie produkter ;) Vi snakkes, vet du :) Hilsen Julianne

  Reply
  Gerd Irene Velle - mai 28, 2015

  Hei! Ja, jeg pleier å kjøpe laktosefrie produkter også. Mest å spare på er vel speltmel, glutenfri pasta, nøtter til frokostblandinger og selvfølgelig kjøtt. Fryseren er imidlertid i behov av å bli tømt her i huset, log bakevarer som brød tar ganske mye plass. Likeså purre som er ferdig oppskåret pga at det er greit å ha til en rett. Frosne bær er det likeså, ikke rart vi trenger stort og lite fryseskap!! Legger vi til at jeg ofte kjøper laks når det er på tilbud, da er det liksom ikke så rart fryseren ikke akkurat er tom……I dag fik vi ny stekeovn, med 4D-varmluft og greier…Har du noen tips om sunn og god mat man kan lage?Mvh Gerd Irene

  Reply
  Julianne - mai 28, 2015

  Jeg kjenner til det problemet! Fryseren er alltid full, og nå er også matskuffen full av lavFODMAP-tørrvarer jeg plukker med meg når jeg er ute og handler. Vi får ha en «tømme-skuffene/fryser-uke» ;) Gratulerer med ny stekovn, 4D-varmluft! Det var nytt for meg, men det høres veldig flott ut :) Jeg har mange tips jeg vet du! Kanskje finner du noe spennende her: http://lyngstadernaering.no/oppskrifter/ ? Hilsen Julianne :)

  Reply
Vibeke - oktober 13, 2015

Laget denne, men doblet oppskriften. Ble gylden på toppen etter 20 min, og tok den ut… Ble aldri sprø da den var avkjølt. Burde sikkert stå lenger, siden det ble så mye. Kan den stekes på nytt dagen etter, eller er det dumt?

Reply
  Julianne - oktober 13, 2015

  Hei! Når du doblet oppskriften, stekte du all granolaen på ett stekebrett eller fordelte du det på to?
  Jeg har ikke prøvd å steke den dagen, men det kan være det går. Da ville jeg i så fall ha stekt den på lav varme (50-100 grader kanskje) til den kjennes tørr og sprø ut.

  Mvh Julianne

  Reply
  Vibeke - oktober 13, 2015

  Jeg stekte alt på 1 brett, selv om det ble ganske mye… Tenkte på oppskriften om banangranola m nøtter, i boken… Der er det jo 6 dl havregryn, men samme mengde frø… Den er litt klissete i dag, så kanskje steke litt på nytt, men 2 brett?

  Reply
  Julianne - oktober 13, 2015

  Stek granolaen på to brett, da blir steketiden riktig og granolaen jevnt tilberedt :)

  Reply
  Vibeke - oktober 13, 2015

  Har satt 1 brett i ovnen nå, og håper den blir sprø og god! Har aldri hørt om halvstekt granola, som stekes ferdig dagen etter – hi hi, men jeg håper på det beste! Vil takke deg for en super bok, med mange flotte og gode oppskrifter! Det beste er at alt passer for hele familien, slik at vi kan spise sammen! Både mann og 2 barn storkoser seg, når jeg prøver ut oppskriftene i boka! Også supert at det er lett å få tak i alle ingrediensene! :o)

  Reply
  Julianne - oktober 19, 2015

  Tusen takk for gode ord, Vibeke :) Håper også granolaen ble bedre etter nok en omgang i stekovnen!

  Hilsen Julianne

  Reply
Ellen - februar 24, 2016

Hei! Jeg elsker granolaen din, men liker best den uten banan og med nøtter (oppskrift fra boken). Jeg spiser den omtrent daglig! Siden jeg lager den hele tiden og spiser den så mye, hadde det vært greit å vite kalorimengden i den. Kan du regne dette ut for meg?

Reply
  Julianne - februar 24, 2016

  Hei Ellen! Så kjekt å høre at du liker granolaen – jeg er helt enig, den er kjempegod! Jeg har dessverre ikke regnet ut kalorimengden i granolaen, men jeg kan tipse deg om et verktøy som gjør at du kan regne ut kalorimengden selv: http://www.kostholdsplanleggeren.no ! Den er veldig fin og du lærer mye om hva maten din inneholder av energi og næringstoffer :) Hilsen Julianne :)

  Reply
Kristine - mai 8, 2016

Kan man bruke vanlig sirup som lys eller mørk? Eller vil det gjøre mye med smaken?

