Fiberbrød fra Det Glutenfrie Verksted (lavFODMAP)
// Produktet er sponset //
Dere som følger meg på instagram (@juliannelyngstad) har muligens fått med dere min store begeistring for produktene til det glutenfrie verksted. Selv om gluten er et protein, og ikke et raskt fermenterbart karbohydrat (FODMAP), finnes det noen glutenfrie produkter som også kan inkluderes på lavFODMAP-diett. Glutenholdige melsorter som hvete, rug og bygg inneholder tilfeldigvis også FODMAPs, noe som gjør at glutenfri mat også ofte er lavFODMAP. Men selv om glutenfrie produkter kan være trygge for oss på lavFODMAP-diett, er mange av disse basert på hvetestivelse. Hvetestivelse gir rask blodsukkerstigning og er ikke er spesielt bra for kroppen vår. Dette er noe jeg selv ikke ønsker å spise, og i spesielt ikke anbefale til andre.
Det er derfor produktene til det glutenfrie verksted får ekstra oppmerksomhet fra meg. Produktene til Monica Hellmann er glutenfrie, uten hvetestivelse og basert på lavFODMAP-ingredienser. I tillegg er melmiksene økologiske, og det liker vi!
Det glutenfrie verksted har en rekke melmikser som raskt blir til deilig, glutenfri og lavFODMAP-bakst. Vær obs på at du må bruke lavFODMAP-alternativer til melk, kefir, kesam osv. Produktene som er trygge på lavFODMAP-diett er:
– Fiberbrød
– Loff
– Boller
– Pizzabunn
– Cookies
– Fullkornsbrownies
Jeg har lyst å dele mine erfaringer med disse produktene. Først ut er min store favoritt: Fiberbrødet. Dette et fiberrikt, glutenfritt og melkefritt brød uten tilsatt sukkerroefiber/sukkerbetefiber/betefiber/roefiber som glutenfrie fiberbrød ofte er. Betefiber har en prebiotisk effekt i tarmen (fungerer som mat for tarmbakteriene våre på samme måte som FODMAPs) noe som kan bidra til symptomtrigging hos folk sensitiv mage. Betefiber finnes også i grove glutenfrie melblandinger, fiberrik pasta, noen glutenfrie knekkebrød og ja: Jyttemel inneholder betefiber og bør derfor unngås under eliminasjon- og reintroduksjonsfasen av lavFODMAP-dietten for sikkerhetsskyld :-) Les ingredienslisten.
Men tilbake til fiberbrødet! Her har dere ingredienslisten: Sammalt rismel*(36,2%), solsikkekjerner* (25%), maisstivelse*, malte linfrø* (9%), linfrø* (8%), bokhvete surdeigspulver* (bokhvetemel*, quionamel*, startkultur), havsalt, rårørsukker*, instant karamel* (karamel*, maltodextrin*) fortykningsmiddel (guarkjernemel*).
Smaken på dette brødet er nydelig og minner mye om dansk rugbrød. Brødet skiller seg ut fra annet glutenfritt brød ved at det holder seg saftig i noen dager, og ikke tørker ut etter kun få timer etter baking. Min erfaring er at mange som sliter med forstoppelse har god effekt av dette brødet. Opplever du derimot at mye frø skaper trøbbel for deg, bør du ikke overdrive inntaket. Prøv deg frem!
For å lage ett brød trenger du kun en melmiks, vann og gjær ( + en brødform og en stekovn ) Lett som en plett!
Produktene er å finne hos blant annet Meny, Spar, Ultra, Centra, Joker, Røtter. Klikk her for full oversikt.
Se etter denne pakningen:
Har du testet noen av melmiksene til det glutenfrie verksted?
Julianne