Surdeigsbrød av 100 % spelt (lavFODMAP)

Endelig har jeg mestret noe jeg ikke trodde var mulig å få til. Jeg var høy på meg selv i en uke etter mitt første nydelige, surdeigsbrød! Dere som har boken min, har muligens lest avsnittet om min tidligere erfaring med surdeigsbaking: Jeg har prøvd 4-5 ganger tidligere, og sannsynligvis misforstått fremgangsmåten gang på gang, for noe surdeigsbrød har det ikke blitt noe av. Oi oi oi, så mye mel jeg har kastet i søpla på grunn av dette. Grøss. Når man mislykkes med noe gang på gang, er det vanskelig å tro at man skal få det til. Det er grunnen til at et nytt forsøk har latt seg vente. Dette har irritert meg, siden surdeigsbrød av 100 % spelt er et av de tryggeste brødvalgene under lavFODMAP-dietten. Det er noe jeg burde kunne og spre videre til dere. En fredag for et par uker siden, fikk jeg aftenposten og amagasinet på dørmatta mi. Jeg elsker «mat og drikke-spalten» av Henrik J. Henriksen, og denne gangen presenterte han sammen med driveren av Handwerk (nytt surdeigsbakeri ved Vulkan i Oslo): Surdeigsbrød! Det var sparket jeg trengte, og satte surdeigsstarteren min. En uke etterpå, spiste jeg nybakt, helt nydelig surdeigsbrød med smør. Det smakte både mestring, lykke og deilig brød selvfølgelig. Dette må du prøve!


Jeg er ingen surdeigsekspert, derfor anbefaler jeg deg å lese deg opp andre steder også f.eks. her: 

Renmat.no: Surdeig fra start til mål
Fra jord til bord: Hvordan lage din egen surdeigsstarter
Henrik J. Henriksen: Lag håndverksbrød med surdeig
Absurdeig: Surdeigsbrød – vår metode

 

IMG_6516

 

Det er flere måter å lage en surdeigsstarter på, men denne fremgangsmåten er inspirert og satt sammen av oppskriften fra amagasinet og fra absurdeig.wordpress.com

 

HVORDAN LAGE SURDEIGSSTARTER

Dette trenger du:

 • Et glass med et løst lokk* som for eksempel et Norgesglass eller lignende uten strikk.
 • 5 ss økologisk* sammalt speltmel
 • Nok lunket vann.  

Fremgangsmåte:

Dag 1-3: Bland mel og nok lunket vann til det blir en tykk pannekakerøre i et glass. Legg lokket på glasset og la blandingen stå uforstyrret i ca. 3 dager i romtemperatur, til det danner seg små bobler i melblandingen.
Dag 3: Om det ikke har dannet seg små bobler i blandingen nå, lar du det stå i en dag til. Ser blandingen bra ut, gjør du dette: kast 2/3 av melblandingen i søpla. Så ”mater” du den gjenværende tredjedelen med litt mer vann og mel til konsistensen er som den tykke pannekakerøra. Sett lokket på glasset igjen og la stå til neste dag.
Dag 4-6: Vent til det er kommet en god del små bobler i melblandingen, så gjentar du prosessen fra dag 3 et par dager på rad. En ferdig surdeigsstarter skal dufte friskt og godt og ha mange bobler i seg. Surdeigsstartere dufter forskjellig utfra hvilken melsort du bruker. Jeg synes min surdeigsstarter av spelt dufter godt av grønt eple.

Gjenta det siste steget minst én gang i uken, og alltid dagen før baking.

Nå er surdeigsstartern klar til å bakes med!

 

SURDEIGSBRØD AV 100 % SPELT

Tid: 1,5 til 2 døgn

Oppskriften gir to deilige surdeigsbrød

 

DAG 1

Steg 1: FRISK OPP SURDEIGEN

Dette gjør jeg på morgenen, slik at jeg kan sette selve deigen på kvelden.

Frisk opp surdeigen ved å blande:

150 g siktet speltmel
150 g vann (kroppstemperatur)
1 liten ss surdeigstarter

Bruk en digital kjøkkenvekt og bland mel, vann og surdeigstarter. Jeg blander dette i en liten bakebolle og dekker til med plastfolie. La stå på kjøkkenbenken i ca. 12 timer.

 

Steg 2: SETT BRØDDEIGEN

Dette gjør jeg på kvelden samme dag som jeg frisket opp surdeigen (etter 12 timer). 

Sett deigen ved å blande:

560 g siktet speltmel
240 g sammalt speltmel
500 g vann (kroppstemperatur)
200 – 300 g surdeig (den du frisket opp tidligere)
20 g salt

Mål opp og bland ingrediensene godt sammen i en stor bakebolle. Dekk bakebollen til med et kjøkkenhåndkle og la den stå på kjøkkenbenken i 1 til 2 timer. Ta deretter deigen ut på bordet og fold den over seg selv noen ganger (jeg gjør dette direkte i bakebollen). Smør bakebollen inn med litt olje før du har deigen ned i denne igjen. Dekk bollen godt til med plastfolie (ikke spar på folien, bollen skal være tett) og sett bollen til heving i kjøleskapet til dagen etter.

 

DAG 2

Steg 3: BAK UT BRØDENE

Dette gjør jeg enten før jeg reiser på jobb eller når jeg kommer hjem på ettermiddagen.

Ta deigen ut av kjøleskapet. Strø litt mel på kjøkkenbenken og hvelv deigen ut av bakebollen. Del deigen i to, og rull sammen til to brød. Ta fram to rene kjøkkenhåndklær og plasser hvert brød i hvert sitt kjøkkenhåndkle og pakk forsiktig inn. La de hvile på kjøkkenbenken i 30 – 40 minutter før du har de tilbake i kjøleskapet til videre heving i 6 – 8 timer (eller mer).

Jeg har en medium stor brødkurv med et tykt stoff som jeg legger begge brødene i, hvor jeg skiller deigene med en større deigskrape (bruker fantasien med andre ord). Jeg pakker brødkurven inn i en plastpose og knyter godt igjen. Denne formen får plass i kjøleskapet for videre heving.

 

Steg 4: STEK BRØDENE

Dette gjør jeg på ettermiddagen/kvelden, etter 6 – 8 timer heving.

Nå er tiden kommet for å steke brød! Jeg steker brødet i en jerngryte med lokk, noe jeg absolutt vil anbefale deg å gjøre. Resultatet blir magisk.

Sett ovnen på 250 grader på over og undervarme. Sett inn en stekeplate på nederste rille i ovnen og plasser jerngryta med lokk på stekeplaten. La jerngryta varmes opp i minst 30 minutter slik at den blir glovarm. Ta ut brøddeigene fra kjøleskapet. Ta deretter ut den glovarme jerngryta fra ovnen og ta av lokket. Jeg strør litt mel i bunnen av den varme jerngryta slik at brødet ikke setter seg fast. Snitt brødet med en kvass kniv/gammeldags barberblad/skalpell (kjøpes på apotek) og ha brødet over i jerngryta. Sett raskt på lokket på jerngryta og ha den inn i ovnen igjen. Etter 30 minutter i ovnen fjerner du lokket, skrur ned temperaturen til 225 grader og lar brødet steke videre i omtrent 15 minutter. Følg med og stek brødet til du synes det har fått nok farge. Jeg liker mitt veldig godt stekt, på kanten til brent noen steder. Dette er en smakssak! Gjør det samme med brød nummer to. Avkjøl brødene på rist.

 

IMG_6488

Håper du ble inspirert til å prøve! Jeg er surdeigsfrelst og skal eksperimentere mye framover!

Julianne :-) 

Click Here to Leave a Comment Below

Uke 24: LavFODMAP-ukemeny | Julianne Lyngstad - juni 7, 2015

[…] Previous Post […]

Reply
  Gerd Irene Velle - november 18, 2015

  Dette ser veldig godt ut! Og så har du gjort det forståelig??!! Syns surdeigsoppskrifter har vært så vanskelige å forstå, men din er detaljert og fin!??Skal prøve når jeg kommer hjem, nå nyter jeg sol, varme,god mat og min kjære på Gran Canaria. Her er det glutenfritt å få til frokost, og maten er sånn at det er enkelt å holde seg vekk fra høy FODMAP om kvelden og til lunsj også. Vi skal likevel ikke ha all inklusive igjen, forbi vil farte litt, vi!???

  Reply
  Julianne - november 18, 2015

  Hei Gerd Irene :) Så flott å høre! Jeg synes også surdeigsoppskrifter har vært vanskelig å forstå, og ser nå at det ikke var jeg som var «dum», men andre som ikke fikk til å forklare det godt nok :P Hehehe. Kos dere på Gran Canaria! Det høres supert ut! Klem fra meg

  Reply
Wibeke - juni 8, 2015

Hei
Jeg måtte jo prøve denne fremgangsmåten, ser så greit ut! Blandet mel og vann i et norgesglass i går slik som du har beskrevet. Det jeg ser i dag er at blandingen «skiller» seg. Det legger seg vann over melet. Skal dette blandes sammen eller er surdeigsstarteren ødelagt? Takk for en super blogg med mange fine tips, jeg har blitt mye bedre i magen av å følge mange av dine oppskrifter!!

Reply
  Julianne - juni 9, 2015

  Hei Wibeke! Takk for hyggelig tilbakemelding :) Jeg er som sagt ingen ekspert på dette (jeg bare har fått det til denne ene gangen), men ser du noen bobler i starteren? Temperatur kan også ha noe å si for hvor raskt det tar før surdeigsstarteren er klar. Jeg rører litt i starteren når jeg ser den skiller seg, men er ikke helt sikker på hvorfor dette skjer.

  Jeg anbefaler deg å lese deg litt opp på surdeigsbaking, kanskje finner du noen gode svar her. Jeg fortsetter surdeigsbakingen og forhåpentligvis blir jeg en god kilde en gang i fremtiden :)

  http://www.surdeig.no/2009/08/den-ultimate-guiden-til-surdeigsbaking/
  http://gryhammer.blogspot.no/2012/11/surdeigspleie.html

  Hilsen Julianne

  Reply
  Wibeke - juni 9, 2015

  Hei igjen! Jeg rørte litt i den i dag tidlig og da jeg kom hjem i ettermiddag var den full av bobler ! Nå er jeg superfornøyd og gleder meg til å prøvebake om noen dager!

  Reply
  Julianne - juni 9, 2015

  Hurra! :D :D

  Reply
Karin - juni 10, 2015

Bobler her også, og det fikk jeg ikke sist jeg prøvde (annen oppskrift…så har trua på denne!)
Blir det ikke veldig klissete å pakke brød-deig inn i kjøkkenhåndkler? Får man brøda lett av håndklene igjen?
Hilsen Karin

Reply
  Julianne - juni 11, 2015

  Hei :) Så flott at det bobler! Deigen skal i utgangspunktet ikke være så klissete at den renner. Min deig blir såppas fast at jeg kan håndtere den med hendene, uten at den klisser. Blir deigen for bløt, kan du heve den videre i bakebollen :-) Mvh Julianne

  Reply
  Karin - juni 12, 2015

  Takk! Gleder meg til å prøve! Jeg så igår at godt brød selger surdeigsbrød av spelt! Så hvis magen tåler må man ikke bake hver gang man vil ha brød! :)

  Reply
  Julianne - juni 12, 2015

  Ja, det er helt sant. Godt brød selger surdeigsbrød av 100 % spelt! Genialt om du skal på kafé også: http://lyngstadernaering.no/tag/godt-brod/ :D

  Reply
  Kristin - november 15, 2017

  Har også hørt at de selger surdeigsstarter hvis man ikke vil lage den selv. Men jeg tenker gjøre alt dette selv. Gleder meg til å prøve, mitt tidligere forsøk på surdeig var ikke vellykket, men jeg ble så sulten av å lese dette innlegget av jeg ble inspirert igjen.

