Spelt på lavFODMAP-diett

spelt-waar-te-koop

I det siste har det vært noen diskusjoner rundt spelt og om dette er noe som bør inngå under en lavFODMAP-diett eller ikke. Dette har nok skapt mye forvirring blant både nye og gamle FODMAPere, så i den forbindelse skal jeg gi en liten oppklaring.

Selve LavFODMAP-dietten er i teorien dietten hvor eliminasjon av matvarer med mye FODMAPs gjennomføres over en periode på 6-8 uker med en påfølgende reintroduksjon av én og én FODMAP-gruppe (reintroduksjonen varer i 5 uker). Under eliminasjonsfasen skal inntaket av FODMAPs skal være så lavt som mulig, med mål om å bli symptomfri. Deretter gjennomføres en reintroduksjon av de forskjellige FODMAP-gruppene for å finne ut om enkelte FODMAP-grupper skaper mer trøbbel enn andre, og i hvor stor mengde disse kan inkluderes i kostholdet igjen. Resultatet av en eliminasjon/reintroduksjon blir grunnlaget for et individtilpasset FODMAP-redusert kosthold som man skal leve godt med uten mageplager.

Under eliminasjonsfasen skal man være nøye med å unngå matvarer med mye FODMAPs. Det er dessverre vanskelig å holde seg helt unna FODMAPs, da FODMAPs befinner seg i all plantebasert mat. Derfor er det utarbeidet lister (fra Monash University, Australia), som gir oss en god veiledning i hvilke matvarer som er trygge under eliminasjonsperioden og hvilke vi bør holde oss helt unna.

Denne listen er utarbeidet som en app og bør eies av alle som føler lavFODMAP-dietten. Denne listen oppdateres kontinuerlig etterhvert som flere matvarer blir testet av forsker-teamet ved Monash University. Mine lister er basert på denne listen.

Les mer om the Monash University low FODMAP diet app herLes mer om hvordan tolke listene her.

I min bok og i listene her på bloggen har jeg derimot listet spelt som et lavFODMAP-alternativ. Grunnen til at jeg tok den beslutningen var på bakgrunn av at spelt inneholder et lavere nivå av fruktaner enn hvete, rug og bygg og at mange med IBS-plager ser ut til å tolerere dette. I tillegg bruker mine danske kollegaer – forfatterne av boken ”lavFODMAP – gir ro i magen”, spelt i flere av sine oppskrifter og klassifiserer dette som et lavFODMAP-alternativ.

LavFODMAP-dietten er under forskning, noe som gjør at endringer i anbefalinger skjer kontinuerlig. Blant annet er ikke spelt lenger anbefalt som et lavFODMAP-alternativ og bør derfor ikke brukes i store mengder under eliminasjonsfasen av dietten. Surdeigsbrød av 100 % spelt kan du derimot inkludere (maks 2 skiver per måltid).

Noen av oppskriftene du finner her på bloggen vil derfor ikke være egnet under eliminasjonsfasen av dietten – disse oppskriftene vil bli merket. Til dere som har kjøpt boken og skal sette i gang med eliminasjon og reintroduksjon på egenhånd, vil jeg anbefale å unngå oppskriftene som inneholder store mengder spelt for best mulig symptomlindring.

Til dere som har valgt en gradvis reduksjon av FODMAPs, bruk spelt så lenge dere føler dere komfortable med det. Det beste vil være å velge surdeigsbrød av 100 % spelt eller langtidshevede brød som for eksempel mine eltefrie speltrundstykker. Langtidsheving hjelper på fordøyeligheten av brødet.

Dette er et innlegg skrevet for å redusere forvirringen rundt selve lavFODMAP-dietten og et FODMAP-redusert kosthold. Heretter vil oppskriftene jeg poster her på bloggen bli bedre merket slik at det blir enklere å vurdere om retten kan nytes under eliminasjons- og reintroduksjonsfasen av dietten.

Jeg håper dette var oppklarende! Spør meg gjerne om det er noe dere lurer på.

