Fiberbrød fra Det Glutenfrie Verksted (lavFODMAP)

// Produktet er sponset // 

Dere som følger meg på instagram (@juliannelyngstad) har muligens fått med dere min store begeistring for produktene til det glutenfrie verksted. Selv om gluten er et protein, og ikke et raskt fermenterbart karbohydrat (FODMAP), finnes det noen glutenfrie produkter som også kan inkluderes på lavFODMAP-diett. Glutenholdige melsorter som hvete, rug og bygg inneholder tilfeldigvis også FODMAPs, noe som gjør at glutenfri mat også ofte er lavFODMAP. Men selv om glutenfrie produkter kan være trygge for oss på lavFODMAP-diett, er mange av disse basert på hvetestivelse. Hvetestivelse gir rask blodsukkerstigning og er ikke er spesielt bra for kroppen vår. Dette er noe jeg selv ikke ønsker å spise, og i spesielt ikke anbefale til andre.

Det er derfor produktene til det glutenfrie verksted får ekstra oppmerksomhet fra meg. Produktene til Monica Hellmann er glutenfrie, uten hvetestivelse og basert på lavFODMAP-ingredienser. I tillegg er melmiksene økologiske, og det liker vi!

Det glutenfrie verksted har en rekke melmikser som raskt blir til deilig, glutenfri og lavFODMAP-bakst. Vær obs på at du må bruke lavFODMAP-alternativer til melk, kefir, kesam osv. Produktene som er trygge på lavFODMAP-diett er:

– Fiberbrød
– Loff
– Boller
– Pizzabunn
– Cookies
– Fullkornsbrownies

Jeg har lyst å dele mine erfaringer med disse produktene. Først ut er min store favoritt: Fiberbrødet. Dette et fiberrikt, glutenfritt og melkefritt brød uten tilsatt sukkerroefiber/sukkerbetefiber/betefiber/roefiber som glutenfrie fiberbrød ofte er. Betefiber har en prebiotisk effekt i tarmen (fungerer som mat for tarmbakteriene våre på samme måte som FODMAPs) noe som kan bidra til symptomtrigging hos folk sensitiv mage. Betefiber finnes også i grove glutenfrie melblandinger, fiberrik pasta, noen glutenfrie knekkebrød og ja: Jyttemel inneholder betefiber og bør derfor unngås under eliminasjon- og reintroduksjonsfasen av lavFODMAP-dietten for sikkerhetsskyld :-) Les ingredienslisten.

Men tilbake til fiberbrødet!  Her har dere ingredienslisten: Sammalt rismel*(36,2%), solsikkekjerner* (25%), maisstivelse*, malte linfrø* (9%), linfrø* (8%), bokhvete surdeigspulver* (bokhvetemel*, quionamel*, startkultur), havsalt, rårørsukker*, instant karamel* (karamel*, maltodextrin*) fortykningsmiddel (guarkjernemel*).

IMG_5862

Smaken på dette brødet er nydelig og minner mye om dansk rugbrød. Brødet skiller seg ut fra annet glutenfritt brød ved at det holder seg saftig i noen dager, og ikke tørker ut etter kun få timer etter baking. Min erfaring er at mange som sliter med forstoppelse har god effekt av dette brødet. Opplever du derimot at mye frø skaper trøbbel for deg, bør du ikke overdrive inntaket. Prøv deg frem!

For å lage ett brød trenger du kun en melmiks, vann og gjær ( + en brødform og en stekovn ) Lett som en plett!

IMG_5870

Produktene er å finne hos blant annet Meny, Spar, Ultra, Centra, Joker, Røtter. Klikk her for full oversikt.

Se etter denne pakningen:

DVG
Har du testet noen av melmiksene til det glutenfrie verksted?

Julianne 

Click Here to Leave a Comment Below

Tine - mai 21, 2015

Jeg har prøvd den glutenfrie pizzadeigen, og den var godt likt av hele familien :)

Reply
  Julianne - mai 21, 2015

  Det er jeg helt enig i! + for at den lages raskt og ikke trenger heving :)

  Reply
Aud Nilsen - mai 21, 2015

Hva med bollemix? Fra det glutenfrie verksted.

