LavFODMAP-fond/buljong
Selv om det aller beste er å lage fond fra ferske grønnsaker og kyllingskrog, rekeskall eller det du har tilgjengelig, så kan det være greit å vite at det finnes lavFODMAP-varianter å få kjøpt i butikken.
Jeg har tidligere tipset om Touch of taste kyllingfond som smakstilsetning i supper, sauser og gryter. Som nevnt, kan det være vanskelig å finne fond eller buljong som ikke inneholder løk eller hvitløk eller andre kilder til FODMAPs. Jeg vil derfor tipse om fond som vil være trygge valg på lavFODMAP-diett (spesielt er det viktig at du er nøye på dette under eliminasjon- og reintroduksjonsfasen av dietten). Jeg har lagt til ingredienslisten på disse. Jeg foretrekker variantene fra Touch of taste, men varianten fra Maggi er også et ok alternativ (men med litt lengre ingrediensliste).
1. Touch of taste kyllingfond:
Innhold: Vann, salt, kyllingekstrakt, kyllingaroma, sukker, modifisert potetstivelse, kyllingfett, maltodekstrin, syre (sitronsyre), konserveringsmiddel (kaliumsorbat), aroma (selleri, salvie, svart pepper), ekstragonekstrakt. Saltinnholdet i produktet er 0,8 %.
2. Touch of taste kalvefond: Innhold: Vann, salt, aroma, kjøttekstrakt, tomat, kalvebuljong, modifisert potetstivelse, syre (melkesyre), konserveringsmiddel (kaliumsorbat). saltinnhold i ferdig utspedd fond 0,7%.
* Touch of taste kalvefond har fått ny oppskrift og lages nå med løk (oppdatert 03.06.20)
3. Touch of taste fiskefond: Innhold: Vann, hvitvin, salt, fisk aroma, Fiskekstrakt, modifisert potetstivelse, syre (sitronsyre), konserveringsmiddel (kaliumsorbat). saltinnhold utspedd fond 0,6 %.* Touch of taste fiskefond har fått ny oppskrift og lages nå med løk (oppdatert 27.09.18)
4. Touch of taste oksefond:
Innhold: Vann, rødvin 13%, salt, kjøttekstrakt, aroma (inneholder Selleri), modifisert potetstivelse, syre (melkesyre), konserveringsmiddel (kaliumsorbat). saltinnhold i ferdig utspedd fond 0,7 %.
5. Maggi Fond cups kylling:
Innhold: Kyllingbuljong (60%) [vann, kyllingbuljongkonsentrat (4,3%)], salt, maisstivelse, kyllingfett, gjærekstrakt (inkl. korn/bygg), sukker, eddik, tørkede grønnsaker [gulrot (0,4%), nepe, paprika (0,1%)], naturliga aromer (inkl. egg), persille, gurkemeie, timian, fargestoff (karamell), antioksidantmiddel (ekstrakt av rosmarin).
*6. Maggi Fond cups okse: Innhold: Vann, salt, glukosesirup, sukker, solsikkeolje, oksekjøttekstrakt (2,1%), aroma (med melk og selleri) karamellisert sukker, gjærekstrakt, fortykningsmiddel (xantangummi, karragenan), maltodekstrin, persille, gurkemeie, surhetsregulerende middel (sitronsyre), pepperekstrakt.
*Maggi Fond Cups okse har fått ny oppskrift og lages nå med løk og er ikke lenger OK med hensyn til FODMAP (oppdatert 04.12.17)
Kyllingfond fra Touch of taste kjøper jeg på ICA og meny, og de to fra Maggi, har jeg kjøpt på Kiwi eller rema. De er helt sikkert å få tak i i andre butikker også :)

Denne gjengen er trygge på lavFODMAP-diett – bortsett fra oksebuljongen som har fått ny ingrediensliste..!
Julianne