La oss øke bevisstheten rundt IBS i April!

April er IBS-awareness month

I 1997 ble april satt som den nasjonale IBS awareness month i USA, av  the International Foundation for Functional Gut Disorders (IFFGD). Den er listet i U.S National Health Observances kalender – kalenderen hvor dager, uker eller måneder blir tildelt forskjellige helseutfordringer. April er måneden hvor det jobbes aktivt for å øke bevisstheten rundt IBS-diagnosen, hvordan man kan lindre symptomer og øke livskvaliteten hos mennesker som sliter med dette. YES – la oss bruke dette til noe!

Irritabel tarmsyndrom – IBS

IBS eller irritabel tarmsyndrom, er en vedvarende lidelse som kjennetegnes ved magesmerter, ubehag, oppblåst mage, luftplager og forstyrret avføringsmønster som diaré, forstoppelse eller en veksling mellom disse to.

Selv om IBS er en lidelse som har fått mer fokus innen forskning de siste årene, finnes det fremdeles ingen kur for å bli kvitt irritabel tarmsyndrom. Det finnes derimot måter å redusere IBS-symptomer på,  slik at hverdagen til deg som sliter blir enklere. Om symptomene dine er milde, moderate eller alvorlige, bør all behandling av IBS-symptomer starte med å lære mer om lidelsen. Har du tegn på IBS, ta en tur til legen og få bekreftet diagnosen før du setter i gang med kostholdsendringer på egenhånd. Ønsker du å holde deg oppdatert på IBS-forskningen vil jeg anbefale deg å laste ned denne gratis-appen:

download-the-app-t


Som de fleste av dere vet, har jeg selv også slitt med IBS i vel 10 år nå. De siste to årene har jeg hatt relativt god kontroll på plagene ved hjelp av et FODMAP-redusert kosthold. Dette har gitt meg en bedre hverdag med mer overskudd og større frihet. Med min ernæringsutdannelse, egne erfaringer og min genuine interesse for mage- og tarmplager, har jeg vært så heldig å få bruke all min tid det siste året til å spre kunnskap og inspirasjon om lavFODMAP-dietten, samt bryte tabuer rundt IBS-diagnosen. Dette er min måte å øke bevisstheten rundt diagnosen som fører med seg fordøyelsesvansker, oppblåst mage, samt luft- og magesmerter. Jeg kommer til å sette inn et ekstra gir på bloggen denne måneden, med mål om å nå ut til flere som trenger å vite at de ikke er alene om å slite med magen.

DON’T SUFFER IN SILENCE! 

april-IBS-month-cat

 

Hvordan kan du bidra? 

Det er veldig tydelig at åpenhet hjelper flere, så om du også sliter med IBS og vil bidra til å øke bevisstheten rundt irritabel tarmsyndrom –  send meg din historie på epost lyngstadernaering@gmail.com eller skriv den ned i kommentarfeltet under dette innlegget. Du bestemmer selv om du vil la historien din være anonym eller ikke. La oss videreføre de amerikanske tradisjonene:  April er måneden for å øke fokuset på IBS!

Som takk og ekstra motivasjon for å skrive til meg , trekker jeg ut en vinner av boken min «lavFODMAP – en komplett håndbok for deg med sensitiv mage»  blant dere som bidrar! Om du allerede har boken, kan du alltids gi den til noen du vet kan ha behov  for den.

LAVFODMAP cover Forside-001

 

Julianne :) 

Click Here to Leave a Comment Below

Uke 15: LavFODMAP-ukemeny | LYNGSTAD ERNÆRING - april 5, 2015

[…] samt et foredrag om kosthold under graviditet på Klinikk for Alle, Majorstuen. I tillegg er det IBS-awareness month, så det blir mye jobbing med bloggen framover. Jeg tror det blir gøy, men også litt skummelt med […]

Reply
Frøknekkebrød med hirse og quinoa (lavFODMAP) | LYNGSTAD ERNÆRING - april 6, 2015

[…] Om du ikke har fått det med deg: APRIL er IBS-awareness month! Les mer, her!  […]

Reply
Inger Margrethes IBS-historie | LYNGSTAD ERNÆRING - april 9, 2015

[…] anledning at april er IBS-awareness month, etterspurte jeg IBS-historier fra mine lesere. Åpenhet og større fokus på IBS hjelper uten tvil […]

