Liste over lavFODMAP-hurtigløsninger og ferdigprodukter

Dette er en oversiktsliste jeg kommer til å jobbe med etterhvert som jeg finner nye produkter – kom gjerne med forslag!

Glutenfrie mel- og bakemikser 

Det glutenfrie verksted

Melmikser*
Boller
Loff
Fiberbrød
Foccacia
Cookies
Pizzabunn
Knekkebrød
Pannekaker
Rundstykker uten gjær
Paibunn

*Må lages med lavFODMAP-alternativer til melk, kefir, kesam osv.

Cornells alternativ (melblandinger) 
Grov
Halvgrov

Toro
Lys glutenfri melblanding
Lys glutenfri melblanding til kaker

Semper
Fin mix

Villa Paradiso
Glutenfri pizzabunn

Orgran
Buckwheat pancake mix

Glutenfrie ferdigbrød/knekkebrød

Hatting
Glutenfrie havrerundstykker

Pure foods
Chiabrød (Meny)

Semper
Havreknekkebrød
Rosmarin knekkebrød
Spisknekke med surdeig
Formbrød (mykt brød)
Frøbrød (mykt brød)

Sigdal Bakeri
Glutenfrie Knekkebrød med solsikkekjerner og quinoa

Brisk
Knekkebrød med tomat

Se også liste over lavFODMAP-pålegg ved å trykke her

Laktosefrie produkter

Synnøve Finden
Laktosefri gresk yoghurt
Laktosefri gresk yoghurt med jordbær (porsjonsbeger)

Tine
Laktosefri lettmelk
Laktosefri ekstra lettmelk
Laktoseredusert lettmelk
Laktosefri rømme
Laktosefri matfløte
Laktosefri kremfløte
Laktosefri kremost naturell
Laktoseredusert Litago lett sjokolademelk
Laktoseredusert iskaffe, Kaffe Latte
Laktosefri yoghurt naturell
Laktosefri yoghurt med vanilje og blåbær
Laktosefri fyldig yoghurt naturell *NY

Philadelphia
Laktosefri philadelphia naturell

Q-meieriene
Laktosefri UltiMoo sjokolademelk
Q-frokostyoghurt vanilje (800 g pose)
Q-frokostyoghurt naturell (800 g pose)
Skyr*

*Flere av skyrvariantene er nå laktoseredusert. Les ingredienslisten for å undersøke andre FODMAPs.

Click Here to Leave a Comment Below

Siren Kraakenes - mai 14, 2015

Hei,
så flott at du lager en sånn liste ! Antar disse er trygge også i elimineringsfasen ?
Dette gjør ting veldig mye enklere, ettersom vi har cøliaki i familien også :-)

Hilsen Siren

Reply
    Julianne - mai 15, 2015

    Hei :) Disse er trygge i elimineringsfasen også!

    Mvh Julianne

    Reply
Isabel - mai 14, 2015

Hei! Nå har Tine også kommet med laktosefri/redusert iskaffe! Kjempegod og svært etterlengtet her i gården :)

Reply
    Julianne - mai 15, 2015

    Så herlig! Jeg har ennå ikke sett den i butikken, men ser ingredienslisten ok ut i forhold til andre FODMAPs enn laktose? :)

    Reply
Christel - mai 15, 2015

Nå kom Q-meieriene med laktosefri sjokolademelk også! :D Ultimoo heter den og smaker veldig godt.

Reply
    Julianne - mai 16, 2015

    Ja, ja, ja! Den har jeg sett! Den må på listen :)

    Reply
Marita - mai 15, 2015

Så bra at du har lagt ut denne listen :)

Gleder meg til å kunne spise loff med reker i sommer!

Men du en ting er ikke Toro sin grove glutenfrie melblanding ok?

Reply
    Julianne - mai 16, 2015

    :) Den loffen er veldig god! Toros grove glutenfrie melblanding inneholder betefiber som har en prebiotisk effekt i tarmen (oppfører seg på samme måte som FODMAP). Jeg anbefaler derfor at man venter med produkter som inneholder dette etter eliminasjon- og reintroduksjonsfasen (for sikkerhetsskyld) :)

    Julianne

    Reply
    Lise - mai 26, 2015

    Finnes det ferdigkjøpte loff (butikk eller bakeri) som ikke-bakere kan kjøpe?

    Reply
    Julianne - mai 26, 2015

    Det tror jeg, men jeg har desverre ikke oversikt over glutenfri loff! Les derfor ingredienslisten godt :)

    Reply
Anette - mai 16, 2015

Finnes det noen ferdig pinne-is vi kan ha?