Julianne 

Click Here to Leave a Comment Below

Anne - mars 26, 2015

Godt forklart! Takk :-)

Anne

Reply
  Julianne - mars 26, 2015

  :-)

  Reply
Christina Calero Jacobsen - mars 27, 2015

Hei, jeg er halvveis i elimineringsfasen men magen er like stor til tider, kan det være fordi jeg har brukt spelt eller kan det være at jeg ikke blir helt kvitt den store oppblåste magen før jeg er ferdig med elimineringsfasen?

Reply
  Julianne - mars 27, 2015

  Hei Christina! Det er ikke godt å si, men om du har brukt mye spelt (dvs. til flere måltider i løpet av dagen) kan det absolutt være en medvirkende faktor. Min erfaring er også at noen trenger 3-4 uker på eliminasjonsdiett før de merker forbedring.

  Mvh Julianne

  Reply
  Christina Calero Jacobsen - mars 27, 2015

  Tusen takk for svar :)

  Reply
Kristina A. Rutledal - mars 27, 2015

Fin opplysning! Jeg lagde speltrundstk. tidligere også, men reagerte av og til på dem, av og til ikke. Etter jeg startet å lage de langtidshevede rundstk. dine er jeg helt sympomfri. De er helt utrolig gode!

Reply
  Julianne - mars 29, 2015

  Det er veldig flott å høre, Kristina :) Langtidsheving hjelper det også!

  Julianne

  Reply
Anette - mars 28, 2015

Veldig godt forklart, har stusset litt på dette :-)

Men hva er egentlig surdeig, hva er forskjellen på det og vanlig Low Fodmap deig? Og hvordan vet man om ferdigbakst i butikken er laget av surdeig?

Kan man feks spise Buer sine speltlomper?

http://www.buer-as.no/lomper-med-spelt.html

Reply
  Julianne - mars 29, 2015

  Det er godt å høre, Anette.

  Å bake med surdeig er en gammel tradisjon, hvor en bruker en surdeigskultur istedet for gjær for å få brødet til å heve. Det skjer en fermeteringsprosess hvor surdeigskulturen (bakteriekultur) bryter ned stivelsen i melet til mindre sukkermolekyler som bakteriene livnærer seg på. Det som skjer da, er at gass blir dannet og deigen hever. Fermenteringsprosessen gjør at FODMAP-innholdet i brødet reduseres, og det er det som er grunnen til at 100 % speltbrød bakt med surdeig blir et lavFODMAP-alternativ. Normalt sett er brødet merket om det er laget av surdeig, så les pakningsvedlegget nøye. Ofte må du nok på et bakeri for å få tak i disse.

  Om magen din tolererer speltlomper, så kan du selvsagt spise disse :) Men om du er i gang med selve lavFODMAP-dietten, hvor du skal holde FODMAP-inntaket veldig lavt, vil jeg anbefale deg å unngå store mengder speltlomper under denne perioden.

  Julianne

  Reply
Frøknekkebrød med hirse og quinoa (lavFODMAP) | LYNGSTAD ERNÆRING - april 6, 2015

[…] og havre er matvarene jeg oftest får høre at folk har problemer med. Spelt kommer ikke som en overraskelse, da vi ofte har en tendens til å spise det i litt for store mengder. Det samme gjelder havre. […]

Reply
Kristine - april 7, 2015

Da blir det eltefrie speltrundstykker i stedet for speltbrød i brødbakemaskinen fra nå av. Men hva med boller av speltmel, må de også langtidsheve? Og hva med kaker som jeg til nå har laget av speltmel i god tro? Og videre – hva med pannekakene av spelt som gjør at hele familien kan spise de samme pannekakene? Barna liker ikke bokhvete pannekaker…

Men dette her forklarer en del symptomer på tross av streng lav fodmap diett. Hilsen Kristine.