Reply
  Julianne - mai 21, 2015

  Oisann, den glemte jeg! Bollemiksen er lav og knallgod :)

  Reply
Christine - mai 22, 2015

Hei! Jeg ser på de forskjellige miksene at man skal bruke kjøkkenmaskin! Bruker du det eller går det fint uten? jeg har nemlig ikke kjøkkenmaskin…:)

Reply
  Julianne - mai 22, 2015

  Hei Christine! Jeg bruker helst kjøkkenmaskin, men jeg har laget brød med ren håndkraft også :)

  Reply
Silje - mai 30, 2015

Er alle miksene fra glutenfrie verksted lav fodmap?
Spiste pizzaen i går og ligger veldig dårlig i dag, men aner ikke om det er tilfeldig eller om det kunne vært den.? Spise ikke noe annet i går som kunne utløst det heller :/

Reply
  Julianne - mai 30, 2015

  Hei Silje :) Pizzaen skal være trygg på lavFODMAP-diett. Leit å høre at du ble dårlig! Hvilket pizzafyll brukte du? Hilsen Julianne

  Reply
  Silje - mai 30, 2015

  Hjemmelaget fra boken din (ikke reagert på før), kjøttdeig, fersk ananas og paprika. Godt mulig det er et magevirus som slo inn tilfeldigvis på samme tidspunkt ;-) er i fjerde uke av eliminering og begynner å se forbedring, derfor redd for om det var pizzaen som gjorde det ;)
  Utrolig takknemlig for at du er så flink å svare :)

  Reply
  Julianne - mai 30, 2015

  Vi får håpe det går fort over, Silje. Det kan være magen din reagerer på andre ingredienser enn de som kun høyFODMAP, men vi får håpe det var tilfeldig denne gangen. Slapp godt av og ha en god bedring :) Hilsen Julianne

  Reply
Liste over lavFODMAP-hurtigløsninger og ferdigprodukter | Julianne Lyngstad - juni 2, 2015

[…] Boller Loff Fiberbrød Cookies Pizzabunn […]

Reply
Linda - august 4, 2015

Hei!
For en fantastisk blogg du har!

Jeg lurte på om du kunne utdype litt angående hvetestivelse. Jeg har laget en glutenfri browniemix som jeg i utgangspunktet trodde skulle gå greit, men opplever at jeg er dårlig og lurer på om det kan ha vært noe i den jeg reagerer på. Den inneholder hvetestivelse, og en rekke andre ingredienser, men ingen andre som jeg umiddelbart kan se at skulle skape problemer. Du sier at du i utgangspunktet unngår hvetestivelse, er dette fordi det ikke er lav fodmap?

Hilsen Linda

Reply
  Julianne - august 5, 2015

  Hei du :) Takk for det!

  Hvetestivelse er helt OK på lavFODMAP-diett, så det er ikke derfor jeg vil unngå store mengder hvetestivelse. Det sender blodsukkeret raskt til himmels etter inntak, noe som ikke er spesielt gunstig for helsen. Hvilken browniemiks var det du brukte?

  Hilsen Julianne

  Reply
  Linda - august 11, 2015

  Hei! Tusen takk for svar, nå ble jeg litt klokere. Browniemixen var fra Regal.
  Hilsen Linda

  Reply
Linn - august 5, 2015

Hei:)
Du nevner at hvetestivelse ikke er det sunneste å få i seg, men kun med tanke på fodmaps, er det noe man bør unngå?

Reply
  Julianne - august 6, 2015

  Hei Linn! Hvetestivelse er OK på lavFODMAP-diett :)

  Reply
anne - august 12, 2015

Hei!

Er Brødblandingen (altså ikke loff og ikke fiberbrød, men bare Brød) også gangbar på lavFODMAP? Du nevner den ikke, men det ser ikke ut til å være noe i ingredienslista som er galt? Mulig jeg bommer her siden jeg enda ikke er veldig god på å memorere alt man ikke bør ha i seg enda…
Anne

Reply
  Julianne - august 13, 2015

  Hei Anne :) «Brød» er også trygg! Tidligere var ikke teff testet, og det er derfor jeg ikke har nevnt det her. Jeg skal oppdatere listene mine så snart min iphone og Monash-appen oppdateres med nytestede matvarer :) Julianne

  Reply
Frank Rigal - august 27, 2015

Hos Baker Rigal på Lilletøyen baker vi kun surdeigsbrød, med minst 12 timer heving i romtemperatur. Forskning, blant annet i Italia, har påvist at en slik behandling fjerner så godt som alt gluten i brødet (eller la oss si at den omdanner gliadin til fordøyelige proteiner).

