Spelt på lavFODMAP-diett
I det siste har det vært noen diskusjoner rundt spelt og om dette er noe som bør inngå under en lavFODMAP-diett eller ikke. Dette har nok skapt mye forvirring blant både nye og gamle FODMAPere, så i den forbindelse skal jeg gi en liten oppklaring.
Selve LavFODMAP-dietten er i teorien dietten hvor eliminasjon av matvarer med mye FODMAPs gjennomføres over en periode på 6-8 uker med en påfølgende reintroduksjon av én og én FODMAP-gruppe (reintroduksjonen varer i 5 uker). Under eliminasjonsfasen skal inntaket av FODMAPs skal være så lavt som mulig, med mål om å bli symptomfri. Deretter gjennomføres en reintroduksjon av de forskjellige FODMAP-gruppene for å finne ut om enkelte FODMAP-grupper skaper mer trøbbel enn andre, og i hvor stor mengde disse kan inkluderes i kostholdet igjen. Resultatet av en eliminasjon/reintroduksjon blir grunnlaget for et individtilpasset FODMAP-redusert kosthold som man skal leve godt med uten mageplager.
Under eliminasjonsfasen skal man være nøye med å unngå matvarer med mye FODMAPs. Det er dessverre vanskelig å holde seg helt unna FODMAPs, da FODMAPs befinner seg i all plantebasert mat. Derfor er det utarbeidet lister (fra Monash University, Australia), som gir oss en god veiledning i hvilke matvarer som er trygge under eliminasjonsperioden og hvilke vi bør holde oss helt unna.
Denne listen er utarbeidet som en app og bør eies av alle som føler lavFODMAP-dietten. Denne listen oppdateres kontinuerlig etterhvert som flere matvarer blir testet av forsker-teamet ved Monash University. Mine lister er basert på denne listen.
Les mer om the Monash University low FODMAP diet app her – Les mer om hvordan tolke listene her.
I min bok og i listene her på bloggen har jeg derimot listet spelt som et lavFODMAP-alternativ. Grunnen til at jeg tok den beslutningen var på bakgrunn av at spelt inneholder et lavere nivå av fruktaner enn hvete, rug og bygg og at mange med IBS-plager ser ut til å tolerere dette. I tillegg bruker mine danske kollegaer – forfatterne av boken ”lavFODMAP – gir ro i magen”, spelt i flere av sine oppskrifter og klassifiserer dette som et lavFODMAP-alternativ.
LavFODMAP-dietten er under forskning, noe som gjør at endringer i anbefalinger skjer kontinuerlig. Blant annet er ikke spelt lenger anbefalt som et lavFODMAP-alternativ og bør derfor ikke brukes i store mengder under eliminasjonsfasen av dietten. Surdeigsbrød av 100 % spelt kan du derimot inkludere (maks 2 skiver per måltid).
Noen av oppskriftene du finner her på bloggen vil derfor ikke være egnet under eliminasjonsfasen av dietten – disse oppskriftene vil bli merket. Til dere som har kjøpt boken og skal sette i gang med eliminasjon og reintroduksjon på egenhånd, vil jeg anbefale å unngå oppskriftene som inneholder store mengder spelt for best mulig symptomlindring.
Til dere som har valgt en gradvis reduksjon av FODMAPs, bruk spelt så lenge dere føler dere komfortable med det. Det beste vil være å velge surdeigsbrød av 100 % spelt eller langtidshevede brød som for eksempel mine eltefrie speltrundstykker. Langtidsheving hjelper på fordøyeligheten av brødet.
Dette er et innlegg skrevet for å redusere forvirringen rundt selve lavFODMAP-dietten og et FODMAP-redusert kosthold. Heretter vil oppskriftene jeg poster her på bloggen bli bedre merket slik at det blir enklere å vurdere om retten kan nytes under eliminasjons- og reintroduksjonsfasen av dietten.
Jeg håper dette var oppklarende! Spør meg gjerne om det er noe dere lurer på.
Julianne