LavFODMAP-fond/buljong

Selv om det aller beste er å lage fond fra ferske grønnsaker og kyllingskrog, rekeskall eller det du har tilgjengelig, så kan det være greit å vite at det finnes lavFODMAP-varianter å få kjøpt i butikken.

Jeg har tidligere tipset om Touch of taste kyllingfond som smakstilsetning i supper, sauser og gryter. Som nevnt, kan det være vanskelig å finne fond eller buljong som ikke inneholder løk eller hvitløk eller andre kilder til FODMAPs. Jeg vil derfor tipse om fond som vil være trygge valg på lavFODMAP-diett (spesielt er det viktig at du er nøye på dette under eliminasjon- og reintroduksjonsfasen av dietten). Jeg har lagt til ingredienslisten på disse. Jeg foretrekker variantene fra Touch of taste, men varianten fra Maggi er også et ok alternativ (men med litt lengre ingrediensliste).

1. Touch of taste kyllingfond:
Innhold: Vann, salt, kyllingekstrakt, kyllingaroma, sukker, modifisert potetstivelse, kyllingfett, maltodekstrin, syre (sitronsyre), konserveringsmiddel (kaliumsorbat), aroma (selleri, salvie, svart pepper), ekstragonekstrakt. Saltinnholdet i produktet er 0,8 %.

2. Touch of taste kalvefond: 
Innhold: Vann, salt, aroma, kjøttekstrakt, tomat, kalvebuljong, modifisert potetstivelse, syre (melkesyre), konserveringsmiddel (kaliumsorbat). saltinnhold i ferdig utspedd fond 0,7%.

* Touch of taste kalvefond har fått ny oppskrift og lages nå med løk (oppdatert 03.06.20)

3. Touch of taste fiskefond: 
Innhold: Vann, hvitvin, salt, fisk aroma, Fiskekstrakt, modifisert potetstivelse, syre (sitronsyre), konserveringsmiddel (kaliumsorbat). saltinnhold utspedd fond 0,6 %.

* Touch of taste fiskefond har fått ny oppskrift og lages nå med løk (oppdatert 27.09.18)

4. Touch of taste oksefond: 
Innhold: Vann, rødvin 13%, salt, kjøttekstrakt, aroma (inneholder Selleri), modifisert potetstivelse, syre (melkesyre), konserveringsmiddel (kaliumsorbat). saltinnhold i ferdig utspedd fond 0,7 %.

5. Maggi Fond cups kylling:
Innhold: Kyllingbuljong (60%) [vann, kyllingbuljongkonsentrat (4,3%)], salt, maisstivelse, kyllingfett, gjærekstrakt (inkl. korn/bygg), sukker, eddik, tørkede grønnsaker [gulrot (0,4%), nepe, paprika (0,1%)], naturliga aromer (inkl. egg), persille, gurkemeie, timian, fargestoff (karamell), antioksidantmiddel (ekstrakt av rosmarin).

*6. Maggi Fond cups okse:
Innhold: Vann, salt, glukosesirup, sukker, solsikkeolje, oksekjøttekstrakt (2,1%), aroma (med melk og selleri) karamellisert sukker, gjærekstrakt, fortykningsmiddel (xantangummi, karragenan), maltodekstrin, persille, gurkemeie, surhetsregulerende middel (sitronsyre), pepperekstrakt.

*Maggi Fond Cups okse har fått ny oppskrift og lages nå med løk og er ikke lenger OK med hensyn til FODMAP (oppdatert 04.12.17)

Kyllingfond fra Touch of taste kjøper jeg på ICA og meny, og de to fra Maggi, har jeg kjøpt på Kiwi eller rema. De er helt sikkert å få tak i i andre butikker også :)

IMG_5391

Denne gjengen er trygge på lavFODMAP-diett – bortsett fra oksebuljongen som har fått ny ingrediensliste..! 