  Reply
  Julianne - november 15, 2017

  Hei Kristin! Bra du ikke gir deg med surdeigsbakingen. Når du først får det til så vil du få så mye glede av det! :D Lykke til!

  Reply
Hedda - juni 12, 2015

Dette tror jeg ikke at jeg har tålmodighet til…
Hvor mye mjøl blir kastet når man lager en sånn surdeigstarter? Og hvor mange brød kan du få ut av den surdeigstarteren du lager?
Og forresten; en kollega kjøpte boka de her om dagen. Betyr det at 2. opplag er ute i butikkene?

Reply
  Julianne - juni 13, 2015

  Hehe, det forstår jeg godt, men til gjengjeld blir brødene veldig gode. Krever bare litt planlegging. Ved denne surdeigsstarteren kaster du ikke så mye mel, heldigvis. Men noen oppskrifter/fremgangsmåter krever at du kaster ganske store mengder over mange dager og det er jeg ikke tilhenger av! En surdeigsstarter kan du ha i mange år, så lenge du baker med den jevnlig eller sørger for at du «mater» den med mjøl. Starteren kan også tørkes eller fryses om du ikke baker en periode, for så å vekkes til liv når du har lyst til å sette i gang med bakingen igjen. Så du kan få uendelig mange brød ved hjelp av en starter :)

  Så kjekt! Ja, 3. opplag er nå ute i butikkene :) God helg til deg, Hedda! Hilsen Julianne

  Reply
Kristin - juni 16, 2015

Så bra at du har fått til speltbrød av surdeig! Jeg ble så glad da jeg fikk til å lage mine første surdeigsbrød som smakte godt og som magen også liker. Jeg bruker en litt enklere metode en den du beskriver, så jeg tenkte jeg kunne dele den med dere. Mine brød ser ikke like fine ut, men de smaker godt. Jeg mater først starteren min og venter til den bobler godt før jeg setter deigen. Jeg måler ikke opp, men har etter litt prøving og feiling funnet ut hvilken konsistens som passer best på starteren. Jeg har brukt oppskriften din på speltrundstykker og doblet den for å lage to brød. Istedetfor gjær har jeg brukt ca 1 dl surdeigstarter. Så lar jeg deigen heve til ca dobbel størrelse. Denne deigen er ganske bløt, så jeg har bakepapir i to brødformer (etter å ha irritert meg over at de satte seg fast mange ganger) og så tømmer jeg deigen i brødformene. Så lar jeg de etterheve til de har fin størrelse, før de stekes på 225 grader. Som med rundstykkene har jeg variert med ulike frø og revet gulrøt og nøtter i brødene. Igår prøvde jeg en annen ting jeg også vil anbefale, nemlig kanelboller med surdeig! Se oppskrift her: http://sprudlendesunn.no/blogg/?p=4122

Reply
  Julianne - juni 18, 2015

  Hei Kristin :) Tusen takk for gode tips, jeg skal absolutt teste din fremgangsmåte. Denne måten tar litt tid, men brødene blir veldig, veldig gode. Hever du forresten brødene på kjøkkenbenken eller i kjøleskapet? :) Lord, kanelsnurrene til Sprudlende Sunn ser himmelsk ut – de skal jeg teste. Tusen takk for tipset, Kristin :)

  Hilsen Julianne

  Reply
  Kristin - juni 18, 2015

  Jeg skal også teste din fremgangsmåte en dag jeg har tid, de ser veldig fine og gode ut! Jeg hever på kjøkkenbenken. Og de kanelsnurrene var farlig gode :)

  Reply
  Julianne - juni 18, 2015

  Akkurat :) Jeg hever leeenge i kjøleskapet, men jeg skal gi romtemperet heving en ny sjanse. Min deig stod for lenge sist, og jeg fikk veldig sure brød. Det er vel en balanse vi kan styre med temperatur der, tror jeg! Mulig jeg må bake kanelsnurrene allerede i helgen. Må kjøpe mer speltmel! Puh. Svir litt i pengepungen :P Ha en god kveld, Kristin!

  Reply
Surdeigsstarter | Innpust utpust - juni 20, 2015

[…] kan begynne å bake med den – gleder meg. Jeg brukte sammalt speltmel, skal følge metoden her. Tenker brødbaking er et bra prosjekt denne regnfulle […]

Reply
Anette - juli 3, 2015

Hei Julianne, jeg fant denne bloggposten i min leting etter en måte og lage surdeigsbrød på, og gjett om jeg er fornøyd! Som deg har jeg prøvd og bare feilet faktisk, og kastet MASSE mel! Noe som føles så bortkastet og leit! Turte derfor nå bare å prøve med et brød. og nå ble resultatet helt fantastisk!!Jeg hevet mye lenger enn 6-8 timer da, det blei to netter i kjøleskapet, men bare litt syrlig og god smak. Og så siiiiinnsykt godt også-har akkurat kastet i meg tre skiver med smør…så får vi bare håper magen tåler det…godt var det iallefall og verdt den lange tilberedningen!:)

Reply
  Julianne - juli 3, 2015

  Hei Anette! Så utrolig bra at brødet ble bra :D Jeg kjenner virkelig gleden du føler nå. Jeg var i surdeigshimmelen en uke etter mitt første brød! Hehe. Jeg håper magen din fremdeles er glad :D Hilsen Julianne

  Reply
Hedda - august 10, 2015

Hei! Tusen takk for en fin blogg og mye nyttig info! Har noen litt generelle spørsmål. På lister over hva man kan spise står det gjerne en viss mengde f.eks. 2,5 dl laktosefri melk per måltid, kan man da i tillegg spise 40 g brie (som er grenseverdi for at det skal være lav fodmap) til samme måltid eller burde man være forsiktig med ulike melkevarer til samme måltid?
Det samme har jeg lurt på når det gjelder frukt/grønnsaker. Kan man spise maksgrensen av flere grønnsaker f.eks tomat, paprika og agurk til samme måltid? Sliter litt med å finne ut hvor stor mengde av matvarer jeg tåler…

Reply
  Julianne - august 13, 2015

  Hei Hedda :) Grenseverdiene er satt basert på at man spiser flere matvarer i samme måltid, noe som gjør at du helt fint kan drikke laktosefri melk og spise brie i samme måltid. Det er spesielt med inntak av frukt at du bør være forsiktig med mengdene: Her er regelen en håndfull frukt per måltid. Du kan f.eks spise en banan, en appelsin, eller en halv banan og en halv appelsin osv :) Jeg ville ikke ha fokusert for mye på antall gram per grønnsak per måltid – det kan føre til at man får et anstrengt forhold til mat og det er ikke bra. Lytt heller til kroppen din og spis deg mett på maten som er listet som lavFODMAP. Gjennomfør eliminasjonsfasen – deretter kan du reintrodusere en og en FODMAP-gruppe. Det er ved reintroduseringen du finner ut hvor store mengder av ulike matvarer/FODMAP-grupper du tåler. Håper dette var til hjelp :) Julianne

  Reply
Surdeigsbrød | Innpust utpust - august 17, 2015

[…] slet jeg ei stund. Jeg fulgte som tidligere nevnt oppskrifta her, og blandet mel og vann i et norgesglass, satte starteren på kjøkkenbenken og venta. Jeg greide […]

Reply
Anne Line - september 4, 2015

Hei og takk for mange fine oppskrifter. Jeg har ikke jerngryte og lurer på hvordandu steker dem da? Flere bilder fra prosesen (deig/fasthet…) ville også vært greit:)

Reply
  Julianne - september 13, 2015

  Hei Anne Line :) Du kan helt fint bruke vanlig brødform når du steker surdeigsbrød, prøv deg litt frem! Jeg anbefaler absolutt å investere i en god jerngryte, for brødet blir veldig bra ved å bruke denne metoden! Bilder fra prosessen skal jeg få til i fremtiden, takk for tips :)

  Hilsen Julianne :)

  Reply
Julie Aronsson - september 11, 2015

Ja takk!! Endelig oppskrift på rent spelt surdeigsbrød ? gleder meg til å gå i gang ?

Reply
  Julianne - september 12, 2015

  :D Så bra! Jeg har fått gode tilbakemeldinger på denne fremgangsmåten, så kjør på! Lykke til :)

  Reply
Kristin - oktober 11, 2015

Hei Julianne!
Jeg har prøvd meg på denne oppskriften den siste uken, og alt så ut til å gå bra frem til deigen skulle stå i kjøleskapet over natten. Da jeg tok den fram neste dag hadde den knapt hevet. Jeg valgte å sette deigen ut på verandaen (9ish grader) i stedet for i kjøleskapet i 8 timer, som er neste skritt, men deigene hadde ikke hevet så mye da heller :( Har du noen idé om hva som har gått galt i prosessen? Kanskje vanskelig å vite ut fra det her, men. Jeg fortsetter ihvertfall og mate starteren, så prøver jeg igjen neste helg ;) Takk for god inspirasjon!

Reply
  Julianne - oktober 13, 2015

  Hei Kristin :) Hm. Min deig hever heller ikke så mye i kjøleskapet, men når jeg steker brødet så blir det veldig bra likevel. Har du prøvd å steke brødet? Du kan prøve andre fremgangsmåter også, det er jo flere måter å bake surdeigsbrød på. Nå har du en starter og da kan du i teorien lage hva som helst (med spelt da, selvsagt) og bruke hvilken som helst fremgangsmåte!

  Lykke til! Håper det går bedre neste gang :)

  Reply
Gerd Irene Velle - november 18, 2015

Ser deilig ut! Og forståelig!!!??

Reply
  Julianne - november 18, 2015

  :) :)

  Reply
Ylva - november 20, 2015

Hei! :) Har aldri laget surdeigsbrød (eller starter) før, men prøver meg på denne. Nå er starteren på dag 3, det er bobler i den (den hadde skilt seg litt, men rørte den sammen.. synes likevel den virker litt løs..)
Men det største «problemet» er at jeg synes den lukter litt rart/vondt? Minner litt om blåmuggost eller noe sånt.. Kan den ha mugnet? Ser ikke noe mugg på den, men likevel.. Bare lurer på om det er normalt eller om jeg burde kaste den og begynne på nytt :)

Mvh Ylva

Reply
  Ylva - november 21, 2015

  I dag synes jeg forresten den lukter mer brød/gjær-aktig. Så fulgte fremgangsmåten på for dag 3 og håper den ikke er dårlig.

  Reply
  Julianne - november 23, 2015

  Vi får krysse fingrene for det. Hvordan dufter starteren din i dag? Bobler den godt?

  Reply
  Julianne - november 23, 2015

  Hei Ylva :) Starteren skal dufte friskt, litt syrlig og ikke direkte stygt! Jeg er som sagt ingen surdeigs-ekspert, men se hvordan den utvikler seg :)

  Julianne

  Reply
  Ylva - november 28, 2015

  Den sluttet å boble etter at jeg matet den med mer speltmel og vann, og jeg klarte ikke helt bestemme meg for om den luktet vondt eller ikke, så jeg gav dessverre opp og kastet den. Får eventuelt lese meg litt opp på surdeig før jeg prøver igjen en annen gang :)

  Vet du om man kanskje kan få kjøpt ferdig lavFODMAP-vennlig surdeigsbrød på bakerier? Har forsåvidt klart meg et par uker uten brød nå, men det er jo et veldig lettvint måltid som jeg savner litt.

