Hjemmelagede knekkebrød (lavFODMAP)

Hjemmelagede knekkebrød er et godt alternativ til både brød og kjøpeknekkebrød om du vil redusere på FODMAPs i kostholdet ditt. Disse inneholder godt med fiber, og vil holde deg mett lenge.

IMG_3571

Dette trenger du:

1 dl sammalt speltmel

2 dl havregryn

1 dl gresskarkjerner

1 dl sesamfrø

1 dl solsikkekjerner

1 dl linfrø

2 ss fiberhusk

1 ts salt

4 – 5 dl vann 

Slik gjør du: Sett stekeovnen på 175 grader. Bland sammen ingrediensene og la røren svelle i 10 minutter. Ta fram to stekebrett som du kler med bakepapir. Del deigen i to og smør den jevnt utover med en slikkepott. Dette tar litt tid, sett på god musikk og kos deg. Sett begge brettene inn i forvarmet ovn. Etter omtrent 10 minutter tar du ut brettene og skjærer opp knekkebrødruter med et pizzahjul. Sett knekkebrødene inn i ovnen igjen og la dem steke i omtrent 60 minutter til. Pass på underveis, og bytt plass på brettene slik at knekkebrødene blir jevnt stekt.

Tips:

  • For glutenfritt knekkebrød: bytt ut speltmel med annet glutenfritt mel (rismel, bokhvetemel eller en glutenfri melblanding)
  • For havrefritt/havreredusert knekkebrød: bytt ut havregryn med bokhveteflak/quinoaflak/hirseflak eller en blanding av disse.
  • Blir deigen for hard å jobbe med – tilsett litt mer vann

Click Here to Leave a Comment Below

Christel - mars 19, 2015

Disse kan jeg varmt anbefale til alle :) Lager ny porsjon hver søndag. Selv de som ikke går på FodMap knabber disse av meg for de smaker mye bedre enn butikk-kjøpte! Har ofte oregano, basilikum eller pizzakrydder (urteversjon) på det ene brettet :)

Reply
Eli Mari - mars 19, 2015

Siden det er den store vaffeldagen på onsdag, er det lov å komme med et ønske om en god lav FODMAP-vaffeloppskrift i forkant? :D

Reply
    Julianne - mars 19, 2015

    Det kan du selvfølgelig :) Takk for påminnelsen og tipset. Har du andre retter du kunne tenkt deg en FODMAP-vennlig variant av også?

    Reply
    Eli Mari - mars 24, 2015

    Da ser jeg fram i mot det!
    Tror ikke det er noen spesielle oppskrifter jeg er på utkikk etter med det første. Skal få tak i boken din når nytt opplag kommer ut, og lese gjennom den før jeg spør mer

    Reply
    Julianne - mars 26, 2015

    :-)

    Reply
Kristine - mars 21, 2015

Ang. hvitløk i olje, kan man legge noen fedd oppi flasken og bare la dem ligge der til det er tomt?

Reply
    Julianne - mars 22, 2015

    Hei Kristine :) Ja, det kan du gjøre. Vær nøye på hygiene når du gjør dette og sørg for at du bruker opp oljen innen en ukes tid. Dette er en anbefaling som har med bakterieutviklinhg å gjøre! Lag derfor en liten porsjon om gangen.

    J. :)

    Reply
    Kristine - mars 23, 2015

    Tusen takk for svar!

    Reply
    Julianne - mars 26, 2015

    :-)

    Reply
Uke 13: LavFODMAP-ukemeny | LYNGSTAD ERNÆRING - mars 22, 2015

[…] vil si at jeg har et trygt, magevennlig alternativ å spise resten av uken. Jeg lagde en variant av oppskriften jeg postet tidligere denne uken, men denne gangen byttet jeg ut havregryn med hirseflak og speltmel med quinoamel. De ble […]

Reply
Therese - april 28, 2015

Hei. Takk for en nyttig og informativ blogg! Boken din er også bestilt og jeg gleder meg stort til den kommer. Jeg har slitt med magen i 13 år, men har greid å finne frem til de fleste produkter jeg må holde meg unna. MEN, mitt kosthold er veldig ensformig og derfor ble jeg kjempeglad når jeg kom over bloggen din! Et kjapt spørsmål; jeg har endel allergier, har du noen tips som kan erstatte gresskarkjerner og solsikkekjerner? På forhånd takk for svar!

Reply
    Julianne - mai 3, 2015

    Hei Therese :) Takk for hyggelig kommentar! Jeg håper du får god nytte av lavFODMAP-dietten og boken etterhvert. Hm. Tåler du nøtter eller andre frø? Du kan alltids knuse valnøtter og bruke samme mengde gresskarkjerner/solsikkekjerner, eventuelt bytte disse ut med andre frøvarianter. Hvis dette også er et problem, kan du prøve å tilsette mer mel (glutenfritt eller annet mel du tåler) eller erstatte mengden du fjerner med havre/hirse/quinoa/bokhveteflak :)

    Reply
    Therese - mai 4, 2015

    Hei igjen.

