Indisk kyllinggryte med raita (lavFODMAP)

I anledning helgen, byr jeg i dag på denne smakfulle og enkle kyllingryta. Oppskriften finner du også i boken, men jeg har lagt til et par ekstra ingredienser som jeg synes tar gryta til nye høyder. Jeg har fått sansen for sitrongress i matlaging, og det er det blant annet det denne varianten er beriket med. Denne gryta smaker også nydelig sammen med raita som jeg absolutt vil anbefale å servere til :)

IMG_5647

Dette trenger du til tre personer: 

Raita (vises ikke på bildet) 

½ agurk

4 cherrytomater eller en halv vanlig tomat

1,5 dl laktosefri yoghurt naturell eller kesam

1 ts limesaft

½ ts pepper

2 ss finhakket, frisk koriander

Slik gjør du: Begynn med å lage raita. Rasp agurken direkte i et kjøkkenhåndkle. Pakk den inn og klem ut vannet over vasken. Bland agurken med yoghurt eller kesam i en bolle, tilsett grovhakket tomat og hakket koriander. Smak til med lime, salt og pepper. Sett kaldt i kjøleskapet mens du lager kyllinggryta.

Kyllinggryta 

1 fedd hvitløk + 2 ss olje (til lavFODMAP-hvitløksolje)

500-600 g kyllingfilet

Det grønne av 3-4 vårløk

1 paprika

1 ss finhakket fersk ingefær

2 stilker sitrongress (alternativt kan du bruke en skvis lime) 

1 ss garam masala (blandingskrydder) 

1 ts karri (merket Hindu er uten løk/hvitløk)

1 ts gurkemeie (kan droppes) 

Et dryss kajennepepper (kan droppes) 

200 ml kokosmelk (ikke light, da skiller sausen seg) 

Salt og pepper

+ Ønsket mengde ris 

Slik gjør du: Kok risen etter anvisningen på pakken. Forbered grønnsakene: kutt paprikaen i passe store biter og finhakk ingefær og sitrongress. Kutt kyllingfileten i mindre deler.

Skjær hvitløksfeddet 2-3 biter. Varm forsiktig opp oljen og ha i hvitløksbitene. Etter 2-3 minutter i oljen, fjerner du hvitløken fra stekepannen. Skru opp varmen og stek kyllingbitene ferdig. Strø garam masala, karri og gurkemeie over kyllingen og ha deretter i grønnsakene og kokosmelken. Smak til med salt, pepper og kajennepepper og la gryta putre på svak varme i noen minutter før du serverer. Tilsett frisk koriander like før servering.

IMG_5652

Håper det smaker!

Julianne 

Click Here to Leave a Comment Below

Ukens FODMAP-vennlige: Laktosefri gresk yoghurt | LYNGSTAD ERNÆRING - april 12, 2015

[…] den for eksempel til indisk kyllinggryte med raita eller stekt laks med ris og […]

Reply
  bente - oktober 12, 2015

  Hei! Tusen takk for informativ blogg! Jeg har lest flere steder at soyaprodukter med hele soyabønner ikke er bra. Betyr det at jeg bør redusere soyaprodukter veldig? Eller er det noen soyaprodukter som er lav Fodmap? Jeg tåler ikke melkeproteiner, så må holde meg unna melkeprodukter i tillegg. Har derfor brukt en del soya og havrebaserte produkter.

  Mvh. Bente :)

  Reply
  Julianne - oktober 13, 2015

  Hei Bente! Ja, det stemmer at soyaprodukter laget av hele soyabønner er høyFODMAP. Les mer om det her:
  http://lyngstadernaering.no/2015/05/28/vegansk-og-vegetarisk-lavfodmap-diett-og-litt-om-soyaprodukter/

  Om magen din har det bra med soya- og havreprodukter så trenger du ikke unngå disse produktene. Om du derimot reagerer kan det være en idé å bytte soyamelken med mandelmelk og bruke kokosmelk i matlaging. Dette er melkefrie lavFODMAP-alternativer :)

  Mvh Julianne :)

  Reply
  Merethe - desember 13, 2015

  Denne retten er fantastisk. Enkel og rask å lage, lite kalorier og veldig god. Vi lager den hver uke. VI er glade i koriander, men syns det er litt pes å stelle korianderplanter, så det dropper vi som regel. Like godt allikevel.