Reply
  Julianne - mai 9, 2016

  Hei du :) Det har jeg ikke prøvd, men du kan alltids teste det ut! Jeg tror ikke det vil ha så mye å si for smaken. De gangene jeg har manglet lønnesirup har jeg brukt annen søtning som f.eks kokosblomstsukker (uten at vi kjenner FODMAP-innholdet i kokosblomstsukker) eller rett og slett droppet søtning fra oppskriften. Det går veldig fint :) Lykke til! Hilsen Julianne

  Reply
Marian Evjen - november 14, 2017

Hei har laget Magevennlig granola flere ganger og elsker den.
I dag prøver jeg Banan granola.
Men; hvorfor er det så stor forskjell på steketid? Ca 1 time på første og 20 min på den andre.

Reply
  Julianne - november 15, 2017

  Hei Marian! Jeg har oppdatert «banangranola» innlegget etter hvordan jeg lager den i dag (lavere steketemp, lengre tid), men har glemt å oppdatere andre innlegg. Takk for at du ga beskjed, så skal jeg fikse det! :)

  Reply
Siw - januar 1, 2018

Utrolig god banan Granola, hvor lang holdbarhet er det ca på dette?

Mvh
Siw Håland

Reply
  Julianne - januar 2, 2018

  Hei Siw! Så kjekt å høre :) Jeg vet ikke hvor lang holdbarheten er, men så lenge den er godt stekt (ingen fuktige biter) holder den minst i et par måneder :) Mvh Julianne

  Reply
Linda Nyrud - februar 9, 2019

Prøvde meg på denne i dag, og den ble veldig ujevnt stekt.. Noen biter ble nesten svidd, mens jeg fikk noen «flak» som ikke endre farge. Hvordan fordeler du den utover stekebrettet for å få den jevnt stekt? Burde jeg endre steketiden og senke temperaturen?

Reply
  Julianne - februar 10, 2019

  Hei Linda :) Du må hakke den opp og vende på den for å få den jevnt stekt. Jeg vender på den i løpet av steketiden, og da blir den perfekt :) Du kan gjerne senke temperaturen om du synes granolaen fikk litt for fort farge. Det blir bedre neste gang!

  Reply
Hilde - april 1, 2019

Kan ein tilsette noko anna ein banan? liker berre å ete reine bananer, er ikkje glad i mat der bananen er blanda inn i.

Reply
  Julianne - april 1, 2019

  Hei Hilde :) I denne granolaen er bananen en viktig ingrediens, men den smaker ikke mye banan. Prøv den med bananer som ikke er fullt så modne, så får du enda mindre banansmak :)

  Reply
Anne Britt - oktober 30, 2020

Hei! For en fin app! Gull med alt som gjør det enkelt å finne ut hva som er trygt å spise. Og så så mange flotte oppskrifter det er her! Jeg har prøvd ut denne banangranolaen i dag, og den ble kjempegod! Lurer på om du har en granolaoppskrift uten banan også?

Reply
  Julianne - november 2, 2020

  Så flott å høre, Anne Britt :) Jeg har kun oppskrifter med banan her på bloggen, men skal se om jeg får laget en ny uten banan snart :) Bare å følge med, så håper jeg du finner noen gode oppskrifter her inne framover. Hilsen Julianne

  Reply
Marianne - januar 30, 2021

Hei,
Jeg reagerer på solsikkefrø og gresskarkjerner. Kan jeg utelate dette uten problemer? Og har du eventuelt forslag til noe jeg kan erstatte det med? Takk på forhånd!:)

Reply
  Julianne - februar 4, 2021

  Hei :) Ja, det kan du! Om du tåler andre frø bedre kan du bruke det – eller så kan du tilsette mer havregryn :) Bruk det du har og tåler, det blir bra! Hilsen Julianne :)

  Reply
Leave a Reply:

GRATIS NETTKURS: TA KONTROLL OVER MAGEPLAGENE! ?

x