 

 

Julianne

 

Click Here to Leave a Comment Below

Trude - april 22, 2015

Takk for tipsene :)

Fins det noen ferdigsauser man kan spise?
Jeg spiser ferdig bernaisesaus (Toropose) og glutenfri brun saus, det pleier å gå bra.
I tillegg til den glutenfrie blomkålsuppen, den tåler jeg også.

Trude

Reply
Anette - april 23, 2015

Hei! Vet du om man kan spise hvitløksgress?

Reply
  Julianne - april 23, 2015

  Hei :) Hvitløksgress har jeg aldri hørt om, så det vet jeg ikke! Hva er det? :) Hehe

  Julianne

  Reply
Anette - april 23, 2015

Jeg fikk nettopp høre om det jeg også, hehe :-) Hvis du dyrker hvitløken, kommer det grønt gress opp som du kan bruke. Skal visst være veldig godt :-) Tenkte siden en kan bruke det grønne fra purreløk og vårløk, om det da kanskje går greit?

Reply
  Julianne - april 24, 2015

  Hei igjen :) Ja, nå skjønner jeg! Dette er noe jeg selv også har tenkt på. Jeg vet ikke om det er lavFODMAP, men jeg antar at det er lavereFODMAP enn selve hvitløken. Det er ikke umulig at dette går!

  Reply
Anette - april 24, 2015

Tror jeg skal prøve meg på det da :-) Er allerede godt i gang med «urtehagen» min og har x antall vårløk til spiring! De vokser jo så fort ut igjen, og veldig greit å slippe å kaste halvparten hele tiden :-)

Du, en annen ting. Jeg prøvde å lage den indiske kyllinggryta (fra side 158), men sausen ble helt flytende (som vann). Hadde litt rismel oppi og det gikk forsåvidt greit. Men lurer på hva jeg gjorde feil? Tenker litt på kokosmelken, jeg hadde ca 50/50 med vannet og det «faste», skal man egentlig bare ta det «faste» eller skal det blandes litt? Før har jeg alltid brukt en hel boks, og da har jo alt kommet med, men her ble jeg litt usikker. Det smakte utrolig godt uansett, så kommer til å lage denne igjen :-)

Reply
  Julianne - april 30, 2015

  Hei Anette :) Ikke godt å si hva som skjedde med gryta di! Sausen blir ikke veldig tykk, men den skal ikke bli helt flytende. Rart. Prøv å ta mer av det faste neste gang :) Godt å høre at smaken var god i alle fall, selv om gryta ble til suppe :P :D Hilsen Julianne

  Reply
Runa - april 25, 2015

Hei Julianne, takk for en herlig blogg med masse informasjon og oppskrifter.

Jeg ville bare tipse deg/leserne om at Touch of Taste-fond er veldig mye billigere i Sverige! Der kan man også få tak i grønnsaksfond, oksehalefond og skalldyrfond fra samme merke, og til under halv pris av det de koster på Meny/ICA! :) Lang holdbarhetstid også, så man kan fint kjøpe inn noen flasker så man har.

Synes det er så kjipt at så mye av den FODMAP-vennlige maten often er dyrere enn «vanlig» mat, så forsøker å spare inn der jeg kan ;)

Reply
  Julianne - april 26, 2015

  Hei Runa :) Takk for tipset! Jeg har handlet touch of taste kyllingfond i Sverige selv, alltid hyggelig å spare noen kroner ;) Når det gjelder de andre variantene i samme merke, inneholder disse løk eller hvitløk og egner seg derfor dårlig på lavFODMAP-diett. Kyllingfond er den ene trygge varianten i det merket! Så vi får hamstre kyllingfond når vi reiser over grensen ;)

  Hilsen Julianne :)

  Reply
  Runa - april 26, 2015

  Hmm, på flaskene med grønnsaksfond jeg kjøpte står det ikke noe om løk/hvitløk, men da bør jeg kanskje ikke stole på det da? Har akkurat begynt med FODMAP, så jeg er kanskje ikke så flink til å tolke ingrediensoversiktene ennå… Men da er det jo desto bedre med informative blogger som din! :)