Reply
    Julianne - mai 18, 2015

    Hei Anette :) Det gjør det nok! Men jeg har desverre ikke oversikt over is-utvalget. Se etter saft-ispinner uten fruktjuice-konsentrat eller soyais-pinner basert på tofu/soyaproteiner (ikke hele soyabønner). Mvh Julianne

    Reply
Marita - mai 16, 2015

Så bra! Skal teste den ut om ikke så alt for lenge :)

Ok. Da skal jeg ikke benytte meg av den noe mer, enda i alle fall.

Reply
Cathrine - mai 19, 2015

Hei!
Vet du hvordan det er med de forskjellige jyttemel-typene?
Takk for svar :)
Mvh. Cathrine

Reply
    Julianne - mai 19, 2015

    Hei :) Jeg kjenner ikke til alle variantene, men den blå (vanlige) inneholder betefiber som bør unngås under eliminasjons- og reintroduksjonsfasen av dietten :) Mvh Julianne

    Reply
Eilin - juni 16, 2015

Hei, jeg er for andre gang på lav fodmap diett og må bare få takke deg for all den flotte informasjonen du deler! Første gangen jeg testet dietten visste jeg ikke om mye av det som jeg nå har lært av bloggen din :) Et par spørsmål. Hvordan er det med havremelk? Kan det benyttes? Tidligere trodde jeg havre var helt trygt, men har sett nå at den er merket som «gul» matvare. Også lurer jeg på speltpitabrødene fra hatting? Der er det kun brukt speltmel, men det er tilsatt hvetegluten og maltet hvetemel, og det er jeg usikker på hva er. Ser også i kommentarene over at betefiber er nevnt, jeg har trodd at jeg må holde meg helt unna det. Men kan det brukes etter elimiasjons og reintroduksjonsfasen?

Reply
    Julianne - juni 18, 2015

    Hei Eilin, tusen hjertlig takk for hyggelig kommentar! Havremelk er vanskelig å vurdere. Vi kjenner fremdeles ikke til FODMAP-innholdet i denne melken, noe som gjør at jeg ikke kan si om den er trygg eller ikke. I små/moderate mengder går nok havremelk bra for de fleste, men jeg anbefaler å unngå havremelk under eliminasjon- og reintroduksjonsfasen av dietten for sikkerhetsskyld. Havre er lavFODMAP inntil 23 gram per porsjon og moderat inntil ca. 45 gram (om jeg husker riktig). Havre kan absolutt spises, men ikke til hvert måltid.

    Om det viser seg at du ikke er veldig sensitiv for spelt etter eliminasjon- og reintroduksjonfasen, kan du inkludere speltpitabrød fra hatting. Jeg har skrevet et lengre innlegg om spelt på lavFODMAP-diett her: http://lyngstadernaering.no/2015/03/26/spelt-pa-lavfodmap-diett/ :)

    Jeg anbefaler å unngå betefiber under eliminasjons- og reintroduksjonfasen av dietten for sikkerhetsskyld, så kan du heller teste/reintrodusere dette ved en senere anledning for å se om det skaper trøbbel for deg eller ikke :)

    Mvh Julianne

    Reply
    Eilin - juni 19, 2015

    Tusen takk for utfyllende svar, nå har jeg fått svar på noen ting jeg har gått og lurt på. Igjen, tusen takk for alt det flotte arbeidet du gjør, både her og på insta og snap ;)

    Reply
    Julianne - juni 19, 2015

    Takk skal du ha, Eilin! Bare godt å kunne hjelpe :)

    Reply
Spørsmål og svar om lavFODMAP-dietten | Julianne Lyngstad - juli 24, 2015

[…] Svar: Toasty fiber fra Semper inneholder eplefiber og sukkerroefiber som kan skape trøbbel. Om du er i gang med eliminasjonsfasen av dietten, ville jeg ha holdt meg unna dette brødet. Her er min liste over trygge hurtigløsninger: http://lyngstadernaering.no/2015/05/12/liste-over-lavfodmap-hurtiglosninger-og-ferdigprodukter/ […]

Reply
Sara - august 27, 2015

Heihei,
jeg lurte på om brownie mixen til det glutenfrie verksted er lavFOODMAP? :)
Syns forøvrig at du har en fantastisk blogg som er utrolig hjelpsom!

Reply
    Julianne - august 29, 2015

    Hei Sara! Ja, browniemixen er lavFODMAP :)

    Reply
Elise - august 27, 2015

Så bra med denne listen! De frosne havrerundstykkene fra Hatting er altså OK? Men ikke de lyse runde rundstykkene? :)

Reply
    Julianne - august 29, 2015

    Hei! Joda, de lyse vil også gå fint, de inneholder litt fruktose, men jeg tror ikke mengden vil gjøre stort utslag. :-)

    Reply
Kalle - august 28, 2015

Hei!

Jeg har cøliaki, men har ikke blitt helt bra selv med streng GF kost. Lurer derfor på å kutte ned på FODMAP-mat kan hjelpe meg. Da er denne listen super. Men har noen spørsmål:

Er det sånn at alt av eplefiber og epleekstrakt gjør brødene uaktuelle (gjelder veldig mange GF brød)? Hva med hvetestivelse?

