Min store favoritt: Lasagne (lavFODMAP)

Lasagne er noe av det beste jeg vet. Det har det vært helt siden jeg var lita jente og Pusur var mitt store idol. Den tjukke, gode katta elsker også lasagne! Tradisjonelt lages lasagne med store mengder magebøller: løk, hvitløk, pastaplater av hvete og en bechamelsaus/hvitsaus med laktoseholdig melk. Heldigvis finnes det gode, alternative lavFODMAP-ingredienser vi kan bruke, noe som gjør denne lasagnen vel så god som høyFODMAP-varianten. Eller bedre? :) Denne oppskriften finner du også i lavFODMAP-boken.

IMG_3060

 

Dette trenger du (til tre voksne) 

Kjøttsaus

Olje + 1 fedd hvitløk (til hvitløksinfusert olje uten FODMAPs) 

400 g kjøttdeig/karbonadedeig 

1 ts tørket oregano

1 ts tørket timian

1 boks hakkede tomater

1 ss tomatpuré

1 dl vann

1 stor gulrot, raspet

Salt, pepper

Litt kajennepepper (hvis du ønsker en piff)

1 ts sukker (kan sløyfes) 

Hvit saus

4 dl laktosefri melk

1 ½ ss maisenna

½ ts muskat

Salt

6-8 glutenfrie lasagneplater

Revet hvitost til gratinering
 

Slik gjør du: Begynn med kjøttsausen. Ha en klunk olje i stekepannen, og skjær opp et hvitløksfedd. Stek hvitløken på svak varme til den så vidt har fått farge. Fjern deretter hvitløkbitene fra stekepannen. Nå har oljen fått et hint av hvitløk og du kan steke kjøttdeigen. Stek kjøttdeigen og ha i krydder. Ha deretter i raspet gulrot, hakkede tomater, vann og tomatpuré. Smak til med salt, pepper og sukker. Ha gjerne i et dryss med kajennepepper hvis du liker at den er litt spicy. Skru ned varmen og la sausen småkoke en stund under lokk mens du lager hvit saus. Kok opp melk, maisenna og krydre med muskat, salt og pepper. Blir sausen for tykk, sper du med melk til ønsket konsistens. Den laktosefrie melken er ganske søt i utgangspunktet, så det kan hende den krever mer salt enn du er vant til.

Sett stekeovnen på 200 grader. Ta fram en ildfast form og legg et lag med kjøttsaus i bunnen, deretter lasagneplater, etterfulgt av et lag hvit saus og et nytt lag lasagneplater. Deretter annenhver gang med lasagneplater mellom. Avslutt med hvit saus. Strø raspet ost og litt tørket oregano på toppen og sett lasagnen den i ovnen. Stekes i omtrent 20-25 minutter til osten er gyllen.

Server med en enkel salat, gjerne med litt fetaost og oliven.

Håper det smaker!

Julianne :-) 

Click Here to Leave a Comment Below

Ida - mai 10, 2015

Hei! Jeg begynte på eliminasjons-delen av lavfodmapdietten for et par uker siden, og jeg begynner å oppleve en positiv utvikling! Jeg har også kjøpt boken din, og er veldig fornøyd med all hjelp og inspirasjon jeg har funnet der:) I løpet av perioden siden jeg begynte på denne dietten har jeg støtt på noen matvarer jeg ikke vet om jeg kan spise, og jeg har ikke funnet svar noe sted. Så jeg tenkte kanskje du kunne hjelpe! Valgte å spørre i en kommentar her, siden andre kanskje lurer på noen av de samme tingene:) Dette er matvarene jeg lurer på:
– Matvarer hvor fruktjuice (av lavfodmap-frukt) står på innholdsfortegnelsen. dette gjelder f.eks smakstilsatt laktosefri yoghurt, og havfreflakes-frokostblanding hvor jeg fant gulrotjuice på en ellers fodmap-vennlig innholdsfortegnelse.
– Hermetisk ananas (inkl. juicen den er i)? Ananas er jo lav fodmap?
– Jalapenos (på glass)
– Gojibær
– Kapers
– Multer
– Semulegryn
– Lurer også på om det går ann å lage en fodmapvennlig erstatning for currypaste? Jeg savner woker og gryter med currypaste, men alle jeg har funnet i butikk inneholder løk/hvitløk.