  Reply
  Julianne - april 26, 2015

  Vent litt! Utvalget i Sverige er visst bedre enn i Norge:
  Norge: http://www.touchoftaste.no/produkter/vare-fonder/
  Sverige: http://www.touchoftaste.se/produkter/vara-fonder/

  Jeg tror ikke jeg har sett grønnsaksfondet i Norge før. Jeg har gått gjennom hele sortementet tidligere skjønner du. Men desverre jeg ser grønnsaksvarianten inneholder løkekstrakt, og det gjør at den bør unngås under eliminasjonsfasen :/

  Julianne :)

  Reply
Thea - april 26, 2015

:)

Reply
Wenke Langhelle - desember 5, 2015

Hei? Kjenner du til om noe fiskebuljong som er ok å bruke? Mvh Wenke

Reply
  Julianne - desember 5, 2015

  Hei du :) Jeg har dessverre ikke funnet fiskebuljong uten løk- og hvitløk :/ Si fra om du finner det, så gjør jeg det samme ;) Hilsen Julianne

  Reply
Gulrot- og ingefærsuppe (lavFODMAP) – GODT FOR MAGEN - januar 25, 2016

[…] 5 dl vann + ca 1-2 ss fond uten løk og hvitløk (se alternativer her)  […]

Reply
S - februar 22, 2016

Vet du om det er melk i Maggi fond okse? Ser det står aroma(melk). Jeg tåler ikke laktose, men spor av melk går fint. Eller betyr aroma bare at det er «kunstig» melkesmak?

Reply
  Julianne - februar 24, 2016

  Hei du :) den inneholder kun spor av melk, og det går fint om du har laktoseintoleranse :)

  Reply
Britt Guro Sæther - juni 1, 2016

Hei, ser at Fiskfonden til Touch of Taste ser ut til å være ok? INGREDIENSER: Vatten, vitt vin, salt, fisk, arom, fiskextrakt, modifierad potatisstärkelse, syra (citronsyra), konserveringsmedel (kaliumsorbat). Salthalt i utspädd fond är 0,6 %.

Reply
  Julianne - juni 2, 2016

  Hei :) Ja, det stemmer det! Jeg har oppdatert listen over FODMAPs med fire fond fra touch of taste; kylling, okse, kalv og fiskebuljong ;) De er flinke på fond altså!

  Ha en fin dag!

  Reply
Mette - august 4, 2016

Hei,
Kort spørsmål:
Elplecideeddike er det lavFODMAP?
Mvh Mette

Reply
  Julianne - august 5, 2016

  Hei :) Kort svar: JA!

  God helg til deg :D

  Hilsen Julianne

  Reply
Maya - oktober 21, 2016

Fikk nettopp med meg i facebook-gruppa LowFODMAP Norge at Maggi sin kylling fond cup inneholder løk/hvitløk ut fra kontakt med produsent. Bare som et tips som kan undersøkes og oppdateres eventuelt ??

Reply
  Julianne - oktober 25, 2016

  Hei Maya :) Ja, jeg hører rykter om det! Jeg var i kontakt med Nestlé angående Maggi Fond Cups flere ganger før jeg lanserte min andre bok, og de forsikret meg om at produktene var uten løk og hvitløk. Dessverre har vi ingen garanti for at produsentene endrer innhold i produktene sine – eller at de formidler korrekt informasjon for den saks skyld ;) Jeg har sendt mail til de jeg var i kontakt med i fjor, så jeg undersøker også dette videre. Takk for at du sier fra :) Mvh Julianne

  Reply
Vicky - september 5, 2017

Hei kjøpte maggi sin fond cups beef og den var det selvfølgelig løk i. Er på desperat utkikk etter en okse buljong som er helt glutenfri og lavfodmap har du noen tips?