  Reply
  Julianne - november 30, 2015

  Ahh, kjedelig at du ga opp. Prøv igjen ved en senere anledning ;) Ja, du kan få kjøpt surdeigsbrød av 100 % spelt i bakerier. Spør, så kan det hende lokal-bakeriet ditt har det. Jeg vet de selger det på blant annet Godt Brød og Baker Hansen. Mvh Julianne

  Reply
Hilde - desember 3, 2015

Hei! Takk for en fin og informativ side! Jeg holder på med en surdeigsstarter og synes det ser veldig godt ut med det brødet som er stekt i jerngryte. Går det an å bruke en vanlig gryte med lokk? Uten plastdeler, selvfølgelig.

Reply
  Julianne - desember 5, 2015

  Hei du :) Så gøy at du er i gang med et surdeigsprosjekt! Det kan hende det vil fungere med en vanlig kasserolle, det har jeg ikke prøvd før. Nå fikk jeg lyst til å ønske deg en jerngryte til jul, slik at du får perfekte surdeigsbrød på nyåret ;) Lykke til med surdeigsbakingen, Hilde! Hilsen Julianne

  Reply
Eline - desember 3, 2015

Hei!
Er «vanlig» eltefritt speltbrød (ikke surdeig) lavFODMAP?

Reply
  Julianne - desember 5, 2015

  Hei! I teorien er det ikke lavt nok til å være lavFODMAP, men det er absolutt FODMAP-redusert! Spelt har et lavere FODMAP-innhold enn hvete, rug og bygg. Mange tåler det godt, men her gjelder det å prøve seg litt frem :)

  Julianne

  Reply
Surdeig | mathosaogm - januar 2, 2016

[…] jeg denne, men med økologisk sammalt grov […]

Reply
ståle - januar 14, 2016

Er spelt low fodmap ? I den listen jeg lastet ned er spelt merket med rødt.

Reply
  Julianne - januar 14, 2016

  Hei du! Surdeigsbrød av 100 % spelt er lavFODMAP. Surdeigsprosessen reduserer FODMAP-innholdet i brødet. Men generelt har spelt et lavere FODMAP-innhold enn hvete, rug og bygg og tolereres godt at mange (i moderate mengder).

  Reply
Monica Sæther - januar 19, 2016

Hei! Både jeg og kjæresten min har startet på low fodmap diett og har veldig lyst til å lage surdeigsbrød ved hjelp av surdeigsstarter. Problemet er at starteren mugner på dag 2-3. Dette har skjedd fire ganger nå, og er selvfølgelig frustrerende.

Kan du tenke deg til hva vi gjør galt? Vi bruker vann og økologisk speltmel. Starteren blir oppbevart i et lite norgesglass og har stått på kjøkkenbenken. Ikke i direkte sollys. Setter utrolig pris på svar!

Hilsen Monica

Reply
  Julianne - januar 22, 2016

  Hei Monica! Så spennede prosjekt dere er i gang med. Det er alltid godt å være to, slik at dere kan støtte hverandre og lage god, magevennlig mat sammen :)

  Det er ikke godt å si hvorfor surdeigsstarteren deres mugner! Er glasset helt rent? Har dere et løst lokk på toppen? Det er bra dere ikke gir opp! Når jeg fikk det til, så må dere også få det til (og jeg var håpløs…) :P

  Julianne :)

  Reply
  Maria - mars 29, 2016

  Jeg tror det kommer an på matinga. Jeg må mate IHVERTFALL hver dag når den står på benken. Nesten oftere. Dag 3 er som dag 2 hos meg..(går fortere enn beskrevet)

  Reply
Ingrid - januar 27, 2016

Hei Julianne ☺️ Etter inspirasjon fra din siste bok og på insta er jeg endelig i gang med surdeigsprosjekt?? Har to startere som foreløpig ikke bobler. Jeg har anledning til å få tak i en potent starter av sannsynligvis rug/hvete som er 25 år gammel, vil et speltbrød av med slik starter være lav fodmap? Sist, men ikke minst, hurra for den jobben du gjør? Ingrid ☺️

Reply
  Julianne - januar 27, 2016

  Hei du, takk for hyggelig kommentar :D Så gøy at du ble inspirert til å teste surdeigsbrød fra bunnen av, håper fremgangsmåten fungerer bra for deg også! Om du ikke lykkes (men det satser vi selvfølgelig på at du gjør) så ville jeg ha prøvd starteren du har basert på rug og hvete: 1 ss aktiv starter blandet med speltmel og vann vil ikke gjøre noe for FODMAP-innholdet. Lykke til, Ingrid :D Hilsen Julianne

  Reply
Elisabeth - mars 2, 2016

Er intolerant mor gluten og har spist glutenfritt i 5 år nå, men savner GODT brød. Jeg har aldri turt å gå i gang ned surdeig for det har sett så innvikla ut og så syns jeg det var råflott å kaste (så store) mengder mel som enkelte andre oppskrifter beskriver. Men nå har jeg fått start på min første surdeig av 5 ss økologisk spelt og skal bake i helga! Takk for enkel oppskrift

Reply
  Julianne - mars 2, 2016

  Hei, så godt å høre Lykke til med surdeigsbakingen, jeg håper du endelig kan nyte godt brød som magen din tåler :)

  Hilsen Julianne

  Reply
Anne F. Olsen - mars 6, 2016

Hei.
Mannen min prøver ut fodmap-diett for tiden. Jeg har lenge hatt lyst til å prøve meg på surdeig, men først nå kommet i gang med det. Har nå prøvd 2 ganger å lage en starter etter din oppskrift, men lurer på hvor varmt (grader C) vann som skal brukes. Jeg har brukt vann med romtemperatur, men den bobler jo etter 1 dag…. Jeg lot den første stå til dag 3, men tror den var død? Skjedde ihvertfall ikke noe da den ble matet.
Hilsen Anne

Reply
  Julianne - mars 10, 2016

  Hei Anne! Så flott at du er i gang med surdeigsbaking! Jeg er ingen ekspert, men jeg mener vannet skal holde kroppstemperatur (ca. 37 grader). Hvor lang tid det tar før den bobler varierer nok, men om den ikke hadde boblet dag 3, kunne du ha prøvd å mate den litt til for å se om den boblet dag 4. Hvis ikke, ville jeg ha startet på nytt. Ikke gi deg – du får det til til slutt. Når jeg kan klare det, kan hvem som helst klare det :)

  Jeg anbefaler deg å utforske linkene jeg har i dette innlegget – der finner du ekspertenes uttalelser ;)

  Hilsen Julianne

  Reply
Rebecca - mars 15, 2016

Tusen takk! No har eg både fått i gang en starter og bakt eit brød! Må vente til i morgo på å få smake det men det lukter himmelsk!

Reply
  Julianne - mars 20, 2016

  Så spennende! Håper brødet smakte bra :D Hilsen Julianne :)

  Reply
Hannah - mars 19, 2016

Hei. Takk for en bra oppskrift! Har akkurat kastet 2/3-deler og matet en skikkelig boblende starter. Den begynte å boble allerede første dagen! Lurer bare på når man begynner å oppbevare den i kjøleskap? Dag 4-6 eller når den er fullt utviklet? Ca dag 7?
Gleder meg til nybakte surdeigsbrød med smør på!
Mvh Hannah

Reply
  Julianne - mars 21, 2016

  Hei Hannah! Så godt å høre at surdeigstarteren din bobler! Oppbevar surdeigsstarteren i kjøleskapet når du ikke skal bake på en stund. Ved lavere temperaturer setter du den «i dvale». Så lag ferdig starteren og bak gjerne noen brød før du eventuelt gir den ei pause. Når du da skal bruke den igjen, vekker du den «til live» ved å mate den med litt mel og litt vann og lar den stå i romtemperatur til den bobler. Så er den fit for fight til baking igjen. Håper surdeigsbrødene ble vellykket!

  Hilsen Julianne :)

  Reply
Karine - mars 25, 2016

Takk for fin oppskrift og veiledning, har endelig etter mange mislykkede forsøk tidligere bakt et vellykket surdeigsbrød og nytt en nydelig skive brød med meierismør til frokost. Anbefaler virkelig å steke i gryte, skorpa blir fantastisk sprø, tror jeg må kjøpe skarpere brødkniv faktisk:-p
Deigen min hevet seg heller ikke veldig mye i kjøleskapet, men det hevet godt under steking. Jeg har kjøpt 5 kg sekker med økologisk speltmel i Sverige(dinkel heter det i Sverige) både siktet og fullkorn. Fortsatt ikke like billig som hvete, men mye rimeligere enn speltmel i norske butikker.
Fortsatt god påske

Reply
  Julianne - mars 29, 2016

  Hei Karine :) Så gøy at du mestrer surdeigsbakingen! Det er min erfaring også, at brødet ikke hever så mye i kjøleskapet. Når deigen kommer i jerngryta derimot – da skjer magien! Kjempebra tips om billig økologisk speltmel i Svergie! Det skal jeg se etter neste gang :D Takk for tips!! Håper du har hatt en fin påske :) Hilsen Julianne

  Reply
Maria - mars 26, 2016

Jeg har vært borti dette en del før, med rug, men tåler det dårlig. Spiser bare spelt nå for tiden, så nå er jeg i gang med denne. Er såå gøy å ‘være tilbake. Jeg tenker også på det å slippe å kaste så mye mel. Helt topp. Og man kan jo avtale med en venninne eller to, og starte samtidig, så deler man bare i starten.. Eller gi bort en ferdig starter.. Fin vertinnegave (i pent Norges-glass)til en man vet er intr.

Reply
  Julianne - mars 29, 2016

  Hei Maria! Så kult at du er i gang med surdeigsbakingen :D Veldig godt tips å involvere en venninne eller to ;) Hilsen Julianne

  Reply
Heine - mars 28, 2016

Brukte ein litt annen oppskrift på brødet, men første surdeigsbrød er i boks! Beste brødet jeg har laget, veldig fornøyd med resultatet!

http://i.imgur.com/kMkMNPC.jpg

Reply
  Julianne - mars 29, 2016

  Hei Heine! Wow, det så bare helt nydelig ut :D

  Reply
Martha - april 8, 2016

Hei :) Nå har jeg akkurat startet på dag 1 av surdeigstarterprosessen! Dette blir spennende! Et spørsmål: Hvor mye mel skal man ha i etter å ha kastet 2/3? Ca. 5 ss?

Reply
  Julianne - april 12, 2016

  Hei Martha :) Så spennende! Jeg håper den bobler og er aktiv nå! Ja, det kan godt hende 5 ss er nok, men kjenn først og fremst på konsistensen; den skal kjennes ut som en tykk pannekakerøre :) Lykke til!

  Reply
  Martha - april 19, 2016

  Nå har jeg endelig spist min første skive av selvlaget surdeigsbrød! :D Måtte kaste den første surdeigsstarteren og begynne på nytt, tror jeg hadde for mye vann i den første. Men denne gangen ble vellykket. Kjempegodt!