Håper du kan hjelpe med noe av dette!

Reply
  Ida - mai 10, 2015

  Hei igjen:) Kom på et par andre ting jeg også lurer på!
  – Laktosefri Biola med blåbær
  – Skyr (med blåbær eller annet som er lavfodmap)
  – Philadelphia-ost.

  Det skulle være alt! Ønsker deg en fin dag videre:)

  Reply
  Julianne - mai 19, 2015

  Hei!

  – Laktosefri biola inneholder blåbærjuice, solbærjuice og bringebærjuice fra konsentrat. Ikke drikk denne i store mengder under eliminasjonsfasen.
  – Skyr inneholder laktose og bør derfor unngås.
  – Philadelphia naturell har et lavt innhold av laktose og kan derfor brukes i moderate mengder under eliminasjonsfasen av dietten.

  Håper dette var til hjelp! Mvh Julianne

  Reply
  Julianne - mai 19, 2015

  Hei Ida! Så flott å høre at du opplever god effekt av dietten allerede. Du stiller gode spørsmål!

  – Bruk litt skjønn her, ofte er det ikke store mengdene fruktjuice tilsatt i f.eks. yoghurt eller frokostblanding. Vær obs på større mengder fruktjuice-konsentrat. Det bør du holde deg unna under eliminasjonsfasen av dietten :)
  – Fersk ananas er det beste alternativet, men litt (noen biter) hermetisk ananas til tacoen går nok bra. Hell ut juicen!
  – Jalapenos er ok (siden chili er ok – men les ingredienslisten i glasset for andre FODMAPs)
  – Kapers er ikke testet, men jeg ser mange bruker det i små mengder.
  – Multer er heller ikke testet, unngå derfor multer under eliminasjonsfasen av dietten
  – Semulegryn tror jeg heller ikke er testet.
  – LavFODMAP-currypaste går helt klart an å lage! Jeg har ikke gjort dette selv, men det har denne dama: http://www.friendlylittlekitchen.com/2013/09/low-fodmap-thai-red-fish-curry.html

  Mvh Julianne

  Reply
Hilde - juli 4, 2015

Hvor stor form bruker du til denne oppskriften? Testet ut oppskriften, trur eg brukte litt for stor form også bomma eg litt på den hvite sausen slik at jeg måtte bare bruke kjøtsaus. lasagnen blei derfor litt tørr, då jeg hadde litt mindre saus, men den vart etandes. Betre lykke neste gang

Reply
  Julianne - juli 6, 2015

  Hei du :) Jeg bruker denne: http://www.ikea.com/no/no/catalog/products/60058762/ – Da får jeg en høy og fin lasagne :) Synd det ikke gikk som planlagt, men prøv igjen! Hilsen Julianne

  Reply
Tara - oktober 27, 2015

Hei! Forstår jeg det riktig at man kan steke hvitløken i pannen så lenge man tar den vekk igjen? Jeg trodde at man kun kunne la den ligge i oljen, men måtte tas ut før oljen skulle oppi stekepannen. Også må jeg få si at jeg liker bloggen din er veldig godt. Den er oversiktlig, inspirerende og veldig kjekk for en som akkurat har begynt med lav fodmap :)

Reply
  Julianne - oktober 29, 2015

  Hei du :) Det er flere måter å lage hvitløksinfusert olje på, enten direkte i stekepannen ved å surre hvitløksfedd i olje på svak varme i noen minutter for deretter å fjerne hvitløksbitene før du tilbereder resten av maten i oljen (som nå har fått et hint av hvitløk). Alternativt kan du lage en hvitløksolje til oppbevaring hvor du gjør det litt på samme måte, bare at du bruker mer olje og flere fedd hvitløk. Oppbevar oljen og hvitløksbitene i et rent tett glass/flaske i kjøleskapet opptil 5 dager. Når du bruker hvitløksoljen er det viktig at hvitløksbitene ikke havner i maten :) Håper dette var til hjelp!