Reply
  Julianne - september 5, 2017

  Hei Vicky! HM. Jeg tenkte på varianten fra touch of taste (kalv) men den inneholder visst også spor av gluten :/ Skal holde utkikk! Har du prøvd å lage egen fond/kraft?

  Reply
Bergit Fosse - november 11, 2017

På desperat jakt etter kjølttfond for tida da den ovenevnte ikkje finnes i butikken lenger. Har du nokon tips???

Reply
Eva Kristin Indrebø - desember 1, 2017

Hei! Du må oppdatere denne artikkelen :) Fond cups har endret innhold. Den med okse inneholder nå løk :( Fond cups med kylling hadde hvitløk i curry-krydderet, men de har endret innholdet på denne også – den er lav fodmap da :)

Reply
  Julianne - desember 4, 2017

  Hei Eva Kristin! Supert, takk :) Skal oppdatere artikkelen! Det er ikke like enkelt for meg å følge med på detaljene lenger :) Puh. Hilsen Julianne :)

  Reply
Nina - april 1, 2018

Hei.
Vet du noe om Jacobs sine fond?

Reply
  Julianne - april 6, 2018

  Hei Nina! Nei, jeg har ikke sjekket dem ut. Har du ingredienslister å vise til? :)

  Reply
Høstens magevennlige supper (lavFODMAP) - GODT FOR MAGEN - september 4, 2018

[…] Langt inni september allerede! Da er det på tide å ta fram noen gode suppeoppskrifter som både varmer kroppen og som gjør godt for magen. Den største utfordringen med å lage supper på lavFODMAP-diett er å ikke kunne bruke løk eller hvitløk som base. Det gir veldig god smak til suppa, så her må vi rett og slett finne alternativer. Jeg bruker ofte den grønne delen av purreløk som base – eller så tilsetter jeg en buljong eller fond uten løk og hvitløk. Det kan være litt vanskelig å finne, men her har du en oversikt over lavFODMAP-alternativer. […]

Reply
Karina - oktober 18, 2018

Takk for tips ? Touch of taste kyllingfond på flaske, hvor lenge holder den seg etter åpning?

Reply
  Julianne - oktober 18, 2018

  Heisann :) Min erfaring er at den holder seg ganske lenge etter åpning, men jeg regner med at det står en anbefaling på flasken. Jeg oppbevarer den i kjøleskapet :)

  Reply
Ragnhild - november 6, 2019

Hei :) Har du noen idé om grønnsaksfonder uten løk/hvitløk? Jeg spiser lav fodmap, og jeg bor med en vegetarianer så middagslagingen blir en smule komplisert.

Reply
  Julianne - november 7, 2019

  Hei :) Nei, dessverre – det har jeg ennå ikke funnet. Hva med å lage hjemmelaget grønnsakskraft uten løk og hvitløk? Se tips her: https://vegetarmat.org/oppskrift/gronnsakskraft/ Bruk grønn del av vårløk eller purreløk isteden for løk og hvitløk. Sunt, godt og bærekraftig :)

  Reply
Christine - mai 26, 2020

Hei!
Ville berre tipse om at kalvefonden frå Touch of taste no inneheld lauk :( .

https://meny.no/varer/middagstilbehor/kraft-og-buljong/buljong/kalvefond-7322550052715

Reply
  Julianne - juni 3, 2020

  Takk for tips, Christine! De produsentene altså… hvorfor må de endre hele tiden? Skal oppdatere innlegget <3

  Reply
Kristin - august 22, 2021

Hei. Så i går at Touch of taste kyllingfond også inneholder løk nå.

Reply
  Julianne - august 30, 2021

  Hei! Takk for at du gir beskjed om det – det setter jeg pris på. De endrer altså ingredienslistene sine hele tiden disse her :/

  Reply
Leave a Reply:

GRATIS NETTKURS: TA KONTROLL OVER MAGEPLAGENE! ?

x