  Reply
  Julianne - april 28, 2016

  Så kjekt å høre! Bra jobba! Jeg vet hvilken mestringsfølelse surdeigsbakst fører med seg ;) Håper magen din også likte brødet, Martha!

  Hilsen Julianne

  Reply
Anita - mai 4, 2016

Hei :)
Jeg har ikke jerngryte, skal jeg steke det på samme måte bare i vanlig brødformer?

Reply
  Julianne - mai 4, 2016

  Hei Anita!

  Du trenger ikke bruke jerngryte, men brødet blir veldig bra da ;) Noe å ønske seg til jul! Du kan bruke vanlige brødformer eller bake ut uten form :)

  Lykke til! Hilsen Julianne

  Reply
  Heine - mai 4, 2016

  Pizzasten kan òg fungere. En metode er å bruke en jernpanne som tåler bruk i ovn og en gryte i rustfritt stål som lokk over, også som tåler bruk i ovn (ingen plasthåndtak). Brødformer fungerer også.

  Reply
Heine - mai 4, 2016

Jeg fant en artikkel der det står at surdeigsbrød av hvete også er lavFODMAP. Er ikke sikker på hvor mye som er forsket på og publisert, men ser i alle fall at Monash har noen hvetebrød av siktet og fullkorn listet som lavFODMAP (grønn, 2 skiver) i appen. Jeg har eksperimentert litt med hvetebrød av surdeig i min diett og synest det er lovende resultater. Det er selvsagt individuelt hvordan en reagerer, men det er nok mange de ute som kan leve godt med brød av hvete på surdeig. Blir en del billigere enn spelt og det er lettere å jobbe med og få luftige brød. Hvete har høyere verdier enn spelt, men begge blir betydelig lavere ved bruk av surdeig.

Link til artikkelen: http://blog.katescarlata.com/2015/11/10/lets-talk-about-sourdough-bread-fodmaps/

Baker spelt og hvete nesten hver dag her. Ikke bare er det godt for magen, men det smaker veldig bra! En revolusjon for min del når det gjelder bakevarer.

Reply
  Julianne - mai 5, 2016

  Hei Heine :) Ja, det stemmer at surdeigsprosessen reduserer FODMAP-innholdet i bakst, selv bakt på hvete og rug. Om du føler magen din tåler det, så er det ingenting i veien for å bruke hvete istedenfor/i tillegg til speltmel i baksten. I APPen ser vi at surdeigsbrød av ren hvete (USA) faktisk er listet som lavFODMAP, men FODMAP-innholdet i korn varierer ofte fra land til land, noe som gjør at det beste er å teste seg litt frem her i Norge. Et eksempel som et par av forskerne fra Monash University tok fram under «FODMAP around the world»-seminaret i Nederland i fjor, var at fullkornsbrød i Norge har et betydelig høyere FODMAP-innhold enn fullkornsbrød i Australia og USA.

  Supert at magen din tåler surdeigsbrød godt – og det er jo en helt fantastisk måte å bake brød på, både når det kommer til smak og mestring ;) Lykke til videre!

  Hilsen Julianne

  Reply
Marianne - mai 5, 2016

Hei! Første gang jeg skal prøve meg på surdeigsstarter. Jeg lurer på; må jeg bruke økologisk mel? Og hvorfor må jeg kaste 2/3?

Reply
  Julianne - mai 5, 2016

  Hei! Du må ikke bruke økoligisk mel, men du vil få best resultat ved å gjøre det! Anbefaler deg å lese sidene jeg har linket til i innlegget for større forståelse for hvordan du lager surdeigsstarter og baker med surdeig :) Lykke til!

  Reply
  Kjell - mai 5, 2016

  Kan fungere fint uten økologisk òg. Dersom du får i gang starteren med en type mel, kan du konvertere den til en annen type ved å bruke det andre typen ved mating. Det er her lurt å ta vare på den opprinnelige starteren i tillegg, i tilfelle det går dårlig med det nye melet.

  Eksempel: Lag en starter på økologisk speltmel. Etter noen uker skal du ha en velfungerende starter. En dag tar du halvparten av starteren og putter over i et nytt glass. Når den andre halvparten allerede er i gang kan den fint stå en uke i kjøleskapet uten å bli matet. I mellomtiden kan du mate den halvparten du skilte ut med en ny type mel, gjerne litt oftere enn en gang i uken. Starteren du da skal kaste, kan du lage brød av.

  Du kaster 2/3 rett og slett for at du ikke skal sitte med 1 kg starter etter en uke. Dersom du får brukt opp all starteren, så trenger du ikke kaste like mye.

  Reply
  Marianne - mai 5, 2016

  Tusen takk for forklaringen, Kjell! Nå skjønner jeg «logikken».

  Reply
Sigrunn Petch - mai 31, 2016

Fikk en «avlegger» av min datters surdeig da hun var på besøk. Tenkte at jeg bare måtte prøve (skeptisk ?) Resultatet ble helt supert og nå er jeg igang igjen. Nydelig smak og proft utseende ? Surdeigen er laget av hvetemel,men nå skal jeg prøve å mate den med spelt.
Tusen takk

Reply
  Julianne - mai 31, 2016

  Hei Sigrunn :) Så gøy at du er i gang! Det er noe helt spesielt å bake med surdeig. Jeg vekker min starter til live i dag jeg også, så nå er vi i gang begge to ;) Ha en fin dag :D

  Reply
Iselin Berstad Larsen - juni 25, 2016

ok, nå har eg prøvd dette.. lagd surdeigsstarter (som delte seg i to lag, men tilsatte litt mer mel og tror jeg klarte å berge den – det kom ihvertfall bobler i den etterhvert, og leste meg opp på at det ikke var helt uvanlig at surdeigsstarteren delte seg slikt i to lag), og når jeg friska opp deigen med del 1 (med mel og vann og satte den til heving i ca 10 timer), så kom der en del bobler. Satte deigen og satte den i kjøleskapet over natta, så lagde jeg brød (og satte de direkte i kjøleskapet, glemte de første 30-40 minuttene ute…). Og så skulle jeg steike de.. Jeg har god erfaring med eltefrie brød, så å bake i jerngryte er jeg vant med. Men jeg følte brøda var flate, så jeg tenkte at det skulle gå fortere enn 30 minutt, men måtte ha det får lokket ble tatt av.. og de måtte stå i nesten 25 minutt før de var godt stekte..
Brøda var sprøe og veeeldig gode, så jeg skal nok lage flere, men følte brøddeigen var tyngre enn normalt og brødene var litt for flate? Har kanske litt stor gryte, men det har ikke vært til hinder tidligere med eltefrie brød..
Kan det ha noe med at jeg ikke lot de heve nok, jeg tok de kanskje litt tidligere med hevingen. Eller at ikke surdeigskulturen var god nok? Tok den på 4. dagen (kunne kanskje ha stått et par dager til og mata den et par dager til?)
Eller skal brøda være flatere enn vanlige brød?
Jeg har nå surdeigskulturen ståendes i kjøleskapet, så da regner jeg med jeg kan friske den opp 1 gang i uka og ihvertfall minst dagen før den skal brukes?
Smaken på brøda var upåklagelig (middagen min idag ble karbonader og nystekt brød med tjukt lag meierismør på..), og forhåpentligvis takler magen min denne type brød.. (har til nå reagert på de fleste typer brød – inkludert eltefrie speltbrød..)

Reply
  Julianne - juli 12, 2016

  Hei Iselin! Oi oi oi, dette svaret kommer sent fra meg. Beklager det i disse ferietider :/

  Så bra at du har fått til surdeigsbrødene! Smaken er jo det aller viktigste ;) Mine første surdeigsbrød smakte helt forferdelig. Sure og kompakte! Hehe. Det er ikke uvanlig med noen mislykkede brød de første gangene. Min erfaring er i alle fall at de blir best når jeg baker ofte og holder surdeigen i gang. Nå har for eksempel surdeigsstarteren min stått i kjøleskapet i over en uke, og den trenger nok noen runder med mating/oppfriskning før den den er superstarter igjen :P Brødene blir bedre, bare fortsett å bak og prøv deg frem :) Håper magen din tålte surdeigsbrødet ditt!

  Mvh Julianne :)

  Reply
Berit - juli 5, 2016

Lurte på å forsøke og blande spelt og glutenfritt mel ut fra denne oppskriften, da for å få det enda mer lavFOODMAP. Vil det kunne gå? Alt gikk bra på første forsøk med spelt, takket være en god oppskrift herifra. :)

Reply
  Julianne - juli 12, 2016

  Hei Berit! Spennende! Det har jeg ikke prøvd selv ennå, men det kan nok absolutt gå! Bytt ut litt speltmel med glutenfritt mel i første omgang og se hvordan det går før du evnt. bytter ut mer speltmel med glutenfritt mel i neste omgang. Jeg har lyst til å bake glutenfrie surdeigsbrød og lage en surdeigsstarter av glutenfritt mel, det får bli et prosjekt på sensommeren :) Veldig kjekt å høre at du mestret surdeigsbakingen på første forsøk :D God sommer til deg :) Hilsen Juliann

  Reply
Aud - juli 17, 2016

Takk for flott oppskrift og fremgangsmåte. Brødene ble kjempefine på første forsøk. Har ikke jerngryte, men brukte ildfast form av glass (med lokk) Fungerte kjempebra.

Reply
  Julianne - juli 18, 2016

  Hei Aud :) Takk for hyggelig tilbakemelding! Godt å høre at det fungerte bra på første forsøk! Da tror jeg du bare kan glede deg til fortsettelsen :D God sommer til deg :)

  Reply
Knut-Egil - august 21, 2016

Hei
Kan man putte i noen form for frø eller nøtter i oppskriften?

Reply
  Julianne - august 22, 2016

  Hei Knut-Egil! Ja, det kan du. Det anbefales å bløtlegge nøtter eller frø på forhånd slik at de blir lettere fordøyelig. Tilsettes deigen etter at deigen har hevet minst 12 timer :) Jeg har ikke testet dette selv med brød (kun knekkebrød), men ut fra det jeg leser er dette en fin fremgangsmåte :)

  Reply
Therese - september 4, 2016

Hei! Surdeigsbrød ser veldig spennende ut og jeg lurer på om jeg skal prøve meg på det – synes det ser litt avansert ut og mye jobb men hvis magen blir fornøyd vil det selvfølgelig være verdt det :) Jeg så i butikken her om dagen at wasa har et surdeigs-fullkorn-knekkebrød. Vil dette være lav-fodmap siden det er bakt på surdeig? Ser at det er skrevet lenger opp i kommentarfeltet at surdeig av hvete også kan være lav-fodmap pga metoden.

Reply
  Julianne - september 5, 2016

  Hei Therese :) Det er så gøy når du får det til, og etterhvert blir det den ene måten å bake brød og annen bakst på. Jeg er overrasket over hvor enkelt det har blitt nå et drøyt år etter at jeg fikk det til for første gang :) Godt spørsmål! Det kan hende de tåles bedre om de er bakt på tradisjonell surdeigsvis, men det er jeg ikke sikker på. Grunnen til at surdeigsbrød laget av hvete også er lavereFODMAP er på grunn av at den lange fermenteringsprosessen reduserer FODMAP-innholdet i deigen. Mvh Julianne :)

  Reply
Kristin - september 19, 2016

Hei

Jeg måtte gi opp starteren min fordi den ene luktet veldig rart. Den andre vokste det plutselig noe hvitt oppi. Nå ønsker jeg å kjøpe brødet istedet. Men bakeriet hadde bare bakt med 50 % og 50 % rug. Er det nok spelt i forhold til rug for å følge low foodmap?