  Reply
  Julianne - desember 14, 2015

  Hei Merethe :) Takk for hyggelig kommentar! Helt enig om koriander, det er synd de henger med hodet etter en dag på kjøkkenbenken. Man bør nesten planlegge noen middager med koriander på rad slik at man får utnyttet urten skikkelig ;) Kjekt å høre at det fungerer godt likevel :)

  Reply
Elin - mai 8, 2015

Hei
Takk for en flott blogg. Fant den først for en uke siden. Og fikk boken din lånt på biblioteket på onsdag. Onsdag prøvde jeg meg på indisk gryte, den falt i smak her hjemme. Det eneste vi savnet er en god oppskrift på Naan. Syns det er godt til indiske retter og asiatiske. Du har ikke en god en? Vet ikke helt hva jeg skal bytte melet med, da glutenfritt blir en veldig rar deig. Noen tips angående chutneys? Har hatt diagnosen IBS i 18 år uten å få noen tips fra helsevesenet generelt. Det eneste spesialisten sa var å kutte ut de matvarene som jeg reagerte på. Så da stod jeg ikke igjen med så mye å spise. I de siste par årene har det kommet mer informasjon om IBS og det er jeg glad for. Har nå holdt meg på dietten en stund, ca 3 uker, eneste forskjell er mindre magevondt og luft, ellers er avføring(diare) og uvelhet som før. Når kan jeg forvente å se en bedring på alt, eller er dette for individuelt? De her hjemme er ikke så begeistret for alt styret med alt jeg bør holde meg unna. Prøver også å finne et brød som er godt og holdbart. Det jeg har prøvd blir enten fort tørre eller «bløte» inni etter et par dager. Smaker greit når de er ferske. Er vel ikke super fan av brød heller, liker mer knekkebrød. Er ikke så veldig flink eller entusiastisk til baking av brød/knekkebrød. Er det noen leverpostei som duger, er veldig glad i det. Har bladd igjennom to stk bøker med oppskrifter og prøver å være flink for magens skyld. Så håper snart på enda bedre mage, takk igjen for informativ blogg og bok. Idag blir det moussaka tilmiddag :-)
Mvh Elin

Reply
  Julianne - mai 12, 2015

  Hei Elin :) Jeg skjønner at du savnet naan til den indiske retten! Jeg har ingen oppskrift for hånden, men du finner helt sikkert en god oppskrift på nettet. Tåler du spelt, kan du bytte ut hvetemelet med spelt i oppskriften. Hvis ikke er det glutenfrie melblaninger som blir det beste alternativet selv om konsistensen ikke er slik du er vant til. Chutneys. Det har jeg ikke laget før! Men hva med ananaschutney? Uten løk, hvitløk osv?

  Det er veldig individuelt hvor lang tid det tar før man merker forbedring på dietten. Noen opplever bedring etter kun én dag, mens andre trenger gjerne noen uker før de ser den store endringen. Vær tålmodig og fortsett det gode arbeidet så vil du forhåpenligvis få gode resultater.

  Jeg vet desverre ikke om en lavFODMAP-leverpostei ennå! Jeg gir beskjed om det dukker opp. Det savner jeg også. Leverpostei med rødbeter.. :( :)

  Håper moussaaken falt i smak :)

  Mvh Julianne

  Reply
Trygge blandingskrydder (lavFODMAP) | Julianne Lyngstad - juni 4, 2015

[…] må ofte en del til, nå som både løk og hvitløk ikke lenger er en del av kostholdet. Til den indiske kyllinggryta bruker jeg for eksempel karri. Karri er et blandingskrydder, og noen ganger kan du lese fra […]

Reply
Kine - juni 6, 2015

Hei.
Denne retten var helt nydelig. Tusen takk for god oppskrift. Ps karri krydderet fra hindu er tilsatt hvitløk, men den fra Santa Maria er uten.
Mvh Kine

