Trygge blandingskrydder (lavFODMAP)
Det kan være vanskelig å finne blandingskrydder uten løk- og hvitløkspulver i butikkhyllene, noe som gjør at både klassikeren «grillkrydder», sitronpepper og andre kjente kryddermikser utgår på lavFODMAP-diett. Det enkleste er nok å trikse og mikse litt selv. Til hverdags bruker jeg som regel kun maldonsalt, pepper, friske urter og en god olivenolje for å smaksette maten, men de gangene jeg vil ha litt mer futt, er jeg glad i å bruke tørket krydder. Det må ofte en del til, nå som både løk og hvitløk ikke lenger er en del av kostholdet. Til den indiske kyllinggryta bruker jeg for eksempel karri. Karri er et blandingskrydder, og noen ganger kan du lese fra ingredienslisten at den inneholder hvitløk. Ikke alle gjør det; dette karripulveret fra toro er uten hvitløk og kan trygt brukes. Det samme gjelder karripulveret fra merket hindu.
I forrige uke var jeg innom Oliviers & Co på Storosenteret i Oslo og fortalte at jeg var på jakt etter krydder uten løk og hvitløk. Jenta som hjalp meg hadde vært på denslags jakt før, så hun visste godt hvilke krydder som var trygge og viste meg disse tre variantene: Her har vi et krydder til kjøtt, et til fisk og et provance-krydder som kun består av tørkede urter.
Jeg endte opp med noen vareprøver på krydderet til kjøtt og fisk (da jeg tømte lommeboken til fordel for litt for mye olivenolje), og kan virkelig anbefales!
Flere tips til krydder og annen smakstilsetning på lavFODMAP-diett:
Asafoetida – for lavFODMAP løk- og hvitløkssmak
Buljong/fond uten løk og hvitløk
Hvitløksolje uten FODMAPs
Hvitløksinfusert olje
Den grønne delen av vårløk og purreløk
Kjenner du til flere blandingskrydder som er trygge på lavFODMAP-diett? :-)
Julianne