Reply
  Julianne - september 21, 2016

  Hei! Nei, surdeigsbrød av 100 % spelt er lavFODMAP, inneholder det rug er det høyFODMAP. Rug er svært høyt på FODMAPs, skjønner du :) Håper du finner et godt brød du kan kjøpe. Jeg håper du ikke gir opp surdeigen, det er så kult når du endelig får det til :)

  Reply
siv - oktober 24, 2016

Hei. flott oppskrift. Er emmer og enkorn også lav foodmap hvis det blir bakt med surdeig?

Reply
  Julianne - oktober 25, 2016

  Hei Siv :) Takk for det! Jeg vil tro at FODMAP-innholdet vil reduseres, så sannsynligheten er stor for at det blir lavereFODMAP. Jeg er derimot usikker på om det blir lavt nok til å komme under grenseverdiene til hva som kan kalles lavFODMAP. Om du ikke er i gang med selve lavFODMAP-dietten (eliminasjon- og reintroduksjon), så er det bare å prøve seg fram og kjenne etter hvordan magen tar det :) Mvh Julianne

  Reply
Anne Ma - november 3, 2016

Takk for oppskriftene du deler, både på brød og masse annet! Dette har jeg så lyst til å prøve. Men surdeigstarteren vil ikke samarbeide. Nå har jeg prøvd fire ganger, og vil gjerne høre om du har noen tanker om hva som er feil før jeg gjør det femte forsøket. Jeg setter i gang med sammalt spelt og vann (38 grader), det begynner såvidt å boble lovende etter 2-3 dager, så er det slutt. Første gangen rakk jeg å mate den en gang før den ga opp ånden, siden har den sett OK ut i to dager, men er tilsynelatende død den tredje. Det legger seg et tynt lag med «vann» på toppen. Kan kjøkkentemperaturen ha noe å si? Det er temmelig kaldt der om natta nå, men varierer om dagen etter hvor mye mat jeg lager?

Reply
  Julianne - november 8, 2016

  Hei Anne Ma :) Takk for hyggelig kommentar! Jeg er ingen surdeigsekspert, så jeg vet ikke hva som kan ha gått galt med starteren din. Jeg prøvde også veldig mange ganger før jeg fikk det til, og det var fordi jeg forventet at surdeigsstarteren virkelig skulle boble. Altså overboble! Ser du små luftbobler så er du på rett vei. Om den skiller seg, kan du prøve å røre litt i den og fortsette prosessen. Det er mulig temperaturen bør være ganske konstant når du prøver å få i gang en starter. Ta en titt på linkene jeg viser til i innlegget – der vil du lære mer om surdeig og hvordan lage surdeigsstarter :)

  Reply
  Anne Ma - november 22, 2016

  Hvilken flaks man har! Jeg fikk en porsjon starter i min lokale helsekostbutikk og setter den i gang nå i kveld etter dine råd og link, og min beste evne. Da vil det forhåpentligvis gå bra denne gangen. Takk for svar?

  Reply
  Julianne - november 23, 2016

  Så flott, Anne Ma! Lykke til og god baking :D

  Reply
Monica - januar 16, 2017

Kan du spise brød hver dag når du lager surdeigsbrød? :-D

Reply
  Julianne - januar 17, 2017

  Hei :) Det er veldig individuelt, men i teorien skal det gå fint med hensyn til FODMAP. De fleste tåler et par skiver surdeigsbrød per dag, mens større mengder gir plager. Det handler om å prøve seg frem :)

  Reply
Lise - januar 18, 2017

Dette brødet er såååå godt ? baker det hele tiden nå. Endelig fikk eg til surdeigsbrød takka være grundig oppskrift med god forklaring ? Tusen takk for at du deler gode oppskrifter med oss ?

Reply
  Julianne - januar 19, 2017

  Hei Lise! Så kjekt å høre :D <3

  Reply
Janne - januar 23, 2017

Hei!
Har satt deigen nå, stusset over at det skulle være 20 g salt? Skal det virkelig være så mye?

Reply
  Julianne - januar 23, 2017

  Hei :) Ja, det stemmer! Du kan redusere mengden om du synes brødet smaker veldig salt, men 20 gram på to brød visst helt normalt :) Smaken blir bra synes jeg! Lykke til :)

  Reply
Malin - januar 23, 2017

Takk for oppskrift, denne gleder jeg meg til å prøve. Har du noen tanker om muligheten for å bruke en starter av rugdeig? Og følge samme oppskrift? Eller blir dette vanskelig?

Reply
  Julianne - januar 23, 2017

  Hei Malin :) Du kan helt fint bruke starter laget av rug, men sørg for å ellers følge oppskriften med fordeig laget av spelt osv. Ingen problem ;) Lykke til!

  Reply
  Reidulf - januar 24, 2018

  Noen med erfaring som kan si om jeg kan oppnå samme resultat med å bruke den ferdige surdeigen fra Idun?

  Reply
  Julianne - januar 24, 2018

  Ja takk til erfaringer :) Ganske sikker på at det fungerer, det er ekte surdeigsstarter. Skal teste det ut selv og se hvordan det går :)

  Reply
Kristine - januar 24, 2017

Hei Julianne. Tre spørsmål.
1) Er det slik at dersom man hever deigen for lenge, så blir brødene veldig sure? Mine brød stod lenger i kjøleskapet til heving enn det du anbefalte, fordi jeg ikke fikk tid å bake dem ut når jeg skulle, og så ble de veldig sure. Jeg liker ikke så godt den sure smaken. Kan man unngå det da?
2) Jeg hadde surdeigsstarteren min i et stort norgesglass på kjøkkenbenken. Etter å ha bakt brødene stod den der i 5 dager før jeg skulle mate den igjen. Da var det kommet pels på innsiden av glasset. Vil du anbefale mindre glass, eller å overføre starteren til annen oppbevaring når det går tid mellom hver gang man skal mate den?
3) Brødet ble ikke veldig grovt slik som oppskriften er, og jeg fikk symptomer men kanskje mest pga forstoppelse. Går det an å få det til grovere enn det som du skriver? legge til frø/korn eller ha mer sammalt speltmel enn det du anbefaler?

Reply
  Julianne - januar 25, 2017

  Hei Kristine!

  1. Ja, jo lenger man hever brødene, spesielt om man hever i romtemperatur – desto surere blir de på smak. Kort ned hevetiden neste gang og se om det går bedre :)
  2. Etter baking kan du mate surdeigsstarteren igjen, la den stå noen timer i romtemperatur før du skrur på lokket og oppbevarer starteren i kjøleskapet. Om du ikke baker med den ofte (sjeldnere enn en gang i uken) ta den ut i romtemperatur, la den stå og varme seg litt, før du mater den med nytt vann og mel. La den stå noen timer til på kjøkkenbenken før du setter den tilbake i kjøleskapet. Da holder den seg bra :)
  3. Ja, du kan helt fint tilsette frø eller bruke mer sammalt speltmel om du trenger mer fiber :) Det finnes mange ulike brød du kan lage, så google etter grovere oppskrifter med spelt, så skal det også gå bra.

  Lykke til :)

  Hilsen Julianne

  Reply
  Kristine - februar 11, 2017

  Tusen takk, Julianne. Jeg hadde lyst å sette i gang etter dine gode råd. Så jeg laget ny starter. Men den myglet etter å ha matet den bare en gang. Lurer på om det kan ha noe med type glass å gjøre. Jeg fant jo et veldig høyt smalt glass. Lurer på om du kunne vise typen glass du bruker.
  Hilsen Kristine.

  Reply
  Julianne - februar 12, 2017

  Ah.. Jeg brukte et lite Norges glass (0,5 l) da jeg lagde min starter. Jeg vet ikke om det har noe å si eller hva som kan ha gjort at din muglet, men håper du prøver igjen :) Hilsen Julianne

  Reply
  Kristine - februar 12, 2017

  Tusen takk. Har kjøpt et bittelite glass akkurat nok til starteren og litt luft over. Håper det ordner seg da. Hilsen Kristine.

  Reply
Nina - februar 10, 2017

Hei, kan jeg steke surdeigsbrødene i gryte ala grytebrødteknikken? hilsen Nina

Reply
  Julianne - februar 10, 2017

  Hei Nina :) Ja, det kan du! Det er det jeg gjør også, er det ikke? Hehe, som ved eltefrie brød :)

  Reply
  Nina - februar 10, 2017

  Supert, dette blir mitt første forsøk på surdeigsbrød. Har satt starteren i gang og håper å få laget brød i neste uke hvis den overlever ;-)
  Takk alle gode råd, supre bøker og nettside. Ha ei riktig god helg :-)

  Reply
  Julianne - februar 10, 2017

  Sender over god surdeigskarma til deg – det går nok kjempebra :) Takk for gode ord, det setter jeg stor pris på! God helg til deg også :)

  Reply
Linn - mars 17, 2017

Hei! Jeg har holdt liv i starteren min i ca ti dager og er klar til å bake! Nå er jeg veldig stolt og nervøs… Tenkte å bruke din oppskrift til å lage brød. Har et par spørsmål:

1. Hvorfor hever man i kjøkkenhåndklær? Tror du det går fint uten?
2. Har du prøvd å heve i romtemperatur over kortere tid, i stedet for i kjøleskap?
3. Kan man bruke surdeig til å lage f.eks lavFODMAP pannekaker og vafler?

Reply
  Julianne - mars 21, 2017

  Hei Linn! Så kult, dette kommer til å gå bra :)

  1. Ja, det går fint uten. Jeg vet ikke hvorfor, jeg gjør det nok bare fordi jeg har lest det et eller annet sted, hehe.
  2. Ja, heving i romtemperatur går også fint. Smaken kan bli noe surere enn ved heving i kjøleskap, så prøv deg litt fram og vurder om du skal korte ned hevetiden på brødet om du hever den i romtemperatur.
  3. Ja, absolutt! Du kan bruke surdeig til det meste! Jeg har oppskrift på vafler, pizzabunn, knekkebrød og speltboller (søk i søkefeltet på bloggen)

  Lykke til med surdeigsbakingen :)

  Mvh Julianne

  Reply
louise mørup - mai 1, 2017

et tips er å forvarme gryten på kokeplaten og dermed spare strøm og miljø da det går mye raskere især hvis du har induksjon

Reply
  Julianne - mai 2, 2017

  Hei Louise! Takk for godt tips, det har jeg ikke tenkt på før :)

  Reply
Gunn Helen Fisketjøn - juni 4, 2017

Hei! Har prøvd og feilet endel med egen surdeigstarter – men, er alldeles hekta på dette fenomenet. Har prøvd ut oppdkriften her, nesten til punkt og prikke. Problemet er at deigen alltid klapper sammen når jeg tar den ut av formen for å steike den. Er det noen som opplever tilsvarende og som har et godt råd?

Reply
Iselin - juni 21, 2017

Hei! Jeg lurer på hvor hviktig det er at melet er økologisk? Hvordan vil Møllerens sammalte speltmel fungere?

Vennlig hilsen Iselin

Reply
  Julianne - juni 21, 2017

  Hei Iselin! Du må ikke bruke økologisk mel når du baker brødet, men bruk økologisk mel når du lager surdeigsstarteren – det er av betydning :) Lykke til!