Baker Hansen har kommet med 3 glutenfrie brød, som er veldig gode. Vet du noe om de er ok FODMAP-messig?

Hva med disse (ser greie ut for meg)?:
Wasa gluten- og laktosefritt knekkebrød – https://kolonial.no/produkter/1038-wasa-knekkebrod-gluten-og-laktosefritt-275g/
Fria Grova – https://kolonial.no/produkter/2503-grovbrod-glutenfri-500g-fria/
Fria Fiber – https://kolonial.no/produkter/9809-fria-fiberbrod-glutenfri-500g/
Bakehuset glutenfri loff – http://bakehuset.no/glutenfri/

Reply
    Julianne - august 29, 2015

    Hei Kalle!

    Eplefiber/Epleekstrakt bør unngås under eliminasjonsfasen, det stemmer. Hvetestivelse er ok på lavFODMAP-diett.

    Jeg kjenner desverre ikke ingredienslisten til de glutenfrie brødene fra Baker Hansen, men om du får tak i disse så kan jeg vurdere de for deg :)

    Wasa GF knekkebrød, Fria Grova, Fria Fiber, den glutenfrie loffen fra Bakerhuset: Inneholder betefiber og bør unngås under eliminasjonsfasen av dietten. Jeg vil anbefale deg å teste disse under reintroduksjonsfasen for å se om magen din tåler betefiber (som har en prebitotisk effekt i tarmen på samme måte som FODMAPs).

    Hilsen Julianne

    Reply
    Kalle - september 5, 2015

    Tusen takk for hjelpen og raskt svar! Da var det godt at jeg spurte, for det visste jeg ikke om betefiner :)
    Jeg har nå fått tak i Baker Hansen brødenes innholdsliste

    Hansens Glutenfrie: Vann, hvetestivelse, solsikkekjerner, linfrø, glutenfri surdeig (ris), glutenfri havregyn, gresskarkjerner, linfrømel, sukker, gjær, salt, karamell (glukosesirup, sukker), maltodrekstrin, stabilisator (E412)

    Glutenfritt solsikkebrød: Vann, hvetestivelse, solsikkekjerner, linfrø, glutenfri surdeig (ris), rapsolje, linfrømel, chiafrø, dekstrose, gresskarkjerner, salt, gjær, fiber av sukkerroer, sukker, stabilisator (E412), karamell (glukosesirup, sukker), maltodrekstrin, brunt sukker

    Glutenfrie fiberbrød: Vann, maisstivelse, potetmel, glutenfri havremel, glutenfri havregryn, soyaflokker, modifisert potetstivelse, betefiber, sukker, fiberhusk, rapsolje, fullherdet rapsolje, salt, gjær, fortykningsmiddel (diverse E..), hevemiddel (div E), mineraler, vitaminer

    Så da dukket betefiber opp igjen :)

    I tillegg lurer jeg på dette (siden hvetestivelse går): https://kolonial.no/produkter/11560-french-bakery-sportsbrod-glutenfritt-frossent-halv/

    Takk for super hjelp!
    K

    Reply
    Julianne - september 13, 2015

    Hei Kalle :) Flott at du har fått tak i ingredienslistene!

    Hansens Glutenfrie er trygt.
    Glutenfritt solsikkerbrød ville jeg unngått i eliminasjonsfasen pga sukkerroefiber (det samme som betefiber/roefiber/sukkerbetefiber). Det samme gjelder Glutenfritt fiberbrød som ineholder soyaflak og betefiber, som du selv sier :)

    Ingredienslisten på brødet du linket til er: Vann, glutenfri hvetestivelse, fullkornsrismel, druesukker, melkefri margarin (vegetabilske fett: rapsolje / palmeolje, emulgator E471, surhetsregulerende middel: sitronsyre, aroma), tapiokastivelse, gjær, fortykningsmiddel (guarkjernemel ), sukker, tyttebærsyltetøy (tyttebær, sukker, pektin), maisstivelse, salt, lys og brun lin frø, emulgator (E471, E472e), surdeig pulver (ris mel), potet flak, svart sirup, rapsolje, sukkerkulør.

    Dette brødet er også trygt! Takk for tipset, Kalle :)

    Beklager sent svar, men håper dette var til hjelp likevel!