Men glutenintoleranse dreier seg ikke bare om gluten men også om intoleranse til toksiner fra melet, som Fytinsyre, lektiner, mykotoksiner (selv i økologisk mel) og sprøytemidler (ikke i øko mel). Disse toksiner blir også kraftig redusert av lang hevingstid med surdeig i romtemperatur (så lenge man ikke bruker noe bakegjær og unngår heving i kjøleskap og flytende surdeig, som inneholder for mye villgjær i forhold til melkesyrebakterier.

Vi har mange kunder med glutenintoleranse som sier at de tåler brødet vi baker og ikke minst våre nydelige kanel-, sjokolade- og eplesnurrer. En av dem tåler ikke vanlig glutenfritt mel på grunn av hennes intoleranse mot maismel, men tåler helt fint det vi baker.

Vi baker kun med gamle økologiske urkorn som landhvete, bygg, emmer og spelt, i samarbeid med Holli Mølle. Disse type korn inneholder allerede mye mindre gluten enn moderne type korn, og det som er igjen forsvinner nesten totalt etter vår ekstra lang heving,

Neste gang du prøver et surdeigsbrød gjør dette for å teste hvor lenge den har hevet: skjær en skive og rist den på fullt kapasitet/ tid. Er det ekte surdeigsbrød skal skiven ha beholdt nesten samme farge. Den brune fargen i ristet brød kommer fra karameliseringen av sukkeret i melet. Ekte surdeigsbrød har hevet lenge nok til å fjerne både nesten alt sukker, gluten og toksiner i melet og skal ha frigjort alt næring i melet.

Og det er det det dreier seg om: hvor mye næring er fordøybare i brødet og hvor mye antinæringstoffer (toksiner) har blitt fjernet. I et riktig regnestykke får vi mye næring og smak og unngår stoffer som har skylder for de fleste intolleranser i vårt moderne samfunn.

Reply
  Julianne - august 29, 2015

  Veldig interessant!

  Reply
Oda - oktober 24, 2015

Hei,
Er det sånn at ingen av disse kan brukes i eliminasjonsdietten? Jeg er så avhengig av å ha noe lett å ha med meg i matpakken, og er så veldig glad i brød! Men det virker som om ingen av brødsortene kan spises under eliminasjonsdelen av FODMAP-dietten?

Takk for en super blogg, forresten! Den er min nye matbibel!
Ha en god lørdag :)
Oda

Reply
  Oda - oktober 24, 2015

  ops! Ser at du bare skrev litt om betefiber, men ikke at den var i brødet. Jeg prøver meg frem i alle fall, så får det bare briste eller bære!

  Reply
  Julianne - oktober 27, 2015

  :)

  Reply
  Julianne - oktober 27, 2015

  Hei Oda :) Jo, disse kan brukes under eliminasjonsfasen! Det er derfor jeg anbefaler det ;) Hyggelig at du liker bloggen, det setter jeg pris på :D

  Hilsen Julianne

  Reply
Signe - oktober 9, 2017

Jeg har bakt dette brødet nå, men det ble ganske flatt. Ser på bildene at brødet ditt har blitt høyere! Jeg brukte tørrgjær og er ganske sikker på at vannet hadde rett temperatur :)

Reply
  Julianne - oktober 10, 2017

  Hei :) Så rart! Selv når du bruker brødform?

  Reply
Solbjørg - oktober 10, 2018

Hei. Jeg bakte fiber-brød og har fått veldig løs mage. For mye fiber? Spiste kanskje 5 skiver av brødet i går… Jeg stiller meg skeptisk til at det er så mye linfrø i blandingen, for jeg har tidligere hatt reaksjoner på det. Men tenkte at denne var «safe».

Reply
  Julianne - oktober 13, 2018

  Hei Solbjørg! Ja, om du tidligere har reagert på større mengder linfrø og fiber, kan det være det var litt for mye for deg. Prøv å redusere antall skiver og se om det går bedre. Toleransen for fiber varierer fra person til person :)

  Reply
Glutenfri surdeigsstarter (lavFODMAP) - GODT FOR MAGEN - april 1, 2019

[…] å bruke surdeigsstarteren i en bakemiks, nemlig min store favoritt fra Det Glutenfrie Verksted – Fiberbrødet. Jeg lagde da en fordeig på morgenen av ca. 50 g surdeigsstarter, 70 g rismel og 100 g vann […]

Reply
Leave a Reply:

GRATIS NETTKURS: TA KONTROLL OVER MAGEPLAGENE! ?

x