  Reply
Randi K - juni 29, 2017

Til tross for at jeg har «levd» av å bake brød i flere år har jeg aldri kommet igang med surdeigsbrød før jeg leste din oppskrift! Nå har jeg bakt mine første og det ble nydelige brød! Men lurte litt på en ting, – hvorfor legge brødrene i håndklær ved heving, samtidig som det var viktig med plast. Det er vel mot uttørking, men håndklærne trekker vel fukt ut av deigen?

Reply
  Julianne - juni 30, 2017

  Hei Randi! Så kjekt at brødene falt i smak :) Du trenger ikke heve brødene i håndklær, det er en teknikk jeg leste om i A-magasinet, som jeg synes fungerer bra. Det tar litt mindre plass i kjøleskapet sammenlignet med f.eks to små bakeboller med plast over eller hevekurver (som forøvrig er et veldig godt alternativ). Jeg synes ikke håndklærne trekker mye mye fukt ut av deigen, men prøv deg gjerne fram med andre metoder og se om du synes det fungerer bedre :) Mvh Julianne

  Reply
  Randi Knudsen - juli 4, 2017

  Takk for svaret! Det funka jo bra, men kan jo prøve uten også! Greit å vite at det ikke hadde en «viktig oppgave». Uansett, kjempegode brød! Snart vil jeg prøve dem i bakerovnen! Randi

  Reply
  Julianne - juli 4, 2017

  Så bra, Randi! :D Kos deg med gode brød og baking i sommer :) Hilsen Julianne

  Reply
Janne - juni 30, 2017

Hei Julianne,
Jeg har ikke jerngryte, hvor lenge skal brødet steke da?

Reply
  Julianne - juni 30, 2017

  Hei Janne :) Ca. samme steketid om du bruker vanlige brødformer. Høy temperatur de første 15 minuttene, deretter skrur du ned noen grader. Det tenker jeg gjør susen :) Lykke til!

  Reply
Astrid Brattested - august 6, 2017

Hei! Jeg har prøvd meg på surdeigsbrød av spelt med din oppskrift. Brødene bla ganske bra, men kunne nok ha hevet lengre. De smakte godt og jeg spiste tre godevskiver. MEN, ble kjempedårlig i magen! Lurer på om det kan være fordi de var for dårlig hevet evt for dårlig stekt. Pleier vanligvis å tåle speltbrød bra, men ikke for mye av annnet brød. Skal prøve meg igjen med lengre heving og steking.

Reply
  Julianne - august 7, 2017

  Hei Astrid! Så godt å høre at brødene smakte godt :) Det kan hende mengden ble for stor siden du reagerte, så prøv å se om det går bedre å spise 1-2 tynne skiver per dag i starten. Jeg opplevde selv at surdeigsbrød var uvant for magen i begynnelsen, og måtte passe på å ikke overdrive. Nå går det heldigvis bedre og jeg tåler større mengder. Prøv deg fram og vurder hvordan magen din tar det :) Mvh Julianne

  Reply
Surdeigsstarter av spelt (lavFODMAP) - GODT FOR MAGEN - desember 10, 2017

[…] Surdeigsbrød av 100 % spelt ​ […]

Reply
Mona - desember 16, 2017

Hei :) Ble ferdig med brødet i går kveld og det ble fantastisk! Takk for en super oppskrift, nå skal jeg ta en brødskive til frukost :)

Reply
  Julianne - desember 18, 2017

  Hei Mona! Så gøy å høre at brødet ble vellykket :D Nyt det ferske brødet og kos deg med bakingen framover :)

  Reply
Lea - desember 16, 2017

Er man nødt å ha økologisk sammalt speltmel i surdeigsstarteren dag 1? Eller kan man ha sammalt speltmel?

Reply
  Julianne - desember 18, 2017

  Hei! Jeg tror ikke man må ha økologisk speltmel for å få til en surdeigsstarter, men jeg tror sjansen er større for at det blir vellykket om du bruker økologisk. Lykke til :)

  Reply
Magevennlig bakst til julebrunsjen - GODT FOR MAGEN - desember 21, 2017

[…] Surdeigsbrød av 100 % speltDette brødet var det første surdeigsbrødet av 100 % spelt jeg lagde og virkelig følte jeg fikk til. Det tar ca. 1, 5 døgn å lage to brød, men så blir de ubeskrivelig gode på smak og kan se bedre ut enn bakerens. Et brød du virkelig kan imponere med :) […]

Reply
Ingrid - januar 31, 2018

Hei! Denne oppskriften funket supert og brødene ble kjempegode! Jeg har aldri laget surdeigsbrød før, men har hatt lyst til å gjøre det lenge. Du et utrolig inspirende, og bloggen din er mye til hjelp:) Takk for oppskriften!

Reply
  Julianne - januar 31, 2018

  Hei Ingrid! Så kult at oppskriften falt i smak! Dette er et av de mer avanserte surdeigsbrødene, så dette har du teken på :D Tusen takk for varme ord, godt å høre at bloggen er til hjelp <3

  Reply
Emma - februar 8, 2018

Hei. Jeg lurer litt på hvorfor så mye av det skal kastes? Kan jeg ikke bare mate den som den er uten å kaste noe så lenge jeg har god plass?

Reply
  Julianne - februar 8, 2018

  Hei Emma! Når du følger denne fremgangsmåten kaster du egentlig kjempelite, sammenlignet med andre oppskrifter. Det finnes også fremgangsmåter hvor du ikke kaster noe i det hele tatt, som f.eks bare bra barnemat sin :) Se den her: https://www.barebrabarnemat.no/surdeigsstarter/

  Reply
Randi - februar 17, 2018

Hei! Tror eg har fått til å lage min første surdeigstarter, og skulle begynne på brødddeigen. Men eg satte den i kjøleskapet istedet for på kjøkkenbenken. Var litt kjapp da eg leste oppskrifta.. hva gjør eg? La den stå på kjøkkenbenken en stund? Eller er den ødelagt?

Reply
  Julianne - februar 19, 2018

  Hei Randi :) Så bra at du har fått laget deg en surdeigsstarter! Gikk det fint med brødet? Brødet er ikke ødelagt, men litt hevetid i romtemperatur først for å få i gang deigen helper sannsynligvis på resultatet. Håper brødet ble bra!!

  Reply
Ingrid - mars 2, 2018

Hei! Gleder meg til å bake dette brødet, lurer på hvor stor gryte du bruker? Hvor mange liter rommer den?

Reply
  Julianne - mars 5, 2018

  Hei Ingrid :) Dette brødet er veldig godt! Jeg tror gryta mi er 5 liter, men det har ikke mye å si for dette brødet. Deigen fyller ikke gryta under steking, men hever godt i høyden slik at du får et rundt og fint brød likevel :) Håper det smaker!

  Reply
Sonja - mars 9, 2018

Hei! Vi er helt ferske på dette med lav FODMAPs, og jeg bare lurer på en ting: når man er i den første fasen på 4-8 uker med «streng» diett for å roe ned systemet, er det da OK å spise surdeigsbrød på speltmel? Eller bør man vente til man kommer til den fasen hvor man starter å gjeninnføre de ulike gruppene av FODMAPs?

Reply
  Julianne - mars 17, 2018

  Hei Sonja :) Du kan spise surdeigsbrød av spelt i eliminasjonsfasen av dietten, men det kan være lurt å holde inntaket til et par skiver til et måltid om dagen – men dette er individuelt :) Lykke til med lavFODMAP-dietten! Hilsen Julianne

  Reply
Ida - april 22, 2018

Hei ! Har laget ,eg en starter av sammalt spelt nå, å den bobler og luker greit. Lurer på om starteren skal være tyktflytende ?

Reply
  Julianne - april 23, 2018

  Hei Ida! Så bra du har laget surdeigsstarter og at den både bobler og lukter greit. Den skal være litt tyktflytende ja :) Lykke til med bakingen!

  Reply
Tove - april 30, 2018

Hei! Er nybegynner i gamet og har surfet litt rundt på bloggen din og finner mange gode oppskrifter og tips! Jeg har akkurat satt surdeigstarter og håper det fungerer godt (ser noe plages i starten). Har du forsøkt å bruke sammalt spelt for ekstra grove brød? Jeg er glad i grovbrød men vil nødigst ødelegge brødet dersom det grove melet hindrer hevingen.

Reply
  Julianne - mai 1, 2018

  Hei Tove :) Så bra du er i gang! Ja, jeg lager av og til brød med 100 % sammalt mel, men da bruker jeg en annen, litt enklere måte. Se oppskrift her: https://lyngstadernaering.no/2018/03/04/surdeigsbrod-av-spelt-med-havre-og-valnotter-lavfodmap/ Lykke til med brødbakingen, så håper jeg magen din responderer godt på lavFODMAP :) Hilsen Julianne

  Reply
  Tove - mai 1, 2018

  Tusen takk for svar! Det så ut som en super oppskrift som jeg gleder meg til å prøve. Magen min responderer godt på dietten etter bare få dager, men jeg har også slitt med muskelsmerter og utmattelse i snart 3 år. Har et lite håp om at dette kan hjelpe meg.

  Reply
  Julianne - mai 1, 2018

  Det er veldig godt å høre. Håper kostholdsendringene hjelper på mer enn bare magen <3 Hilsen Julianne

  Reply
Veronica - mai 1, 2018

Hei!

De siste månedene har jeg gradvis gått over til lavfodmap. For en tid siden satte jeg surdeig av spelt, men fulgte oppskriften din slavisk heller enn å følge instinktene. Surdeigen hadde kunnet mates første gang etter to dager, ikke tre. Så den ble ødelagt. Nå har jeg gjort det igjen, og matet etter to dager, når jeg så den var full av bobler. Lukter friskt og godt av den, litt som grønne epler ;) Matet for andre gang idag, etter å ha satt den søndag morgen. Veldig spent!

Takk for i inspirerende blogg :)

Reply
  Julianne - mai 2, 2018

  Hei Veronica! Takk for tilbakemelding. Godt å høre at du fulgte magefølelsen og at du har fått det til :) Det er ikke så enkelt dette. Jeg strevde en del med dette selv før jeg fikk det til, og prøvde 3-4 ganger før jeg turte å stole på prosessen. Lykke til med bakingen når den tid kommer :) Hilsen Julianne

  Reply
Debbie Skretting - mai 16, 2018

Hei. Jeg har bakt surdeigbrød etter en Tartine oppskrift helt til jeg har fått problemer med magen. Jeg har 2 spørsmål: 1. Er det godt nok og bare bytte ut alt mel med spelt? 2: Jeg ser at du har det til heving i kjøleskapet 2 ganger, er det nødvendig for å lage lav fodmap? Etter blanding jeg pleier å la det hvile 40 min før jeg tilsette salt. Etter jeg blander inn salt, la jeg det stå på kjøkken benk mens jeg bretter hver 30 min ca 3-4 timer, tømmer det på benket, la det hvile ca 20 min, deler det it to brød og legger det da oppi noe til heving til den er ca dobbelt i størrelse (på kjøkkenbenk) også baker jeg det. Må brødet i kjøleskapet og ha dobbeltheving for å være lav fodmap? Håper dette er forståeling, min skriftlig norsk er noe klønete…. ;)

Reply
  Julianne - mai 18, 2018

  Hei Debbie :) Takk for gode spørsmål!