    Hilsen Julianne

    Reply
veronica - september 3, 2015

Heia.
Takk for knaill blogg :-D
Vet du noe om Teff (afrikansk gressplante) er lav fodmap?
Har hatt «glutenfri crispy teff flakes» på synnøve gresk laktosefri youghert, men «eser» ut allikevel, så ser jeg du skriver at yoghurten er lav fodmap… Disse Teff-flakene (ala corn flakes) er laget av 46% mais og 46%teff + solsikkeolje, brunt sukker og salt….
Veronica

Reply
    Julianne - september 13, 2015

    Hei du! :) Ja, teffmel er testet og klassifisert som lavFODMAP. Prøv igjen og se om det samme skjer! Skjer det samme, kan det være en idé å holde seg unna teff crispy flakes. lavFODMAP-dietten handler en del om prøving og feiling. Matvaremålingene gir oss en god veiledning, men er desverre ingen fasit :) Julianne

    Reply
Elise - september 23, 2015

Ser det har kommet glutenfrie pitabrød fra hatting. Vet du om de er ok? Jeg tror ikke jeg fant noe «skummelt» på ingredienselisten, men vil ikke si meg for sikker.

Reply
    Julianne - september 24, 2015

    Hei du :) Ja, glutenfrie pitabrød fra hatting vil jeg si er OK. De inneholder en liten mengde fritt fruktose sent i ingredienslisten, men dette vil gå bra for de fleste. Prøv og vurder hvordan magen din tåler dem.

    Julianne

    Reply
e - januar 21, 2016

Hva med Q sin frokostyoghurt i pose? I vanilje og naturell :)

Reply
Michelle - februar 22, 2016

Hei Julianne!😃
Jeg har et spørsmål til deg om reaksjon på mat, når det gjelder min IBS-C mage:
Jeg spiste stekt skrei med poteter og sideflesk her om dagen dvs at jeg brukte stekefettet som saus. Stekefettet var Tine smør. Rett etter at jeg hadde spist, så ble jeg veldig kvalm og fikk veldig vondt i magen! Hva tror du jeg kan ha reagert på? Fettet eller potetene?

Reply
    Julianne - februar 24, 2016

    Hei du!

    Det er ikke godt å si. Det er ikke alltid slik at måltidet du nettopp spiste er årsaken til at du får plager. Ofte er det summen av det du har spist i løpet av en dag som avgjør det. Det gjør at mange ikke opplever større plager før rundt middagstider, når toleransegrensen er nådd! Men når det er sagt, reagerer noen med IBS på veldig fettrik mat, så det kan ha spilt en rolle. Se om det skjer neste gang du spiser det samme eller om det var tilfeldig :)

    Mvh Julianne :)

    Reply
S - februar 28, 2016

Hører Philadelphia naturell laktosefri og Tine yoghurt fyldig naturell til på lista? Tine naturell kremost laktosefri har jeg ikke sett på lenge, og fant den ikke på tine.no heller.

Reply
    Julianne - februar 28, 2016

    Hei du!

    Ja, philadelphia laktosefri naturell og den nye yoghurten til Tine hører til her :) Skal legge den til!

    Kremost har et natulig lavt innhold av laktose, så skal det spises i små mengder på brødskiva, kan de fleste spise den vanlige som ikke er merket laktosefri.

    Hilsen Julianne

    Reply
Janne Reitan - februar 29, 2016

Hei Julianne!

Takk for den gode jobben du gjør med formidling av lavFODMAP :-)

Jeg lurer på om hamburgerbrød og pølsebrød fra Det glutenfrie bakeriet er noe man kan spise på lavfodmap-diett? Det er frysevare og på innhold står det på begge produktene, i denne rekkefølgen : Hvetestivelse, dextros, tapiostivelse, vegetabilsk bakemargin, sukker, gjær, salt, fortykningsmiddel (E412, E464), aromaemne, kardemomme, bakepulver, emulgator E475, E471, E322 surhetsregulerende middel.

Med vennlig hilsen Janne

Reply
    Julianne - mars 2, 2016

    Hei Janne :) Takk for hyggelig kommentar!

    Ja, utfra ingredienslisten skal hamburgerbrødene og pølsebrød være ok! Dextrose, som er det samme som glukose, er ikke et problem på lavFODMAP-diett.

    Mvh Julianne

    Reply
S - februar 29, 2016

Q frokostyoghurt blåbær porsjonspakke(tror den er ny) stod som lavfodmap på ei annen nettside, er den innafor i eliminasjonsukene også?

Reply
    Julianne - mars 2, 2016

    Jeg vil si at den er innafor! Den er laktoseredusert og inneholder ikke store mengder blåbærjuice-konsentrat per yoghurt, så den egner seg fint som et mellommåltid på farten eller i matpakka. :)

    Reply
Tamara - mars 19, 2016

Hei Julianne. Kan det være at Nestle Gluten Free Corn Flakes er lav FODMAP? Ingredienser: Maisgryn, sukker, salt, dextrose/glukose, mörk invertsockersirap, surhetsregulerende middel (trinatriumsfosfat).