Reply
  Julianne - april 15, 2015

  Hei Kristine, jeg vet at lavFODMAP-dietten raskt blir vanskeligere når spelt utelates. Nå må vi bli flinkere til å teste andre glutenfrie/lavFODMAP-melsorter som quinoamel, hirsemel, rismel og bokhvetemel. Prøv deg fram med langtidshevede speltrundstykker, men bruk glutenfritt mel i kaker, pannekaker og boller. Jeg anbefaler at du tar en titt på http://www.detglutenfrieverksted.no og hennes produkter. Hun har mange gode, glutenfrie og FODMAP-vennlige melblandinger på blant annet brownies, boller og mye mer. Jeg jobber mer med glutenfri bakst om dagen, så følg med – jeg skal også bli flinkere på dette :)

  Mvh Julianne

  Reply
Marit - april 25, 2015

Heisann!

Jeg er på slutten av elimineringsperioden og synes det har gått overraskende bra. Jeg har inkludert spelt som en del av dietten, men forsøkt å bare spise et måltid per dag med spelt da jeg synes magen har reagert litt hvis det har blitt mye av det.

Når jeg nå skal begynne med neste fase og reinstrodusere de ulike fodmapene, hadde jeg i utgangspunktet tolket det som at jeg ikke burde spise spelt i denne perioden da dette kunne ha innvirkning på hvordan magen resulterte på de karbohydratene jeg introduserte, har jeg misforstått da? Er det lurt å ekskludere det helt for å få best eller klarest resultat? Eller hva tror du? :)

Å spise spelt gjør jo helt klart hverdagen pittelitt enklere, men man har jo kommet så langt så da vil man jo gjøre det riktig :)

Tusen takk for en super bok, har blitt som en liten bibel her i husstanden! :) og en utrolig bra blogg. Takk for at du gjør vår hverdag litt lettere! :)

Klem Marit

Reply
  Julianne - april 26, 2015

  Hei Marit :) Tusen takk for hyggelig kommentar!
  Det er flott å høre at eliminasjonsperioden har gått så bra, og du stiller et godt spørsmål. Tester du de andre FODMAP-gruppene i tillegg til å spise spelt, vil du finne din toleransegrense basert på et realistisk kosthold for deg om du ønsker å fortsette å spise spelt senere. Samtidig kan det være greit å vite at du sannsynligvis tåler mer av de forskjellige FODMAP-gruppene om du ikke spiser spelt i tillegg – husk at det er den samlede mengden FODMAPs som avgjør om du får symptomer eller ikke. Om du ønsker å inkludere spelt under reintroduksjonsfasen holder du inntaket på samme nivå som du gjorde under eliminasjonsfasen. Var dette forståelig? Hva tenker du selv?

  Hilsen Julianne :)

  Reply
Surdeigsbrød av 100 % spelt (lavFODMAP) | Julianne Lyngstad - juni 6, 2015

[…] det til. Det er grunnen til at et nytt forsøk har latt seg vente. Dette har irritert meg, siden surdeigsbrød av 100 % spelt er et av de tryggeste brødvalgene under lavFODMAP-dietten. Det er noe jeg burde kunne og spre videre til dere. En fredag for et par uker siden, fikk jeg […]

Reply
Vibeke - juni 19, 2015

Hei! Vil først og fremst si takk for en kjempeflott bok! Jeg lurer på om brød med surdeig av hvete også ha lavere FODMAP enn vanlig brød av hvete?

Reply
  Julianne - juni 19, 2015

  Hei Vibeke! Tusen takk for hyggelig kommentar :) Ja, surdeigsbrød av hvete har et lavere innhold FODMAPs enn vanlig hvetebrød, men blir fremdeles klassifisert som høyFODMAP under eliminasjon- og reintroduksjonsfasen av dietten. Hilsen Julianne :)

  Reply
M - juli 10, 2015

Hei! Jeg er i gang med testperioden nå og har hatt en tydelig reaksjon på spelt. Bør jeg da la være å teste hvete og rug?? Og hva med løk og hvitløk iom at dette er i samme gruppe? :)

Reply
  Julianne - juli 13, 2015

  Hei :) Reagerer du på fruktanene i spelt, er det sannsynlig at du også vil reagere på hvete og rug (som inneholder større mengder fruktaner enn spelt).
  I teorien vil også fruktanene i løk og hvitløk være et problem for deg, men test gjerne om du ønsker en bekreftelse på dette :) Lykke til!

