Uke 18: LavFODMAP-ukemeny

For ei hyggelig helg! Jeg har vært i Kristiansand på Matgledemessen 2015 i regi av Norsk Cøliakiforening (NCF) og Allergimat.no.   For meg som synes allergihyllen på rema 1000 er spennende, var matglesemessen virkelig et mekka. Selv om det ble dårlig tid til å grave med ned i ingredienslister, fikk jeg handlet med meg en liten haug med magevennlig mat. Så det var stas :)

Grunnen til at jeg var i Kristiansand i helga, var fordi jeg ble invitert til å holde foredrag om irritabel tarm og lavFODMAP-diett. Det var stort oppmøte under foredraget, noe som tyder på at interessen for å lære mer om lavFODMAP er stor. Jeg må si jeg var nervøs før jeg satte i gang, men heldigvis var publikum snille og fulgte godt med, noe som hjalp veldig :) I etterkant av foredraget ble det tid til noen spørsmål og litt signering av bøker, noe som alltid er hyggelig. Det er utrolig kjekt å treffe både gamle og nye lesere av bloggen og boken. Det er så godt å kunne diskutere, svare på spørsmål og forhåpentligvis motivere ansikt til ansikt. Det blir garantert flere foredrag om IBS og lavFODMAP framover, så rekk om hånden om du ønsker at jeg kommer til et sted nær deg :)  Så, til neste ukes middagsmeny!

IMG_5851

Fargeglad salat med kokte egg

Uke 18: 

Mandag: Frisk salat med kokte egg 

Tirsdag: Pannestekt laks med tzaztiki og ris

Onsdag: Kylllingwok 

Torsdag: Torsk med tomat- og paprikasalat fra godfisk.no

Fredag: Squashlasagne 

Lørdag: Ferske reker med glutenfri loff fra det glutenfrie verksted og salat

Søndag: Fylte bokhvetepannekaker


Ønsker dere en nydelig uke!

Julianne :)

Click Here to Leave a Comment Below

Karoline - april 26, 2015

Så kjekt med matgledemesse :-) Kom til Bergen! Hadde vert kjekt å vere på foredrag med deg :-) Eg stiller i alle fall!

Reply
  Julianne - april 26, 2015

  Det er godt å høre, Karoline :D

  Reply
Karen Wollberg - april 30, 2015

Takk for informativ og lett forståelig lesing her. Har kjøpt boken og er superfornøyd med den også. Er ganske fersk på lavFODMAP. Har fått en oppskrift på noen rundstykker som jeg syner både er gode og fungerer godt for magen. Kan du ta en titt på oppskriften og si noe om den i forhold til FODMAPs?

PROTEINRUNDSTYKKER
4 egg
400 gram havregryn
1 boks mager kesam (420 gram)
50 gram solsikkekjerner
30 gram linfrø
30 gram sesamfrø
1 ts salt
2 ts bakepulver
ca 1 dl laktosefri melk

Røres sammen med håndmikser eller annen kjøkkenmaskin. Formes med skje i hånden og settes på bakepapirkledd plate. Stekes ved 200 grader i ca 20 min. Bør avkjøles før spising. Egner seg fint til frysing.

Reply
  Julianne - mai 3, 2015

  Hei Karen :) Så hyggelig at du er fornøyd med boken! Disse rundstykkene høres veldig gode ut. Om du ønsker å redusere innholdet av FODMAPs, kan du bytte ut litt av mengden havre med andre gryn som f.eks en blanding av hirseflak, quinoaflak, risflak og/eller bokhveteflak. Havre er listet som moderatFODMAP og kan skape trøbbel i store mengder. Jeg regner også med at du bruke laktosefri mager kesam i oppskriften? :) Nam! Og takk for fin oppskrift!

  Mvh Julianne

  Reply
sissel sæternes - mai 1, 2015

Hei Julie!

Vil bare gi tilbakemelding på boka di om lavfodmap som jeg har kjøpt, og jeg er veldig fornøyd!:-) Har prøvd flere av oppskriftene i boka , med vellykket resultat! Nå har jeg fått påvist melkeproteienintoleranse, glutenintoleranse, samt eggehvite…veldig kjedelig! Vet snart ikke hva jeg skal spise lenger.. prøver fortsatt og spise lav mat med fodmap, men jeg prøver også å holde meg unna gluten og mat med melk..samt spiser jeg lite mat med egg. Jeg er vedlig glad i yogurth , men kan jo heller ikke spise for mye av det . Har forsøkt med soyayogurth , men det er laget på soyabønner som har høy fodmap. Har du noen tips til meg?
Takknemmelig for svar:-)
Hilsen Sisssel

Reply
  Julianne - mai 3, 2015

  Hei Sissel, tusen takk for hyggelig kommentar! Det er godt å høre at magen din er bedre :) Jeg skjønner det er vanskelig når du har flere intoleranser å ta hensyn til. Yoghurt kan være en utfordring på lavFODMAP når du ikke tåler melkeprotein. Det kan være verdt et forsøk med havre-yoghurt eller lignennde? Ellers kan chiapudding laget av chiafrø og kokosmelk være et alternativ til yoghurt?

  Mvh Julianne :)

  Reply
Nina - mai 2, 2015

Hei,

jeg skal akkurat sette i gang, og er superspent etter å ha slitt i 20 år med mageproblemer. Symptomene er spot on, og jeg har derfor stor tro på at dette kan hjelpe meg.

Jeg har to spørsmål
– kan jeg spise edamamebønner?
– jeg trener mye styrke og ønsker tilskudd i form av proteinpulver. Bør jeg ta planteprotein fra gule erter, eller (de billigere) produktene fra melkeprotein?

takk for svar!

Reply
  Julianne - mai 3, 2015

  Hei Nina!

  – Edamamebønner er høyFODMAP (bønner og belgfrukter har et høyt innhold av galaktaner)
  – Proteinpulver: Jeg er usikker på planteproteiner fra gule erter. Det er ikke umulig at du får litt FODMAPs på kjøpet her. Ønsker du et planteprotein kan du alltids vurdere risproteinpulver? F.eks fra Plant Force.

  Ønsker deg lykke til med diett-start, Nina! God bedring :)

  Reply
Dag H - mai 9, 2017

Hei! Jeg har Sølliaci og må prøve food mapdiet. Sannsynlig IBS tarm da bare glutenfri diet ikke er nok. Vet du om stevia er Ok? Det er jo erytinol , steviol . Har hørt man skal unngå ting som ender på -ol.. forde det er sukkeralkoholer. Noe meninger om det og når og hvor har du neste kurs :)?
Vh Dag

Reply
  Julianne - mai 11, 2017

  Hei Dag :) Stevia er lavFODMAP, men velg ren steiva framfor steviasukker som inneholder erytrithol som kan skape trøbbel.

  Her er et eksempel på ren stevia: https://soma.no/produkt/pulver/ du kan også bruke dråper.

  Neste kurs starter sannsynligvis til høsten :) Lykke til så lenge og god bedring!

  Hilsen Julianne

  Reply
Leave a Reply:

GRATIS NETTKURS: TA KONTROLL OVER MAGEPLAGENE! ?

x