Reply
Hannah - mai 24, 2016

Hei, jeg er kjempe fornøyd med bloggen, og syns du gjør en kjempe viktig jobb! :)

Men det er en ting jeg ikke blir helt klok på. Jeg ser det er mye oppskrifter som inkluderer havregryn. Selv er jeg ikke den beste kokken på kjøkkenet og prøver derfor å holde meg til lette oppskrifter, så glutenfri og laktosefri havregrøt med litt kokosmelk hadde jeg tenkt skulle bli min nye go-to-frokost, men etter noen dager med dette kjente jeg at jeg at jeg begynte å bli veldig uvel.

Jeg er litt forvirret i forhold til at jeg trodde havregryn skulle være lavFODMAP? :)

Reply
    Julianne - mai 24, 2016

    Hei Hannah :) Takk for hyggelig kommentar. Ja, litt havregryn er lavFODMAP, men du har rett i at man bør begrense mengdene. Noen tåler mer enn andre og kan spise havregryn hver eneste dag, mens andre tåler mindre mengder. Da kan en porsjon havregrøt hver dag bli for mye. Prøv å varier grøten din, enten ved å lage grøt av andre kornslag som bokhvete, hirse, quinoa enten i form av flak eller hele korn. Det er mye prøving og feiling, selv på lavFODMAP-diett. Selv om en matvare er listet som lav, betyr ikke det nødvendigvis at alle tåler det like godt. Også motsatt :) Stå på videre!

    Hilsen Julianne

    Reply
Sigrun Mangnes Torp - juli 21, 2016

Takk for god hjelp til å komme i gang med Fodmap-diett!

Hva med eplesidereddik og Fodmap? Bør man unngå eplesidereddik?

Reply
    Julianne - juli 26, 2016

    Hei Sigrun :) Takk for hyggelig kommentar! Eplesidereddik er lavFODMAP og kan brukes. Lykke til videre!

    Mvh Julianne

    Reply
Kjersti Hatlelid - august 1, 2016

Hei

Jeg lurte på om Toro sitt Glutenfritt havrebrød (uten hvetestivelse) kan brukes på lavFODMAP-diett?
I tillegg har jeg et spørsmål ang. hvetestivelsen. Jeg leste over her at det er OK, men hva i vanlig hvetemel er det «FODMAP»-ere reagerer på da? Gluten er jo et protein, er ikke FODMAP ulike sukkerarter/stivelser?

Og takk for fine oppskrifter og gode tips!
Mvh Kjersti

Reply
    Julianne - august 1, 2016

    Hei Kjersti! I hvete, rug og bygg er det fruktaner (FODMAP-karbohydrat/sukkerart) som skaper trøbbel, ikke glutenet som er et protein. Helt riktig! :)

    Toro sitt glutenfrie havrebrød er basert på lavFODMAP-mel, men inneholder roefiber som kan oppføre seg på samme måte som FODMAPs i tarmen. Mange får det bedre av å unngå glutenfrie produkter med både roefiber og eplefiber. Anbefaler deg å se etter produktene fra «det glutenfrie verksted». Disse er basert på lavFODMAP-mel og inneholder ikke disse fibrene. Fiberbrødet smaker spesielt godt etter min mening :)

    Mvh Julianne

    Reply
Lise - august 1, 2016

hei

Er Brødmix Chia og hamp og Sunnere Brødmix havre&sesam gluten fra finkdjonell mat lavfodmap?
http://sunkost.no/produkter/smart-mat-drikke/sunnere-brodmix-havresesam-gluten-fri-220-gr/
http://sunkost.no/produkter/smart-mat-drikke/brodmix-chia-og-hamp-250-gr/

Reply
    Julianne - august 1, 2016

    Hei Lise!

    Nei, disse brødene ville jeg ha unngått på lavFODMAP-diett. De inneholder både roefiber, ertefiber, sikori og kunstig søtning (sukrin) som kan trigge plager.

    Mvh Julianne :)

    Reply
    Kirsti Thoresen - mars 15, 2017

    Ser hamp er nevnt som en ingrediens i en brødmix ovenfor. Er hamp lavfodmap? Og kan jeg bruke hamp-proteinpulver? Ser på en liste jeg har at hempmelk er lavfodmap, er den laget av hamp?

    Reply
    Julianne - mars 21, 2017

    Hei! Hamp isolert er ikke testet for FODMAPs så per i dag vet vi ikke. Det er kun hamp/hemp-melk som er testet – denne er lavFODMAP. Produksjonsmetoden kan påvirke FODMAP-innholdet i produktet, derfor kan vi ikke si for sikkert at hamp er lavFODMAP før det testes. Når det er sagt, prøv deg gjerne fram og se hvordan det går for deg og din mage :)

    Reply
Trude - august 16, 2016

Hei,

Takk for en blogg som hjelper meg i søken om en snillere mage.

Hva med Brisk glutenfrie knekkebrød. Er de lavFODMAP?

