Annes IBS-historie

Jeg er en jente på 24 år fra Bergen, jeg har slitt med magen i nesten 5 år nå. Jeg har slitt mest med forstoppelse og oppblåst mage, ene dagen får jeg buksene mine igjen i livet og neste dag har jeg ikke sjans. Jeg begynte på glutenfritt kosthold i august 2010, etter å vært mye syk og dårlig i lange perioder før jeg endret mitt kosthold.
Jeg har vært hos fastlegen min utallige ganger for å spør etter råd og hjelp. Jeg ble bedre etter at jeg endret til glutenfritt kosthold, men formen min ble aldri helt optimal og jeg hadde perioder hvor jeg verken klarte skole eller jobb. Jeg oppsøkte en ernæringsfysiolog her i Bergen for å spørre om råd der, for hva som kunne være galt med magen min. Her fikk jeg heller ikke noe svar på hva dette kunne være.
Jeg kan aldri planlegge noe eller lage avtaler, for jeg vet aldri hvor dårlig jeg kan være. For meg ødelegger dette veldig mye av hverdagen min og jeg føler meg aldri 100% bra. Problemene mine har gått veldig ut over tiden min som student, siden jeg har perioder der jeg ikke har noe energi eller overskudd til å lese. Eksamenstiden er den beste tiden for meg, for da kan jeg sitte hjemme i joggebuksen å lese og slippe å bevege meg ut av leilighetens fire vegger.
 Jeg oppsøkte legen min igjen for ca 6 mnd siden, der spurte jeg etter en større utredning fordi jeg var kjempe lei av å ikke fungere optimalt i hverdagen. Da spurte legen meg om jeg hadde kreft i tarmene, da svarte jeg » det får jeg ikke håpe», da svarte legen meg «da får du ingen utredning». Når jeg fikk denne beskjeden ble jeg veldig sjokkert og hadde begynt å gi opp hele greien, og begynt å slå meg til ro med at det er slik jeg må leve resten av livet. 
Mandag 23. mars 2015 fikk jeg noen ekstreme magesmerten og kramper i magen, samme kveld dro jeg på legevakten for jeg ble bare verre, da fikk jeg beskjed om at jeg hadde betennelse i magesekken, jeg fikk medisiner og fikk beskjed at jeg skulle bli bedre innen 2 dager. Jeg hadde ingen endring og ble ikke bedre, så torsdag 26. april kontaktet jeg Volvat og spurte om en hastetime. Da jeg kom inn til legen pratet vi lenge om hvilke smerter jeg hadde og hvilke plager jeg har i hverdagen min. Legen tok ultralyd av magen og da kom det fram jeg hadde betennelse i tarmene i magen samt at jeg fikk påvist IBS. Legen hadde masse kunnskap om IBS og ga meg tips om en ernæringsfysiolog her i Bergen som er flink med IBS. Etter å ha vært inne hos legen i over en time, følte jeg meg veldig lettet samt forvirret. Samme kvelden satt jeg å søkte masse på nettet og da kom jeg over bloggen din, som bare var stappfull av råd og tips, samt mange oppskrifter. Jeg følte meg bare kjempe motivert og glad for at jeg endelig hadde fått vite hva som var galt med meg. Samme kveld ringte jeg rundt til alle bokhandlerne i området for å høre om de hadde boken din, heldigvis var det en av de som hadde den inne :) Så nå har jeg brukte hele påsken på å sette meg inn i mitt nye kosthold og allerede begynt å kutte ut enkelte ting, men jeg skal til hun ernæringsfysiologen nå 14. april så gleder meg veldig til å få enda mer informasjon om det. Jeg er overlykkelig for at jeg endelig fikk en lege som tok seg tid til meg og tok probleme mine seriøst. Nå blir det veldig spennende å komme skikkelig  i gang og forhåpentligvis endelig få tilbake hverdagen min.
– Anne, 24 år

Flere IBS-historier fra virkeligheten:

Randis historie

Helenes historie

Historie fra kvinne 31 år

Mariannes historie

Lisas historie

Inger Margrethes historie

Min historie

Ønsker du også å dele din historie? Skriv til meg på mail lyngstadernaering@gmail.com

Click Here to Leave a Comment Below

Kristine - april 23, 2015

Hei. Skal i komf i helga og lurer på om vannekstrakt av soyabønner er lav fodmap? Det er i isen jeg har kjøpt… Dersom den er høy, tror du den er verre enn laktose is?