  1. Ja, det er godt nok å bytte ut melet med spelt.
  2. Du trenger ikke dobbeltheving i kjøleskap for at brødet skal være lavFODMAP. Det er bare for denne oppskriften :) Det viktigste er at du bruker surdeigsstarter og lar deigen heve en del timer. Jo lenger deigen hever, desto lavere FODMAP-innhold (men jo syrligere smak) – så prøv deg litt fram her og vurder hvordan magen din tåler det!

  Stå på videre!

  Julianne :)

  Reply
Cathrine - juni 4, 2018

Min surdeigsstarter muggnet, så jeg prøver nå å lage en ny. Siden det er så varmt om dagen så bobler det allerede på dag 1. Skal den fortsatt stå til dag 3 før jeg gjør mer med den? Og i denne varmen kan man ha den på benken da den er klar, eller skal den helst i kjøleskap innimellom?
Takk for en veldig fin og infomativ blogg, jeg har lært utrolig mye, og anbefaler den stadig vekk videre ?

Reply
  Julianne - juni 5, 2018

  Hei Cathrine :) Tusen takk for gode ord! Ja, godt poeng med varmen – det kan påvirke aktiviteten i surdeigsstarteren. Hvor mange dager stod starteren din før den mugnet? Det er normalt å få noen bobler allerede første dag, men la den stå noen dager før du mater den. Om kjøkkenet ditt er veldig varmt, kan du sette den i et rom som har en mer normal temperatur for mer kontroll.

  Du kan la surdeigsstarteren stå på kjøkkenbenken i varmen når den er ferdig, men da kan det være du bør mate den daglig eller minst annenhver dag. Jeg oppbevarer den på øverste hylle i kjøleskapet og mater den 1 gang per uke eller i forbindelse med baking. Jeg synes det fungerer veldig godt :) Lykke til – sender over god surdeigskarma til deg! Hilsen Julianne :)

  Reply
Thomas - juni 22, 2018

Er på dag 5 med starteren, og har fått godt med bobler og en deilig frisk duft av epler. Den skiller seg med et vannlag ca 2/3 opp fra bunnen av norgesglasset. Ser ut som det er mest bobler og aktivitet i den øverste 1/3. Satser på å ta ut den, og mate videre. Om dette går bra hele veien, kan jeg starte en deig på søndag. Gleder meg! En kokkekompis mente jeg burde gi starteren et navn om den blir vellykket, siden hun skal leve lenge. Takk for super oppskrift!

Hilsen Thomas

Reply
  Julianne - juni 24, 2018

  Hei Thomas! Så bra du er i gang med surdeigsstarteren. Det høres ut som at du er på rett spor med både liv og frisk duft :) Det gjør ikke noe at den skiller seg, du kan røre den forsiktig sammen og gi den litt mer mel ved neste mating. Smart å gi den et navn, det er jo tross alt noen du skal ta vare på i lang tid framover ;) Kos deg med bakingen! Hilsen Julianne

  Reply
Emilia - juli 12, 2018

Hei! Jeg lurte på hvilken størrelse støpejernsgryten du bruker er? Selv har jeg en på 4,2l fra Le creuset, og har alltid laget eltefrie, langtidshevede brød med 500-600 gram mel i den. Kan jeg eventuelt halvere oppskriften din, og bruke gryten, eller bør jeg satse på å ha mer mel i?
Hilsen Emilia :)

Reply
  Julianne - juli 13, 2018

  Hei :) Jeg er ikke sikker på hvor mange liter gryta mi er, men deigen fyller den ikke ut. Den blir brukt som en ovn og brødet vokser i høyden. Om du har brukt gryta di før med brød på 500-600 g så vil den være bra til denne oppskriften også. Du får to brød av denne oppskriften, så stek et om gangen :) Lykke til!!

  Reply
Emilia - juli 12, 2018

Hei igjen, jeg lurer også på om jeg må «kick starte» starteren med 150 gram mel og vann når jeg bruker iduns starter, eller om jeg kun skal tilsette 1 ss med starteren rett i deigen?

Hilsen Emilia

Reply
  Julianne - juli 13, 2018

  Hei igjen! Ja, absolutt. Frisk opp deigen med 150 g mel og vann med idun sin også, du skal bruke denne fordeigen i selve deigen senere :) Hilsen Julianne

  Reply
Irene Kristin Becher Eriksen - juli 13, 2018

Hei, får alltid vellykket brød med denne fremgangsmåten. Men skal jeg friske opp basen med samme mengde mel og vann når jeg halverer oppskriften for å bake et brød?
Mvh Irene

Reply
  Julianne - juli 13, 2018

  Hei Irene :) Så kjekt å lese! Halvverer du oppskriften, kan du friske opp halve mengden, altså 75 g vann og 75 g mel med samme mengde surdeigsstarter :)

  Reply
Ann Kristin Lænd - august 10, 2018

Flott side og bra bøker??Har bakt mine første surdeigsbrød og de ble kjempegode. Lurer på en ting – om surdeigsstarteren skal stå i kjøleskapet til vanlig – når den er ferdig mellom matingen x 1 pr uke? Har akkurat datt en ny brøddeig og prøvd med litt grovmalt spelt – har du erfaring med det?

Reply
  Julianne - august 15, 2018

  Hei Ann Kristin! Takk for gode ord :) Så bra du fikk til surdeigsbrødet! Jeg er ikke helt sikker på om jeg forstår deg riktig, men når du planlegger å bake, tar du surdeigsstarteren din ut av kjøleskapet slik at den kan stå i romtemperatur en liten stund. Så setter du i gang med steg 1 i denne oppskriften :) Ja, jeg baker ofte grove surdeigsbrød av spelt, f.eks dette: https://lyngstadernaering.no/2018/03/04/surdeigsbrod-av-spelt-med-havre-og-valnotter-lavfodmap/ Lykke til med bakingen, så må du bare spør om jeg ikke svarte på det du lurte på :)

  Reply
Bjørg - august 14, 2018

20 g salt høres mye ut. Er det riktig. I såfall hvorfor så mye?

Reply
  Julianne - august 15, 2018

  Hei Bjørg :) Ja, det stemmer. 10 g salt per brød. Du kan redusere mengden om du vil, det går helt fint :)

  Reply
Johanna - august 28, 2018

Hei! Jeg får altså ikke til dette med surdeigsstarter, og som du vet er det temmelig frustrerende. Litt ekstra irriterende er det fordi jeg ikke har introdusert surdeigs speltbrød, og dermed ikke vet om jeg tåler det og om starter-strevet er verdt det. Jeg lurer dermed på om Godt brøds surdeigsbrød av spelt kan være et godt introduksjonsalternativ? Det er 100 % spelt, men ser det er grovere enn ditt. https://www.godtbrod.no/Vare-Godsaker/Brod

Reply
  Julianne - august 30, 2018

  Hei Johanna! Ja, prøv gjerne surdeigsbrød av spelt fra et bakeri først, så får du testet det ut. Surdeigsbrødet fra Godt brød er kjempegodt! Lykke til :)

  Reply
Synøve - september 14, 2018

Er i gang med å bake surdeigsbrød. Surdeigstarteren er helt super! Men jeg lurer på om det skal være 20g salt i brødetdeigen. Det er skrekkelig mye. Jeg tok 2 ts.

Reply
  Julianne - september 15, 2018

  Hei Synnøve :) Ja, det er mye, så du kan redusere mengden litt :) 2 ts er supert. Jeg bruker nok rundt 15 g i min brøddeig. Ha en fin dag og lykke til med surdeigsbakingen! Hilsen Julianne

  Reply
Kristin Finne - september 15, 2018

Hei Julianne. Jeg er en travel trebarnsmor, med to barn som har ulike dietter, og alt må lages fra bunnen av. Jeg har prøvd, men det tar for mye tid å styre selv med å lage starter og passe den. Jeg glemmer den alltid etter et par uker, og må kaste den. Jeg lurer derfor på om du kan lage en oppskrift på surdeigsbrød av Spelt hvor man bruker en ferdig Idun surdeigsbrød pose. Jeg vet det er hvetemel og fruktose i den, men om man bruker den til å lage en starter, og så lager deig videre med dette, så kan vel ikke være så mye hvete etc at det går over grensen til høy foodmap, så lenge man er ferdig med streng fase? Og det hadde blitt mye mer overkommelig for mange å bake surdeigsbrød. Kan du også teste ut deigen bakt til rundstykker? Kanskje det går an å bruke et smurt muffinsbrett som form, for at ikke rundstykke.e skal bli så flate?
Takk for hjelpen!

Reply
  Julianne - september 17, 2018

  Hei Kristin :) Du kan fint bruke Idun sin surdeigsstarter fra butikken. Så lenge du baker med spelt, så spiller ikke mengden hvete noen rolle. Du bruker den på samme måte som i oppskriftene, som f.eks steg 1 i denne: ta 1 ts surdeigsstarter fra idun og bland sammen med 150 g vann og 150 g mel – og deretter følger du oppskriften som vanlig. Dette er brød som krever litt dill og dall, så om du har nok å henge fingrene i, vil jeg anbefale deg å lage brød som f.eks dette: https://lyngstadernaering.no/2017/08/19/grove-surdeigsbrod-spelt-gulrot-lavfodmap/. Du kan lage brødet uten gulrot eller tilsette frø eller nøtter etter ønske. Grunnoppskriften (til to brød) er 1 kg mel, ca 8-9 dl vann, 2-3 ss surdeigssstarter og 2 ts salt. Heves over natta og stekes dagen etter. Veldig enkle brød som smaker veldig godt :)

  Ønsker du å lage rundstykker, kan du prøve disse: https://lyngstadernaering.no/2017/02/11/surdeigsrundstykker-av-spelt-lavfodmap/ enkle og veldig gode – OG du kan bruke en muffinsform om du vil :)

  Håper dette var nyttig,

  Hilsen Julianne

  Reply
Synøve - september 16, 2018

Beste surdeigsbrødet jeg har bakt! Siden jeg ikke har jerngryte, brukte jeg leirgryte. Dekte gryta med bakepapir og hadde hele deigen oppi etter 12 timers kaldheving i bakebollen. Satt til heving igjen i 6-8 timer sånn som beskrevet i oppskriften. Satt så gryte og lokk i vann hver for seg – lokket helt dekt, gryta med vann opp til kanten i 30 min. Satte så i kald ovn og temp. på 240˚ i 40 min. så uten lokk i ca 20 min. Det ble et stort godt hevet brød. Viktig å måle temperaturen inne i brødet for å sjekke at det er gjennomstekt. På lyse brød bør temperaturen være 100˚.

Reply
  Julianne - september 17, 2018

  Hei, så koselig å lese! og tusen takk for gode tips om baking av brød i leirgryte og ikke minst temperatur inni (så avansert har ikke jeg blitt ennå) :D Beste hilsen, Julianne

  Reply
  Synøve - oktober 16, 2018

  Pleier du å ha surdeigstarteren stående på kjøkkenbenken? Jeg satte min i kjøleboden og nå er den litt treg å få i gang. Jeg får la den stå på benken til det kommer noen bobler, så får jeg mate den og småprate litt koselig med den. Da tenker jeg det blir liv igjen ?

  Reply
  Julianne - oktober 17, 2018

  Hei Synøve :) Jeg lar den står i kjøleskapet mellom baking, da jeg ofte baker i helgen. Da sørger jeg for å ta den ut på kjøkkenbenken fredagmorgen og lar den stå i romtemperatur i noen timer. Så mater jeg den med mel og vann slik at den blir frisket opp med fine bobler til jeg setter en deig på kvelden. Småprating hjelper også :D <3 Lykke til! Hilsen Julianne

  Reply
Christian - oktober 30, 2018

Hei,

Hvor lenge kan en surdeigstarter stå? Kan den bli dårlig hvis den står for mange dager på rad?