  Reply
Hilde - mai 4, 2016

Hei. Jeg er i gang med eliminasjonsfasen, og sliter litt med å finne alternativer til brødskiva. Lager av og til cottage cheeze-lapper, og har tenkt å prøve å steke bokhvete-vafler, når jeg bare får tak i bokhvete. Bor på en liten plass, og ikke alltid lett å få tak i alternative matvarer. Jeg syns de langtidshevende speltrundstykkene er kjempegode, og lette å lage – men nå har jeg forstått at spelt ikke er lav fodmap likevel, og bør unngås i eliminasjonsfasen?

Har et spørsmål til: litt forvirring rundt mandelmelk og rismel, som alternativ til melk ( har melkeallergiker i familien). I boka er rismelk listet som lav fodmap og mandelmelk som høy – mens på appen til Monash er det omvendt. Hva er riktig her? Og hvordan er det med havremelk ( som vi har vært vant til å bruke i matlagingen)?

mvh
Hilde

Reply
  Julianne - mai 4, 2016

  Hei!

  Har du prøvd proteinrundstykkene, proteinvaflene, brødvaflene eller hjemmelagede knekkebrød? Du finner oppskriftene under «Oppskrifter» :) Gode alternativ til brødskiva. Om det er vanskelig å få tak i ingredienser der du bor, kan du alltids bestille på nett. Det finnes mange norske nettbutikker som selger lavFODMAP-tørrvarer :) Bare søk etter det på google.

  Ja, matvarer testes kontinuerlig noe som betyr at endringer skjer. Følg alltid med på appen! Vi fikk oss en overraskelse når rismelk ble testet som høyFODMAP og mandelmelk ble lavFODMAP. Det er logisk at det er motsatt når ris er lavFODMAP og mandler er høy! Men dette har altså med produksjonsmetoden å gjøre og appen har alltid rett. Havremelk er nå testet og listet som høyFODMAP. Bruk mandelmelk og kokosmelk som melkefrie alternativer.

  Mvh Julianne

  Reply
Marit - juli 15, 2016

Hei :) Pappa har akkurat startet på elimineringsrunden nå. Han spiser 3 skiver speltbrød til frokost og lunsj. Er dette for mye daglig?
Hva slags andre tips har du til en som nettopp har begynt på dietten?
Mvh Marit

Reply
  Julianne - juli 16, 2016

  Hei Marit! Jeg kan ikke si om 6 skiver speltbrød om dagen er for mye for akkurat faren din, men generelt vil jeg si at det kan bli for mye FODMAPs i løpet av dagen. Jeg ville ha holdt meg til ett måltid med speltbrød og spist noe annet til lunsj for variasjonen og ikke minst å spise mindre FODMAPs. Lykke til videre! :) Hilsen Julianne

  Reply
S - august 1, 2016

Hei :)

Jeg har nettopp startet med lav-Fodmap dietten og er ganske ny på dette. Jeg blir utrolig forvirret av dette med fullkorn hvere spelt osv. Kan jeg spise ting som inneholder f.eks hevete? Hvetegluten? Eller lignende? Hva bør jeg se på når jeg skal kjøpe ting og hva bør jeg unngå å ha i produktene ?

Reply
  Julianne - august 1, 2016

  Hei du! Ja, det er en del å sette seg inn i i begynnelsen, men det blir enklere :)

  Ja, du kan spise ting som inneholder litt hvete, f.eks en tynn brødskive/tilsatt i saus/noen krutonger. FODMAP-intoleranse er mengdeavhengig, så det skal ofte mer til før man reagerer. Hvetestivelse/hvetegluten er ikke FODMAP-karbohydrater og skal ikke trigge symptomer. Spelt har et lavere nivå av FODMAPs enn hvete, rug og bygg og tåles derfor bedre av folk med IBS. Jeg anbefaler å kjøpe minst mulig ferdigmat og lage mest mulig mat fra bunn i begynnelsen, så er du trygg på at du får i deg mat som er lavFODMAP. Det er mitt beste tips ;)

  Lykke til og god bedring!

