Susannes IBS-historie

Dette er Susannes historie og tanker rundt IBS-diagnosen.

Jeg leste en historie på bloggen din og fikk lyst til å fortelle min. 

Jeg er en jente på 20 år og har egentlig hatt magetrøbbel så lenge jeg kan huske. Da jeg var mindre brydde jeg meg mindre om det, og på ungdomskolen og videregående var det ikke så ille. Men problemene ble bare større og større og da jeg begynte på folkehøgskole. Jeg kan huske at da jeg var liten og magen min lagde lyd så var det noen som flirte og trodde jeg prompet. Kan også huske at jeg bestandig gikk så ofte på do og alle synes jeg hadde så sykt høy forbrenning. Nå som jeg vet hva som feiler meg skjønner jeg jo hvorfor jeg gikk så mye på do. Jeg har bestandig prompet mye og det har vært mye fliring blant venner og familie. Og har blitt vant til at på slutten av dagen når jeg har spist alle måltider så har jeg vondt i magen og oppblåst. Sånn har det liksom bare vært, og noen dager har vært værre enn andre.

Jeg var også hos legen på høsten 2011 og tok prøver, men de viste ingen ting og han trodde jeg slanket meg fordi jeg spiste så lite til lunsj for å unngå dårlig mage. Jeg liker ikke å gå til legen og siden prøvene ikke viste noe, trodde jeg at det ikke var noe og orket ikke gå mer til legen. Vi fant selv ut at jeg skulle kutte ut laktose siden noen i familie er laktoseintolerante. Det hjalp faktisk, men etter en periode kom den dårlige magen tilbake og jeg tok tilbake maten med laktose inn i kostholdet. 

Etter at jeg begynte på folkehøgskole, ble magen min værre. Jeg trodde det var psykisk fordi jeg har hatt og har mye hjemlengsel og bekymrer meg for det meste. Men kan tenke meg at det er all brødmaten vi får servert, vi spiser brød til tre måltider og før spiste jeg aldri brød. Før jeg reiste hjem på ferie i julen var det så ille som det aldri har vært før. Og jeg opplevde en ekkel situasjon der hele skolen var samlet i et stille rom og magen min boblet så høyt og det var så pinlig at jeg gikk ut og begynte å gråte og ringte hjem. Da jeg kom tilbake på folkehøgskolen etter jul var magen fortsatt bare drit og jeg lå på rommet første skoledag etter jul.

Jeg googlet problemene mine og det kom noe opp om irritabel tarm og FODMAP-dietten. Jeg brukte hele dagen på å lese om det. Da bestemte jeg meg for å prøve det, ble enig med skolen om at jeg skulle få laktose- og glutenfri mat og bestemte meg for å passe på det andre selv, og det funket faktisk! Jeg går som regel bare én eller to ganger på do nå og har sjeldent magesmerter og urolig mage. Det er helt utrolig. Har fortsatt opp- og nedturer, men de skal jeg takle. Jeg har fortsatt angst for rom som er helt stille og fylt med masse mennesker, men kanskje jeg kan komme over det til slutt.

Susanne


Dette var den siste historien jeg publiserer som del av IBS-awareness-month som er med i trekningen av en bok om lavFODMAP-dietten. Vinneren anonseres søndag 10. mai :-)

Flere IBS-historier:

Madeléns historie

Historie fra jente, 25 år

Annes historie

Randis historie

Helenes historie

Historie fra kvinne 31 år

Mariannes historie

Lisas historie

Inger Margrethes historie

Min historie

Det kan være mye terapi i å skrive ned sin historie. Om du ikke ønsker å sende den inn til meg, kan det være godt å gjøre det for din egen del. Om du likevel ønsker å dele dine erfaringer rundt IBS-diagnosen med andre, send meg en mail merket «IBS-historie» til lyngstadernaering@gmail.com :-)

Julianne

Click Here to Leave a Comment Below

Uke 20: LavFODMAP-ukemeny | Julianne Lyngstad - mai 10, 2015

[…] har jeg trukket ut en vinner blant dere som delte IBS-historien deres i April under IBS-awareness month. Vinneren […]

Reply
IBS awareness month 2016 – GODT FOR MAGEN - mars 28, 2016

[…] en måned jeg liker å bruke til noe! I fjor økte vi fokus på IBS ved at dere lesere delte deres IBS-historie her på bloggen. Ved å være åpen om mageplagene våre, bryter vi et viktig tabu som igjen hjelper flere som […]

Reply
Leave a Reply:

GRATIS NETTKURS: TA KONTROLL OVER MAGEPLAGENE! ?

x