Reply
  Julianne - juni 7, 2015

  Så godt å høre :D Takk for tilbakemelding! Karri-krydderet fra hindu er faktisk uten hvitløk, men «hot curry-krydderet» fra hindu inneholder hvitløk, tror jeg. Ja, santa maria sitt er også uten hvitløk! Takk for tipset :) Toro sitt er også uten hvitløk. Hilsen Julianne :)

  Reply
Kommende foredrag i oktober 2015 | GODT FOR MAGEN - oktober 7, 2015

[…] og trivelig kveld med et engasjert publikum. Stoffskifteforbundet sørget for mat og serverte indisk kyllinggryte med ris og raita til hele gjengen. Veldig god stemning :) Bor du på østlandet og har lyst til å lære mer om IBS […]

Reply
Karoline - januar 13, 2016

Hei! Jeg prøvde denne retten i dag og den var nydelig! Jeg merket likevel litt uvelhet i ettertid, og lurer på om det kan ha med Garam Masala krydderet? Leste på pakken at den inneholder både løk og purre, finnes det en variant uten? Jeg brukte Santa Maria sitt. Ellers har jeg kommet kjempelangt takket være bloggen din, så tusen takk for alt du deler :)
Mvh. Karoline

Reply
  Julianne - januar 13, 2016

  Hei du :) Så kjekt at du likte retten! Den er en favoritt hos mange. Aaha, jeg har bare funnet garam masala uten løk og hvitløk, men da er det altså varianter med. Jeg har kjøpt i innvandrerbutikker (billig) og en variant fra Toro (Rema 1000 selger i alle fall disse) Prøv den neste gang! Kjekt å høre at bloggen er til nytte for deg :) Hilsen Julianne

  Reply
Hanne - januar 28, 2016

Hei Julianne!
Jeg lurer på hva slags ris du kjøper, og i hvilken butikk? Har nå 2 kg med vanlig jasmin ris i skapet som jeg må bruke opp, men din ris på bildet ser annerledes ut. Gleder meg til å prøve flere av rettene dine!

Reply
  Julianne - januar 29, 2016

  Hei Hanne :) Jeg bytter litt på hvilken ris jeg velger, noen ganger går jeg for fullkornsris, andre ganger villris eller helt ordinær jasmin eller basmatiris. Boil-in-bag selvfølgelig :P Bruk den risen du har, den duger i massevis :) Kos deg med matlagingen! Hilsen Julianne

  Reply
Uke 5: lavFODMAP-ukemeny – GODT FOR MAGEN - januar 31, 2016

[…] Lørdag: Indisk kyllinggryte med raita […]

Reply
Uke 11: lavFODMAP-ukemeny – GODT FOR MAGEN - mars 13, 2016

[…] Fredag: Indisk kyllinggryte med raita […]

Reply
Fredrik - februar 6, 2017

Tusen takk for oppskriften, den her var veldig veldig god!

Anbefaler å bruke villris!

Reply
  Julianne - februar 7, 2017

  Hei Fredrik :) Takk for hyggelig tilbakemelding!

  Reply
Caroline Blom - august 15, 2018

Hei. Har begynt å bruke oppskriftene dine, veldig fornøyd så langt. Men lurer litt på hvorfor du har valgt å lage oppskrifter for 2-3 personer, og ikke 4 personer, som det pleier å være?

Mvh. Caroline.

Reply
  Julianne - august 15, 2018

  Hei Caroline :) Så godt å høre at du liker oppskriftene! Jeg lager stort sett mat til meg og mannen, og derfor er mange av oppskriftene beregnet til oss to (2-3 personer). De siste årene har jeg begynt å henvise til porsjoner i oppskriftene – etter at min redaktør sa til meg: vi spiser PORSJONER, ikke PERSONER :P Øk gjerne mengden på oppskriftene litt om du ser det er litt lite mat til 4 personer :) Hilsen Julianne

  Reply
Leave a Reply:

GRATIS NETTKURS: TA KONTROLL OVER MAGEPLAGENE! ?

x