Hilsen håpefull

Reply
    Julianne - august 16, 2016

    Hei Trude :) Takk for hyggelig kommentar!

    Brisk glutenfrie knekkebrød inneholder soyabønnemel, om jeg ikke tar helt feil? Da har de litt FODMAPs i seg. Om du ønsker et lavFODMAP-frøknekkebrød alternativ du kan kjøpe, kan jeg anbefale en variant fra Sigdal Bakeri: Knekkebrød med solsikkekjerner og quinoa. De er veldig gode og lavFODMAP :)

    Hilsen Julianne

    Reply
Kjersti Lien - august 18, 2016

Hei

Takk for mye god informasjon. Jeg har nå levd på lav fodmap siden påske, men har fremdeles veldig mye problemer med at magen eser ut. Er det fordi jeg spiser feil, spiser for mye ensidig?
Laktosefri yoghurt blandet med cottage cheese og havregryn til frokost hver dag.
Rundstykker basert på egg, cottage cheese og havregryn til lunsj med magerost.
Laks/torsk/kylling med ris/potet, trygge grønnsaker/salat og lakstosefri lettrømme til middag.
Har kjøpt boken din og bakt knekkebrød med spelt. Er det bedre at jeg spiser dette hver dag til lunsj?
Er avhengig av å ha det så enkelt som mulig og det er helt greit for meg å spise det samme hver dag.
Må jeg begynne å ha med salater og middagsrester til lunsj i stedet for «brødmat»?
For ordens skyld så har jeg i mange uker spist Wasa gluten- og laktosefrie knekkebrød hver dag til lunsj, men kuttet ut dette da jeg så du ikke anbefalte det. Det har på ingen måte blitt bedre etter at jeg sluttet å spise dem… Blir veldig sliten av at magen er 10-15cm større bare noen timer etter at jeg har stått opp. Det er vondt og veldig vanskelig med klær :(

Reply
    Julianne - august 20, 2016

    Hei Kjersti :) Så leit å høre at du fremdeles sliter med magen. Jeg kan dessverre ikke gi deg personlige råd her i kommentarfeltet, da trenger jeg å vite mer om deg og din livsstil. Ofte er det flere faktorer som spiller inn for at magen skal spille på lag, ikke bare maten.

    Utifra det du forteller, så høres det ut som at du er på riktig vei mht lavFODMAP, men det kan hende det blir for mye havre og cottage cheese i løpet av dagen, i og med at du spiser det både til frokost og til lunsj – og evt. også til kveldsmat (eller er det knekkebrød med spelt, havre og frø?). Velg dette til ett av måltidene, evt. bytt ut havregryn med andre lavFODMAP-gryn (bokhvete, hirse, quinoaflak eller litt nøtter). Du har en bra middag, så lag litt ekstra og spis dette til lunsj dagen etter. Det er en enkel endring som kan ha effekt hos deg.

    Har du forresten meldt deg på gratiskurset om IBS og lavFODMAP jeg har gående? Kanskje du får noen gode tips: http://juliannelyngstad.simplero.com/page/65230-bli-kvitt-mageplagene

    God bedring!!

    Mvh Julianne :)

    Reply
Jeanette Thune - september 23, 2016

Hei Julianne.

Jeg har akkurat begynt dietten og finner stor hjelp I blogger din.
Jeg lurer på om semper sine havrekuddar er trygge/ lav fodmap.
Hilsen Jeanette

Reply
    Julianne - september 25, 2016

    Hei Jeanette! Ja, semper sine havrekuddar er ok på lavFODMAP-diett :) Kjekt at bloggen er til nytte for deg! Lykke til videre med lavFODMAP :)

    Reply
Grete E. Paulsen - oktober 1, 2016

Takk for super blogg 👍😊 Skal prøve meg på lav Fodmap dietten nå. Skal kjøpe boken din og jeg har meldt meg på gratis-kurset ditt . Så krysser jeg fingrene for at dette vil hjelpe magen min 😀

Reply
    Julianne - oktober 4, 2016

    Hei Grete :) Takk for hyggelig kommentar! God bedring til deg og magen din, og lykke til med lavFODMAP :D

    Reply
Grete - oktober 2, 2016

Vet du om Semper knekkebrød med surdeig er ok ?

Reply
    Julianne - oktober 4, 2016

    Hei du! Semper sine surdeigsknekkebrød inneholder noen fibre som kan trigge plager; sukkerroefiber og eplefiber. Anbefaler å være litt forsiktig med disse om du gjennomfører eliminasjonsfasen og reintroduksjonsfasen av dietten, men prøv deg gjerne fram når du er ferdig her :) Hilsen Julianne

    Reply
Tine - oktober 17, 2016

Hei Julianne:)

Jeg lurte på om Peppes sin glutenfrie pizzabunn er ok?