    Nei, jeg tåler ikke nøtter, kun mandler i små mengder, og da helst varmebehandlet. Da skal jeg prøve meg litt frem! Takk for tipsene. :)

    Reply
    Julianne - mai 4, 2015

    Bare hyggelig :)

    Reply
Jeanette - mai 3, 2015

Hei. Takk for en super blogg og en fantastisk bok som jeg har glede av hver dag. Hvordan oppbevare knekkebrødene for at de skal holde seg sprø? Jeg bakte knekkebrød i går, sprøe og gode la jeg de i en lufttett metallboks. I dag tidlig var de helt myke. Noen tips? plastboks bedre?

Reply
    Julianne - mai 4, 2015

    Hei Jeanette :) Så godt å høre at du har nytte av både boken og bloggen! Men rart at knekkebrødene dine ble myke. Jeg oppbevarer mine i en kakeboks av metall på kjøkkenbenken (ikke i kjøleskao), og det går helt fint! Den eneste gangen jeg har opplevd at knekkebrødene har blitt myke ved oppbevaring er når de ikke ble helt sprø etter steking. Kanskje andre har noen gode tips?

    Reply
Victoria - juli 28, 2015

Mine ble også helt myke etter 1 natt i metallboks. Noen tips??

Reply
    Julianne - juli 29, 2015

    Hei Victoria! Trasig å høre. Var de helt sprø i det du tok de ut av stekovnen eller var de fremdeles litt myke? Det er viktig at knekkebrødene er godt nok stekt og avkjølt før du setter de til oppbevaring, det er min erfaring :)

    Reply
Marie - august 4, 2015

Knekkebrødene skal IKKE oppbevares i tett boks! Den minste lille gjenværende fuktighet i produktet vil «spre seg» til alle knekkebrødene fordi det ikke er noen lufting. OG du bør ettertørke knekkebrødene i ovnen etter at de er ferdig stekt og delt opp. Legg dem på rist og la dem stå minst en halvtime på 50-60 grader med stekeovnsdøra på gløtt slik at all fuktighet slipper ut. Jeg oppbevarer mine i kjøkkenskapet i en vanlig kakeboks UTEN LOKK, bare med et matpapir over. Da holder de seg sprø og fine!

Reply
    Julianne - august 4, 2015

    Takk for tipset, Marie :) Ettertøking vil være veldig lurt! Det er nok en fordel at knekkebrødene er helt tørre før de legges i tett boks. Det er mine, og da holder de seg sprø lenge.. Selv i en tett boks :)

    Reply
MereteM. - mars 2, 2016

Lager bare halvposjon, så det blir ett brett knekkebrød. Mine blir veldig mørke. Kan det være lurt å senke varmen, eller ha noe over knekkebrødene for at de ikke skal bli helt mørke? Kanskje senke varmen når jeg bare har ett brett i ovnen? Tips taes imot med takk. Veldig gode knekkebrød. Har fått mye skryt av venner

Reply
    Julianne - mars 2, 2016

    Hei Merete! Kjekt å høre at knekkebrødene faller i smak :) Prøv å senke temperaturen og la de steke litt lengre om de blir raskt mørke/litt brente. Stekovner er forskjellige, så her gjelder det å prøve seg litt fram! Hilsen Julianne :)

    Reply
Kjell - september 6, 2016

Denne oppskriften blir mye seigere enn den andre oppskriften med surdeig. Er det på grunn av mengden fiberhusk eller måten den er laget på? Den andre oppskriften har 1 ts fiberhusk, mens denne har 2 ss, og denne har 1-2 dl mer vann. Kan mengden fiberhusk i denne oppskriften føre til at røren blir ganske seig, evt. at denne får svelle i 5 minutter lengre? Jeg må bruke plastfilm over og kjevle for å få den fordelt på brettet. Med den andre oppskriften kan jeg smøre den utover med slikkepott. Dersom mengden fiberhusk i denne oppskriften kan senkes for å oppnå en lignende konstistens så er det kanskje noe å prøve.

Reply
    Julianne - september 6, 2016

    Hei Kjell! Enig med deg, denne oppskriften krever mer muskelkraft. Reduser mengden fiberhusk til 1 ts, så vil det bli bedre. Surdeigsknekkebrødene er enklere å smøre ut. Grunnen til at jeg bruker mindre vann er fordi frøene bløtlegges på forhånd :) Takk for tilbakemelding!

    Reply
Kjell - september 6, 2016

Et annet tips.

Dersom dere får problem med at knekkebrødene fester seg til bakepapiret og er vanskelige å få løs, prøv å kjøp bakepapir som er ment å brukes flere ganger. Jeg kjøpte en svart type som i følge pakken skal kunne brukes 1000 ganger. Det er teflon, men en tykkere type enn på vanlige bakepapir. Etter at jeg begynte å bruke de har det gått som en drøm. De vaskes fort og enkelt i oppvaskkummen og kan brukes til mange typer baking.