Reply
  Julianne - april 24, 2015

  Hei Kristine :) Jeg antar at is med vannekstrakt av soyabønner er høyFODMAP i og med at FODMAPs er vannløselig og sannsynligvis er å finne i vannekstrakt. Du kan alltids vurdere laktasetabletter i anledning konfirmasjonen – da kan du spise vanlig fløteis :) Kan kjøpes på apoteket http://www.apotek1.no/produkter/lactrase-laktaseenzympreparat-kapsler-30stk-921228p – Ha ei god helg!

  Mvh Julianne

  Reply
Gunn Sissel - april 23, 2015

Det er så frustrerende og leit å lese at du også har erfaringer med å ikke ha blitt tatt på alvor! Men så bra at du får hjelp nå. Jeg har selv vært plaget med IBS i mange år, men er heldigvis bedre i perioder nå. Jeg skulle gjerne hatt navnet på den ernæringsfysiologen som har peiling på IBS i Bergen. Kan du Julie formidle det til meg på et vis?

Reply
  Julianne - april 30, 2015

  Jeg skal se hva jeg får til :-)

  Reply
Gunn Sissel - april 23, 2015

Jeg mente Julianne:)

Reply
Eleni - april 25, 2015

Hei! Tusen takk for denne bloggen, den har hjulpet meg veldig mye i min første uke på lav fodmap. En ting jeg ikke hadde fått med meg er at soyamelk er høy fodmap. Når jeg leser på ingrediensene ser jeg at det kun er 0,2% karbohydrater per 100 gram. Den lille mengden karbohydrater, gjør at jeg ikke helt forstår hvordan melken kan være høy på fodmap.

Reply
  Julianne - april 26, 2015

  Hei Eleni! Takk for hyggelig mail. Du har et godt poeng angående soyamelk. Soyamelken her til lands er laget av avskallede soyabønner og ikke soyaproteiner. FODMAPs er vannløselige og vil være igjen i melken når soyamelk av soyabønner produseres som gjør at soyamelken blir høyFODMAP. Var dette oppklarende? :)

  Mvh Julianne

  Reply
Gunnhild - mai 1, 2015

Det finnes havre-is fra oatly med vanilje og sjokoladesmak. Har ikkje prøvd dei enda men både vaniljesausen og sjokoladehavremelka er god. Så har trua på isen! Finnes på meny.

Reply
  Julianne - mai 3, 2015

  Hei Gunhild! Det høres spennende ut.Jeg er usikker på FODMAP-innholdet i disse produktene, men om du føler det går bra for deg er ingenting bedre! Jeg vet også at det finnes en ris-is på Meny.

  Julianne

  Reply
Uke 19: lavFODMAP-ukemeny | Julianne Lyngstad - mai 3, 2015

[…] hele april har jeg spurt dere lesere om IBS-historier for å rette enda større fokus på åpenhet og bevissthet rundt IBS-diagnosen. April er IBS […]

Reply
IBS-historie fra jente, 25 år | Julianne Lyngstad - mai 6, 2015

[…] Annes historie […]

Reply
Madeléns IBS-historie | Julianne Lyngstad - mai 8, 2015

[…] Annes historie […]

Reply
Marlene Galland - august 20, 2016

Hej Julianne. Har väldigt uppblåst mage, har haft det i en ganska lång tid. Men har i stort sätt aldrig ont i magen. Men kan det vara IBS i alla fall? Om jag går på den dietten i 6 uker, så ska jag då etter det märka nån skillnad?
Hilsen Marlene:)

Reply
  Julianne - august 22, 2016

  Hei Marlene! Jeg anbefaler deg å gå til legen for å finne ut om plagene dine kan skyldes IBS eller om det kan være noe annet. Om du har IBS og FODMAPs er noe som trigger plagene dine, vil du sannsynligvis merke effekt av å følge lavFODMAP-dietten :) Lykke til!

  Hilsen Julianne

  Reply
Marlene Galland - august 22, 2016

Hej igen. Jag har varit hos legen. Jag har inte glutenallergi eller laktoseintoleranse. Är det något annat jag kan göra hos legen?

Hilsen Marlene:)

Reply
  Julianne - august 23, 2016

  Hei du! Så flott at prøvene var negative. Jeg ville ha hørt med legen hva han tenker om videre undersøkelser eller om dette er nok for å utelukke andre sykdommer hos deg basert på symptomene dine. Det er viktig å ha en god dialog med legen!

  Mvh Julianne

  Reply
Leave a Reply:

GRATIS NETTKURS: TA KONTROLL OVER MAGEPLAGENE! ?

x