Innholdslisten: Maisstivelse, vann, rapsolje, rismel, ertemel, vegetabilsk fiber (potet, erter, ris, lin), alkohol, hirsemel, linmel, salt, fortykningsmidler (xanthan gummi, E464), sukker, hevemidler (difosfater, natriumkarbonat), potetprotein, naturlig aroma, enzym (transglutaminase).

Tine:)

Reply
    Julianne - oktober 25, 2016

    Hei Tine :) takk for at du deler ingredienslisten, det gjør det enklere for meg :) Peppes Glutenfrie pizzabunn inneholder ertemel som er høyFODMAP. Jeg ville vært litt forsiktig med store mengder av denne :) Mvh Julianne

    Reply
Karoline - november 8, 2016

Hei Julianne, jeg finner stor hjelp I blogger og boken din i min Lav-Fodmap diett. Jeg lurer på om laktose og glutenfri Brownies fra Regal er Lav-Fodmap. Den inneholder Sukker, hvetestivelse, kakaopulver 6%, eggehvitepulver, salt, hevemiddel (E 450, E 500), fortykn- ingsmiddel (E 415), potetstivelse, aroma (vanilje). Har du eventuelt en god oppskrift på Lav Fodmap brownies. Takk for mye god hjelp.

Reply
Elise - desember 22, 2016

Hei.
Er ikke disse bare laktoseredusert?
Q-frokostyoghurt vanilje (800 g pose)
Q-frokostyoghurt naturell (800 g pose)

Reply
Kristin - januar 17, 2017

Hei, jeg har gått på lav fodmap dietten siden 1. Jan, og så langt føler jeg med mye bedre i magen! En ting jeg har savnet er sjokolade proteinpulver, som jeg blant annet pleide å lage milkshake av og blande inn i yoghurt. Jeg har ikke spist av det siden jeg startet på dietten, men kanskje det er lav fodmap likevel. Hva tror du?
Ingredienser: melkeproteinkonsentrat,myseproteinisolat, emulgeringsmiddel (soyalektin), kakao1, smaksstoffer, naturligt fargestoff (rødbetsrød) 2, salt1, stabiliseringsmidel (xantanfiber), søtningsmiddel (aspartam (inneholder fenylalaninkilde), acesulfam K).

1 i sjokoladesmaker
2 i røde smaker

Reply
R - januar 22, 2017

Hei!

Finnes det en større liste over ‘godkjente’ brød/knekkebrød, eller er det kun de få alternativene du lister under ferdigbrød/knekkebrød som er lavFODMAP?

Reply
R - januar 23, 2017

Finnes det en liste over noen slike brød/knekkebrød som er å finne i norske dagligvarebutikker? Tenker noen enkle alternativer til det å bake selv:)

Reply
    Julianne - januar 23, 2017

    Hei! Produktene fra Semper og Hatting finner du i de fleste dagligvarebutikker. Selv liker jeg godt Spisknekke med surdeig fra Semper, gode på smak og fine å ha i skapet de dagene du ikke har bakt selv :)

    Reply
Benedikte - januar 27, 2017

Hei. Prøvde meg på Q meieriene sin Ulrimoo sjokolademelk. Etter føere dager med uten å spise noe høy foodmap (uten å være på dietten enda) ble jeg veldig dårlig av den. Ser det står den inneholder Laktase. Hva er det? Å kan det være dette min mage reagerer på? Takknemlig for svar :)

Reply
    Julianne - januar 29, 2017

    Hei Benedikte! Laktase er enzymet som spalter laktose (melkesukkeret) i melken. Det tilsettes for å gjøre melken fri for laktose eller laktoseredusert. :)

    Reply
    Kristin - februar 4, 2017

    Hei, jeg har også opplevd å bli dårlig i magen etter å ha drukket denne.

    Reply
Iselin - mars 5, 2017

Hei!
På fredag fikk jeg diagnostisert IBS, og dagen etter kjøpte jeg Godt for magen etter anbefaling fra legen som utførte koloskopien. Superkjekk bok å ha i bokhylla når hele lavFODMAP-dietten er så ny og uvant! Jeg tenker å sette i gang med dietten fra i morgen av.

Hvordan er Tines Biola med blåbær og den fyldige yoghurten med blåbær og tranebær? Jeg ble litt usikker da jeg sjekket denne listen.

Gru-gleder meg litt til å komme i gang med dietten siden jeg er i praksis frem til påske, noe som er (til tider) stressende og tidkrevende. Men i dag satte jeg i gang med å male quinoamel og lage frøknekkebrødene fra boka di, og de ble knallgode! Så jeg føler jeg er forberedt for uka som kommer :-) Det eneste som blir utfordrende blir helgen med besøk langveisfra, så da må jeg passe litt ekstra på hva jeg spiser ute på restaurant/café. Men jeg har troa!