Reply
Linn - september 22, 2016

Hei! Jeg har akkurat oppdaget FODMAP, og håper det kan hjelpe meg ut av årevis med vondt i magen. Siden jeg er litt ny i dette kostholdet, er det en del ting jeg ikke forstår. Jeg skjønner at spelt egentlig ikke er lav-FODMAP, men at det blir lav-FODMAP ved prosessene som skjer når man lager surdeigsbrød. Er disse knekkebrødene på en måte surdeig? Siden de er lav-FODMAP og inneholder spelt samtidig? Og fungerer fiberhusk på en måte som et slags hevemiddel? Eller, hva er funksjonen til fiberhusk i denne oppskriften?

Reply
    Julianne - september 22, 2016

    Hei Linn :) Så spennende at du er i gang med lavFODMAP.

    Ja, når det gjelder spelt så har også mengdene betydning. I denne oppskriften bruker jeg kun 1 dl speltmel (fordelt på to brett knekkebrød). Denne mengden vil ikke bidra til store mengder FODMAPs fra spelt. Hadde jeg laget brød med kun speltmel, hadde mengdene og FODMAP-innholdet blitt større, og dermed blir brød bakt med kun speltmel høyFODMAP. Men igjen, En tynn skive vanlig speltbrød (eller hvetebrød for den saks skyld) vil også være OK på lavFODMAP-dietten. Det går på mengdene :)

    Fiberhusk binder knekkebrødet sammen og bidrar med løselige fibrer i knekkebrødet. Du må ikke bruke fiberhusk, men la røra svelle ekstra godt før du steker knekkebrødene.

    Lykke til!

    Hilsen Julianne :)

    Reply
Tone - november 27, 2016

Takk for oppskriften :) For å smøre de utover så tok jeg plastfolie rundt kjevelen og kjevlet de utover. Det fungerte bra. De hang seg ikke fast i folien i hele tatt :)

Reply
    Julianne - november 28, 2016

    Hei Tone! Takk for godt tips! Kjempelurt å ta plastfolie rundt selve kjevla :) Håper de falt i smak! God mandag til deg :)

    Reply
katrine - januar 10, 2017

Hei! Supergode knekkebrød :) vet du hvor mange knekkebrød man kan spise per dag/måtlid, dersom man får ca. 16 knekkebrød per brett, for at det skal være lavfodmap? :)

Reply
    Julianne - januar 12, 2017

    Hei Katrine! Så kjekt at knekkebrødene faller i smak. Jeg anbefaler generelt å variere måltidene i løpet av dagen – hvorav ett måltid baseres på brød eller knekkebrød med pålegg. Får du 16 knekkebrød på et brett, vil nok 3-4 stk med godt, magevennlig pålegg være en fin mengde – men det kommer selvsagt an på energibehovet ditt :) Hilsen Julianne

    Reply
Toril - mars 2, 2017

Disse er kjempe gode! Men jeg hat fått beskjed om å kutte gluten helt, kan jeg bruke surdeigstarteren, og bytte ut det «ferske» speltmelet med glutenfritt??

Reply
LIne Auren Fet - mars 29, 2017

Jeg bruker litt olje i knekkebrødene. Når jeg har fordelt massen utover brettes ganske røfft pensler jeg med litt mer olje (ikke mye) , legger et bakepapir på toppen og kjevler. På denne måten får jeg jevne, flate og like tykke knekkebrød uten å bruke mye tid på å fordele ut massen på brettene.

Reply
    Julianne - mars 30, 2017

    Hei Line :) Tusen takk for godt tips! Jeg ville også ha redusert mengden fiberhusk i denne oppskriften slik at den blir enklere å bre utover (nå som jeg er eldre og har mer erfaring med knekkebrødbaking ;) Julianne

    Reply
Catrine - oktober 24, 2017

Hei, disse knekkebrødene var supergode! Har nå også starta å ete magevennlig granola (oppskrift fra boka di, det er beste granolaen eg har ete!) Eg har litt granola på yoghurten min om morgonen og eter 3stk knekkebrød til lunsj, er det fare for å overskride grensa for havregyn og nøtte inntaket då? :)

Catrine.

Reply
    Julianne - oktober 24, 2017

    Hei Catrine! Så kjekt å høre at både knekkebrødene og granolaen faller i smak :D Nei, du overskrider ikke den anbefalte mengden havregryn og nøtter ved å spise tre knekkebrød og litt granola på yoghurten. Det aller viktigste å ta hensyn til her, er at magen din har det bra :) Mvh Julianne

    Reply
Leave a Reply:

5 dagers gratis nettkurs om IBS, FODMAPs og mer!

x