Reply
  Julianne - oktober 31, 2018

  En surdeigsstarter holder seg bra i kjøleskapet og den kan stå ganske lenge før den blir ødelagt. Står den lenge, kan det være det tar noen matinger før den er bakeklar, men det går ofte fint. Oppbevarer du den i kjøleskapet anbefales det å ta den ut og mate den en gang per uke for å holde den frisk og klar til baking, og oppbevarer du den på kjøkkenbenken er det anbefalt å mate den ca. annenhver dag. Anbefaler også å fryse ned en bit i tilfelle starteren din mister piffen. Da har du en i reserve :)

  Reply
Jenny - november 8, 2018

Hei Julianne :-)
Må først bare takke for alle gode oppskrifter for oss med IBS. Har hatt mye plager hele livet, og er utrolig glad for at jeg fant boka di og lærte om FODMAP. (Noe legen aldri sa noe om, tror ingen skjønte hvor mye vondt jeg faktisk hadde det). Tusen takk, du gjør en kjempeviktig jobb!

Har fått til en skikkelig god surdeigsstarter nå, fra økologisk speltmel, som bobler og bobler…
Starta med brødbakingen idag, og da kom jeg på noen spørsmål.
1. Hvor mange gram er 1 ss surdeigsstarter? Jeg brukte ca.40g starter. Er det for mye?
2. Er det greit å bruke «vanlig» Regal siktet speltmel i deigen, i kombinasjon med økologisk sammalt speltmel, eller bør alt av mel i deigen være økologisk?

Reply
  Julianne - november 8, 2018

  Hei Jenny :) Så godt å høre at lavFODMAP er nyttig for deg! Så spennende at du er i gang med surdeigsbakingen, nå har du mye å glede deg til framover. Hm. 1 ss surdeigsstarter er nok 10 – 12 g tenker jeg? Det kommer litt an på hvor fast starteren din er – men jeg tror ikke det har så mye å si for resultatet så lenge du lager en god og smidig deig. Ja, du kan absolutt bruke ikke-økologisk mel til baking, det er ingen problem. Jeg liker derimot å «mate» starteren min med økologisk siktet mel, så er jeg sikker på at den får bra næring til å holde seg frisk. Håper dette ga mening! Lykke til med bakingen :) Hilsen Julianne

  Reply
Kristin Schelander - desember 7, 2018

Synes det blir litt rart å kaste noe av surdeigstarteren. Man kan jo bruke alt til å bake flere brød. ? Rett og slett.

Reply
  Julianne - desember 7, 2018

  Det kan du, men den delen som kastes er ikke helt ferdig utviklet ennå, så da tenker jeg at litt gjær må til for å få brødet til å heve. Alternativt kan det som ikke skal «bli med videre» brukes i en pannekakerøre eller vaffelrøre :) Det fungerer veldig bra! :D

  Reply
Tea - januar 24, 2019

Hei!

I oppskriften fra Renmat skal man bruke rosinvann. Er dette lav fodmap? :-)

Reply
  Julianne - januar 24, 2019

  Hei Tea :) Du trenger ikke bruke rosinvann for å lage surdeigsstarter, men det kan hjelpe prosessen. Du kan fint bruke det når du lager surdeigsstarter med hensyn til FODMAP. Hilsen Julianne

  Reply
Malene - mars 1, 2019

Hei! Tenkte å prøve ut dette brødet, men er det noe mengdebegrensing på brødet? Iløpet av en lang dag så spiser jeg fort noen brødskiver flere ganger om dagen!

Reply
  Julianne - mars 1, 2019

  Hei Malene :) Monash sier 2 skiver surdeigsbrød av spelt per måltid, så prøv deg litt fram på hvor mye du kan spise i løpet av en dag :) Håper brødet faller i smak!

  Reply
Lag din egen surdeigsstarter | Det glade kjøkken - juni 30, 2019

[…] Julianne Lyngstad – Surdeigsbrød av 100 % spelt Henrik J. Henriksen – Lag håndtverksbrød med surdeig Brød og korn: Slik lykkes du med surdeigen Diverse tips fra Godt brød […]

Reply
Inger - november 21, 2019

Jeg har stekt disse brødene noen ganger nå. Men du bruker lengere tid i ovnen enn andre? Er spelt mer «langstekt»?

Reply
  Julianne - november 24, 2019

  Hei Inger :) Så bra! Neida, spelt er ikke mer langstekt enn annet korn. Det kommer nok an på hvor godt stekt du liker brødet ditt. Så lenge det er en hul lyd når du banker på undersiden av brødet, er det ferdig :) Håper brødet smakte godt!

  Reply
Rebecca Lofft - april 9, 2020

Tusen takk for alle dei gode oppskriftene dine! Du forklarer det så enkelt. Eg bruker dine oppskrifter igjen og igjen, og det er gøy å utvikle seg og eksperimentere ifht surdeigsbakst. Takk for arbeidet ditt!

Reply
  Julianne - april 11, 2020

  Tusen hjertelig takk for gode ord, det setter jeg umåtelig stor pris på!! <3 :)

  Reply
Nina - desember 1, 2020

Hei. Supergodt brød ble det?men litt usikker på om magen min tåler så mye spelt også?har du erfaring m surdeig med glutenfritt mel eller om det går å kombinere glutenfritt og spelt?
Hilsen Nina

Reply
  Julianne - desember 16, 2020

  Hei Nina :) Så kjekt å høre at brødet falt i smak. Start litt forsiktig med surdeigsbakst av spelt om du opplever at du tåler det litt dårlig i større mengder, spis det et en gang i uken eller to og så prøver du deg litt fram på mengdene etterhvert. Det kan hende magen din trenger litt tid til å bli vant til det, og toleransen kan endre seg. Så ikke gi deg med bakingen.

  Men du kan bake glutenfritt surdeigsbrød også, men da trenger du en glutenfri starter. Jeg har oppskrift på det her:

  Lykke til :) Hilsen Julianne

  Reply
Ida - januar 26, 2021

Hei!
lurte på om det er mulig å lage denne uten å bruke gryte? evt uten brødformer også?
har lagd dette brødet mange ganger og det er så godt, veldig fornøyd med proteinrundstykkene dine også!
Ida

Reply
  Julianne - januar 28, 2021

  Hei Ida :) Ja, det skal gå helt fint det også, men jeg er litt usikker på grader og og kanskje du bør bruke damp (sette en ildfastform med varmt vann nederst i ovnen) for å få best mulig resultat. Bare å prøve seg fram :) Så hyggelig å høre at du er fornøyd med baksten :D

  Reply
Katinka - februar 8, 2021

Hei? Veldig deilige brød! Nå står kanelknutene i ovnen og tror disse blir kjempegode? men lurer litt på om man kan bruke denne oppskriften og lage det som ett brød istedenfor to? Eller blir det for «tungt» og vil falle litt sammen?

Reply
  Julianne - februar 9, 2021

  Hei Katinka! Så godt å høre :) Ja, jeg tenkte på det forrige gang jeg lagde disse, at brødene er litt små og kan absolutt lages som et stort brød. Det tar en del tid med steking når du må steke dem hver for seg – så ja, lag gjerne ett brød isteden for to. Håper kanelknutene falt i smak :D Julianne

  Reply
Sissel Bronken - april 10, 2021

Hei. Så fin blogg. Jeg er helt fersk som surdeigsbakst. Når jeg setter deig, tar jeg 200 g surdeigstarter fra glasset og mater den opp igjen. Den står i ro temp ca 12 t før baking og mates litt opp når jeg tar den ut av kjøleskap.
Seg du frisker opp starter ved å ta ut en skje starter og mater på med mel og vann. Det jeg lurer på da, er hva gjør du med den starteren som er igjen i glasset du hentet ut en skje til oppfrisking? Kaster du den, eller mater du den på ny og setter i kjøleskapet?

Reply
  Julianne - april 12, 2021

  Hei Sissel :) Takk, så hyggelig at du titter innom!

  Ja, til akkurat dette brødet bruker jeg en del surdeigsstarter i deigen (200-300 gram) og derfor lager jeg en slags fordeig for å få den mengden. Du kan egentlig bare mate opp starteren din slik du allerede gjør, og bruke 200-300 gram av den direkte i deigen. Min «hovedstarter» er nok ikke like stor som din, så det betyr at jeg ikke har så mye igjen i glasset når jeg bruker en spiseskje for å sette fordeigen. Jeg fjerner/kaster litt av den (et par ss kanskje) og så mater jeg resten med nytt mel og vann, lar den stå på kjøkkenbenken noen timer til den begynner å vokse litt. Setter den i kjøleskapet om det er en stund til jeg skal bake igjen. Men som sagt, du som har en større «hovedstarter» kan bruke direkte fra glasset :)

  Håper dette ga mening!

  Reply
Inger Elin - mai 3, 2021

Hei! Tusen takk for super blogg med gode oppskrifter og mye nyttig informasjon! :) Jeg lurer på en ting bare.. Jeg har bakt surdeigsbrød en stund nå, og jeg bruker ingrediensene og stekemetoden i denne: https://lyngstadernaering.no/2017/11/16/surdeigsbrod-av-spelt-med-frotopp-lavfodmap/ , men fremgangsmåten med heving i oppskriften over. Jeg ser at mengden surdeigsstarter er veldig forskjellig (2-3ss vs 200-300g), selv om melmengden er større i førstnevnte. Hva er grunnen til det? Jeg har brukt ca 250g (livredd for å bruke for lite og at brødene ikke får nok futt). :)

Reply
  Julianne - mai 4, 2021

  Hei Inger Elin! Så kjekt at du bruker oppskriftene! Ja, dette er to ulike oppskrifter der den ene kaldheves og den andre heves på kjøkkenbenken i romtemperatur. Når du hever i romtemperatur går prosessen raskere og du trenger ikke så mye surdeig for at deigen skal utvikle seg optimalt. Min erfaring er at om jeg bruker veldig mye mer enn det 3 ss så blir baksten syrligere, og det er ikke jeg så glad i :) Men du må gjerne bruke mer om du synes det fungerer for deg og baksten blir bra :D Det er absolutt ingen fasit her :) Stå på!

  Reply
Hanne Svenning - juni 15, 2021

Nå har jeg bakt en hel Haug med mislykkede brød. Brukt hevekurv med havremel i. Men deigen setter seg bom fast hver gang 😳 Tips?

Reply
  Julianne - juni 22, 2021

  Hei Hanne! Jeg bruker et kjøkkenhåndkle i hevekurven og strør i rismel før jeg har deigen oppi. Pakker inn deigen i kjøkkenhåndkleet. Da setter ikke deigen seg fast i hverken håndkleet eller hevkurven. Ikke gi deg! <3

  Reply
Surdeigsbrød av spelt (mitt beste brød) - GODT FOR MAGEN - september 23, 2021

[…] oppskriften kjenner du kanskje igjen, for det er oppskriften på surdeigsbrød av 100 % spelt! Det første surdeigsbrødet jeg fikk til å lage, og det første surdeigsbrødet jeg delte oppskrift […]

Reply
Leave a Reply:

GRATIS NETTKURS: TA KONTROLL OVER MAGEPLAGENE! ?

x