Reply
    Julianne - mars 6, 2017

    Hei Iselin! Takk for hyggelig kommentar – godt å høre at boken er til nytte for deg :) Dette fikser du! Det virker som at du er mentalt forberedt på utfordringene som vil komme, noe som gjør det enklere for deg å planlegge og tilrettelegge for deg selv :)

    Tines biola med blåbær er tilsatt blåbærjuice og solbærjuice fra konsentrat, som ikke bør spises i for store mengder under eliminasjonsfasen av dietten. Men et lite glass daglig skader sjeldent. Fyldig yoghurt med blåbær og tranebær er tilsatt små mengder konsentrat, men et beger per måltid går fint for de fleste. Lykke til og god bedring! :)

    Reply
Monica - mai 2, 2017

Hei! Jeg har akkurat satt i gang med lav fodmap og merker allerede bedring:) Jeg har ikke alltid tid til å lage knekkebrød og rundstykker selv, så blir nok litt avhengig av å kjøpe dette. Prøvde Semper sitt havreknekkebrød, men syntes det kanskje var bittelitt stusslig i smak. Ser de også har et med chiafrø og lurer på hvordan det er i forhold?

Et annet «problem» jeg også har møtt på er at jeg bruker mye tyggis og mintpastiller på jobb ettersom jeg snakker mye med kunder, men når jeg ser på innholdet så har de alle mange stoffer som er på høy fodmap. Vet du om det finnes noe alternativ her som er bedre enn andre?

På forhånd takk! Og takk for at du har skrevet så fine bøker og gode oppslagsverk:)

Reply
    Julianne - mai 3, 2017

    Hei Monica! Hehe, enig. Havreknekkebrødet fra Semper er litt stusselig i smak. Prøv varianten med surdeig fra semper, den er bedre. Ellers anbefaler jeg Knekkebrød med solsikkekjerner og quinoa fra Sigdal Bakeri (Meny) og Knekkebrød med tomat fra Brisk (selges blant annet på Rema) – det er mine to favoritter. De inneholder mer frø og hele korn, og er ikke basert på stivelse som mange andre alternativ.

    Her kan du lese litt om frisk pust med mindre FODMAPs: http://lyngstadernaering.no/2015/03/17/frisk-pust-uten-fodmaps/

    Det er verdt å merke seg at suging/tygging på drops og tyggis gjør at man svelger mer luft. Dette kan også bidra til luftplager. Anbefaler å redusere inntaket og ikke tygge mer enn du må :)

    Lykke til!

    Reply
Tonje - mai 19, 2017

Hei.

Fantastisk blogg du har :)

Jeg har prøvd pannekakene fra DGV og det funker kjempe bra, men pizzabunnen ble jeg dårlig av. Slet i 5 dager. (introduserer hele kostholdet så jeg er full klart over akkurat hva jeg reagerer på). Gir det noe mening? Har du hørt om fler som reagerer på pizzabunnen?

Reply
    Julianne - mai 22, 2017

    Hei Tonje :) Takk for hyggelig kommentar! Så rart at du reagerte på pizzabunnen. Har dette skjedd flere ganger eller kun den ene gangen? Spiste du ellers mat som du tåler godt den dagen? Kan det ha vært andre faktorer som spiller inn? Stress, uregelmessige måltider, store mengder pizza (jeg går stadig i den fella.. :P) + + Mvh Julianne

    Reply
    VERONICA PEDERSEN - mai 22, 2017

    tåler heller ikke den pizzabunnen, men ellers fungerer mye, men absolutt ikke den bunnen.

    Reply
    Tonje - mai 25, 2017

    Hvordan reagerer du? Vondt i magen ? eller noe mer?

    Reply
    Tonje - mai 25, 2017

    Takk for svar :)
    Jeg hadde vært fin i flere uker. Og ble dårlig med en gang jeg spiste den, har slitt nå i 2 uker etterpå. Går på sibo diett, den dietten er streng så har ikke spist noe jeg ikke tåler i tillegg. Introduserer hele kostholdet, så pizzabunnen var det eneste «nye» jeg prøvde. Kan ha vært for stor mengde. 3 normale pizzastykker kan bli mye! Spiste dette 13 mai, og nå er jeg på 4 dag med kun kraft for å bli kvitt symptomene. Skal sies at jeg er veldig sensitiv. Men har lest at flere reagerer litt på den pizzabunnen.

    Reply
    Julianne - mai 26, 2017

    Hei igjen. Ja, da er det tydelig at pizzabunnen ikke var noe for deg. Det blir jo en mer kompakt pizzabunn når man ikke bruker gjær, noe som gjør at mengden mel kan bli stor per 100 g – det kan være årsaken :) God bedring, Tonje! <3

    Reply
    Tonje - mai 31, 2017

    Takk for det og takk for svar 😊

    Reply
Leave a Reply:

5 dagers gratis nettkurs om IBS, FODMAPs og mer!

x