  Mvh Julianne

  Reply
  S - august 1, 2016

  Tusentakk for raskt svar :)

  En liten ting, når man studerer så er det ikke så lett å lage seg mat fra bunn av hele tiden. Er det noe form for mat som jeg bare kan kjøpe fra butikken å spise på? Eventuelt noe godt? Tar i mot alt så lenge jeg kan bare kjøpe det uten å faktisk lage noe. Kommer alltid til å være noen dager der du ikke er i form til å lage deg noe.

  – Sara

  Reply
  Julianne - august 2, 2016

  Hei igjen! Havreknäcke fra Semper, speltlomper (inneholder kun 11 % spelt, så et par lomper vil være lavFODMAP) eller glutenfrie knekkebrød med solsikkekjerner og quinoa fra Sigdal bakeri (du finner den på Meny og andre større butikker) med pålegg: f.eks en liten pakke hvitost, kokt skinke eller spekeskinke synes jeg er fint å ty til når jeg er ute og ikke har med matpakke. Evt. en liten pakke baby leaf/ruccola salat til lompene :)

  Reply
Ane Emilie Smenes - februar 27, 2017

Hei!

Jeg lurte på om det er okei å spise speltlomper når man er i elimineringsfasen?

Reply
  Julianne - mars 1, 2017

  Hei! Ja, speltlomper inneholder mest poteter og lite spelt, noe som gjør at de har et lavt innhold av FODMAPs. Jeg anbefaler maks 2 lomper per dag til mine pasienter, slik at inntaket ikke blir for høyt. Mvh Julianne :)

  Reply
Silje - februar 12, 2018

Hei Julianne :) Takk for en utrolig bra blogg og også bøker! Jeg lurte på en ting, jeg har holdt på med dietten i noen år nå og valgte den gradvise reduksjonen først. Nå har jeg valgt å begynne på den strenge eliminasjonen og har gått på den i ca 3 uker. Saken er at jeg har blitt så utrolig dårlig i magen og det ser ikke ut til å bedre seg, er dette normalt i begynnelsen og vil det bli bedre? Eller kan det være en annen grunn? Jeg har begynt på nye medesiner og det kan være grunnen, noe som vil gjøre eliminasjons dietten fryktelig vanskelig. Men jeg skal ta det opp med legen så får vi se..

Mvh Silje

Reply
  Julianne - februar 13, 2018

  Hei Silje! Så spennende at du er i gang med eliminasjon og reintroduksjon! Medikamenter kan ha bivirkninger som går på magen, så snakk med legen din om dette og vurder hva du bør gjøre framover. Om det er medikamentene som gjør deg dårlig er det vanskelig å vite hvilke FODMAPs som gir deg plager og ikke, og det kan være lurt å vente med eliminasjonsprosjektet. Lykke til, jeg håper du finner ut av det! Hilsen Julianne

  Reply
SK - august 1, 2018

Hei,
Jeg lurer på om er det greit å bruke gjær istedenfor surdeigsstarter?

Reply
  Julianne - august 3, 2018

  Hei :) Ja, du kan bruke gjær i bakst. Grunnen til at jeg anbefaler bakst med surdeig er fordi surdeigskulturen bidrar til å redusere FODMAP-innholdet i brødet. Du kan bruke gjær i bakst med spelt, men FODMAP-innholdet blir noe høyere da. Prøv deg fram og vurder hvordan magen din tåler det :) Hilsen Julianne

  Reply
Amalie - februar 7, 2021

Hei! Har når gjennomført elimineringen av matvarer med høy og moderat fodmap; skal nå starte å innføre en og en matvare igjen. Hvor lenge må jeg f.eks teste laktose, før jeg kan gå over på neste matvaregruppe?

Takk for all i formasjonen du gir; gjør hverdagen litt enklere når man få tips fra nettsiden din!

Mvh
Amalie

Reply
  Julianne - februar 8, 2021

  Hei Amalie! Så godt jobba! Jeg anbefaler generelt 3 dager med testing, med økende dose, så fire dager pause før du starter på neste gruppe :)

  Reply
Leave a Reply:

GRATIS NETTKURS: TA KONTROLL OVER MAGEPLAGENE! ?

x