Reply
IBS-historie fra kvinne, 31 år | LYNGSTAD ERNÆRING - april 13, 2015

[…] er IBS-awareness month, og i den anledning har jeg bedt dere lesere om å dele deres historie. Åpenhet hjelper flere! I […]

Reply
Kristin - april 13, 2015

Hei! Etter å ha blitt tipset om lav FODMAP kom jeg etterhvert over bloggen din, og har også kjøpt boka. Det har hjulpet masse selv om noen ting fremdeles er litt forvirrende. Kanskje fordi det ikke finnes noen fasit som gjelder alle, og at man må gi seg selv tid til å prøve det ut. Jeg merker at det hjelper veldig å redusere inntaket av FODMAP, men jeg lurer på om du kunne tenke deg å også skrive litt om andre ting man kan gjøre i tillegg for å bedre symptomene. Har du for eksempel noen tanker om probiotika og prebiotika? Prebiotika fungerer kanskje ikke hvis man har IBS, fordi mye av det som man kaller prebiotika også inneholder FODMAPS?

Reply
  Julianne - april 16, 2015

  Hei Kristin! Så flott at lavFODMAP har hjulpet deg. Det er flere ting som kan hjelpe for IBS-plager, det er en kompleks lidelse og det handler ikke bare om FODMAP-toleranse og mat. Mange opplever blant annet at stress er en faktor, så da kan stressmestring/avspenning være en del av behandlingen. Å jobbe med pust kan også være en fordel, samt yoga. Probiotika kan være et fordelaktig tilskudd. Men som du også sier, er prebiotika FODMAPs i form av inulin og frukto-oligosakkarider som kan skape trøbbel – så da kan man heller vurdere om man vil velge et probiotisk tilskudd uten prebiotika. Det finnes også :)

  Mvh Julianne

  Reply
Thea - april 27, 2015

IBS awareness month? Og det får jeg med meg først nå?! Oh. Jeg får bidra jeg også, skal lage et innlegg på bloggen før denne uken er omme :)

Reply
  Julianne - april 30, 2015

  Veldig bra, Thea!

  Reply
Ingvild - april 30, 2015

Hei! Etter 11 år med IBS har eg god erfaring innan korleis det er å leva med alle plagene. Eg har til tider vore veldig plaga og fortvilelsen har vore stor. Det hemma meg i min daglege jobb og sosialliv og var for tider eit stor problem. Etter å ha bestemt meg for å endra kosthold og livsstil, kom eg over FODMAP. Eit strengt kosthold å følga, men eg holdt ut og merka den gode effekten av det. Men fordi det var så strengt, og eg ikkje hadde nok kunnskap om alternative oppskrifter o.l., datt eg av til slutt. Eg er no utdanna holistisk helsecoach og har god kunnskap om korleis mat heng saman med kroppen. Eg har og tillært meg mykje kunnskap om korleis min eigen kropp reagerar på ting. Likevel skulle eg gjerne hatt boka di for å læra meg meir om gode oppskrifter utan FODMAPs. Dette vil også væra til stor hjelp for kundegruppa mi, som er personar med IBS.

Reply
  Julianne - mai 3, 2015

  Hei Ingvild, takk for at du deler din histore :) Jeg skjønner at det er lett å ramle av, det gjorde jeg selv første gangen før jeg gikk inn for en gradvis kostholdsendring som sakte, men sikkert reduserte plagene. Jeg håper magen din er bedre nå, og at boken kan hjelpe deg og dine kunder :) Mvh Julianne

  Reply
Uke 19: lavFODMAP-ukemeny | Julianne Lyngstad - mai 3, 2015

[…] IBS-historier for å rette enda større fokus på åpenhet og bevisstgjøring rundt IBS-diagnosen. April er IBS awareness-month! Selv om april er over, kommer jeg til å dele et par IBS-historier, som ble innsendt i april, […]

Reply
Susannes IBS-historie | Julianne Lyngstad - mai 9, 2015

[…] var den siste historien jeg publiserer som del av IBS-awareness-month som er med i trekningen av en bok om lavFODMAP-dietten. Vinneren anonseres søndag 10. mai :-) […]

Reply
IBS awareness month 2016 – GODT FOR MAGEN - mars 28, 2016

[…] Les mer om IBS og IBS awareness month her […]

Reply
Leave a Reply:

GRATIS NETTKURS: TA KONTROLL OVER MAGEPLAGENE! ?

x