  Hilsen Julianne

  Reply
Gerd Irene Velle - desember 11, 2015

Man kan med stort hell rive litt parmesanost oppå??. Deilig det!

Reply
  Julianne - desember 14, 2015

  Helt enig. Litt ekstra i den hvite sausen også ;)

  Reply
Johanna - mars 16, 2016

Hei! Hvor kjøper du glutenfrie lasagneplater? Jeg finner det ikke noe sted!

Reply
  Julianne - mars 20, 2016

  Hei :) Du finner det i allergiavdelingen i dagligvarebutikken din! Be butikken ta inn glutenfrie lasagneplater om de ikke har de inne ;)

  Hilsen Julianne

  Reply
Trine - september 16, 2016

Veldig god! Men pleier å bytte it gulrota med en boks til med hakka tomater. ?

Reply
  Julianne - september 17, 2016

  Det går også an :) Anbefaler å ha i litt revet sellerirot også — mmm! God helg :)

  Reply
Karoline Klemp Petersen - april 24, 2017

Hei!
Jeg prøvde denne oppskriften her om dagen, men ble like oppblåst som jeg vanligvis blir når jeg spiser høyfodmap. Jeg tror det kommer av at jeg ikke tåler glutenfri pasta heller, og reagerer veldig sterkt på durumhvete. Vet du om det finnes noe alternativ til glutenfri pasta som kan fungere?

På forhånd takk!

Med vennlig hilsen
Karoline

Reply
  Julianne - april 24, 2017

  Hei Karoline! Prøv doble rispapir (slike du bruker når du lager ferske vårruller) og se om det går bedre. Lykke til :)

  Reply
Nina - juli 5, 2017

De splitter nye glutenfrie og økologiske lasagneplatene til rema fungerer supert! Tenkte jeg bare skulle si ifra!
Er forresten kjempefornøyd med bloggen og boken din, og er særlig fan av tikka-spydene! Skikkelig godt!

Reply
  Julianne - juli 6, 2017

  Hei Nina :) Ja, de er kjempegode! Takk for tips her :D

  Godt å høre at du liker bloggen og boken! Jeg setter stor pris på at du følger meg :) God sommer!

  Reply
Hilde Helgesen - oktober 3, 2018

Semper lasagne plater inneholder soyamel. Oppført som ingrediens nr 2 i mengde etter maisstivelse. Soyamel er Høy Fodmap med oligosakkarider.
https://www.semperglutenfritt.no/produkter/lasagne#

Reply
  Julianne - oktober 3, 2018

  Hei Hilde! Det stemmer, ikke alt som er glutenfritt er lavFODMAP, så det gjelder å lese ingredienslistene nøye :)

  Reply
Foodie - september 13, 2019

Hei,
Takk for lasagne-oppskriften! Barna vil heller ha denne enn ferdigpakka fra Toro som vi brukte å ha før jeg ble lavFODMAP’er.
Super oppskrift. Jeg pleier å lage et par dl ekstra saus, så dekker det bedre.

Reply
  Julianne - september 14, 2019

  Hei, så hyggelig å høre! :D

  Reply
– UKENS SPØRSMÅL - februar 23, 2020

[…] Lasagne, meksikansk gryte, moussaka, fiskekekaker fra boken til Julianne Lyngstad, halloumisalat… Det er i hvert fall noen av de ? […]

Reply
– ÅRETS FØRSTE MIDDAGSMENY - januar 5, 2021

[…] (er dritgodt med både blomkål og brokkoli forresten) og lag ostesausen. Jeg bruker ostesausen fra denne oppskriften til Julianne Lyngstad. Ha pasta, pølser og grønnsaker i en ildfast form og hell […]

Reply
Leave a Reply:

GRATIS NETTKURS: TA KONTROLL OVER MAGEPLAGENE! ?

x